به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، نشست خبری نقد کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» روز گذشته با حضور محسن مظاهری مؤلف کتاب و آقایان سنگری، اسفندیاری و طالعی به عنوان منتقد در بنیاد دعبل برگزار شد.
بنابراین گزارش عبدالحسین طالعی به عنوان یکی از منتقدان این کتاب با اشاره به اینکه عاشورا گنجی است که باید قدر آن را دانست، گفت: عاشورا هچون گنجی است که باید آن را حفظ کرده و به نسلهای بعد سپرد.
وی افزود: کتاب فرهنگ سوگ شیعی مرجعی است که در آن نظام، آهنگ و زمان رعایت شده و از نظر فرهنگی، اجتماعی و دینی بسیار اهمیت دارد.
این منتقد ادبی با اشاره به خشونت گروههای تکفیری به نام دین، عنوان کرد: امروز که دین توسط برخی گروههای تکفیری دچار تحریف معنوی شده است استفاده از منطق عاشورا میتواند وحشت ایجاد شده نسبت به دین را کاهش دهد.
طالعی با اشاره به اینکه باید دستگاهها و نهادها از چنین آثاری حمایت کنند، اظهار داشت: سازمان اوقاف و امور خیریه به عنوان متولی اقامه شعائر عاشورا میتواند در این زمینه از چنین آثاری حمایت کند.
وی با اشاره به اینکه کتاب حاضر دارای اطلاعات وسیع و از منابع پراکنده جمعآوری شده است، بیان کرد: «فرهنگ سوگ شیعی» سایهای از درخت عاشورا است که برای شناختن آن ابتدا باید خود درخت را شناخت.
این منتقد ادبی با اشاره به محاسن اثر حاضر، عنوان کرد: واقعبینانه بودن و اختصار از محاسن این کتاب است که باید توسعه پیدا کند، همچنین استفاده از حدود 2 هزار و 100 منبع فارسی و عربی و 60 منبع انگلیس از نقاط مثبت این اثر است.
طالعی در پایان خاطرنشان کرد: سفرنامههای عتبات یکی از مقولات مهمی است که باید به مدخلهای این کتاب افزوده شود و با توجه به اینکه تمام نقاط کشور دارای حرف و سخن درباره فرهنگ سوگ شیعی هستند این کتاب باید از انحصار تهران خارج شود.
در ادامه این نشست اسفندیاری دیگر منتقد حاضر در این نشست، درباره اثر حاضر گفت: کتاب فرهنگ سوگ شیعی اثری مهم، مفید و فاخر است.
وی در نقد این کتاب اظهار کرد: ما در دانشنامه اصطلاحی به نام سوگشیعی نداریم بنابراین بهتر است به جای عنوان حاضر اصطلاح فرهنگ عزاداری قرار داده شود، همچنین در این اثر برخی مدخلهای ارجاعی کتاب کم است.
همچنین در این نشست سنگری رئیس هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی، با اشاره به اینکه فرهنگ سوگ شیعی صرفا مختص به کشور ایران نیست، گفت: حوزه عزاداری شیعیان صرفا در عاشورا یا محدود به ایران نیست.
وی در نقد این کتاب اظهار داشت: در عنوان اصلی کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» آمده اما در موضوعات به سوگواریهای اسلامی ایران پرداخته است، همچنین پرداخته نشدن به سوگ سایر ائمهمعصومین(ع) از معایب این کتاب است.
سنگری افزود: از دیگر معایب کتاب این است که فرق بین دانشنامه، دایرةالمعارف و فرهنگنامه در آن مشخص نیست و برخی از مدخلها و زیرمدخلها نیز در آن مورد غفلت واقع شده است.
رئیس هیات علمی بنیاد دعبل خزاعی، در پایان با اشاره به نقطه قوت این اثر، خاطرنشان کرد: «فرهنگ سوگ شیعی» اثری است که با تحقیق جمعآوری شده و متنی روان دارد.
در پایان این نشست محسن مظاهری به عنوان تدوین کننده کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» گفت: رویکرد علمی و دانشنامهای این کتاب، مشخص بودن شیوهنامه طرح از پیش و تحدید موضوعات در این اثر از جمله ویژگیهای ممیزه آن با آثار مشابه پیشین است.
وی افزود: به این علت که اثر حاضر به حوزه مطالعه آئینهای عزاداری شیعه پرداخته و عاشورا موضوع خاص آن نیست نیازی به آوردن شخصیتهای عاشورا در مدخلهای آن نبوده است.
ویراستار کتاب «فرهنگ سوگ شیعی» از راهاندازی سایت فرهنگ سوگشیعی و بارگذاری مقالات تولید شده در آن خبر داده و عنوان کرد: این اثر با افزودن مقالات جدید به آن هر 5 سال یکبار ویرایش میشود.
مظاهری در پایان خاطرنشان کرد: در ویراستهای بعدی آئینهای عزاداری سایر کشورها نیز استفاده خواهد شد.
نظر شما