دفاعیه رساله حوزوی درباره مبانی حرام شدن ازدواج

خبرگزاری شبستان: سومین رساله سطح چهار حوزه علمیه خراسان با عنوان «مباني و موضوعات حرمت ابديه نكاح از منظر فقه فريقين»، با موفقیت و کسب نمره عالی دفاع شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پايگاه اطلاع رساني حوزه علميه خراسان، جلسه دفاع رساله حجت الاسلام مصطفي رفسنجاني طلبه سطح چهار حوزه علمیه خراسان با موضوع «مباني و موضوعات حرمت ابديه نكاح از منظر فقه فريقين» با حضور جمعی از طلاب و اساتید حوزه علمیه خراسان برگزار شد.


طلبه سطح چهار حوزه علمیه خراسان با توجه به اینکه، شارع مقدس محدودیت‌ها و موانعی برای ازدواج با حکمت‌هایی از قبیل حفظ ارزش‌های انسانی و حرمت‌های خانوادگی و در برخی موارد توبیخ و تنبیه مکلّف را قرار داده است، موضوع رساله را انتخاب کرده است.


وی در این رساله به موضوعاتی از قبيل موانع دایمی ‌ازدواج کدام‌اند، ادله و مبانی موضوعات حرمت ابدی از حیث اعتبار و حجیت چگونه‌اند و مشترکات و افتراقات این موضوعات بین مذاهب خمسه را مورد بررسی قرار داده است.


حجت الاسلام مصطفی رفسنجاني در طول یکسال توانست با استفاده بیش از 230 منبع از منابع غنی فارسی و عربی در مبحث فقه و در ارتباط با موضوع پایان نامه، از جمله الفقه على المذاهب الأربعة، مختلف الشيعة في أحكام الشريعة (علامه حلی)، المبسوط (سرخسی)، كتاب نكاح (زنجانى)، الخلاف (شیخ طوسى)، الفقه على المذاهب الخمسة (مغنيه) و موسوعة (آیت الله خوئي) بهره برد و رساله خود را با موفقیت تدوین کند.


این رساله پس از طرح کلیات، حرمت ابدی نکاح به سبب قرابت، حرمت ابدی نکاح به سبب عقد نکاح، حرمت ابدی نکاح به سبب انحلال نکاح و حرمت ابدی نکاح به سبب وطی در پنج فصل به نگارش در آمده است.حو


تدوینگر این رساله در ادامه با توجه به چهار فصل اصلی تحقیق و نتایج بدست آمده اظهار کرد: با توجه به اهمیت امر ازدواج و تشکیل خانواده، شارع مقدس قوانین خاص و ممتازی را در راستای رسیدن مکلفین به کمال و رشد حقیقی، جعل نموده است و رمز سعادت و خوشبختی آنان نیز پیروی از دستورات الهی است.


وی با بیان این که، از قوانین ویژه و خاص پیرامون تشکیل خانواده، می‌توان به موانع یا اسباب تحریم نکاح نام برد که به دو دسته کلی، دائم و موقت تقسیم می‌شود، در ادامه افزود: اصل موضوع اسباب تحریم ابدی نکاح مورد اتفاق فقه فریقین می‌باشد و در مواردی از موضوعات حرمت ابدی، اتفاق نظر وجود دارد و در مواردی نیز اختلاف نه تنها در بین فقه شیعه وجود دارد بلکه در بین خود مذاهب اربعه نیز اختلاف می‌باشد.


حجت الاسلام رفسنجاني با تاکید بر اینکه، اکثر فقهای امامیه مانعیتی که حرمت مصاهره ای به سبب زنا، لواط و وطی به شبهه ایجاد می‌شود را نسبت به قبل از ازدواج می‌دانند و بعد از عقد، به سبب این اعمال، نشر حرمت پیش نمی‌آید، ادامه داد: از حکمت های حرمت ابدی نکاح، می‌توان از تنبیه و توبیخ مکلف در برخی از اسباب، هم چون زنا و لواط و ازدواج در عده در فرض علم به حرمت، نام برد.


اين پايان نامه که با راهنمایی حجت الاسلام و المسلمین محسن جهانگيري و مشاوره حجت الاسلام و المسلمین سيد محمد قبولي، تدوین شده بود، با داوري حجج اسلام محمد مرواريد و محمد حسن رباني بيرجندي، در مركز مديريت حوزه علميه خراسان، مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.

کد خبر 561004

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha