«درآمدی بر مبانی روش تفکر اجتماعی در اسلام» منتشر شد

خبرگزاری شبستان:انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی کتاب «درآمدی بر مبانی روش تفکر اجتماعی در اسلام» نوشته ی «سید سعید زاهد زاهدانی» را منتشر کرد.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ،هر فرهنگ ارزش ها و هنجار هاي مربوط به خود دارد و دخل و تصرف در عالم را طبق آداب موردنظر خويش مجاز مي شمارد. امروزه در جهان دو فرهنگ متفاوت عمده ترين شكاف فرهنگي اول قرن بيست و يكم ميلادي را به وجود آورده اند: فرهنگ سكولار و فرهنگ اسلامي. در اين دو فرهنگ تصور از انسان و جامعه با يكديگر فرق مي كند. در فرهنگ سكولار انسان و جامعه زاده ی قواعد طبيعي ملموس فرض مي شوند و در بستر طبيعت رشد كرده سرانجام فاني مي گردند و يا اگر باقي بمانند در اشكال مختلفي از انواع انرژي به حيات خود ادامه مي دهند.

در فرهنگ اسلامي هر دو از خدا هستند و به  سوي او مي روند. در اين فرهنگ جهان موجود مكاني موقت براي طي مرحله اي از رشد انسان و جامعه مي باشد و مقصد انسان ها به صورت فردي و گروهي جهان باقي است كه به ارادة خداوند تبارك و تعالي برپا خواهد شد.

توشة راه در اختيار بشر براي گذران اين جهان در فرهنگ سكولار و فرهنگ اسلامي نيز متفاوت فرض مي شود. انگيزه و استعداد براي زندگي، شيوة طي مسير و انتظار از سرانجام انسان و جامعه براي هر يك از اين فرهنگ ها مختلف مي باشد. به عبارت ديگر آن چه حاكم بر وجود، بقا و ارادة انسان هاست در اين دو فرهنگ متفاوت است. از اين رو مي توان گفت علوم انساني و اجتماعي رايج كه بر اساس تصور، تعريف و انتظار فرهنگ غرب از انسان و جامعه طراحي شده است نمي تواند براي ما مفيد باشد زيرا تصور، تعريف و انتظار ما از انسان و اجتماع با آنان متفاوت است. به همين دليل است كه ما مي بايد به توليد علوم انساني متناسب با فرهنگ خويش بپردازيم.

در کتاب حاضر نیز ضمن بيان علل نياز به اين سلسله از علوم، و تفاوت هاي اساسي بين علوم شكل گرفته در فرهنگ سكولار با علوم مورد نياز جوامع اسلامي و مباني لازم جهت توليد آنان  تشريح شده و در انتها به معرفي نحله هاي به وجود آمده در راستاي تدوين اين علوم در كشورمان اشاره شده است.

این کتاب مشتمل بر هفت فصل است که فصل نخست به تفاوت‌های میان علوم سکولار و اسلامی پرداخته شده است. در دومین فصل مقدمه‌ای بر معرفت‌شناسی و هستی‌شناسی دینی و سکولار، نحوه دریافت‌های بشری و تمیز خوب و بد، درست و غلط و مطلوب و نامطلوب مورد بحث قرار گرفته و در فصول بعدی نیز موضوعاتی چون ؛ عقل و وحی و رابطه بین آنان ، معرفی علوم مختلف اسلامی ، علم فقه ، نحله‌های مختلف علوم انسانی پاگرفته در قرن حاضر در کشورمان و...مورد بررسی قرا گرفته است.

گفتنی است کتاب حاضر را انتشارات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی چاپ و روانه ی بازار کتاب کرده است.

 

کد خبر 559756

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha