رساله حقوقی  امام سجاد (ع) در«گنجینه اخلاق»

خبرگزاری شبستان: هفتمین جلد از کتاب «گنجینه اخلاق» سلسله مباحث اخلاقی رساله حقوقی امام سجاد (ع) نوشته استاد« آیت الله جلالی خمینی» منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مسئله اخلاق یکی از مسائل مهم در جوامع بشری خصوصا در اسلام و تشیع می باشد و فلسفه بعثت رسول اکرم اسلام است.  از این رو می توان گفت:خوی اسلامی اخلاقی در چارچوب اسلام است. اخلاق اسلامی سه بخش اصلی دارد:رابطه با خدا: کارهایی که آدمی باید در برابر خدا بکند، مانند نماز و روزه و دعا.

رابطه با مردم: برخورد فرد و رفتارهایش با مردم و دیگر اعضای جامعه، مانند رفتار نقش‌های خانواده و دوستی. عموماً منظور از اخلاق اسلامی بیشتر این بخش است.

رابطه با خود: چارچوب برخورد انسان با خودش، مانند حسد (رشک) و چگونگی غذا خوردن.

خوی اسلامی بهداشت اسلامی و احکام اسلام و دیگر چیزهای از این دست را نیز در بر می‌گیرد. در کل ویژگی‌های اخلاقی در اسلام بسیار مهم است، به گونه‌ای پیامبر اسلام فرمود: «(به عربی: إنّما بُعِثْتُ لأُتَمِّمَ مَكارِم الأخلاق)» یعنی «تنها برای به انجام رساندن خلق و خوی گرامی برانگیخته شده‌ام».

این کتاب با مطالبی چون «شانزدهمین حق استاد» ، «در ارتباط با استاد» ،« هفدهمین حق مالک»، «هجدهمین حق کارگر و زیر دستان»، «نوزدهمین و بیستمین حق شاگرد و معلم»،«بیست و یکم حق خانواده و همسر»، «بیست و دوم حق مادر»، «بیست و سوم حق پدر»،« بیست و چهارم حق فرزند»، «بیست و پنجم حق برادر»،«بیست و ششم حق مولا بر بنده آزاد شده»، «بیست و هفتم حق بنده آزاد شده بر مولا» و... آشنا می شویم.

 در بخشی از این اثربه عنوان، بیست و دوم حق مادر می خوانیم:« اما حق مادرت آن است که بدانی او تو را در مکانی نگه داشته و جای داده است که هیچ کس چنین کاری نمی کرد. و از ثمره قلبش به تو خوراک داده که کسی چنین عملی را انجام نداده است و از تو با همه وجود نگهبانی و نگهداری کرده است. تمام غم ها را تحمل نموده و تو را در تمام احوال سیر کرده است و در صورتی که خود گرسنه بوده است ، تو را پوشانده و در صورتی که خود برهنه بوده، تو را سیراب کرده و در صورتی که خود تشنه بوده است. در جایی که آفتاب بوده زیر آفتاب نشسته و سایه بر تو افکنده که مبادا آفتاب تو را ناراحت کند و با پذیرش سختی ها و بی خوابی در شبی که تو خوابت نمی رفته است از لذت خواب گذشته است که تو از خواب بهره ببری، شکمش را ظرف وجود تو قرار داده ، دامنش را پناهگاه امنیت تو می باشد و جان خود را فدای تو کرده است و سرد و گرم روزگار را به خاطرتو پذیرفته، پس باید تشکر کنی این همه محبت و زحمت را و سپاسگزار او باشی و هر چه قدر سعی و توان داشته باشی در این جهت سعی کنی ...»  

آیت‌ا... جلالی خمینی هم کنون مسئولیت روحانیت و حوزه‌ی علمیه‌ی شرق تهران و امامت مسجد احمدیه نارمک را به عهده دارند و از اولین روزهای دهه ۱۳۴۰ فعّالیت‌های مذهبی و سیاسی خود را در منطقه شرق آغاز نموده اند.

ایشان تحصیلات ابتدایی را در شهر خمین گذرانده است و مقداری از دروس مقدماتی حوزه را در آن شهر به اتمام رسانده است و بعد به قم مشرف شده است. در ابتدای ورود به قم به محضر امام خمینی رسیده‌اند و از آن تاریخ مورد لطف و مرحمت امام (ره) قرار گرفته‌اند و پس از طی دروس مقدمات در درس سطح حضرات آقایان حاج شیخ جواد تبریزی و آقایان مشکینی و سلطانی طباطبایی شرکت کرده و پس از پایان دوره سطح در درس خارج فقه مرحوم ایت‌ا... العظمی بروجردی به مدت ۴ سال شرکت نموده است و هم زمان با درس ایت‌ا... بروجردی در دروس فقه و اصول حضرت امام خمینی (ره) شرکت نموده و هم چنین در دروس فلسفه علامه طباطبایی کتاب ( اسفار و شفاء ) شرکت می‌نموده است و مقداری از دروس سطح را در آن شهر مقدس تدریس فرموده‌اند.

  انتشارات پارمیس اثر حاضر را در 358 صفحه وبا شمارگان یک هزار نسخه برای نخستین بار در سال جاری منتشر کرده است. 

کد خبر 559636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha