خبرگزاری شبستان// آذربایجان غربی
شهر رمضان عَلَم جنس مرکب اضافی است و کلمه "رمضان" به خاطر داشتن 2 علت از علت های 9 گانه عَلَم بودن و داشتن الف و نون زاید اسم غیر منصرف است.
رمضان از لغت الرمض (رمضاء) به معنای سوزاندن گرفته شده برای این به آن اسم نامگذاری شده است که گناهان روزهداران در آن ماه سوزانده میشوند و به معنای شدت حرارت گرفته شده است یا از لغت الرمض به معنای تشنگی گرفته شده است.
واژه شهر: دانشمندان و علمای لغت درباره واژه شهر 2 قول دارند:
الف: از اینکه (شهر) اسم زمان است که با رویت هلال ماه شروع میشود و تا بعد از کامل شدن بدر و دوباره کم شدن از آن و پنهان گشتن آن، پایان مییابد.
این مدت زمان بخاطر آن شهر نامیده شده است چون از مردم در انجام معاملات شان و تعیین زمان برای کارهایی معین به آن نیاز دارند، شهرت دارند.
ب : اسم عَلَم برای خود هلال است. این قول زجاج است و مشهورترین قول این است.
صیام در لغت به طور مطلق بر پرهیز و خودداری از انجام کاری دلالت میکند. یعنی دست نگه داشتن از انجام تمامی کارها، شخص روزه دار هم به خاطر پرهیز و خودداری از برآوردن شهوت شکمی و جنسی و ... صایم نامیده شده است.
صیام در اصطلاح شرع مقدس به معنای پرهیز و خودداری از آنچه که به شکلی روزه را باطل میکند، گفته می شود.
صیام به معنای امساک و خودداری کردن است و شخص مکلف که ذمهاش مشغول به انجام فریضه روزه است از انجام چیزهایی که روزه را باطل میکند خودداری و یام می کند.
فضایل ماه رمضان
بعضی از ایام و بعضی از اوقات در طول زمانی که سیال هست از جایگاه و قداست ویژهای برخوردار است مانند ایام عید ، روز جمعه ، لحظه طلوع خورشید و غروب خورشید و ... در بین ماههای قمری سال، ماه رمضان هم از قداست و جایگاه ویژهای برخوردار است و در دعاهایی که در ایام ماه مبارک رمضان وارد شده این امر به وضوح روشن میشود مانند : و هذا شهر عظمته و کرمته و شرفته و فضلته علی الشهور و ...
ترجمه آیه : و ماه رمضان ماهی است که آن را عظمت و کرامت و شرافت و فضیلت دادی نسبت به ماههای دیگر
علل اهمیت ماه مبارک رمضان
ماه مبارک رمضان ماه عبودیت و بندگی و ماه غفران و رحمت الهی است
1- ماه نزول قرآن بر قلب نازنین رسول اکرم (ص) است همان کتابی که از سوی پروردگار عالمیان برای نجات و هدایت انسانها فرستاده شده است و هدایتگر انسان ها در تمام دوران ها است.
2- رمضان، ماه تعیین سرنوشت است چرا که در قرآن آمده :
ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم : مراد از قدر، تقدیر و تعیین و اندازهگیری است . خداوند منان در آن شب حوادث یکسال آینده را تقدیر مینماید – زندگی ، مرگ ، رزق ، سعادت و شقاوت و ... مقدر میسازد.
3- نزول ملائک و روح
در این ماه پر فیض، فرشتگان و ملائکه با اذن پروردگار عالم برای تقدیر و اندازهگیری و مقدر کردن هرکاری نازل میشوند.
و در بخشی از روایتی آمده است که هیچ مومن و مومنهای نمیماند مگر اینکه جبرئیل (ع) به او سلام میکند مگر کسی که دائم الخمر و یا گوشت خوک میخورد .
4- ماه مبارک رمضان، ماه ضیافت و میهمانی خداست
از آنجا که این ماه ماه معنویت و عبودیت است ماه برکت و رحمت الهی است و به عبارت دیگر غذاها و نیازمندیهای روحی و روانی ومعنوی انسان در این ماه گسترده است و هر یک از این برکات معنوی به طعامی میماند که برای روح لذیذ و لذت بخش است لذا ماه میهمانی نام گرفت که این ماه مبارک در نزد خدا بهترین ماه هاست – روزهایش بهترین روزهاست – و شبهایش بهترین شبهاست – و ساعاتش بهترین ساعات است . در این ماه نفسهای شما تسبیح خداست ، خوابهای شما عبادت است ، اعمال شما پذیرفته ودعایتان به اجابت می رسد.
چون این میهمانی ویژه و باشکوه است هم صاحب خانه ویژه است و هم زمان میهمانی ویژه هست و قاصدان و دعوت کنندگان هم از ویژگیهای خاصی برخوردار هستند لذا میهمانان هم باید ویژه باشند و خودشان را برای این میهمانی مهیا بکنند و آن ویژگیها را کسب نمایند و از فیوضات این میهمانی بهرهمند شویم
فواید و سرورهای ماه مبارک رمضان
ماه مبارک رمضان از مبارک ترین ماه هاست چون ماه بهار قرآن و نزول قرآن است و ماهی است که در آن درهای آسمان و بهشت گشوده میشود و درهای جهنم بسته و قفل میشود.
یکی از فضایل این ماه مبارک این است که در این ماه مبارک عبادت یک شب بهتر از عبادت هزار ماه است.
ماه مبارک رمضان، ماه تقویت تقوی ، پرهیزگاری و اخلاص است همچنین از فضیلت های این ماه این است که مانع نفوذ شیطان و وسوسههای شیطان می شود و شیطان را از ما انسان ها دور میکند.
ماه مبارک رمضان مانع عذاب های دنیوی و اخروی می شود و سپری در آتش به شمار می رود.
ماه مبارک رمضان آرامش روان و جسم و روح و قلب و دل انسان ها را در پی دارد و باعث سلامتی آنها می شود.
ماه مبارک رمضان اغنیا را بیاد فقرا میاندازد ، هنگام گرسنگی و تشنگی به یاد بینوایان و فقراء میافتند.
ماه مبارک رمضان فضایل اخلاقی را زنده میکند و انسان تلاش میکند براساس لیاقت ها و زمینههای که خود انسان در اثر عبادت و بندگی و روزه به وجود آورده و اعمال یکسال گذشتهاش را ارزیابی کرده است و برای سرنوشت خوب و مقدر کردن سرنوشت خود و تعیین آنها ، زمینهسازی بهتر میکند و فضایل اخلاقی را در خود احیا میکند .
ماه مبارک رمضان ماه ولایت و ماه ولایتمداری و ماه امیرالمومنین (ع) و شهادت آن بزرگوار است .
پایان پیام/
نظر شما