فاصله  از مختصات انتظار ما را به ولنگاری فرهنگی مبتلا  کرده است

خبرگزاری شبستان: جامعه ای که در آن رعایت محرم و نامحرم، مذموم است، امر به معروف و نهی از منکر، دخالت در روابط فردی محسوب می شود و رباخواری لازمه سیستم بانکی آن است نمی تواند منتظر باشد چراگه این سوءرفتارها در فرهنگ مهدوی جایی ندارد.

حجت الاسلام محمدمهدی بهداروند، استاد حوزه و دانشگاه و جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با «عوامل ابتلاء یک جامعه منتظر به ولنگاری فرهنگی» تصریح کرد:  قبل از هر چیز باید یک نکته را مشخص کرد و آن این است که بدانیم جامعه امروز ما، جامعه مهدوی نیست بلکه در حال حرکت به سوی یک جامعه منتظر و مهدوی است و شاید بتوان گفت ما جامعه منتظران هستیم.

 

وی افزود: جامعه منتظر باید مولفه ها، شاخصه ها و ویژگی هایی داشته باشد که توسط ائمه علیهم السلام برای ما بیان شده است. نخستین مولفه این جامعه نیز آن است که  برای رسیدن به زمینه ها و مقدمات عصر ظهور تلاش کند و در این مسیر گام بردارد.

 

این جامعه شناس اسلامی اظهار کرد: یکی از این مقدمات، «اصلاح نظامات اجتماعی» است. یعنی شما باید متناسب با مکتب خود، نظامات اجتماعی خویش را نیز تعریف کنید نه اینکه اجازه دهید ظلم، فساد، قتل و غارت و ... رخ دهد و انواع دیدگاه های منحرف که برخی از جریانات فکری و فرهنگی از آن تبعیت می کنند، ترویج و تبلیغ شود. بنابراین، اولین مولفه جامعه منتظر آن است که برای ظهور زمینه سازی کند.

 

حجت الاسلام بهداروند دومین مولفه جامعه منتظر را تسری و گسترش احکام و مبانی دینی در سطح جامعه عنوان کرد و گفت: از دیگر شاخصه های جامعه منتظر این است که احکام و مبانی دینی را در جامعه تسری دهد. به عنوان مثال مقوله ای مانند عدالت، ریشه کن کردن فقر، امر به معروف و نهی از منکر و ... که باید به عنوان زمینه ها و مقدمات کار در جامعه اسلامی منتظر رقم بخورد.

 

وی تاکید کرد: اگر این مولفه ها انجام نشود و ما بخواهیم با یک دیدگاه و الگویی که نسبتی با جامعه مهدوی و جامعه منتظر ندارد، این جامعه را سرپرستی کنیم مسلما دچار مشکل می شویم. مانند جامعه امروز که می خواهیم با یک فرهنگ غربی فرهنگ اسلامی را در آن تسری دهیم.

 

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: جامعه ای که در آن مسئله «رعایت محرم و نامحرم» مذموم است، «امر به معروف و نهی از منکر» در آن دخالت در روابط فردی محسوب می شود و «رباخواری» لازمه سیستم بانکی آن است و... مسلما جامعه منتظر نخواهد بود. چرا که این موارد در فرهنگ جامعه منتظر و در فرهنگ مهدوی جایی ندارد.

 

حجت الاسلام بهداروند در توضیح این مسئله که حاکم نبودن فرهنگ و سبک زندگی مهدوی بر جامعه امروز ما تا چه حد در ابتلای آن به معضلی به نام ولنگاری فرهنگی که مقام معظم رهبری عنوان کردند، موثر است، بیان کرد: چون ما جامعه را متناسب با آموزه های دینی خودمان طراحی نکرده ایم و نظامات اجتماعی خود را متناسب با آنها جا نینداخته و نهادینه نکرده ایم، بنابراین از اصول و اسلوب منحرف استفاده می کنیم و این اسلوب اشتباه منجر به همین وضعیت ولنگاری فرهنگی می شود.

 

وی در همین رابطه ابراز کرد: شما در یک فرهنگ لیبرالیستی یا در یک جامعه لیبرالیستی نمی توانید حلال و حرام، محرم و نامحرم و عدالت و فقرزدایی و ...را که در پله اول ادبیات دینی ما ذکر شده است، رعایت کنید.  لذا جامعه منتظر گام به گام از آن اصول خود دور می شود.

 

این جامعه شناس اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: فرهنگ لیبرالیستی بدون استثنا همه این موارد و مسائل را شامل می شود عدالت، اقتصاد، فرهنگ، سیاست و ... بنابراین گام به گام باید پا پس کشید. وقتی شما از این فرهنگ مهدوی و فرهنگ اسلامی استفاده نمی کنید، مجبور هستید قدم به قدم از فرهنگ جامعه منتظر عقبگرد کنید و وقتی عقبگرد کردید در مقوله هنر، ادبیات، نمایش، زبان، سینما، کتاب، شعر و ... نیز همین سرنوشت در انتظار شما است.

 

حجت الاسلام بهداروند افزود: البته امروز جامعه ما جامعه اسلامی نیست بلکه جامعه مسلمین است؛ جامعه اسلامی جامعه ای است که تمام احکام دینی در نظامات اجتماعی آن مراعات شود. اما در حال حاضر ما به سمت جامعه اسلامی در حال حرکت هستیم. به عنوان مثال همین موضوع تفکیک قوا، پارلمان، احزاب، نهادهای مدنی و ... که امروز در جامعه می بینیم همه برگرفته از آموزه های غربی است اما همین که موجودیتی به نام نظام جمهوری اسلامی وجود دارد که در دنیا مورد توجه است و بیداری های اسلامی از آن الگو می گیرد خود یک گام برای زمینه سازی جامعه مهدوی است.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: البته نباید فراموش کرد که کار فرهنگی زمانبر است و به تدریج بازدهی دارد. خصلت های فرهنگی یک روزه به وجود نمی آید و سالها طول می کشد تا یک آموزه تبدیل به فرهنگ شود اما به هر حال ما به سمت و سوی ایجاد یک جامعه اسلامی در حال حرکت هستیم.

کد خبر 558374

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha