تابستان گرم ایرانی اوباما/ قرار داد بوئینگ و ایران ایر در هاله ای از ابهام

خبرگزاری شبستان:فرصت های نفت و گازی ایران در فضای پساتحریم، تابستان گرم ایرانی اوباما، ایران تحولات سوریه را ستایش می کند، ایران و ترکیه برای مقابله با تروریسم همکاری می کنند برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، فرصت های نفت و گازی ایران در فضای پساتحریم، تابستان گرم ایرانی اوباما، ایران تحولات سوریه را ستایش می کند، ایران و ترکیه برای مقابله با تروریسم همکاری می کنند برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

با حضور ایران قیمت جهانی نفت ثابت شده است

جمهوری اسلامی ایران قصد دارد تا یک چهار نفت صادراتی خود را روانه بازارهای اروپایی کند. در همین حال گفته می شود این کشور در حال حاضر چیزی بیش از 2 میلیون بشکه نفت خام در روز تولید می کند که به مقاصد آسیا و اروپا ارسال می شود.

ایران روزانه 3.8 میلیون بشکه نفت تولید می کند که 2 میلیون بشکه از آن را صادر می کند. در این همین حال 500 هزار بشکه سهم اروپایی ها از نفت ایران به طور روزانه است.

گفته می شود ایران برای افزایش میزان تولید و ورود به مساله صادرات بیشتر نیازمند سرمایه گذاری کلان دراین عرصه است که تنها از سوی کشورهای غربی آن هم با ورود فن آوری های جدید امکان پذیر خواهد بود.

ایران می گوید صادرات نفت خود را به 4 میلیون بشکه در روز خواهد رساند اما زمان مشخصی در خصوص این مهم عنوان شده است.

مقامات نفتی این کشور همچنین بر این باورند که نفت در وضعیت باثباتی است و قیمت های جهانی آن طی سال آینده به زیر 30 دلار سقوط نخواهد کرد.

مساله که در سال 2014 عملا بازارهای جهانی را به چالش کشید . ایران در همین حال قصد دارد تا تولید نفت خود را تا سال 2021 به چیزی در حدود 5.8 میلیون بشکه در روز برساند مساله که به 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیازمند است و با توجه به رفع تحریم و محدودیت های کنونی معامله با ایران محقق نشده است.

پیش از و در ماه جون 2016 بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران از امضای اولین قرداد خارجی نفتی ایران پس تحریم ها طی ماه های آینده خبرداده بود موضوعی که می تواند امید ها را در این کشور کمی بالا ببرد.

فرصت های نفت و گازی ایران در فضای پساتحریم

ایران دومین دارنده منابع گازی جهان و چهارمین دارنده منابع نفتی جهان به شمار می رود به همین جهت فعالیت در عرصه انرژی این کشور می تواند برای بسیاری کمپانی های بین المللی سود آور باشد. در حالی که تحریم های بین المللی اقتصاد ایران را با مشکلات جدی رو به رو کرده بود اکنون و در فضای پسا تحریم امیدهای وجود دارد تا جمهوری اسلامی بتواند با جذب سرمایه های خارجی جایگاه خود را ارتقا داده و حتی در میان کشورهای عضو اوپک نیز موقعیت بهتری برای خود دست و پا کند.

اکنون ایران قصد دارد بعد از عربستان سعودی به دومین تولید کننده  بزرگ انرژی منطقه مبدل شود مساله که تنها با جذب سرمایه های خارجی 100 میلیارد دلاری امکان پذیر است تا این کشور بتواند سامانه های انرژی خود را نوسازی و به روز رسانی کند.

قرار داد های انرژی یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد انرژی ایران محسوب می شوند به طوری که باید توجه داشت قرار دادهای بیع متقابل که از سال 1990 تا 2000 در صنایع انرژی ایران جا افتاده بود اکنون برای طرف های خارجی جذاب نبوده و آنها حاضر نیستند بر این اساس با ایران کارکنند.

باید توجه داشت که در سال 2011 و 2012 عملا تمامی حاضران در بازار انرژی ایران موقعیت خود را رها کردند و در این بازار نماندند ولی اکنون با توجه به رفع تحریم ها فرصت مناسبی برای بازگشت آنها به بازار ایران محیا شده است که این کشور باید بتواند با قرارداد های جدید سرمایه گذاران را برای حضور در این بازار متقاعد کند.

قراردادهای که 20 تا 25 سال عمر آنها خواهد بود و ثبات سیاسی یکی از لازمه های حضور شرکت های خارجی است. فضای بین المللی هم در خصوص خاورمیانه چندان با ثبات نیست به همین جهت شاید باید به دنبال قراردادهای کوتاه مدت تر بود.

بوئینگ خطاب به قانون گزاران آمریکایی: یا همه یا هیچ کس

شرکت هواپیما سازی بوئینگ پس از رای کنگره به ممنوعیت فروش هواپیما به جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است اگر قانونی برای منع تجارت با ایران وجود دارد تمام شرکت های آمریکایی که در این کشور حضور دارند تا قصد دارند در آن داد و ستد کنند را باید شامل شود.

در حالی که کنگره می گوید سه مدل از هواپیماهای بوئینگ به ایران قابلیت استفاده چند منظوره را دارند اما بوئینگ خواهان اجرا شدن قانون برای همه آن هم به طور یکسان است.

بوئینگ می گوید اگر تجارت با ایران آزاد است همه می توانند تجارت کنند و اگر غیر این مساله هیچ کس نباید تجارت کند.

این شرکت هواپیما سازی می گوید جلوگیری از فروش 80 جت مسافربری به ایران موقعیت بوئینگ را در مقابل دیگر رقبایش تضعیف خواهد کرد.

در همین حال گفته می شود بوئینگ قرار است به جز 80 جت 25 جت هم به ایران ایر به صورت اجاره ای تحویل دهد. از سال 1979 و پس از انقلاب اسلامی در ایران بوئینگ عملا ارتباط تجاری خود را با تهران قطع کرده بود و از طریق ثالث با این کشور ارتباط داشت.

در حاشیه نمایشگاه هوایی لندن طی سال گذشته گفتگو هایی میان طرف ایرانی و بوئینگ صورت گرفت که به قرارداد فوق منجر شد.

گفته می شود ممکن است فروش ایرباس نیز به ایران با چالش های مواجهه باشد زیرا این هواپیماها نیز دارای قطعاتی هستند که از لوازم آمریکایی در آنها استفاده شده است.

ایران پس از برجام و در سفر رئیس جمهوری این کشور به فرانسه و ایتالیا برای نخستین بار خرید هواپیماهای مسافر بری را علنی کرد اما اکنون این قرارداد ها با توجه به رفتار خصمانه آمریکایی ها با مشکلاتی مواجهه هستند.

نفت ایران از قلم می افتد

در میان ژانویه تا ماه می گذشته ایران تولید نفت خود را افزایش داده است به طوری که شاهد ثبت رکورد 2.93 میلیون بشکه برای این شکور هستیم. در همین حال افزایش تولید نفت در جمهوری اسلامی ایران تا رقم 3.6 میلیون بشکه نفت در روز بوده است و بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی در صحبت های خود از رسیدن به آمار 4 میلیون بشکه در روز خبر داده است.

این در حالی است که 7 ماه از سال 2016 می گذرد و نمایندگان نفتی ایران می گویند در 17 ماه آینده این کشور قادر خواهد بود 4.8 میلیون بشکه نفت در روز تولید کند که البته کمی رویایی به نظر می رسد . در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران با چالش های جدی رو به رو است به طوری جذب سرمایه گذاری خارجی در زمینه فن آوری های نوین رخ نداده است و مشتریان خارجی هم با توجه به کاهش رشد شاخص اقتصادی چین کاهش داشته اند. آمارها نشان می دهد سقف تولید نفت ایران همان 3.6 میلیون بشکه در شرایط کنونی است که برای تغییر در آن قطعا سرمایه گذاری و تغییرات در این ساز و کار الزامی است .

تحلیل گران بازارهای انرژی می گویند اگر ایران بخواهد در بازار نفت از قلم نیافتد باید سرمایه های خارجی جذب کند و امکان فعالیت برای شرکت های خصوصی و فارق از مسائل دولتی را فراهم آورد . نباید از نظر دور داشت که شکل جدید قرارداد های که ایران برای ورود سرمایه های خارجی پیش نهاد می کند 20 تا 25 ساله هستند اما مسائل سیاسی و بی ثباتی های منطقه ای سرمایه گذاران خارجی را برای ورود به بازار جالب ایران عملا مردد کرده است.

اولین بخش از سرمایه های خارجی در بازار نفت و گاز ایران پس از انقلاب در سال 1370-71 به صورت بیع متقابل تنظیم می شد که اکنون منسوخ شده است.

تابستان گرم ایرانی اوباما

یک سال از توافق هسته ای اوباما و ایران می گذرد . توافقی که کاخ سفید برای تایید آن به رای کنگره رجوع نکرد و عملا تاکنون نتیجه ای ملموسی هم در بر نداشته است.

نمایش غیر واقعی از آنچه میان دولت اوباما و ایران به توافق رسید برای کنگره نقش بست به طوری که جان کری در مقابل اعضا قول داده بود در خصوص آزمایش های موشکی جمهوری اسلامی ایران تغییراتی رخ دهد اما ایران اکنون بیشتر از گذشته مشغول آزمایش های موشک های بالستیک خود است.

زمانی که ایران موشک های بالستیکی خود را آزمایش کرد این سوال پیش آمد که آیا این اقدامات علیه توافق هسته ای است یا خیر ؟ که دولت اوباما در این خصوص جواب منفی داد.

اوباما همچنین قول داده بود که آژانس انرژی اتمی تحقیقات و جستجوهای خود را پس از توافق هسته ای در برنامه اتمی ایران ادامه خواهد داد و گزارش هایی را در این زمینه ارائه می دهد که عملا این مساله چندان با آنچه در واقعیت رخ داد منطبق نیست.

این نشریه آمریکایی همچنین ادعا کرد بازرسان آژانس برای تکمیل تحقیقات خود به بخش های ضروری دست راسی ندارند و نمی توانند در خصوص تحقیقات مخفی برای ساخت سلاح های اتمی نظرات دقیقی دهند .

در این بین جک لئو از جمله افرادی که خواهان حفظ فشار بر اقتصاد ایران است. او به تازگی گفته است فشارها همچنان ادامه دارد ، ایران نمی تواند از دلار برای معاملاتش استفاده کند و صادرات و واردات از این کشور کماکان همانند گذشته است .اما شاهد تغیرراتی هستیم به طوری که ایران و بوئنیگ با یکدیگر به توافق رسیده اند و خرید آب سنگین از ایران و انتقال آن به آمریکا نیز عملیاتی شده است .

واشنگتن اگزماینز در پایان این مطلب همچنین تاکید می کند اوباما می تواند رویه اش را در خصوص ایران تغییر دهد و باید چنین باشد زیرا آرای عمومی در آمریکا اکنون موافق رفتار و سیاست های او نیست.

دیپلمات فرانسوی : ایران و عربستان مخالف ثبات سیاسی در لبنان نیستند

عربستان سعودی و ایران مخالف ثبات سیاسی در لبنان نیستند ، آنها می خواهند تا این شرایط سیاسی به پایان رسد و دولت جدید در لبنان بر سر کار بیاید.

نهارنت همچنین در گزارش خود آورده است دیپلمات های فرانسوی به طور جداگانه ای با طرف ایرانی و عربستانی گفتگو کرده و نظرات آنها را در خصوص شرایط سیاسی در لبنان جویا شده اند که هر دو خواهان ثبات سیاسی در این کشور هستند.

به گفته دیپلمات های فرانسوی ظریف به وزیر خارجه فرانسه گفته است برای ایران پایان یافتن بحران سیاسی کنونی اهمیت اساسی را دارد.

در همین حال نباید از نظر دور داشت که فردا دوشنبه وزیر خارجه فرانسه برای یک دیدار دور روزه به بیروت سفر خواهد کرد تا شاید بتواند طرف های دیگر در این بحران سازمان یافته  را برای رسیدن به توافق متقاعد کند.

لبنان از ماه می 2014 و زمان کناره گیری میشل سلیمان بدون رئیس جمهور اداره می شود و طرف های سیاسی در این کشور نتوانسته اند تا کنون به توافقی جامع برای انتخاب رئیس جمهور دست یابند. گفته می شد اختلافات میان ایران و عربستان بخشی از چالش های تعیین رئیس جمهور در لبنان به شمار می رفت.

ایران تحولات سوریه را ستایش می کند

جمهوری اسلامی ایران در کنار سوریه طی 5 سال گذشته مشغول مبارزه بوده است. مقامات دولتی رسمی این کشور هیچ گاه حضور نظامی بر روی زمین را تایید نکرده اند و همواره می گویند نقش آنها در سوریه و عراق مستشاری است. اما در نبرد حلب همه چیز تغییر کرد و سیزده ایرانی در این حومه این شهر به شهادت رسیدند. در مرحله نخست رسانه ها دراین باره سکوت کردند ولی اکنون وضعیت به گونه دیگری است و آنها را شهدا می خوانند.

تحلیل گران می گوید در ایران گروهی مخالف حضور در سوریه به طور آشکارا هستند اما طیف قدرتمند دیگری وجود دارد که خواهان حمایت علنی از بشار اسد است. تهران در حال حاضر بر روی بشار اسد سرمایه گذاری نمی کند زیرا می داند ممکن است در بازی سیاسی آینده این کشور جای برای اسد نماند.

در ایران اما گروه وسیعی در شبکه های اجتماعی به خصوص شبکه اینستاگرام از حضور نظامی و عملیات در این کشور حمایت می کنند و حساب های متعددی در حمایت از حاضران در سوریه وجود دارد.

مجموع این حساب ها این ایده را تروج می کنند که حضور در سوریه به خاطر شیعیان ، حمایت از اماکن متبرکه و مقدس است و ربطی به سوریه و عراق ندارد.

سعودی گازت :ایران از حملات مدینه سود برده است

ژنرال بسام عطیه از کارشناسان مسائل تروریسم معتقد است ایران از حملات تروریستی در مدینه منافع زیادی کسب کرده است .

این مقام سعودی همچنین ادعا می کند پس از حملات تروریستی در شهر مقدس مدینه و در نزدیکی مسجد پیامبر اسلام در این شهر تمامی انگشت های اتهام به سوی ایران نشانه رفته است زیرا این کشور بیشترین سود را بدست آورده است . روزنامه مکه به نقل از این مقام وزرات کشور سعودی همچنینی می گوید ایران طی چهار دهه گذشته همواره تلاش کرده است به عربستان در منطقه ضرباتی را وارد کند.

داعش که ( IS  یا دولت اسلامی ) نیز خطاب می شود مسئولیت این حملات را بر عهده گرفته است و ایران تلاش می کند نشان دهد نمایش سعودی در اداره و حفظ امنیت حج ضعیف است .

ایران تلاش می کند نشان دهد عربستان قادر به حفظ امنیت دو مسجد مقدس مسلمانان در فصل حج عمره نیست و در سال گذشته نیز این کشور پس از حوادث منا بارها در این خصوص صحبت کرده بود .

حادثه منا که در سال گذشته رخ داد دست کم جان بیش از 2200 تن را گرفت که بسیاری از آنها حجاج ایرانی بودند و هنوز مسبب اصلی این فاجعه انسانی مشخص نشده است .

عربستان سعودی آمار رسمی کشته شدگان را اعلام نکرده است اما تنها دو روز پس از این حادثه طبق گزارشی اعلام شد بیش از 700 تن در این حادثه جان باخته اند که گزارش جداگانه کشورها ارقام به مراتب بالاتری را نشان می دهد .

در همین حال نشریه سعودی گازت در پایان گزارش خود به نقل از این مقام سعودی نوشت حملات فوق نمی تواند روابط راهبردی  میان پاکستان و عربستان را برهم بزند . این مناسبات در زمینه های مختلفی از جمله پزشکی و آموزش اکنون پیشرفت های بسیاری داشته اند.

ایران از خروج انگلیس شاد است

ایران و روسیه برنده های اصلی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا هستند به طوری که مقامات روس آشکارا در بیانات خود که همراه با ذوق زدگی بود تاکید کردند دیگر کسی در اروپا وجود ندارد که از تحریم های روسیه به شدت دفاع کند.

در حالی که رهبران جهان طی هفته های گذشته در حال تنظیم روابط خود با انگلیس پس از اتحادیه اروپایی هستند رهبران نظامی در ایران خواهان آزادی ایرلند و اسکاتلند از پادشاهی ظالمانه لندن و فروپاشی بریتانیا شدند. در این شرایط و همانطور که اشاره شد در مسکو نیز وضعیت به همین منوال است و گروه های سیاسی و اقتصادی تلاش می کنند تا مناسبات تازه ای را با لندن بنا کنند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه که ازبکستان در خصوص خروج انگلیس از اتحادیه اروپایی صحبت می کرد اظهار داشت این خروج پیامد های مثبت و منفی بسیاری دارد .

پوتین همچنین در بخش دیگری از نطقش گفت : موقعیت به طور خودکار اصلاح خواهد شد .

در میان مقامات ایرانی نیز توئیت های بسیاری دیده می شد که به " فرصت بزرگ " اشاره داشت. فرصتی که با خروج انگلیس محیا شده است اما کسی به این که این فرصت ها چیست و چگونه است اشاره ندارد.

بی شک خروج انگلیس مسیر اتحادیه اروپا را تغییر می دهد و البته رسانه های روسی در خصوص واحد پول بریتانیا پوند نیز نوشتند این واحد پول اکنون همانند روبل ارزش خود را از دست می دهد .

اما در میان تمامی این اظهار نظر ها و در حالی اتحادیه اروپایی در حال از دست دادن موقعیت های گذشته است رژیم های چون اردوغان کماکان علاقه مند به حضور عضویت در آن هستند سیاستی که پیش از اجرا شکست خورده است.

رژیم صهیونیستی در یک سالگی توافق هسته ای چه نظری دارد؟

توافق هسته ای که سال 2015 میان ایران و شش قدرت جهانی به امضا رسید به هدف اصلی خود یعنی دور کردن ایران از سلاح هسته ای دست یافته است. این مطلب حتی با مخالفت های نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم با چالش مواجهه نمی شود .

کنفرانسی در اراضی اشغالی برگزار شد که در آن سران سابق اسرائیلی از جمله ایهود باراک و موشه یلعون شرکت داشتند. در این کنفرانس نه تنها این سیاست مدران سابق صهیونیست به نتانیاهو حمله نکردند بلکه یلعون به جمعیتی که در سالن حضور داشت اعلام کرد در آینده نزدیک هیچ خطری که ماهیت این رژیم را به خطر بیاندازد وجود نخواهد داشت .

یلعون در این کنفرانس به مذکرات و بررسی های که در ژانویه 2016 صورت گرفته بود اشاره کرد و گفت در دیدار با وزیر جنگ این رژیم به این نتیجه رسیده اند که برجام توانسته است خطری که می توانست از جانب ایران رژیم صهیونیستی را تهدید کند برطرف کرده است .

یلعون همچنین رفتار نتانیاهو را تلاش برای هراس آفرینی توصیف کرد و گفت : هلوکاست دوم که نتانیاهو برجام را با آن خطاب می کند بی اساس است .

در همین حال نباید این نکته را فراموش کرد که وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در سال 2003 از بی بی سی خواسته بود تا اظهار نظرش را در خصوص تهدید های اتمی عربستان سعودی منتشر نکند. وی در نامه ای به این شبکه نوشته بود برخلاف دیگر کشورهای منطقه خاورمیانه تهدید عربستان معتبر و البته سریع تر از دیگران است زیرا آنها می توانند از پاکستان بمب بخرند. وی پیش تر این مطلب را در کنفرانسی در سوئد گفته و حتی این گفته وی اجازه انتشار نیافت.

وتین چگونه اوباما را سر مساله ایران سوپرایز کرد؟

گفته می شود روسیه بخش دیگری از محموله سامانه ضد موشکی S-300  را به ایران تحویل خواهد داد. این سامانه ضد موشکی که پیش تر در سال 2007 بر اساس قراردادی قرار بود به این کشور تحویل داده شود در دوران مدودف در سال 2010 با دستور رئیس جمهوری روسیه به حالت تعلیق در آمد اما در سال گذشته با دستور پوتین تحویل آن به ایران وارد مرحله عملیاتی شد.

آلکساندر فومین رئیس بخش فروش تجهیزات و فن آوری های نظامی روسیه به روزنامه روسی ایزوستیا گفت : ما بخش اول را شامل برخی قطعات به ایران تحویل داده ایم و به زودی دیگر بخش های آن را با نهایی شدن مباحث نظامی اش تحویل خواهیم داد.

قرار داد میان ایران و روسیه برای تحویل سامانه های ضد موشکی S-300  چیزی بالغ بر 800 میلیون دلار برآورد می شود که برای تحویل 5 فروند از این سامانه ها بوده است .

سال گذشته باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در خصوص تحویل سامانه های S-300  به جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود از تصمیم پوتین شگفت زده و سوپرایز شده است .

فروش این سامانه به ایران با توجه به فشارهای که در داخل آمریکا وجود دارد گونه منع قانونی ندارد .

در همین حال نمایندگان کنگره آمریکا از هر راهی برای تحریم های ایران و روسیه استفاده می کنند به طوری که هر قدمی که در جهت تامین امنیت بیشتر جمهوری اسلامی ایران برداشته می شود تلاش می کند تا برای آن مشکلاتی فراهم کند.

پیش از این اولین نمونه سامانه ضد موشکی S-300  سال گذشته در رژه ارتش جمهوری اسلامی ایران به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی رو نمایی شد که توجه بسیاری از رسانه های بین المللی را به خود جلب کرد.

ایران را نادیده نگیرید

" سر دیوید آمس " از اعضا کمیته ای است که در خصوص ایران در پارلمان انگلستان فعالیت می کند ، وی از مخالفان دولت ایران به شمار می رود و نظراتش در خصوص توافق هسته ای نیز چندان موافق نبود.

نقطه نظرات او بیشتر مشابه صهیونیست ها و برخی از تند رو ها است . او در آخرین یادداشت خود که امروز شنبه در نشریه فوربیس منتشر شده است به مسائل مربوط به ایران پرداخته و سعی می کند در خصوص این کشور نکاتی را بیان کند. در بخشی از این یادداشت آمده است ، وضعیت در سوریه بسیار پیچیده است و نمی توان بدون در نظر گرفتن ایران مسائل این کشور را حل کرد ، تهران حامی بشار اسد و توانسته در 5 سال گذشته از سقوط آن جلوگیری کند.

توافق هسته ای به ایران کمک کرده است تا قدرتمند تر از قبل بتواند از دوستانش در منطقه حمایت کند  . با توجه به وضعیتی که ایران اکنون دارد ما باید بدانیم که نباید اجازه دهیم جنگی مانند جنگ عراق در ایران رخ دهد زیرا این مساله به رشد داعش و گروه های تروریستی مشابه آن منجر می شود .

وی در بخش دیگری از این یادداشت ادعا می کند اشغال نظامی ، دموکراسی از خارج و مسائلی از این دست به مراتب مساله را بسیار سخت می کند و ایده بسیار بدی است ، بهترین راه توانمند سازی مردم ایران است که خود بتوانند دموکراسی را محقق کنند و باید از آن پشتیبانی کرد.

این نماینده انگلیسی در بخش پایانی یادداشتش از گروهک منافقین که با بمب گذاری و حمله و به مردم به دنبال کسب موقعیت بود حمایت می کند و اشاره به حضور این گروهک در جنگ علیه ایران در کنار صدام حسین دیکتاتور عراق ندارد.

ایران کماکان به دنبال توسعه برنامه اتمی اش است

سرویس امنیت داخلی آلمان در گزارشی که به مناسبت یک سالگی توافق هسته ی وین منتشر کرده است مدعی شد ایران کماکان به دنبال توسعه برنامه هسته ای اش در سال ۲۰۱۵ بوده است. در بخش دیگری از این گزارش آمده است ایران در آلمان و کشورهای دیگر به دنبال تامین غیر قانونی نیازهای اتمی خود است که شامل فن آوری ها و مواد مورد نیاز می شود. سازمان امنیت داخلی آلمان که به ( بی وی اف ) شهرت دارد هشدار داده است پس از توافق هسته ای شبکه ایرانی برای تامین خواسته های جمهوری اسلامی فعالیت های خود را در اروپا ادامه داده اند.نباید از نظر دور داشت که برخی از مقامات ایرانی که طی یک سال گذشته پس از لغو تحریم ها اجازه سفر به اروپا را یافته اند از این فرصت استفاده کرده اند.

سرویس امنیت داخلی آلمان در همین حال می گوید ایران در سال ۲۰۱۵-۲۰۱۶ ۱۴۱ مرتبه برای خرید اقلامی به صورت غیر قانونی در منطقه وستفالن شمالی اقدام کرده است در حالی که این اقدام در سال۲۰۱۴ تنها ۸۳ بار رخ داده بود.

این گزارش ها نشان می دهد عمده تلاش های ایران برای برنامه موشکی این کشور بوده است و در همین حال نباید از نظر دور داشت که به نظر می رسد غرب با انتشار چنین گزارش های پس از توافق هسته ای قصد دارد تا اینبار به برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران که یک برنامه کاملا دفاعی است فشار اورد.

گروه های صهیونیستی و حامیان رژیم های منطقه ای عربی از چنین گزارش های برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی در برنامه های موشکی اش استفاده می کنند.

در همین حال یکی از نمایندگان حزب سبزها در آلماان می گوید اگر ایران به تعهداتش عمل نکند امنیت اسرائیل  آلمان به خطر می اندازد!

چین چه مقدار نفت از ایران خریده است؟

جمهوری خلق چین یکی از خریداران نفت ایران پیش از تحریم های بین المللی به شمار می رفت که با سفر رهبر حزب و رئیس جمهور این کشور به تهران در بهار گذشته فصل جدیدی در روابط دو جانبه میان دو کشور آغاز شده است.

در همین راستا چین که سرعت رشد اقتصادی اش کاهش یافته است خرید های نفت خود را از ایران افزایش داده و شرکت های چینی به سرمایه گذاری در بازار انرژی ایران ابراز علاقه می کنند.

این کشور پیش از تحریم های بین المللی که در زمستان سال ۱۳۹۵ از اقتصاد ایران رخت بر بست هم فعالیت های اقتصادی خود را در بازار جمهوری اسلامی بدون توجه به غرب انجام می داد  شرکت های انرژی چینی برای خود یکه تازی می کردند.

البته ایران علاقه مند است تا در دوران پسا تحریم همکاران تجاری خود را گسترش و تنوع بیشتری بخشد.آنطور که گزارش ها نشان می دهد چین در سال ۲۰۱۱ در حدود ۱۱ درصد از نفت مصرفی خود را از ایران وارد می کرد.

در سال ۲۰۱۷ قرار است ایران ۲۰ درصد از نفت ایران را تامین کند این بدان معناست که این کشور باردیگر به یکی از تامین کنندگان اصلی نفت چین مبدل خواهد شد که موقعیتش را در بازارهای بین المللی تغییر و تثبیت می کند.

جداول نشان می دهد از سال ۲۰۱۱ تا کنون همه ساله به جز سال ۲۰۱۴ چین واردات نفت خود را از ایران کاهش داده است تا در ژانویه گذشته با رفع تحریم ها و توافق برجام اکنون نفت کش های چینی می توانند به آسانی در بنادر ایران بارگیری کنند.

در حال حاضر نیز میزان صادرات نفت ایران به چین بیش از ۳ درصد افزایش یافته و به ۵۵۲ میلیون بشکه رسیده است.

ایران و ترکیه برای مقابله با تروریسم همکاری می کنند

روسای جمهوری ایران و ترکیه به مناسبت عید سعید فطر به یکدیگر تبریک گفتند. این نخستین پیام دو طرف پس از حملات تروریستی در ترکیه است که در آن شهروندان ایرانی نیز آسیب جدی دیده اند . در این پیام دو طرف برهمکاری مشترک برای مقابله با تروریسم گفتگو کردند. حسن روحانی پیش از این تاسف خود را در خصوص حملات تروریستی در فرودگاه آتاتورک اعلام کرده بود که در آن 47 تن جان خود را از دست دادند. نباید از نظر دور داشت که ترکیه یکی از حامیان تروریسم در منطقه خاورمیانه و عامل بی ثباتی در سوریه به شمار می رود که اکنون مورد هدف طرف داعشی قرار گرفته است. داعشی که از مرزهای ترکیه برای تغذیه جبهه های خود استفاده می کرد و تصاویری در سال گذشته منتشر شد که نشان می داد ارتش ترکیه و پلیس مخفی این کشور به داعشی ها کمک های لجستیکی و تسلیحاتی می کنند.

ترکیه داعش را عامل حملیات تروریستی در این کشور می داند در حالی که همین داعش بدون کمک های رژیم اردوغان قادر به فعالیت نبود .در همین حال نخست وزیر ترکی می گوید ما در حال حاضر به طور دقیق تمامی تحولات منطقه ای را واقع گرایانه می بینیم  و آنچه در مناسبات میان ایران و عراق ، اسرائیل و روسیه، اتحادیه اروپا و آمریکا در حال رخ دادن است تحلیل می شود. وی همچنین وضعیت سوریه را شرایط کنونی ناپایدار خطاب کرد.

به نظر می رسد در شرایط کنونی ترکیه در حال تغییر موضع خود نسبت به تحولات منطقه ای و روابط با دیگران است به طوری که این اردوغان از پوتین و مردم روسیه به علت سرنگونی جنگنده روسی عذر خواهی کرد ، روابط میان اسرائیل و ترکیه پس از کشتار صهیونیست ها باردیگر به حالت عادی بازگشت و در همین دوره اردوغان و خالد مشعل تلفنی گفتگو کردند.

آیا ایران و روسیه پس از توافق هسته ای هنوز دوست هستند؟

روابط میان ایران و روسیه همواره به مناسبات بد میان تهران و واشنگتن گره خورده است به طوری که روسها می دانند مادامی که این روابط خصمانه و با فاکتور بی اعتمادی پیگیری می شود مسکو موقعیت خوب را حفظ خواهد کرد اما توافق هسته ای در سال گذشته میلادی عملا یک برش تازه تاریخی برای ایران به شمار می رود به طوری که این کشور توانست روابط خود را با غرب احیا کند و قرارداد های بزرگ تجاری با آنها امضا کند مساله ای که بدون توافق امکان پذیر نبود. اما نباید فراموش کرد که این توافقات نه در زمینه انتقال فن آوری بلکه در بخش فروش کالا و خدمات رخ داد و شامل فروش تسلیحات نظامی نیست .

اما روسیه مناسبات خود را تهران را در فاز نظامی و عملیاتی پیش می برد به طوری که تحویل سامانه های اس ۳۰۰ که ضریب امنیتی جمهوری اسلامی را بالا برد از جمله خرید های استراتژیک از روسیه بود . روسیه متوجه شد که برای همکاری بیشتر با ایران باید از اهرم این کشور برای توازن مناسباتش با غرب نیز بهرمند شود به طوری که در دوران رئیس جمهور مدودف این کشور انتقال سامانه های موشکی به ایران را متوقف کرد تا در پیمان استارت بتواند امتیازات دل خواهش را از آمریکایی ها در سال 2010 بگیرد که عملا چندان موفق نبود اما اکنون بخش دوم سامانه های موشکی به ایران تحویل داده شده است و ایران همکاری های خود را در سوریه با روسها مستحکم تر کرده است . در همین رابطه خبرگزاری تاس روسیه در آوریل 2016 خبرداد روسیه ایران و آذربایجان در سامانه های مخابراتی و الکترونیکی دفاعی همکاری های مشترکی را در دستور کار خود دارند.

قرار داد بوئینگ و ایران ایر در هاله ای از ابهام

مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را تصویب کرد که در آن محدودیت های برای فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران طراحی شده است . گفته می شود برخی از نمایندگان بر این باروند که ایران قادر است از این هواپیماها استفاده های نظامی ببرد. آنطور که در ماه گذشته در اخبار مخابره شد ایران ایر و شرکت هواپیما سازی بوئینگ قرار دادی را برای خرید بیش از ۸۰ فروند هواپیمای مسافر بری با یکدیگر به امضا رسانده اند. در همین حال آمریکا می گوید ۲۴ فروند دیگر از این هواپیما ها به صورت اجاره ای در اختیار ایران قرار می گیرند.

پیتر روسکام نماینده ایالت ایلینویز می گوید سه مدل از هواپیماهای که ایران ایر قصد خرید انها را دارد می تواند مورد استفاده نظامی داشته باشد. گفته می شود باراک اوباما به احتمال قوی این طرح مجلس نمایندگان را در کنگره رد وتو خواهد کرد. ایران ایر قرار است مدل های از بوئینگ ۷۳۷ و دو مدل از بوئنیگ ۷۷۷ را از آمریکا تحویل بگیرد.

پیش از این ایرباس در نخستین سفر رئیس جمهور ایران به اروپا پس از یک دوره ۱۰ ساله قرار داد تامین قطعات و هواپیما را با طرف ایرانی به امضا رسانده بود که موجب اعتراض بسیاری از گروه های سیاسی در آمریکا شد که خواهان قرار داد های مشابهی با طرف ایرانی بودند.

قرارداد بوئنیگ و ایران ایر چیزی در حدود ۱۷.۶ میلیارد دلار برآورد می شود که می تواند در عصر حاضر برای شرکت های هواپیما سازی امریکا بسیار حیاتی باشد.

اجرایی شدن برجام برای انجام این توافق مساله ای بسیار حساس است اما نباید از نظر دور داشت که هنوز ارزی که قرار است توافق ایران و بوئینگ بر اساس آن اجرایی شود مشخص نشده است .

 

کد خبر 558108

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha