خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقتصاد ارمنستان تا اندازه زیادی به سرمایهگذاری و پشتیبانی ارمنیان خارج از کشور وابسته است. پیش از استقلال، اقتصاد ارمنستان بیشتر بر پایه صنایع شیمیایی، الکترونیک، ماشینآلات، فرآوری خوراک، لاستیکسازی و بافندگی بنا شده بود و برای مواد اولیه صنایع خود وابستگی زیادی به دیگر جمهوریهای شوروی و خارج از کشور داشت. ارمنستان در فاصله گرفتن از نظام اقتصادی کمونیستی و حرکت به سمت اقتصاد سرمایهداری گامهای مهمی را در آزادسازی اقتصادی برداشتهاست اما محدودیتهایی همچون وابستگی انرژی به خارج از جمله روسیه و ایران، فقر منابع، محصور بودن در خشکی و تنشهای این کشور با دو همسایه شرقی و غربی (آذربایجان و ترکیه)، توان مانور این کشور را جهت مشارکت در سرمایهگذاریهای منطقهای و همچنین فضای تنفسی این کشور را شدیداً کاهش دادهاست.
بنابراین گزارش، این کشور بخشی از وابستگی انرژی خود را با مبادله با ایران رفع می کند و در این راستا صادرات گاز به این کشور همسایه از یک به سه میلیون مترمکعب در روز افزایش مییابد. پس از توافق ایران و ارمنستان به منظور افزایش حجم مبادلات برق، دو کشور به منظور صادرات گاز طبیعی هم به یک توافق جدید دست یافتهاند به طوریکه پیش بینی میشود حجم مبادلات و تهاتر برق و گاز طبیعی ایران و ارمنستان به بیش از سه برابر حجم فعلی افزایش یابد.
وزارت نفت در این باره به نقل از علیرضا کاملی، مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز نوشته است: "پس از انجام مذاکرات دو کشور به منظور افزایش حجم تبادل گاز طبیعی به یک توافق جدید دست یافتهاند. در حال حاضر به طور متوسط روزانه حدود یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی توسط ایران به ارمنستان صادر میشود. براساس توافق اولیه، حجم صادرات گاز با افزایشی دو میلیون مترمکعبی در مجموع به سه میلیون مترمکعب در روز افزایش مییابد. هم اکنون دو کشور در حال آماده سازی زیرساخت های توسعه تبادل گاز طبیعی هستند. به زودی با انجام مذاکرات بیشتر این توافق نهایی و عملا اجرایی خواهد شد. در شرایط فعلی ایران محدودیتی برای افزایش صادرات گاز طبیعی به ارمنستان از نظر ظرفیت تولید ندارد."
این گزارش می افزاید: مهر در این باره خبر داده است: "تابستان سال گذشته قرارداد ساخت خط سوم انتقال برق دومداره ۴۰۰ کیلوولتی به ارزش تقریبی بیش از ۱۰۷ میلیون یورو بین دو شرکت از ایران و ارمنستان امضا شد. خط سوم انتقال برق دومداره ۴۰۰ کیلوولتی جدید بین ایران و ارمنستان ۲۷۵ کیلومتر طول دارد که قرار است تمامی مراحل تامین کالا و تجهیزات، ساخت، نصب، راهاندازی توسط ایرانیها انجام شود."
یادآور می شود: پیش بینی میشود با احداث این شبکه جدید برق، حجم مبادلات برقی بین ایران و ارمنستان از ۳۰۰ مگاوات فعلی به حدود یکهزار مگاوات افزایش یابد، ضمن آنکه حدود ۷۰ درصد از مسیر ساخت این خط جدید انتقال برق در مناطق کوهستانی احداث خواهد شد. یکی از مهمترین مزیتهای بهرهبرداری از این خط جدید انتقال برق در کنار توسعه مبادلات برقی ایران و ارمنستان، اتصال شبکه برق ایران به کشورهای گرجستان و روسیه است که زمینه انتقال و ترانزیت برق بین کشورهای مختلف حوزه قفقاز را فراهم میکند.
نظر شما