به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، شب های قدر سال گذشته وین میزبان شب زنده داران ایرانی بود که ۲۸ روز خود را در این شهر به منظور به پایان رساندن ۱۲ سال مذاکره با غرب گذراندند.
بنابراین گزارش، ظریف و تیم مذاکره کننده هسته ای همراه او ۲۸ روز در وین ماندند تا برجام را به سرانجام برسانند و ۲۳ تیرماه رسانه های سراسر جهان به صورت زنده از اتریش صحنه قرائت توافق نهایی ایران و ۶ قدرت جهانی از سوی محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی را مخابره کردند تا ۱۲ سال مذاکره هسته ای به صورت مدون بر روی کاغذ نوشته شود.
براساس برجام جمهوری اسلامی ایران متعهد به انجام اقداماتی در مقابل اقدامات غرب و طرف مقابل شد.
ایران به یاری «گروه کار» (اتحادیه اروپا+۳ متشکل از فرانسه، آلمان، انگلستان و شاید برخی کشورهای دیگر) رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک را بر اساس یک طرح مورد پذیرش این گروه و در جهت حمایت از اهداف صلحجویانه و تحقیقاتی در زمینه تولید انرژی هستهای، نوینسازی و بهینهسازی کرد.
همچنین تمامی آب سنگین مازاد نیاز سانتریفیوژ تازه طراحی شده، برای فروش در بازارهای جهانی آماده شد. که مقداری از آن به آمریکا و مقداری دیگر به روسیه فروخته می شود.
ذخیره فعلی اورانیوم غنی شده با غلظت پایین در اختیار ایران با یک کاهش ۹۸ درصدی از ۱۰٬۰۰۰ کیلوگرم به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش میباید. این کاهش به مدت ۱۵ سال پابرجا باقی خواهد ماند. همچنین در این مدت ایران مجاز خواهد بود اورانیوم را تنها به میزان ۳٫۶۷٪ غنیسازی کند؛
ایران، تعدادی به میزان دو سوم از سانتریفیوژهایش را از ۱۹٬۰۰۰ عدد به ۶٬۰۱۴ عدد کاهش داد که از این میزان تنها ۵٬۰۶۰ تای آن اجازه غنیسازی اورانیوم در طی مدت ۱۰ سال پس از اجرای برجام را دارد.
ایران، فعالیتهای مرکز هستهای فردو در زمینه غنیسازی اورانیوم و همچنین تحقیق و توسعه در این خصوص را به مدت ۱۵ سال متوقف کرد و آن را به یک مرکز تحقیقاتی فیزیک، انرژی هستهای و فناوریهای مرتبط تغییر کاربری داد.
ایران اجازه دارد به مدت ۸ سال به تحقیق و توسعه در زمینه غنیسازی اورانیوم ادامه بدهد اما این امر تنها در تأسیسات نطنز میبایست صورت گیرد.
ایران پروتکل الحاقی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به توافقنامه را تا زمانی که پایبندیاش به این پیماننامه را لغو نکرده باشد، اجرا خواهد کرد. این بدین معنیاست که نظارتهای آژانس حتی پس از اتمام زمان اجرایی برجام ادامه خواهند یافت.
اجرای این معاهده پس از تصویب پارلمان های کشورهای امضا کننده در تاریخ۲۶ دی ماه ۹۴ کلید خورد و ایران تا کنون توانسته به تعهدات خود عمل کند.
تاثیراتی که برجام بر اقتصاد ایران گذاشت در زمینه های نفتی و سرمایه گذاری خارجی بیش از زمینه های دیگر مشهود بود به طوری که بعد از امضای برجام ۱/۷ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در امریکا پرداخت شد که در بودجه سال گذشته به ریال تبدیل کرده و از ان استفاده کردیم و یکی از مسایل عمده با موضوع تحریمهای نفتی بود که انها تلاش داشتند که تولید نفت ایران به 1 میلیون بشکه برسد که ما در خرداد امسال توانستیم صادرات نفت را به 2 میلیون و 568 هزار بشکه برسانیم که بیش از دو برابر صادراتمان در زمان تحریمها بود.
همچنین بعد از اجرای برجام سرمایه گذاری در استانهای ایران به 3 میلیارد و 418 میلیون دلار رسیده و 2/4 میلیارد دلار نیز سرمایه گذاری خارجی برای توسعه الکترونیکی کشور داشتهایم.
البته آمریکا در برخی از موارد اقداماتی انجام داد که با روح برجام مخالفت داشت و از آن جمله می توان به محدود کردن قانون مهاجر پذیری این کشور از ایران، بلوکه کردن ۲ میلیارد دلار از اموال ایران و فشار آوردن به شرکت بوئینگ در خصوص امتناع از فروش ۱۰۰ فروند هواپیما به جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.
در هر صورت امروز یک سال از امضای بزرگترین توافق جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غربی می گذرد و نتایج نسبتا مثبتی در عرصه سیاست خارجی و اقتصاد کشورمان همانطور که پیش بینی می شد گذاشته است و انتظار می رود این نتایج مثبت لااقل تا پایان دولت یازدهم افزایش چشمگیری داشته باشد.
نظر شما