مادران شیرده با انجام امور معنوی از برکات ضیافت الهی بهره مند شوند

حجت‌الاسلام غرویان با بیان اینکه روزه نگرفتن مادران شیرده دلیل بر محروم شدن آنها از معنویات این ماه نیست از این دسته از مادران خواست تا با انجام امور معنوی از برکات این ضیافت الهی بهره مند شوند.

خبرگزاری شبستان:شیرمادر، یکی از موهبت های خدادادی است که در اختیار کودک قرار دارد. بشر با وجود پیشرفت های چشمگیر در حوزه علوم غذایی هنوز نتوانسته است ترکیبی مشابه شیرمادر تهیه کند. این ماده مغذی که برای تغذیه کودک پس از تولد در بدن مادر تولید می شود، به اذعان بسیاری از کارشناسان یک معجزه خداوندی است که مهربانی خالق و آفریدگار عالم را نسبت به نوع بشر و توجه به نیازهای او روشن می کند. پروردگار انسان را به منزله جانشین خود برگزیده و تمهیدات حیات و ادامه زندگی او را فراهم آورده است. بدین ترتیب بدیهی است که نخستین ماده غذایی که در این جهان به کام او ریخته می شود، شیر مادر است که مانند آن هرگز یافت نمی شود.
 

 

بار دیگر ماه مبارک رمضان از راه رسید و موضوع مادران شیرده مطرح شد. مطالب فوق در اهمیت تغذیه با شیر مادر صحه می گذارد و این مهم را یادآور می شود که نباید مادران شیرده به بهانه های مختلف مانع از تغذیه کودک با شیر مادر شوند. همچنین اگر قرار است مادری به جمع روزه داران بپیوندد در ابتدای امر باید موضوع تغذیه نوزاد خود را در اولویت قرار دهد چون این امر کمتر از عبادت کردن نیست.

 

از ابن عباس روایت شده که آیه { وَعَلَى الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ فِدْیَةٌ طَعَامُ مِسْکِینٍ } بقره/184 درباره زنان حامله و شیرده نازل شده است. همچنین، هرگاه زنان باردار و شیرده از بابت گرفتن روزه بیم از میان رفتن خودشان را داشته باشند، نظر بیشتر علمای اسلامی بر این است که آنان می توانند روزه را افطار نمایند و فقط قضای روزه بر آنان واجب می گردد و این دو گروه در این حالت مانند افراد بیمار می باشند. با این تفاوت که هرگاه زنان حامله و شیرده هنگام روزه گرفتن بیم از دست دادن جنین یا کودک خود را داشته باشند، علمای اسلامی پس از آنکه به اجماع افطار روزه را جایز شمرده­اند، اختلاف نظر دارند در این که در این حالت قضای روزه واجب است یا فدیه یعنی در مقابل هر روز، اطعام یک مسکین، یا هر دو با هم بر او واجب می گردند.

 

ابن عمر و ابن عباس قائلند به اینکه فقط باید فدیه بدهند، امّا، اکثر علما و فقها قائل به قضای روزه هستند، و بعضی دیگر به جا آوردن قضای روزه و اطعام مسکین، هر دو را بر آنان واجب دانسته­اند. زنی که پشت سر هم حاملگی و شیردهی اوقات او را مشغول ساخته است، به طوری که فرصتی برای قضای روزه را نداشته باشد، به این معنی که یک سال حامله است، و یک سال بعد شیرده؛ و به همین طور پشت سر هم یک سال را حامله و یک سال را شیرده می باشد؛ در این صورت، فقط فدیه روزه بر او واجب می گردد. اگر چنین زنی را مکلّف به قضای روزه­هایی که به خاطر حاملگی و شیردهی افطار نموده است، بنماییم وی، باید چند سال متوالی روزه بگیرد که این کار توأم با سختی و مشقت است، و خداوند متعال سختی و مشقت را برای بندگانش روا نمی­دارد.  

 

حجت‌الاسلام محسن غرویان، مدرس حوزه، پیرامون ابعاد اجتماعی و دینی اصول روزه‌داری مادران شیره در ماه مبارک رمضان به خبرنگار شبستان گفت: روزه‌داری جزء واجباتی از دین مبین اسلام است که در صورت استطاعت باید گرفته شود اما در شرایطی که برای افراد ضرر داشته باشد با رعایت برخی موازین جایز نیست.

 

وی با اشاره به شرایط مادران شیرده در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در صورت استطاعت، روزه برای مادران شیرده نیز واجب است، اما اگر ضرری برای مادر و فرزندش داشته باشد با مجوز پزشک می‌توانند روزه نگیرند و در یک فرصت دیگر قضای آن را جبران کند.

 

 حجت‌الاسلام غرویان با اشاره به رعایت برخی از موارد در ماه مبارک رمضان توسط مادران شیرده تصریح کرد: روزه نگرفتن مادران شیرده دلیل بر محروم شدن آنها از معنویات و برکات این ماه الهی نیست، بلکه آنها می‌توانند در کنار سایر اعضای خانواده با حفظ برخی شئونات و انجام اموری مانند تلاوت قرآن، شرکت در شب‌های احیا و سایر امور دینی در ثواب این ماه مبارک و بزرگ شریک شوند و اثرات آن را نیز به فرزندان‌شان انتقال دهند.

 

وی افزود: اگر مادری که به نوزاد خود شیر می‌دهد، شاغل نیز باشد و در ایام ماه رمضان روز پرکاری را در گرمای هوا طی ‌کند بهتر است روزه نگیرد؛ زیرا روزه گرفتن در این شرایط به میزان شیر مادر آسیب می‌زند؛ اگر یک مادر شیرده روزه نگیرد چیزی را از دست نداده است و مطابق قوانین شرع برای مادری که به نوزاد خود شیر می‌دهد روزه گرفتن واجب نیست.

 

این مدرس حوزه  با اشاره به وضیعت بیماران در این ماه تصریح کرد: اگرچه نمی‌توان برای همه بیماران مزمن، یک حکم کلی صادر کرد و هر بیمار، شرایط خاص خود را دارد و فقط و فقط پزشک معالجش می‌تواند درباره این که او می‌تواند روزه بگیرد یا نه، نظر قطعی بدهد؛ با این حال نکاتی در مورد هر بیماری وجود دارد که می‌تواند به تصمیم‌گیری درست بیمار و پزشکان کمک کند.

 

 حجت‌الاسلام غرویان با بیان اینکه حالت روحی و معنوی مادران بر فرزندان‌شان در هنگام شیردهی بسیار مؤثر است، تصریح کرد: بر طبق احادیث روایی اسلام و تحقیقات به عمل آمده از لحاظ علمی و روان‌شناسی حالت پاکی، معنوی و قدوسی مادران در هنگام شیردهی فرزندان بسیار تأثیرگذار است و حتی در زندگی آینده آنها اثرات معنوی فراوانی به دنبال دارد.

 
این استاد حوزه با اشاره به اینکه ماه مبارک رمضان ماهی روحانی و معنوی برای همه مسلمانان جهان است، خاطرنشان کرد: در این ماه افراد از یک طهارت و ضمیر خاصی بهره‌مند می‌شوند و همان حالت پرهیز از گناه و معصیت والدین در روحیات فرزندان تأثیر گذار است.

 

وی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان آسیب‌های اجتماعی و اخلاقی کاهش می‌یابد، افزود: این امر نشان دهنده اثرات تربیتی این ماه مبارک و الهی در فرزندان و افراد جامعه است.

 

این استاد حوزه با بیان اینکه انسان مرکب از دو عنصر جسم و روح است، خاطرنشان کرد: بیشتر ما در ماه مبارک رمضان به دنبال روزه‌داری جسم خود هستیم، یعنی فقط از خوردن و آشامیدن پرهیز می‌کنیم و از روح که از عناصر اصلی در شخصیت انسان است غافل می‌ِشویم، بنابراین ما باید بیشتر به فکر روزه‌داری روح خود باشیم و از هرگونه خلاف،گناه و معصیت پرهیز کنیم. 

 

حجت‌الاسلام غرویان گفت: روح روزه مراقبت از نفس و جان انسان است  در غیر این صورت براساس روایات وارده ماه مبارک رمضان تمام می شود و  ما افسوس می‌خوریم که جز تشنگی و گرسنگی چیزی عاید ما نشده است، بنابراین پیشنهاد می کنم بیشتر به روزه‌داری روح  بپردازیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 55775

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha