خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مذاکره برای فروش سوپرجت 100، محکومیت اظهارات ترکی الفیصل در نشست گروهک منافقین از سوی حماس، حال برجام پس از گذشت یک سال چگونه است؟، وقتی مریم رجوی "ژاندارک" ایران می شود!از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
مسکو: با ایران در خصوص فروش سوپرجت 100 مذاکره کردیم
پس از آنکه شایعات لغو قرارداد خرید از ایرباس منتشر شد و مجلس آمریکا هم قدم در راه ممنوعیت فروش بوئینگ گذاشت، روسها بار دیگر از آمادگی برای فروش سوپرجت 100 شرکت سوخوی خبر دادند.
خبرگزاری ایتارتاس به نقل از معاون وزیر صنعت و تجارت روسیه اعلام کرده که مذاکراتی با ایرانیها و هندیها برای فروش سوپرجت صورت گرفته است؛ ایتارتاس به کیفیت و زمان برگزاری این مذاکرات و نتیجه آن اشارهای نکرده است.
سوپرجت 100 هواپیمای کوچک و میانبرد است که بسته به نوع چیدمان صندلیها، برای 75 تا 95 مسافر جای دارد.
این پرنده محصول مشترک سوخو و بوئینگ است.
ایران پس از برجام که قرار بود موانع خرید هواپیما را برطرف کند، به سراغ خرید عمده هواپیماهای مسافربری رفت.
حسن روحانی چند ماه پس از انعقاد برجام با تنی چند از وزرای کابینه خود به فرانسه رفت و خبر امضای معامله 27 میلیارد دلاری برای خرید 118 فروند ایرباس منتشر شد.
چندی بعد اما خبر آمدن مدیران بوئینگ به ایران منتشر شد و روز اول تیز، ایرانایر اعلام کرد که 80 هواپیما به ارزش 25 میلیارد دلار از بوئینگ خریده است.
دولتیهای ایران سکوت کردند ولی رویترز نوشت که ایران از خرید بوئینگ منصرف شده است.
صفحه بعدی این ماجرا، پنجشنبه هفته گذشته ورق خورد و مجلس نمایندگان آمریکا طرح ممنوعیت فروش بوئینگ به ایران را تصویب کرد؛ این طرح البته هنوز امضای سناتورها و اوباما را پای خود ندارد و فعلاً اجرایی نیست.
در خلال این فراز و فرودها روسها هراز چندگاهی از آمادگی فروش سوپرجت 100 به ایران و یا حتی از موافقت ایران برای خرید خبر میدادند؛ موافقتی که صحتش سریعاً توسط مقامات ایرانی تکذیب میشد.
بوئینگ: اگر ما اجازه فروش به ایران نداریم، ایرباس هم نباید اجازه فروش داشته باشد
پس از تصویب طرح ممنوعیت فروش بوئینگ به ایران در مجلس نمایندگان آمریکا، مدیران این شرکت هواپیماساز زبان به اعتراض گشودند.
بر اساس گزارش رویترز، مدیران رویترز که قراردادی 25 میلیارد دلاری برای فروش 80 هواپیما به ایران با طرف ایرانی امضاء کردهاند، گفتهاند که اگر اجازه فروش به این شرکت داده نشود، به دیگر هواپیماسازان اروپایی مانند ایرباس که قطعات آمریکایی استفاده میکنند هم نباید اجازه فروش داده شود.
این موضع اعتراضی را «رِی کانِر» معاون رئیس هیئت مدیره بوئینگ مطرح کرده و البته گفته که اگر مصوبه مجلس نمایندگان هم راه به جایی نبرد و تصویب نشود، باز هم با توجه به افت تقاضا برای پرندههای پهنپیکر، ساخت بوئینگ 777 درخواستی ایران «کمی چالشیتر» خواهد بود.
چند ماه پس از توافق هستهای، «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران به ایتالیا و فرانسه رفت و قرارداد خرید 118 فروند ایرباس در حضور وی امضاء شد.
چندی بعد اما «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی، از آمدن هیئت بوئینگ به ایران خبر داد و 1 تیر ماه بود که خبر توافق هما و بوئینگ برای خرید 25 میلیارد دلار هواپیما، روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت.
مقامات دولت ایران در خصوص سرنوشت قرارداد قبلی با ایرباس سکوت کردند ولی رویترز گفت که احتمالاً ایران از این خرید پا پس کشیده است.
در ادامه ماجرا، پنجشنبه هفته گذشته مجلس نمایندگان آمریکا طرحی برای ممنوعیت فروش بوئینگ تصویب کردند؛ این مصوبه برای اجرایی شدن باید امضای سناتورها و باراک اوباما را نیز پای خود داشته باشد.
مهر:
حماس اظهارات ترکی الفیصل در نشست گروهک منافقین را محکوم کرد
جنبش حماس با صدور بیانیه ای اظهارات «ترکی الفیصل» رئیس سابق دستگاه اطلاعاتی عربستان را محکوم و به آن واکنش نشان داد.
بر اساس این گزارش ترکی الفیصل در نشست گروهک منافقین در پاریس مدعی شده بود که ایران با حمایت از جنبش های حماس و جهاد اسلامی فلسطین، در صدد گسترش دادن آشوب در منطقه است.
در همین راستا حماس در بیانیه خود عنوان کرده که این دروغ های رئیس پیشین دستگاه اطلاعاتی عربستان فاقد صحت و تهی از حقیقت و واقعیت است و تصریح کرده است: همه می دانند که حماس با رژیم صهیونیستی در داخل اراضی فلسطین مقابله می کند و در صدد تامین منافع مردم و قدس و مسجد الاقصی است.
در ادامه این بیانیه حماس تاکید کرده است که این جنبش دارای تفکر اسلامی میانه رو است و در طول تاریخ خود از هر درگیری و مسائل دیگری بر حذر بوده است و خود را از این مسائل دور نگه داشته است.
حماس در پایان اضافه کرده که اینگونه سخنان اهانت به مردم فلسطین و مقاومت است و فقط به رژیم صهیونیستی خدمت می کند. همچنین بهانه هایی را به این رژیم می دهد تا بدین طریق دشمنی خود را علیه مردم فلسطین و سرزمین و مقدسات آن افزایش دهد.
شایان ذکر است روز شنبه نشست گروهک منافقین در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد و ترکی الفیصل رئیس سابق اطلاعات سعودی در آن سخنرانی کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
فوکوس: ایران بیتوجه به انتقاد مرکل، برنامه موشکی خود را ادامه میدهد
برنامه موشکی ایران در روزهای گذشته هدف انتقاد مقامات غربی از جمله «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان قرار گرفته است. مقامات ایران به چنین موضعگیریهایی پاسخ روشنی دادند مبنی بر اینکه ایران همچنان برنامه موشکی خود را پیش خواهد برد و توجهی به انتقادها از جمله سخنان مرکل نمیکند.
نشریه فوکوس نوشته است: وزارت خارجه ایران اعلام کرد که یکی از مسایل مهم در امنیت ملی این است که برنامه موشکی با تمامی توان پیش برده شود. این سخنان در ادامه آزمایش موشکی ایران در مارس گذشته است. در آن زمان موشکهای کوتاه-میانبرد و دوربرد پرتاب شدند.
با این حال پنجشنبه گذشته مرکل این اقدامات را ناقض روح قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد دانست و «بان کیمون» دبیرکل سازمان ملل متحد هم اظهارات مشابهی داشت.
بر این اساس قطعنامه 2231 در پی مذاکرات هستهای میان ایران و 6 کشور و در نهایت دستیابی به توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صادر شد و ایران در مقابل برداشته شدن تحریمها متعهد شد که محدودیتها و تغییراتی را در برنامه هستهای خود بپذیرد.
ایران همواره اعلام کرده است که این قطعنامه ارتباطی با آزمایشهای موشکی این کشور ندارد و روسیه هم تاکنون از این موضعگیری حمایت کرده است.
فوکوس در ادامه نوشت که ایران با غیرسازنده خواندن ادعای صدراعظم آلمان اعلام کرد که چنین سخنانی تاثیری بر برنامه موشکی این کشور ندارد.
نیوزویک: حال برجام پس از گذشت یک سال چگونه است؟
وبسایت "نیوزویک" در مطلبی نوشت: توافق هستهای که در ژوئیه سال 2015 (تیر سال گذشته) به امضا رسید، بازی را برای ایران تغییر داده است. یک سال پس از به امضا رسیدن این توافق، ایران به جامعه بینالمللی بازگشته است. مقامات ارشد ایرانی به اروپا، آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین سفر کرده اند. تهران همچنین میزبان بسیاری از مقامات ارشد کشورهای مختلف – خصوصا از غرب – بوده است که خواستار بالا بردن سطح روابط شده اند. حتی از ایران به دلیل شفافیتهایی که فراتر از وظیفه خود بوده از جانب آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحسین شده است. این در حالی است که اجرای این توافق – که به آن برجام گفته میشود – با مشکلات زیادی روبرو بوده است.
تفسیرهای مختلف از آنچه در توافق هستهای آمده است، خصوصا در تهران و واشینگتن، اجرای برجام را با چالشهایی روبرو میکند. هرکدام از این کشورها میگویند طرف مقابل این توافق تاریخی – که یکی از مهمترین توافقهای منع گسترش سلاحهای اتمی جهان در بیش از ربع قرن است— را نقض کرده است.
مقامات ایرانی میگویند آمریکا در اطمینان بخشیدن به بانکهای اروپایی به منظور از سر گرفتن معاملات قانونی با این کشور قصور کرده است. جواد ظریف – وزیر خارجه ایران – به مجله "نیویورکر" گفت: "آمریکا میبایست بسیار بیش از این تلاش میکرد. آنها باید پیامی مبنی بر مطمئن بودن معامله با ایران را به جهان برسانند."
این در حالی است که واشینگتن اعلام کرد از سرگیری روابط با ایران ریسک قضایی در پی ندارد. جان کری – وزیر امور خارجه آمریکا – در اینباره گفت: "بانکهای اروپایی کاملا آزادند برای ایران حساب باز کرده و در تجارت، نقل و انتقال پول، تسهیل شرایط کسبوکار، سرمایهگذاری با این کشور همکاری کنند."
واشینگتن همچنین درباره مسئله آزمایشهای موشکی بالستیک ایران، موجب آزردگی تهران شده است. این آزمایشها در واشینگتن فشارها برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران را افزایش داده است.
در ادامه این مطلب آمده است: ایران نیاز دارد در بخش مالی، اصلاحاتی انجام دهد تا مطابق با استانداردهای بینالمللی شود. این مسئله اولین گام برای تعامل با شرکتهای خارجی، خرید و فروش و سرمایهگذاری در این کشور است.
جان کری و محمد جواد ظریف از زمان مذاکرات هستهای رابطه کاری خود را حفظ کرده اند. همچنین، از زمان نهایی شدن برجام، آنها 9 بار با یکدیگر دیدار کرده اند. آنها همچنین به وسیله تلفن و ایمیل با یکدیگر ارتباط داشته اند. نویسنده این مطلب، این امر را تغییری قابل توجه در روابط تهران و واشینگتن خوانده است.
این در حالی است که در ایران و آمریکا، افرادی وجود دارند که مخالف گسترش توافقات این دو کشور هستند. قانونگذاران آمریکایی قوانین جدیدی را برای جریمه ایران به دلیل آزمایشهای موشکی پیشنهاد داده اند و مدعی شدند ایران از تروریسم حمایت کرده و حقوق بشر را نقض میکند. برخی از این قوانین در صورتی که با اکثریت آرا به تصویب برسند میتوانند در توافق هستهای ایران تاثیرگذار باشند. نویسنده این مطلب مدعی شده است تصویب مجدد قانون تحریمهای ایران – که در پایان سال 2016 به اتمام میرسد – نشان از سوء نیت ایران میدهد.
در ادامه این مطلب آمده است: در آستانه یک ساله شدن توفق هستهای تاریخی ایران، کری آینده برجام را "مملو از متغیرهای گوناگون" توصیف کرد. وی افزود: "ما امیدواریم به گشودن درها ادامه دهیم."
کری همچنین گفت: "هر کسی متوجه میشود ایران در حال تجربه تغییرات گستردهای است. به همین دلیل ایران با غرب سر یک میز نشسته و وارد مذاکره شد. اگر لازم شود، ما بار دیگر پای میز مذاکره خواهیم نشست."
نویسنده این مطلب در ادامه نوشت: ظرف یک سال آینده، توافق هستهای ایران بحث برانگیز خواهد بود. بخشی از دلایل این امر، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این دو کشور است. با اینکه حسن روحانی هنوز طرفداران زیادی دارد، نظرسنجیها نشان میدهند ایرانیان تاثیراتی که انتظار داشتند برجام در زندگیشان ایجاد کند را حس نکرده اند و به همین دلیل اشتیاق گذشته در هواداری از روحانی را ندارند. انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در تهران نگرانیهایی در ارتباط با آینده برجام برانگیخته است.
دونالد ترامپ – کاندیدای احتمالی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا – در ماه مارس (31 روز منتهی به 11 فروردین) گفت: "پس از اینکه به ریاست جمهوری برسم، نخستین اولویت من لغو توافق هستهای ایران خواهد بود."
علاءالدین بروجردی – رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس – نیز هشدار داد در صورتی که 6 قدرت غربی به تعهدات خود عمل نکنند، ایران غنی سازی اورانیوم خود را افزایش خواهد داد.
در انتهای این مطلب آمده است: به این ترتیب، همکاری ایران و آمریکا خارج از توافق هستهای بسیار محدود بوده و در آینده نیز به همین صورت خواهد ماند. گلوله آونگ اکنون در حال بازگشت به سوی دیگر است.
تمجید رسانه کویتی از گروهک منافقین/ وقتی مریم رجوی "ژاندارک" ایران می شود!
نشریه کویتی "عرب تایمز آنلاین" در گزارشی مدعی شد مریم رجوی "ژاندارک" ایران است. این وبسایت در گزارش خود آورده که ژاندارک ایران، مریم رجوی، امروز پیام چهره واقعی ایران را به گوش جهانیان رساند.(!)
ژاندارک قهرمان ملی فرانسه و قدیسهای در کلیسای کاتولیک است. در جنگ صدساله بر ضد انگلستان، رهبری فرانسویها را برعهده داشت. وی در سال 1431 به جرم ضدیت با قوانین کلیسا به اعدام محکوم و سوزانده شد.
این نشریه در ادامه ادعاهای خود آورده است که مریم رجوی در سخنرانی اخیر خود از ایران واقعی صحبت کرده و آن را در حقیقت کامل به تصویر کشیده است.
به نظر می رسد این نشریه کویتی اقدامات تروریستی بی شمار گروهک منافقین را فراموش کرده و از یاد برده که رجوی تا چند سال پیش در فهرست تروریست های آمریکا قرار گرفته بود.
نظر شما