به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مبادلات نفتی ایران با مجارستان، کیش؛ پایلوت ورود فناوریهای نفت و گاز، افزایش صادرات نفت به ژاپن، پایان ۹۵؛ تکمیل ترمینال سلام فرودگاه امام خمینی (ره) برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
چین؛ رکوردشکن در واردات نفت از ایران
پساتحریم فضای مناسبی را برای رونق صادرات ایران در حوزه نفتی و غیرنفتی فراهم آورده است. با توجه به حمایت شرکت های بیمه گذار از محموله های نفتی کشورمان و با توجه به برنامه دولت برای افزایش تولید نفت؛ میزان صادرات این محصول روز به روز افزایش یافته است و در خبری تازه چین به عنوان یکی از مشتری های نفتی کشورمان به رشد خیره کننده ای در زمینه واردات نفت خام از ایران رسیده است به طوری که واردات نفت چین از ایران در ماه مه سال جاری میلادی بیش از ١٩ درصد نسبت به دوره مشابه در سال پیش از آن افزایش یافت.
بنابراین گزارش، شانا به نقل از خبرگزاری رویترز در این باره نوشته است: "اداره کل گمرک چین امروز (سه شنبه اول تیر ماه) اعلام کرده که واردات نفت خام این کشور از ایران در ماه مه سال جاری میلادی با ١٩,٥ ردصد رشد سالانه به ٦١٩ هزار و ٣٠٠ بشکه در روز رسیده است. واردات نفت خام چین از روسیه در این دوره، به رقم بی سابقه پنج میلیون و ٢٤٥ هزار تن، معادل یک میلیون و ٢٤٠ هزار بشکه در روز، رسیده است. واردات نفت خام چین از عربستان نیز در این دوره با ٣٣,٦ درصد رشد سالانه، به ٩٦١ هزار بشکه در روز رسید. طبق اعلام مؤسسه بی پی، چین با مصرف روزانه ١١ میلیون و ٩٦٨ هزار بشکه نفت در سال ٢٠١٥ میلادی، پس از آمریکا دومین مصرف کننده بزرگ این سوخت در جهان بوده است."
یادآور می شود: چین در سال ۲۰۱۳ دومین اقتصاد بزرگ دنیا پس از ایالات متحده بودهاست. تولید ناخالص داخلی این کشور در این سال حدود ۹٫۴۶۹ تریلیون دلار بر اساس ارزش اسمی دلار و ۱۶٫۱۴۹ تریلیون بر اساس قدرت برابری خرید بودهاست. سرانه تولید این کشور در همین سال ۱۱٬۱۸۶ دلار بر مبنای قدرت برابری خرید و ۶٬۹۵۹ دلار بر اساس ارزش اسمی بودهاست که در هر دو حالت چین پس از حدود ۹۰ کشور (از ۱۸۳ کشوری که در فهرست صندوق بینالمللی پول قرار دارند) قرار میگیرد.
مبادلات نفتی ایران با مجارستان/تقاضای شرکت ام.او.ال برای نفت ایران
مجارستان کشوری در اروپای مرکزی بوده که پایتخت آن بوداپست است. مساحت آن ۹۳۰۳۰ کیلومتر مربع است. معادن بوکسیت بسیار غنی در این کشور، شناسایی شده و به بهرهبرداری رسیده است. نیمی از صادرات مجارستان را ماشین آلات کشاورزی، ابزار مهندسی و غلات و ماشینهای صنعتی تشکیل میدهند.
در سال ۲۰۰۸ اقتصاد مجارستان زیر فشار بدهی شدید و کسری بودجه قرار داشت. ارزش پول مجارستان موسوم به فورنیت، و شاخص اصلی معرف سهام در آن کشور، موسوم به بوکس، همزمان با سیر نزولی بازارهای مالی جهان، تنزل کرد. در پی کاهش شدید ارزش پول ملی و فشار مضاعف بر اقتصاد، مقامات این کشور به سراغ صندوق بینالمللی پول رفتند. بانک مرکزی مجارستان برای جذب داراییهای مردم به بانکها، بهره عامل را به ۵/ ۱۱ درصد افزایش داد. در سال ۱۹۵۲ برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم یک موافقتنامه بازرگانی بین ایران و مجارستان منعقد گردید که اساس و پایه مبادلات بین دو کشور در سالهای بعد قرار گرفت. پس از آن سال روابط اقتصادی ایران و مجارستان دارای نوسانات بسیار بوده است؛ نفت یکی از اقلامی بود که در مبادلات تجاری مورد توجه مجارستان بود.
بنابراین گزارش، حال شرکت ام.او.ال مجارستان به دنبال خرید نفت از ایران است. وزارت نفت به نقل از سیدمحسن قمصری، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در این باره نوشته است: "کشور ما در شرایط جدید و پساتحریم از هر گونه فرصت مناسب برای بازگشت به بازار استفاده می کند. در این ارتباط ایجاد روابط تجاری جدید با شرکت ام.او.ال (MOL - شرکت نفت و گاز مجارستانی) که از مشتریان قدیمی شرکت ملی نفت ایران است، در اولویت ویژه قرار دارد. مذاکرات برای آغاز روابط تجاری و نهایی شدن قراردادهای مربوط در دست اقدام است."
این گزارش می افزاید: ایرنا گزارش داده است: "هم اکنون میزان صادرات نفت ایران به نزدیک دو میلیون و یکصد هزار بشکه در روز رسیده که اروپا مقصد 600 هزار بشکه از نفت صادراتی کشور ماست."
یادآور می شود: کشورهای اروپایی که در دوران تحریم خرید نفت از ایران را متوقف کرده بودند، با اجرای برجام دوباره مشتری این محصول کشور ماه شده اند. تاکنون شرکت های توتال (فرانسه)، شل (هلند-انگلیس)، ساراس (ایتالیا)، ایپلم (ایتالیا)، هلنیک (یونان) و رپسول (اسپانیا) خرید نفت از ایران را آغاز کرده اند.
کیش؛ پایلوت ورود فناوریهای نفت و گاز
میدان گازی کیش یکی از میدانهای گازی ایران است که در خلیج فارس قرار دارد. این میدان که در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق جزیره لاوان قرار دارد، طی لرزهنگاری دو بعدی در سال ۱۹۶۸ مشخص شد. اولین چاه این میدان گازی در ۲۶ می ۱۹۶۸ توسط شرکت اسکو برای ارزیابی پتانسیل هیدروکربوری افق آسماری، گروه بنگستان، خامی و دهرم حفاری شد. حجم گاز درجای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۴۸ تریلیون فوت مکعب با ضریب بازیافت ۷۵ درصد و حجم میعانات گازی در جای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۵۱۴ میلیون بشکه تخمین زده شده است.
بنابراین گزارش، در راستای توسعه این میدان گازی؛ حفاری ١٣ حلقه چاه خشکی میدان گاز کیش از مرز ٧٨ درصد گذشته است. علی اصغر مونسان، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در این باره به ایرنا گفته است: "قرار است کیش پایلوت ورود تکنولوژیهای مرتبط با صنعت نفت شود و هر عضوی که بخواهد این فناوری را وارد کشور کند باید کیش را مبدا فعالیتهای خود قرار دهد.
تلاش میکنیم کیش به عنوان مرکز انتقال فناوریهای نوین در حوزه صنایع نفت و گاز مطرح شود. با انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی نفت ایران (استصنا) تفاهمنامهای امضا شده که کیش را به عنوان محل انتقال فناوریهای خود قرار دهند. حدود ٦٠٠ سازنده تجهیزات نفت عضو این انجمن هستند. قرار است کیش پایلوت ورود تکنولوژیهای مرتبط با صنعت نفت شود و هر عضوی که بخواهد این فناوری را وارد کشور کند باید کیش را مبدا فعالیتهای خود قرار دهد. در چند ماه آینده نیز فعالان اقتصادی سرمایه گذاریهای خود را در بخش پشتیبانی و حفاریهای نفتی در جزیره کیش آغاز خواهند کرد."
نمایشگاه بین المللی محصولات پروتئینی دروازه ای برای حضور ایران در بازارهای منطقه
تولید سوسیس و كالباس به روشهای تقریبا مدرن امروزی اگر چه در اروپا از سالهای اولیه قرن هجدهم آغاز میگردد اما در ایران، آغازش دوم آبان ماه سال 1304 هجری شمسی است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی و خصوصا پس از پایان دوره جنگ تحمیلی (1359-1367) به یكباره تعداد شركتهای تولید كننده فرآوردههای گوشتی افزایش قابل توجهی یافت ضمن آن كه طیف وسیعی از محصولات گوشتی نیز به بازار عرضه میشد. در سال 1385 تعداد شركتهای تولیدكننده فرآوردهای گوشتی در كشور به مرز 150 شركت رسید كه به تولید محصولات گوشتی سنتی شامل سوسیس، كالباس، همبرگر و انواع ژامبونها میپرداختند. از این تعداد حدود 13 شركت، تولیدات جدیدتری از جمله انواع ناگتهای گوشت و مرغ، غذاهای منجمد آماده مصرف و نظایر آن را تولید و روانه بازار مصرف داخلی میکردند.
بنابراین گزارش، از مجموع شركتهای فعال در زمینه تولید انواع محصولات و فرآوردههای گوشتی (حدود 150 شركت برآورد میگردند) 109 شركت در حال حاضر عضو انجمن صنایع فرآوردههای گوشتی ایران هستند كه تعدادی از آنها نظیر كاله (آمل)، سولیكو (تهران)، كامپوره خزر (رشت)، دمس (شیراز) صاحب برند بینالمللی و یا منطقهای بوده و تعداد دیگری نظیر "گوشتیران" ،"آندره" و "رباط" برند ملی را در اختیار دارند.
همانطور كه اشاره شد پس از انقلاب اسلامی، رفته رفته تعداد شركتهای تولیدكننده فرآوردههای گوشتی در كشور افزایش یافت و اهمیت مقوله تولید فرآوردههای گوشتی در طی دوران جنگ تحمیلی و به دلیل پشتیبانی قاطع كارخانجات تولیدكننده در تامین نیاز غذایی پروتئینی ارتش و سپاه، بر تمام دستاندركاران مدیریت كشور و مدیریت جنگ روشن گردید. پس از پایان جنگ تحمیلی بدلیل افزایش ضریب جمعیتی كشور (كه از اوایل دهه 1360آغاز شد)، گسترش شهرنشینی، افزایش جمعیت جوان كشور، سادگی در استفاده از فرآوردههای گوشتی و همچنین قیمت مناسب، مقدار تولید انواع فرآوردههای گوشتی تا سال 1387 در كشور افزایش یافت. بر این روال میزان تولیدات کشورمان در حوزه محصولات پروتئینی افزایش یافته است و قرار است برای معرفی بهتر توانایی ما در این صنعت؛ نخستین نمایشگاه بین المللی و تخصصی محصولات پروتئینی و صنایع وابسته (Meatex) پانزدهم تا هجدهم آبان ماه در محل دایمی نمایشگاه های تهران برگزار شود.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این رابطه به نقل از هرمز مهبد، مدیر نخستین نمایشگاه بین المللی و تخصصی محصولات پروتئینی و صنایع وابسته نوشته است: "برگزاری این نمایشگاه با هدف تامین نیاز صنعت فراوردهای گوشتی با جذب سرمایه گذاری های خارجی و داخلی و همچنین تامین بازار مصرفی کشورهای مسلمان جهان بویژه خاورمیانه، کشورهای مستقل همسود و اروپای شرقی است. در این نمایشگاه همه زنجیره تولید شامل بسته بندی، توزیع و فروش انواع گوشت خام دام، طیور، آبزیان و محصولات فراوری شده پروتئینی عرضه می شود. این نمایشگاه در دو بخش اصلی صنعت و محصول برپا می شود و بخش صنعت همه ماشین ها، فناوری و اتوماسیون مربوط به تولید، فراوری، بسته بندی، توزیع، انبارداری و فروش محصولات پروتئینی را دربرمی گیرد. در بخش محصولات تاکید بر حلال بودن محصول است؛ به طوری که گوشت خام همه حیوانات حلال گوشت و محصولات فرآوری شده آنها را شامل می شود بنابراین نمایشگاه Meatex یکی از نخستین نمایشگاه های تخصصی محصولات پروتئینی حلال در دنیا محسوب میشود. این نمایشگاه فرصت خوبی برای ورود و تثبیت حضور تولیدکنندگان این نوع محصولات در بازارهای هدف است. از زمان آغاز ثبت نام تا امروز نزدیک 17 درصد نمایشگاه به شرکتهای خارجی از استرالیا، نیوزلند، برزیل، آلمان، فرانسه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکیه و فنلاند اختصاص یافته است."
یادآور می شود: علاقه مندان برای شرکت در نخستین نمایشگاه بین المللی و تخصصی محصولات پروتئینی و صنایع وابسته (Meatex) می توانند به نشانی اینترنتی www.iranmeatex.com مراجعه کنند.
معرفی تجهیزات نفتی و سازه ای ایران در ترکمنستان
ترکمنستان کشوری در آسیای میانه است. این کشور تا سال ۱۹۹۱ با نام جمهوری شورایی ترکمنستان یکی از جمهوریهای تشکیل دهنده اتحاد شوروی بود. ترکمنستان از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از باختر با دریای خزر همسایه و از طریق این دریا با کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه نیز همسایهاست. ترکمنستان در فهرست چهار کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی و چهار کشور تولیدکننده نفت در شوروی سابق قرار دارد. ذخائر اثبات شده نفت و گاز این کشور ۲۰۰۰ میلیارد متر مکعب گاز مقام چهاردهم جهان و ۵۴۶ میلیون بشکه نفت است. بیشتر ذخایر نفتی کشور در غرب ترکمنستان از جمله در پهنه دریای خزر متمرکز شدهاست. ذخایر گاز طبیعی تقریباً در سراسر خاک کشور پراکندهاست. رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۰۷ براساس آمار صندوق بینالمللی پول حدود ۱۱٫۵ درصد بودهاست که آن را جزو کشورهای دارای رشد اقتصادی بالا میسازد.
بنابراین گزارش، با توجه به توانمندی ترکمنستان در حوزه نفت و گاز؛ این کشور تمایل دارد با دیگر همسایگان خود که در این حوزه به دستاوردهایی رسیده اند تعاملاتی داشته باشد این در حالی است که کشورمان در طی سالهای متمادی توانسته به قابلیت های بسیاری در حوزه نفت و گاز، سازههای مهندسی، توسعه شهری و ساخت و سازها دست پیدا کند که این امر بهترین گزینه برای ترکمنستان برای انجام تبادلات علم و فناوری در این حوزه است بر همین اساس قرار است مرداد ماه سال جاری سومین نمایشگاه «ایران پروژه» در بخشهای صنعت ساختمان درعشقآباد ترکمنستان برگزار شود.
این گزارش می افزاید: در این نمایشگاه تجهیزات صنعت نفت و گاز، سازههای مهندسی، توسعه شهری و ساخت و سازها، خدمات فنی و مهندسی در زمینههای راهسازی، پلسازی، آسفالت، انتقال لولههای نفت و گاز، محصولات صنعتی، پتروشیمی، مصالح ساختمانی، سیمان، آجر، گچ، رنگ و رزین، سنگ، شیشه، درب و پنجره، انواع لوله، بالابرها، سیستمهای آبیاری و کشاورزی، ماشینهای ساختمانی، برق و... به نمایش در می آید.
یادآور می شود: سازمان توسعه تجارت در این رابطه به نقل از ولیالله افخمیراد، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران نوشته است: "نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران فرصت مناسبی برای توسعه مبادلات تجاری ایران و ترکمنستان است. شرایط کنونی ترکمنستان بیش از هر زمان دیگری آماده حضور کالاهای ایرانی است و با توجه به صادرات یک میلیارد دلاری به ترکمنستان و واردات هشت میلیارد دلاری ترکمنستان از جهان، امکان افزایش حجم مبادلات تجاری وجود دارد."
افزایش صادرات نفت به ژاپن/اردیبهشت؛ صادرات ٢٠٠ هزار بشکه نفت ایران
کشور ژاپن با وجود اقتصاد رو به رشد نیازمند نفت و محصولات نفتی و گازی است و ایران به عنوان کشوری با ذخایر قابل توجه در این زمینه شریک خوبی برای قراردادهای تجاری و اقتصادی این کشور است. در همین راستا قرارداهایی با کشورمان برای صادرات نفت به امضا رسیده است و در اسفندماه سال گذشته این کشور میزان صادرات خود از ایران را افزایش داده است. مهر در این باره به نقل از رویترز نوشته بود: "خرید نفتی ژاپن از ایران در ژانویه ۱۰ درصد افزایش پیدا کرد و به ۱۹۴ هزار بشکه در روز رسید که از ماه مارس سال گذشته میلادی به عنوان بیشترین رقم محسوب می شود." در حال حاضر نیز در ماه گذشته بیش از ٢٠٠ هزار بشکه از ایران نفت خریده است.
بنابراین گزارش، سید محسن قمصری، مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در این باره به شانا گفته است: "قرارداد فروش نفت به ژاپن حدود ١٢٠ هزار بشکه در روز است. با این وجود میزان خرید نفت این کشور از ایران در سه ماه اخیر افزایش پیدا کرده است. این کشور در ماه گذشته بیش از ٢٠٠ هزار بشکه از ایران نفت خریده است و ظرفیت پالایشی ژاپن در حال کاهش است، به طوری که این ظرفیت، از ٥ میلیون بشکه در روز به ٣ میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه رسیده است و قرار است بیش از این نیز کاهش پیدا کند. با این شرایط، ایران می تواند میان ١٦٠ تا ٢٠٠ هزار بشکه از این بازار سهم داشته باشد."
بنابراین گزارش، ژاپن یکی از مشتریان سنتی نفت خام ایران است که واردات نفت آن از کشورهای خاورمیانه در ماه آوریل نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ١٠درصد افزایش یافت. عربستان با صادرات میانگین یک میلیون و ٤٠٠ هزار بشکه در روز در ماه آوریل بزرگترین تامین کننده نفت این کشور بود و پس از آن عراق با ١٦٧ هزار بشکه در روز در جایگاه بعدی قرار داشت. درماه آوریل ٢٠١٦ حدود ٨٧,٦ درصد از مجموع واردات نفت خام ژاپن از کشورهای خاومیانه صورت پذیرفته که این میزان در مقایسه با مدت مشابه پارسال حدود ١٠ درصد بیشتر است.
پایان ۹۵؛ تکمیل ترمینال سلام فرودگاه امام خمینی (ره)
فرودگاه بینالمللی امام خمینی در ۳۰ کیلومتری جنوب تهران میان بزرگراه تهران-قم و بزرگراه تهران-ساوه و در یک سایت ۱۴ هزار هکتاری قرار گرفتهاست. این فرودگاه بعنوان جایگزین فرودگاه بینالمللی مهر آباد طراحی گردید که اکنون در داخل بافت شهر تهران قرار گرفته است. فرودگاه امام توسط شرکت فرودگاههای کشور اداره میشود و مرکز فعالیت شرکتهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، ماهان، آسمان، قشم، کاسپین، تابان و زاگرس میباشد. تا اوت ۲۰۱۴ فرودگاه امام خمینی میزبان بیش از ۴۰ ایرلاین بوده که با بیش از ۷۰۰ پرواز هفتگی تهران را به شهرهایی در بیش از ۳۰ کشور جهان متصل میکنند.
بنابراین گزارش، در طرح توسعه فرودگاه بینالمللی امام پهنه ۱۴ هزار هکتاری فرودگاه به دو بخش هوایی و غیر هوایی تقسیم شده است. بخش هوایی شامل ۴۰۰۰ هکتار از اراضی فرودگاه است که به چهار فاز تقسیم شده، فاز اول این پروژه شامل ترمینال مسافری شماره یک و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۶/۵ میلیون مسافر در سال است که در حال حاضر سالانه به ۵ میلیون مسافر سرویس میدهد. فاز دوم شامل ترمینال مسافری شماره دو و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۲۰ میلیون مسافر در سال در حال حاضر در حال ساخت میباشد، هزینه احداث و تکمیل فاز دوم طرح توسعه فرودگاه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
فاز سوم شامل ترمینال مسافری شماره سه و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن خواهد بود که از لحاظ معماری و ظرفیت دقیقاً مشابه ترمینال مسافری شماره دو است. در فاز چهارم طرح توسعه این فرودگاه که فاز نهایی بخش هوایی است برای افزایش ظرفیت فرودگاه تا ۹۰ میلیون مسافر در سال برنامهریزی شده است. بخش غیرهوایی طرح توسعه فرودگاه (شهر فرودگاهی) حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی فرودگاه را به خود اختصاص میدهد که شامل ۱۵۰۰ هکتار منطقه آزاد تجاری، ۲۵۰۰ هکتار منطقه ویژه اقتصادی و حدود ۶۰۰۰ هکتار با کاربریهای متفاوت است.
این گزارش می افزاید: در راستای توسعه این فرودگاه که عملیات اجرایی ساخت و تکمیل ترمینال سلام به صورت جدی در حال انجام است و این پروژه در فرودگاه امام(ره) تا آخر امسال تکمیل می شود. پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی به نقل از محمود نویدی، مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره) در این باره نوشته است: "همه تلاش ما این است که پروژه ترمینال سلام در این فرودگاه تا آخر امسال به بهرهبرداری برسد. سال گذشته رقمی حدود 700 میلیارد ریال(70 میلیارد تومان) بودجه دولتی داشتیم که تنها 200 میلیارد ریال (20 میلیارد تومان) آن محقق شد و امسال هم 280 میلیارد ریال (28میلیارد تومان) آن محقق شد که به طور قطع کفاف پیمانکار را هم نمیدهد.
سال گذشته قرار بود بخشی از سرمایه شرکت شهر فرودگاهی به صورت نقدی خرج این پروژه شود. بر همین اساس از 10 هزار میلیارد ریال( یک هزار میلیارد تومان) سرمایه پنج هزار میلیارد ریال(500 میلیارد تومان) به صورت نقد و حدود پنج هزار میلیارد ریال(500 میلیارد تومان) دیگر به صورت زمین و غیرنقدی به ما تعلق گرفت و در نهایت قرارشد 2هزار میلیارد ریال(200 میلیارد تومان) از این رقم را سال گذشته و سه هزار میلیارد ریال(300 میلیارد تومان) آن را هم امسال برای ما تامین کنند. بعد از تزریق نیمی از این بودجه، ابتدا پروژه فعال بود و به طوری که از خرداد تا بهمن 1394 کار 2ساله در مدت حدود هفت تا هشت ماه انجام گرفت و پیشرفت خیلی خوبی هم داشت. اما از ابتدای امسال با کمبود اعتبارات و منابع مواجه شدیم و از آنجا که منابع مالی محدود ما نیز نمیتوانست به این بخش تزریق شود سرعت کار کمی کند شد.
منابع فعلی فرودگاه خرج عملیاتی چون باند جنوبی، گسترش فضای ترمینال فعلی، اعمال تغییراتی از قبیل نصب آسانسور و گسترش فضای تجاری میشود با این حال هیچ گاه اجازه توقف پروژه سلام را ندادیم. تنها بخشی از پروژه باند جنوبی به دلیل بازنگری در نقشه این پروژه از سوی شرکت ناکو هلند (بزرگترین شرکت مشاور دنیا در حوزه طراحی فرودگاه و شهر فرودگاهی) به طور موقت متوقف شده است. ناکو در نقشه اصلی ما تغییراتی داده که براساس آن ممکن است برخی از کارهای زیرساختی نیز تغییر کند، به همین دلیل باند جنوبی مشمول این تغییرات و فعلا متوقف شده است.
درحال جذب سرمایه گذار برای تکمیل ترمینال درحال ساخت سلام هستیم. کل پولی که برای تکمیل ترمینال سلام لازم داریم حدود چهار هزار میلیارد ریال(400 میلیارد تومان ) معادل 130 میلیون دلار است. با بهره برداری از این پایانه بین سه تا 5 میلیون مسافر به صورت سالانه جذب و افزایش ظرفیت خواهیم داشت، بنابراین ترمینال سلام قدرت بازگشت این سرمایه را به سیستم اقتصادی کشور خواهد داشت."
محدودیت های جدید بانک ها/از تعیین سقف حقوقی مدیران تا ممنوعیت پرداخت تسهیلات رفاهی
وزیر اقتصاد و امور دارایی دولت یازدهم خبر تعیین سقف حقوقی برای مدیران را تائید کرد.
بنابراین گزارش، علی طیبنیا در گفت و گویی درباره خبرهای مربوط به تعیین سقف برای حقوق مدیران دولتی بیان کرد: بله تعیین سقف حقوقی مدیران طبق آنچه گفته شد مطرح شده، ولی پیشنهاد دولت یا مجلس نیست. تعیین سقف حقوقی برای مدیران را من به شرکتها ابلاغ کردهام که سقف پرداختها فعلا محدود شود تا تصمیمات اساسی در زمینه موضوع پرداختها اتخاذ و اعمال شود.
وی همچنین بیان کرد: برنامه ما این است که منطبق با شاخصهای «کارآمدی» و «عدالت»، نظام پرداخت را ساماندهی کنیم تا مشکلات نظام پرداخت در کشور حل شود.
در روزهای گذشته اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه حداکثر دریافتی مدیران عامل بانکها ۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باشد. همچنین حداکثر دریافتی ماهانه مدیران عامل شرکتها ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان باشد.
این در حالی است که وزیر اقتصاد همچنین ابلاغیه جدید دیگری نیز در خصوص محدودیت در بخش های اجرایی به دست این بخش ها رساند.
بنابراین گزارش، وزیر امور اقتصادی و دارایی، پرداخت تسهیلات به مدیران و کارکنان برخی سازمان ها و شرکت های دولتی در راستای رعایت ضوابط اجرایی قانون بودجه سال 1395 کل کشور را غیر مجاز اعلام کرد.
بر اساس ابلاغیه «علی طیب نیا» به سازمان ها و شرکت های یادشده، اعطای هر گونه تسهیلات رفاهی به مدیران و کارکنان این دستگاه های دولتی پس از تاریخ ابلاغ ضوابط اجرایی بودجه سال 95 غیر مجاز و مقررات قبلی در این زمینه فاقد اعتبار است.
همچنین، خرید هر گونه خودرو سواری داخلی و خارجی، بکارگیری نیروی انسانی جدید، پرداخت پاداش، احداث، خرید یا اجاره ساختمان های جدید اداری به ترتیب موضوع مواد 24، 9 ، 11 و 29 قانون بودجه 95 از دیگر مواردی هستند که بر اساس ابلاغ جدید وزیر امور اقتصادی و دارائی غیرمجاز اعلام شده اند.
دستگاه های یاد شده همچنین موظفند برای برقراری حقوق و فوق العاده شغل مدیران و کارکنان -موضوع ماده 31 قانون بودجه سال 1395- مصوبه شورای حقوق و دستمزد را اخذ کنند.
سازمان های خصوصی سازی، حسابرسی و فروش املاک تملیکی، شرکت سهامی چاپخانه دولتی ایران، شرکت سرمایه گذاری های خارجی ایران و بانک های ملی، سپه، صنعت و معدن، کشاورزی، مسکن، توسعه صادرات ایران، رفاه کارگران، توسعه تعاون و پست بانک و نیز بیمه مرکزی ایران و شرکت سهامی بیمه ایران مشمول رعایت ابلاغیه جدید وزیر امور اقتصادی و دارایی هستند.
واردات خودروهای آمریکایی به مناطق آزاد ممنوع شد
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در ابلاغیه ای از مدیران عامل سازمان های مناطق آزاد کشور خواست تا مانع واردات خودروهای سواری آمریکایی به مناطق آزاد ایران شوند.
این خبر از طریق روابط عمومی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی منتشر شده که در این ابلاغیه که به امضای «اکبر ترکان» رسیده خطاب به مدیران عامل سازمان های مناطق آزاد کشور آمده است:
با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار روز هشتم اردیبهشت سالجاری کارگران با ایشان و تاکید معظم له بر جلوگیری از واردات خودروهای آمریکایی که می فرمایند:
« خود آمریکایی ها به علت مصرف زیاد و سنگین بودن این خودروها، رغبتی به خرید آنها ندارند؛ حالا در این شرایط ما بیاییم و از فلان کارخانه رو به ور شکستگی آمریکا خودرو وارد کنیم؟! مدیران و مسئولان محترم در مقابل فشارهای پنهانی که در این زمینه ها وارد می شود بایستند و جداً نگذارند این قبیل مسائل انجام شود»
مقتضی است در اجرای اوامر مقام معظم رهبری، از ورود خودروهای سواری ساخت آمریکا به محدوده مناطق آزاد خودداری شود.
به گزارش شبستان، رهبر معظم انقلاب همچنین بارها بر ممنوع کردن واردات کالا های آمریکایی و حتی واردات لوکس خارجی تاکیدات زیادی داشتند.
همچنین این در حالی است که پیش از این دولت یازدهم به منظور کاهش میزان واردات لوکس خارجی تعرفه های خاص برای آن تعریف کرده بود.
نظر شما