به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، ضرورت پرداختن به زندگینامه علما و مشاهیر به این سبب است که نسلهای بعدی گوشهای از رنجها و زحماتی را که در زمینه کسب علم و فیض متحمل گشتهاند به عموم جامعه و نسل جوان ارائه گردد تا در جامعه ارزش و مقام آنها از بین نرود، چرا که علما بنا به گفته معصوم(علیه السلام) باقی هستند تا در روز قیامت و باقی بودن آنها به سبب ارزش و مقام علمی و معنوی ایشان میباشد.
آیت اله حاج شیخ محمد اسماعیل صائنی در فروردین ماه سال 1311هجری شمسی در شهر زنجان دیده به جهان گشود، پدر آن بزگوار مرحوم حاج شیخ اسحق صائنی از فضلا اهل توحید، اندیشه، عرفان و قلم بود و در کسوت معلمی و در زمره اهل فرهنگ انجام وظیفه می نمود.
آیت اله صائنی صاحب پنج فرزند می باشد که برای آشنایی بیشتر با این عالم دینی به سراغ یکی از فرزندان ایشان که به عنوان مفسر قرآنی در کانون فرهنگی و هنری آیت اله صائنی مشغول تفسیر قرآن کریم است، رفتم.
دکتر محمد حسین صائنی متولد سال 1345 فرزند اول آیت اله سید اسماعیل صائنی است؛ وی دکتری ادیان و عرفان دارد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان زنجان می باشد.
دکتر صائنی در کانون فرهنگی و هنری آیت اله صائنی در مسجد رسول اله به تفسیر قرآن کریم مشغول است و اعضای کانون در طول سال بالاخص در ماه مبارک رمضان از تفاسیر قرآنی که از زبان این فرهیتخه بیان می شود، بهره میبرند.
وی در خصوص پدرش میگوید: حکیم بزگوار حضرت آیت الله حاج شیخ محمد اسماعیل صائینی(ره) از مفاخر علمای زنجان میباشند که هم در دوره حیات و هم بعد از حیاتشان، شخصیت الهی ایشان همچنان مجهول باقی مانده است.
آیت اله صائنی تحصیلات اولیه خود را در شهر زنجان با حضور در مدارس جدید آغاز نمود و پس از اتمام دوره ابتدائی وارد دبیرستان گردید و توأمان تحصیلات خود را در مدرسه و حوزه ادامه داد.
وی در سال 1329هـ.ش به دستور و اصرار پدربزرگوار جهت ادامهی تحصیل وارد حوزهی علمیه قم شد، او که علاقه وافری برای تحصیل علوم جدید و حضور در دانشگاه داشت در ابتدای ورود به حوزهی علمیه مدتی گرفتار دغدغه خاطر و تحقیر بود تا آنکه رویایی نافذ و معنوی تأثیری شگرف در روح و فکر آن بزرگ گذاشت و علاقه و صف ناپذیری برای تحصیل و مطالعه علوم اسلامی در وجود ایشان پدید آورد و باعث شد که ایشان قریب 15 سال از عمر گرانمایه خویش را با اقامت در مدرسه حجتیه صرف نماید.
نخستین کسی که در بدو ورود به حوزهی علمیه مشتاقانه چونان پدری مهربان و دلسوز از وی دستگیری کردند مرحوم آیت اله حاج سید احمد شبیری زنجانی(ره) بودند.
اما شخصیت ثانی که بیشترین تأثیر را در شکلگیری شخصیت علمی و عینی آیت اله صائنی داشتند و چون پیری صبوح به دست بر سر راه او در آمده و به هدایت آن سالک الی الله پرداخت تا جایی که وجود فرهیخته شاگرد خود نمادی کامل و تمارعیار از شخصیت استاد بود و روش و منش استاد در شاگرد تجلی کامل نموده بود، حضرت علامه سید محمدحسین طباطبائی(رضوان الله تعالی علیه) بود. صائنی جوان علاوه بر استفادههای فراوان فلسفی و حکمی از محضر ایشان در دیگر علوم نظیر اصول، درایة، هیأت و... ازاستاد بهره جسته بود و در وادی عرفان ناب و اصیل شیعی- اسلامی نیز به همت و ارشاد استاد طی طریق نمود. اما معظم له از بزرگان آن روزگار حوزه نیز بهرههایی جسته و از محضرشام استفادههای وافری برده است که از آن جمله میتوان به اساتیدی چون حضرت امام خمینی(ره) در خارج اصول، حضرت آیت اله مجاهدی در رسائل شیخ انصاری، مکاسب و کفایتین، حضرت آیت اله سلطانی در خارج فقه و اصول، حضرت آیت اله محقق داماد در فقه واصول اشاره کرد.
ایشان در علوم عقلی یک دوره منظومه الهیات شفا و دوره کامل اسفار اربعه را نزد علامه طباطبائی تلمذ نموده و البته مدت محدودی را نیز سفر نفس اسفار اربعه را نزد مرحوم سیدابوالحسن قزوینی استفاده کردند.
وی به عنوان یکی از برگزار کنندگان محفل جلسات شبهای پنج شنبه و جمعه با حضور علامع طباطبائی و تنی چند از فضلا شکل میگرفت بودند بزرگانی چون حضرت آیت الله جوادی آملی، حضرت آیت اله حسن زاده آملی، جناب استاد دکتر دینانی، دکتر عوانی و دکتر یثربی(حفظهم الله).
در ادامه این بخش ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که بسیاری از فضلا و اندیشمندان عصر حاضر که در جای جای ایران اسلامی، منشأ اثرات فراوان بوده و هستند و چه بسا امروزه در زمرۀ ی علماء منحصر به فرد به شمار می آیند در دوره های مختلف تحصیل از دوستان و همراهان مرحوم آیت اله صائنی بودند.
ایشان پس از آنکه در حوزه علمیه با تحمل مشکلات فراوان به مدارج عالی علمی و عملی نائل آمده و خود از اساتید بنام معقول و منقول حوزه شمرده میشدند، ظاهراً بسیار راغب بودند که در همانجا اقامت دائم داشته باشند و از برکات شهر علم و تقوا بهره ببرند، ولی از جمله حوادثی که باید آن را نقطه عطف زندگی مرحوم آیت اله صائنی به شمار آورد مراجعت اضطراری و ناخواسته ایشان به زادگاه خویش می باشد که علیرغم همه تمهیدات فراهم شده برای اقامت در قم او ناچار به افکندن رحل اقامت در زنجان گردید، در حالیکه استاد و مرادش علامه طباطبائی و دیگر اساتید و دوستان حوزه علمیه از تصمیم ایشان خرسند نبودند و محیط شهرستان را برای آتیه ایشان با توجه به استعداد و ظرفیت وسیع وجودی وی تنگ و غیرقابل اعتماد و بازدارنده می شمردند.
راهاندازی اولین راهپیمائی علیه رژیم طاغوت و شاهنشاهی در شهر زنجان، روشنگری نسل جوان در دوره ستمشاهی و اوایل انقلاب شکوهمند اسلامی با هجوم افکار و اندیشههای مسموم مخصوصاً تعالیم مارکسیستی، تعلیم و تربیت طلاب و مشتاقان معرفت و تدریس معقول و منقول، تدریس علوم فلسفی و دینی در مواقع مختلف در مراکز آموزش عالی انجمن حکمت و فلسفه ایران، شرکت در برخی کنگرهها و نشستهای علمی نظیر کنگره بزرگداشت علامه طباطبائی، اثیرالدین ابهری و حکیم هیدجی و مبادرت به ایراد سخنرانی، چندین دوره تفسیر قرآن و ارشاد مؤمنین در مسجد رسول الله(ص) زنجان برخی از تاثیرات اجتماعی و تربیتی معظم له است.
ابعاد جاودانگی قیام اباعبداله الحسین(علیه السلام)، شرح توحید صدوق، توحید و محبت الهی، حضرت ولیعصر(عج)، زیارت جامعه کبیره، تفسیر موضوعی قرآن کریم، شرح دعای کمیل و معراج حضرت رسول عناوین کتابهایی است که از این عالم گرانقدر به یادگار مانده است.
حکیم الهی حاج شیخ محمداسماعیل صائنی پس از تحمل سالها رنج و سختیهای روزگار در 15 تیرماه سال 1377 هـ.ش در شهر زنجان دعوت حق را لبیک گفت و به دیدار دوست شتافت و فقدانش دل خویشان واقربا و دانشجویان طلاب را برای همیشه داغدار ساخت که امروزه بالاخص فضای علمی و فرهنگی غبارآلود جامعه محتاج اشخاصی چون مرحوم صائنی می باشد.
فرزند این عالم بزرگوار نیز همچون پدر در راستای آگاهسازی و بصیرت افزایی افراد بالاخص جوانان اقداماتی انجام داده است که از آن جمله می توان به کلاسهای تفسیر قرآن کریم در محل کانون آیت اله صائنی اشاره کرد که این جلسات به طور مداوم در ماه مبارک رمضان در محل مسجد حضرت رسول برگزار می شود.
نرگس سعادتی- زنجان
نظر شما