واکنش ظریف به عملیات های تروریستی اخیر/بررسی اقدامات هسته ای ایران پس از یک سال

خبرگزاری شبستان:واکنش ظریف به عملیات های تروریستی اخیر، بررسی اقدامات هسته ای ایران پس از یک سال، درخواست رهبران شیعه مصر از اعراب برای اتحاد در روز جهانی قدس برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، واکنش ظریف به عملیات های تروریستی اخیر، بررسی اقدامات هسته ای ایران پس از یک سال، درخواست رهبران شیعه مصر از اعراب برای اتحاد در روز جهانی قدس برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

ظریف: برای مقابله با تروریسم از پا نخواهیم نشست

محمد جواد ظریف در پیامی توئیتری و در واکنش به عملیات های تروریستی در کشورهای ترکیه، بنگلادش و عراق، نوشت: تا زمانیکه کسانی پشت این عملیات های تروریستی هستند و ایدئولوژی آنها شکست نخورده باشد، نباید از پا بنشینیم و از پا نخواهیم نشست.

اشاره وزیر امورخارجه کشورمان به حملات اخیر تروریستی در ترکیه، بنگلادش و عراق بود که در آنها تروریست‌ها با حملات انتحاری و عملیات تروریستی در استانبول، داکا و بغداد، تعداد زیادی از غیرنظامیان این کشورها را هدف حملات خود قرار دادند.

همه باید در خلاص کردن جهانمان از شر تروریست متحد باشیم

محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در توییتی بر لزوم اتحاد جهانی برای مبارزه با تروریسم تأکید کرد.

متن توییت ظریف به این شرح است: «تازه‌ترین حمله تروریستی در داکا، هرچند کمتر در رسانه‌های غربی بازتاب داشت، اما به هر حال نشان می‌دهد که همه باید در خلاص کردن جهانمان از این شر، متحد باشیم».

اقدامات هسته ای ایران پس از یک سال بررسی می شود

سازمان ملل اعلام کرد که 18 جولای (28 تیرماه) وضعیت اجرای توافق های برنامه هسته ای ایران را مورد بحث قرار می دهد.

خبرگزاری ایتارتاس روسیه در این باره گزارش داد که کورو بشو نماینده دائمی ژاپن در سازمان ملل و سخنگوی این شورا در ماه جولای، این خبر را اعلام کرده است.

به گفته وی قرار است، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل گزارش موضوع اجرای مشترک فعالیت های وسیع در باره اقدام های انجام شده در باره برنامه هسته ای ایران را ارائه کند و در این نشست هیچ تصمیمی گرفته نخواهد شد.

بنا به این گزارش که در اسپوتنیک نیز بازتاب یافته است، وی افزود: قصد داریم گزارش دبیرکل را مطابق قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل در چارچوب اجرای برجام را تسلیم سازمان ملل کنیم.

برنامه جامع اقدام مشترک ۲۳ تیر ۹۴ در وین بین ایران و گروه ۱+۵ به امضا رسید و اجرای آن از ۲۶ دی ۹۴ پس از تصویب پارلمان طرفین کلید خورد. در این مدت ایران موظف به اجرای تعهداتی در قالب برجام بوده که سازمان ملل متحد برخی از تعهدها را بررسی خواهد کرد.

درخواست رهبران شیعه مصر از اعراب برای اتحاد در روز جهانی قدس

شیعیان مصر نیز مانند دیگر مسلمانان کشورهای عربی و اسلامی و ایران آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که به نام روز جهانی قدس نامگذاری شده، برگزار کردند. سالم الصباغ یکی از رهبران شیعه مصر در خصوص مراسم روز جهانی قدس گفت: روز جهانی قدس که در همه کشورها با برگزاری تظاهرات و حمایت از مساله فلسطین برگزار می شود، به دلیل اوضاع کنونی مصر در این کشور به گونه دیگری برگزار شد.

وی گفت: با وجود آن که هیچ برنامه ای از سوی شیعیان مصر برای برگزاری تظاهرات و یا مراسم روز جهانی قدس تدارک دیده نشده بود، ولی شیعیان مصر از طریق گفت و گو درباره مساله فلسطین و ارائه راه حل هایی برای این مساله که برای همه مسلمانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است در سطح رسانه ای و شبکه های اجتماعی اقدام کردند. الصباغ تاکید کرد: مساله فلسطین در نقشه مسایل مورد توجه جهان عربی گنجانده نشده و اگر این روز جهانی قدس نبود، فاتحه مساله فلسطین به طور رسمی خوانده شده بود. وی از کشورهای عربی و اسلامی خواست برای مقابله با دشمن صهیونیست اشغالگر، متحد شوند. اتحاد علیه خطر صهیونیست ها و آمریکایی ها بر اساس این که رژیم صهیونیستی دشمن همیشگی مسلمانان است، بهترین روش حفظ امت عربی و اسلامی و دوری از فرقه گرایی و تشتت است. ما اکنون نه تنها به یک روز در قضیه فلسطین بلکه به روزهای بیشتری درخصوص دیگر مشکلات مسلمان نیاز داریم؛ ما امروز نیازمند همبستگی در روزهایی برای سوریه، عراق، یمن و لیبی هستیم، زیرا ما امروز به جای یک مساله با چند مساله بزرگ مواجه شده ایم.

الصباغ تاکید کرد: روز جهانی قدس اولین بار از سوی امام خمینی (ره) بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی ایران و به منظور طرح مساله فلسطین به عنوان مساله اول جهان اسلام و عرب مطرح شد و این مراسم به مثابه مواجهه با دشمن صهیونیستی- آمریکایی برگزار گردید؛ اولین تصمیم پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران بستن سفارت اسرائیل (رژیم صهیونیستی) و بازکردن سفارت فلسطین در همان مکان بود و پس از آن دیدیم که سفارت آمریکا در تهران که مکانی برای جاسوسی بود و انقلاب دوم خوانده شده، تسخیر شد.

وی با اعتراض به سلفی ها در کشورهای مختلف مانند مصر و عربستان به عنوان این که روز جهانی قدس مختص شیعیان است، مخالفت کرد و گفت: مساله فلسطین مساله شیعه و سنی نیست، بلکه مساله اسلامی - عربی و بحث آزادی ملی و کرامت و عزت مسلمانان است.

الطاهر الهاشمی عضو کادر رهبری شیعیان مصر و عضو جمعیت جهانی آل البیت نیز در این باره گفت: روز جهانی قدس مانند به صدا در آوردن زنگ جهاد برای آزادی سرزمین های اشغالی فلسطین است.

وی گفت: روز قدس روزی است که ما در کنار ملت فلسطین با آنان اظهار همبستگی می کنیم. الهاشمی با اشاره به اهمیت روز قدس تاکید کرد: اعتراض ها در روز قدس، اقدامات و مواضع صهیونیست ها و حامیان آنان را متزلزل می کند. وی از آزادگان و مردم و سران کشورهای اسلامی و عربی خواست تا اختلاف ها را کنار بگذارند و به تفرقه افکنان توجه نکنند. الهاشمی با توجه به این که رژیم صهیونیستی هیچ حد و مرز روشنی ندارد و طرح هایش همچنان در دست اجراست و صهیونیست ها می خواهند کشوری از نیل تا فرات تشکیل دهند، خواست تا مساله فلسطین مساله همه امت اسلامی شود.

تیک آفی که لندینگ نداشت

پرواز مسافربری شماره ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایران‌ایر با شناسه «IR655» از تهران به مقصد دبی در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۶۷ (۳ ژوئیه ۱۹۸۸ میلادی) پس از توقف بین راهی در بندرعباس به سمت دبی در حرکت بود که با شلیک موشک هدایت شونده از ناو یواس‌اس وینسنس متعلق به نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا بر فراز خلیج فارس سرنگون شد و تمامی ۲۹۰ سرنشین آن که شامل ۴۶ مسافر غیر ایرانی و ۶۶ کودک بودند، جان باختند.

این جنایت از نظر میزان تلفات انسانی، هشتمین جنایت مرگبار هوایی تاریخ است.

در روز یکشنبه ۱۲ تیر ۱۳۶۷ هواپیمای ایرباس آ-۳۰۰ متعلق به هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در فرودگاه بین‌المللی بندرعباس به زمین نشست و طبق برنامه پیش‌بینی شده، قرار بود این هواپیما با شمارهٔ پرواز ۶۵۵ به همراه ۲۷۴ مسافر (با ملیت‌های ایرانی، اماراتی، یوگسلاوی، پاکستانی، هندی و ایتالیایی) و ۱۶ خدمهٔ پرواز که در مجموع ۲۹۰ نفر می‌شدند در ساعت ۱۰ صبح به مقصد دبی، امارات متحده عربی پرواز کند.

کاپیتان محسن رضایان، خلبان با سابقهٔ پرواز ۶۵۵ هواپیمای ایرباس آ-۳۰۰ بود که بیش از ۷،۰۰۰ ساعت پرواز را در کارنامهٔ خود داشت. هواپیما ایرباس آ-۳۰۰ با ۱۵ دقیقه تأخیر، در ساعت ۱۰:۱۷ صبح به وقت ساعت رسمی ایران، از فرودگاه بین‌المللی بندرعباس به مقصد فرودگاه بین‌المللی دبی برخاست. مدت پرواز تا دبی ۲۸ دقیقه و حداکثر ارتفاع تا ۱۴ هزار پا (۴،۳۰۰ متر) تعیین شد. دقایق نخستین پرواز و مراحل اوج‌گیری تا ارتفاع ۱۲ هزار پایی مطابق طرح پرواز انجام شد و خلبان به‌طور پیوسته با برج مراقبت فرودگاه بندرعباس و مرکز کنترل راه‌های هوایی ایران و امارات متحده تماس داشت.

چند لحظه پیش از ورود هواپیمای ایرباس آ-۳۰۰ به منطقه کنترل هوایی امارات، در محلی به نام «مولبیت»، خلبان به مرکز کنترل هوایی کشور اطلاع داد که قصد دارد به ارتفاع ۱۴ هزار پایی صعود کند.

ناو جنگی وینسنس آمریکا در تاریخ هفتم خرداد از بندر سن دییگو وارد خلیج فارس شده بود. ایچنرمارک قلب این رزم‌ناو به شمار می‌رفت. وظیفه اصلی آن، کشف هدفهای پرنده، اعم از موشک، هواپیما و پردازش اطلاعات، تعقیب صدها هدف به طور هم‌زمان و کنترل آتش آنها بود، هم‌چنین این رزم‌ناو به موشک زمین‌به‌هوا با برد ۴۰۸ کیلومتر نیز مجهز بود.

در ساعت ۱۰:۲۲ ناو جنگی وینسنس آمریکا به حریم آب‌ّهای ایران وارد شده بود، به دستور ناخدا ویل راجرز، فرمانده ناو وینسنس، موشک استاندارد ۲ را به سوی پرواز ۶۵۵ شلیک کرد. ناگهان هواپیما از صفحه رادارهای زمینی محو شده و در آب‌های خلیج فارس سقوط کرد. با عدم اطلاع از سرنوشت هواپیما، برج مراقبت فرودگاه بندرعباس، در تماس با دبی، پیگیر سرنوشت پرواز ۶۵۵ شده ولی آن‌ها اظهار بی‌اطلاعی کردند. بلافاصله ستاد تأمین استان هرمزگان وضعیت اضطراری اعلام و فعالیت خود را آغاز کرد. با شناسایی دقیق محل سقوط، بالگردها و شناورها به موقعیت ۲۶ و ۴۲ عرض شمالی و ۵۶ درجه و ۳ دقیقه طول شرقی منتقل شدند.

بلافاصله پس از این واقعه، مقامات آمریکایی اعلام کردند که یک فروند هواپیمای اف-۱۴ جمهوری اسلامی ایران را مورد هدف قرار داده‌اند. پس از روشن شدن نوع هواپیما، آمریکا ادعا کرد که در این مورد مرتکب اشتباه شده‌اند، اما شواهد بعدی این نظر آنان را مردود جلوه داد.

ساقط کردن هواپیمای مسافربری ایران از سوی جنایتکاران آمریکایی، در حقیقت یکی دیگر از مراحل رویارویی استکبار جهانی با جمهوری اسلامی ایران برای تقویت متجاوزان عراقی در جبهه های جنگ بود. پس از سقوط این هواپیما، مقامات آمریکایی برای توجیه این جنایت نابخشودنی، دلایل ضد و نقیضی عنوان کردند و کوشیدند این اقدام خصمانه را یک اشتباه قلمداد کنند. اما با توجه به مجهز بودن کشتی جنگی وینسنس به پیشرفته ترین سیستم های راداری و رایانه ای و همچنین مشخص بودن نوع هواپیمای در حال پرواز، مسلم شد که احتمال اشتباه وجود نداشته و این اقدام، کاملاً خصمانه بوده است. با این حال مقام های آمریکایی پس از چندی، در توهینی آشکار به ملت ایران، مدال شجاعت بر گردن ناخدای این ناو انداختند و بدین سان حمایت رسمی خود را از این جنایت اعلام نمودند. به هر تقدیر، این جنایت نیز در کنار جنایات بی شمار دولت آمریکا، در پرونده سیاه استکبار جهانی ثبت شد و لکه ننگ دیگری بر تارک آن جنایت پیشگان نقش بست.

امروز ۲۸ سال پس از وقوع این حادثه، کاربران توئیتر با هشتگ #IR۶۵۵ یاد و خاطره قربانیان این سقوط را گرامی می دارند.

کد خبر 556493

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha