به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، بررسی پیشنهاد برگزاری پیش از موعد انتخابات، ارائه برنامه ششم توسعه، حضور وزیر ارتباطات و رییس سازمان محیط زیست برخی از سرتیترهای اخبار حوزه پارلمان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
اقدام دولت درخصوص ناهنجاری های به وجود آمده درباره انتشار فیش های حقوقی قابل تحسین است
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی شامگاه یکشنبه در ضیافت افطاری دولت، با تحسین اقدام دولت یازدهم درخصوص ناهنجاری های به وجود آمده درخصوص انتشار فیش های حقوقی نجومی، تأکید کرد: حتماً باید برخورد قاطعی با این افراد انجام شود.
لاریجانی در این جلسه اظهار کرد: مجلس دهم با روحیه و نشاط تشکیل شده و امروز کمیسیون ها شکل پیدا کرده اند و آماده فعالیت تقنینی و نظارتی خود هستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: پس از پایان مجلس نهم در یک ارزیابی مشخص شد که نقش طرح ها بیشتر از لوایح بوده و در حدود 45 درصد لوایح مورد بررسی قرار گرفته اما از طرف دیگر، طرح ها 55 درصد بوده اند در حالی که باید توجه داشت مجلس برای کار بر روی لوایح مشتاق تر است چون پشتوانه کارشناسی بهتری دارد.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور ادامه داد: انگیزه ما این است که لوایح دولت مبنای کار تخصصی کمیسیون ها باشد و توصیه من این است که دولت هم در این زمینه فعالانه برخورد کند؛ چند مورد از لوایح مهم هستند که لازم است کمیسیون های تخصصی آنها را مورد رسیدگی قرار دهند.
رئیس قوه مقننه گفت: برخی مواقع مهلتی از سوی دولت مقرر می شود تا لایحه ای را تقدیم مجلس کنند اما این امر میسر نمی شود. درخصوص لایحه خدمات تقریباً سه سال پشت سر هم آن را تمدید کردیم که البته بهتر بود سریع تر این لوایح به مجلس ارائه شود.
لاریجانی تصریح کرد: شرایط کشور اقتضا می کند همگرایی دولت و مجلس بیشتر باشد که مجلس دهم این روحیه را به طور کامل دارد. با توجه به شرایط کشور باید از فرصت های موجود استفاده کنیم و کمتر به کشمکش بین قوا بپردازیم.
وی در مورد لایحه برنامه ششم افزود: قرار بود بخش تکمیلی برنامه ششم به مجلس ارائه شود اما ظاهراً اینگونه نشد؛ بنای ما در مجلس بر این است که بودجه سال آینده بر مبنای این برنامه تهیه شود. هفته آینده نیز کمیسیون تلفیق تشکیل می شود. با این شرایط بهتر است تا اواخر شهریور و مهر ماه کار برنامه تمام شود و بودجه سال آینده بر مبنای برنامه ششم تعیین شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس جمهوری مایل هستند و تلاش می کنند پایه گذار آبادانی در کشور باشند، گفت: اگر سهم مشترکی برای آبادانی کشور به وجود نیاید به مشکل می خوریم. فعالیت برای آبادانی کشور باید بر اساس آمایش سرزمینی انجام شود.
رئیس قوه مقننه بیان کرد: اگر آمایش سرزمین انجام شود به وفاق می رسیم. تقریباً در هر برنامه ای تأکید شده که آمایش سرزمینی انجام شود اما این امر محقق نشده است.
رئیس نهاد قانونگذاری کشور با بیان اینکه مقام معظم رهبری نیز در این زمینه فرمودند از زمان دولت ایشان نیز قرار بوده که آمایش سرزمینی انجام شود اما تاکنون چنین نشده است، گفت: مقام معظم رهبری راه میانبر را برای انجام آمایش سرزمینی استفاده از شوراهای توسعه در استان ها را پیشنهاد دادند تا یک برنامه پایه ای برای آبادانی کشور ایجاد شود.
وی افزود: اگر یک کار ناقص در این زمینه انجام شود بهتر از نبودن برنامه ای در این موضوع است. اگر طرح کاملی ایجاد شود کشمکشی نیز وجود نخواهد داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: توصیه من این است که حجت الاسلام والمسلمین روحانی به عنوان رئیس جمهوری پایه گذار این فکر باشند و حتی اگر مشکلی به وجود آید می توان بعداً آن را اصلاح کرد.
لاریحانی با بیان اینکه وزیر صنعت عنوان کرده است که به دنبال احیای 6500 کارگاه صنعتی هستند، گفت: ما نیز این برنامه را تحسین می کنیم که البته باید به نقش مهم بانک ها در این زمینه توجه داشت و بانک ها باید کمک بیشتری به تولید کنند.
وی افزود: دولت قبل آنقدر به بانک ها دستور می داد که بانک ها تبدیل به صندوق شده بودند اما در زمان حاضر هم نباید شرایط به گونه ای باشد که هر کدام از آنها یک امپراطوری را تشکیل دهند.
رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اقدام دولت در خصوص ناهنجاری های به وجود آمده در خصوص انتشار فیش های حقوقی نجومی را تحسین می کنیم و حتماً باید برخورد قاطعی با این افراد انجام شود.
وی افزود: بررسی هایی که ما و بخش های نظارتی انجام داده ایم نشان می دهد که سطح فراوانی از مدیران حقوق های نجومی دریافت نمی کنند بلکه تنها چند صد نفر هستند که از سطح معمول بیشتر حقوق می گیرند.
لاریجانی با بیان اینکه بنا نیست در کشور فقط عده ای محدود بار دموکراسی را بر دوش بکشند، گفت: مسأله اعتماد عمومی یک امر ضروری است و همه افراد در یک کشور باید هنجارها را رعایت کنند و رعایت این هنجارها تنها توسط کسانی که از مردم رأی گرفته اند نباید رعایت شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه گاهی گفته می شود برخی از این اقدامات قانونی بوده اما باید مطابق عقل در این زمینه ورود پیدا کرد، گفت: اگر این اقدامات بر اساس قانون بوده نباید از انتشار آنها نگران باشیم که البته انتشار این فیش های حقوقی با هر انگیزه ای که انجام شده باشد فرصتی است تا در این زمینه اصلاحاتی انجام شود.
لاریجانی ادامه داد: کنفسیوس حکومت صالح را دارای سه اصل تدارکات شایسته، ارتش نیرومند و جلب اعتماد مردم می داند. اگر شرایط به گونه ای باشد که یکی از اینها را نگهداریم حتما باید اعتماد مردم را حفظ کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مدیران اجرایی کشور باید از این فرصت استفاده کنند و مشکل را حل کنند.
لاریجانی اظهار کرد: بنا بر فرموده حضرت علی (ع) اگر رابطه خود را با خدا اصلاح کنیم، رابطه ما با مردم اصلاح می شود که در زمینه فیش های حقوقی نیز ناامید کردن مردم قطع اثر دینی بدی دارد.
وی افزود: در زمینه فیش های حقوقی گزارشی هم تهیه و منتشر می شود.
رئیس مجلس شورای ادامه داد: در شرایط پسابرجام سه مسأله دارای اهمیت بسیاری است که یکی از این مسائل زمینه سازی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در کشور است؛ البته متأسفانه هنوز زمینه های لازم برای سرمایه گذاری فراهم نشده زیرا رتبه بندی های جهانی نشان می دهد که ما در این امور با کاستی روبرو هستیم از این رو مجلس و دولت باید همت کنند تا این زمینه ها سهل شود.
وی با تأکید بر اینکه باید برای برداشته شدن تحریم ها به طور جدی تلاش کنیم، افزود: در شرایط کنونی برخی موانع در این حوزه هنوز وجود دارد و ما در شورای هسته ای این مسائل را پیگیری کرده و ظریف وزیر امور خارجه نیز در این حوزه در تلاش است. حال شاید اقدامات مؤثرتری لازم است تا تحریم ها برداشته شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت توجه و فعال کردن مسائل منطقه ای تصریح کرد: به نظر من بعد از حل مسأله هسته ای یک توطئه ای از سوی برخی کشورها در منطقه علیه جمهوری اسلامی در حال شکل گرفتن است؛ زیرا با توجه به نفوذ ایران و تأثیر پیام انقلاب اسلامی بر منطقه، برخی کشورها به دنبال آن هستند که برای ایران گرفتگی منطقه ای ایجاد کنند و بال های ایران را ببندند.
لاریجانی با بیان اینکه برخی کشورها به دنبال آن هستند که برای ایران یک تنهایی ژئوپلتیک ایجاد کنند، افزود: با توجه به این مسائل بسیار ضروری است که در حوزه دیپلماتیک تحرکات بیشتری صورت گیرد و ارتباطات با همسایگان نیز بیشتر و همه جانبه شود و قطعاً باید در این حوزه روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با کشورهای منطقه در اولویت باشد.
وی ادامه داد: قطعاً در سخت ترین شرایط همواره روابط با همسایگان کلید حل مسائل بوده به ویژه اینکه در شرایط کنونی دشمنان در حوزه منطقه ای به دنبال در تنگنا انداختن ایران هستند که این مسأله نشان دهنده اهمیت توجه به روابط دیپلماتیک منطقه ای است.
بررسی پیشنهاد برگزاری پیش از موعد انتخابات ریاست جمهوری در کمیسیون شوراها
امیر خجسته، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با اشاره به سخنان مسئولان وزارت کشور در مورد برگزاری پیش از موعد انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: با توجه به اینکه پیشنهادی در وزارت کشور وجود دارد مبنی براینکه به علت همزمان شدن انتخابات ریاست جمهوری با ماه مبارک رمضان این انتخابات پیش از موعد و در اردیبهشت ماه برگزار می شود لذا این پیشنهاد باید هم در شورای نگهبان و هم در وزارت کشور و هم در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
وی اظهار کرد: اگر شورای نگهبان و مجلس با این پیشنهاد وزارت کشور موافقت کنند انتخابات پیش از موعد برگزار می شود.
خجسته با بیان اینکه پیشنهاد وزارت کشور پیشنهاد خوبی می تواند باشد بیان کرد: ما این پیشنهاد را در کمیسیون شوراها مورد بررسی قرار میدهیم و اگر شورای نگهبان موافقت کند دیگر نیازی به ارایه طرح یا لایحه نیست.
خجسته تاکید کرد: در واقع خود شورای نگهبان و وزارت کشور می توانند تصمیم بگیرند و مجلس نیز در این زمینه می تواند پس از بررسی مسایل نظر خود را مبنی بر موافقت یا مخالفت اعلام کند.
وزارت اطلاعات منشاء پیامکهای تهدیدآمیز به خبرنگاران و روزنامه نگاران را مشخص کند
مصطفی کواکبیان، نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی یکشنبه 13 تیر در تذکری گفت: اخیراً به صورت گسترده پیامکی برای خبرنگاران و روزنامه نگاران ارسال شده است که ما این موضوع از وزارت اطلاعات، وزارت ارشاد و نیروی انتظامی جویا شدیم و گفتند کار ما نیست.
وی با تاکید بر اینکه باید منشا این پیامکهای تهدیدامیز مشخص شود از وزیر ارتباطات می خواهیم در این زمینه توضیح دهند.
علی مطهری نایب رئیس دوم مجلس که در غیاب لاریجانی ریاست جلسه علنی را به عهده داشت در پاسخ به تذکر کواکبیان گفت: اگر وزارت اطلاعات می گوید کار ما نیست ولی مسئولیت دارد منشا این پیامکها رامشخص کند و پلیس فتا باید در این زمینه توضیح دهد.
توضیحات وزیر ارتباطات در مورد افشای اطلاعات مشترکین یکی از اپراتورهای تلفن همراه
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درجلسه علنی یکشنبه 13 تیر در رابطه با افشای اطلاعات مشترکین یکی از اپراتورهای تلفن همراه گفت: حدود 2 سال و نیم قبل یکی از اپراتورهای کشور تمامی اطلاعات در مورد مشترکین را در اختیار یکی از نهادها گذاشت و در ان زمان ان اطلاعات توسط یکی از کارمندان آن نهاد به بیرون درز پیدا کرد.
وی اظهار کرد: متاسفانه در حال حاضر همان اطلاعات با یک روش دیگری در کانالهای اجتماعی به وجود امده است که ما بلافاصله تماس گرفتهایم و الان اطلاعات مسدود شده است و اپراتور ذیربط درحال شکایت کردن از اتفاقی است که دو سال و نیم قبل افتاده است.
وی در ادامه گفت: سهم ایران از سرمایه گذاری در بخش بازار جهانی آی سی تی 4 دهم درصد است که با توجه به اینکه ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد امیدواریم این سهم به یک درصد افزایش یابد.
وی با اشاره به حجم بازار در حوزه آی سی تی گفت: اگر امروز حجم بازار بیش از 43 هزار میلیارد است ما پیش بینی می کنیم در برنامه ششم این حجم به 86 هزار میلیارد تومان برسد.
وی با اشاره به رویکردهای بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات در توسعه شبکه ملی اطلاعات گفت: یکپارچه سازی و اعمال حاکمیت فضای مجازی، ارتقاء سهم ارتباطات و فناوری اطلاعات در تولید ناخالص ملی، توسعه سامانه های هوشمند صیانت فرهنگی و اجتماعی و صیانت از مرزهای جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی و مرزهای الکترونیکی از جمله رویکردهای ما در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: در ابتدای دولت یازدهم ظرفیت پهنای باند داخلی ما 625 مگابایت در ثانیه بود که امروز به 4 هزار مگابایت در ثانیه رسیده است.
وی تصریح کرد: یکی از سیاستهایی که به طور جدی ما مورد توجه قرار می دهیم کم کردن ترافیک بین المللی و افزایش ترافیک داخلی است که با تولید محتوای فاخر توانستهایم امروز 40 درصد از ترافیک داخلی و 60 درصد از ترافیک خارجی استفاده کنیم که این نسبت به قبل رشد داشته است و امیدواریم از ترافیک داخلی را در پایان دولت به 50 درصد برسانیم.
واعظی گفت: در ارتباطات دولت الکترونیک 7 خدمت در ابتدای دولت ارایه می شد که الان به 15 خدمت رسیده است.
وی همچنین با اشاره به خدمات پستی و تحولات خوبی که در این زمینه به وجود امده است گفت: در ابتدای دولت زیان انباشته در بخش پست بسیار زیاد بود اما در حال حاضر همه زیانها برطرف شده است و جبران شده است و پست با همراه شدن با ای تی توانسته است همه مشکلات را حل کند و از نظر درآمد 69 درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه در راستای اقتصاد مقاومتی در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی 6 پروژه در حوزه وزارت ارتباطات تصویب شده است گفت: ما دو پژوهشگاه فضایی و آی سی تی را در وزارت ارتباطات داریم که اینها شامل تکنولوژی های ماهواره ای و فضایی نیز می شود.
وی هچنین با اشاره به ارایه وام وجوه ارایه شده به 16 شرکت دانش بنیان گفت: یکی از مسایل مهمی که ما همواره بر ان تاکید داریم و جزو اولویتهای اول ماست شبکه ملی اطلاعات است که این در شورای عالی فضای مجازی مورد تاکید قرار گرفته است و زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات را تا حدودی به وجود اورده ایم و از اردیبهشت مرکز تبادل شبکه ملی اطلاعات در تهران را رونمایی کردهایم که قصد داریم این مرکز را در مشهد تبریز و شیراز نیز راه اندازی کنیم، این کار باعث می شود استفاده مردم از محتوای داخل افزایش یابد.
وزیر ارتباطات با بیان اینکه ما به دنبال بحث اینترنت سالم در کشور هستیم و باید تلاش کنیم در بخش فرهنگی و اجتماعی از تهدیدات بکاهیم گفت: اگر در سال 92 پنج درصد کاربران با فیلترینگ مواجه می شدند الان به نیم درصد رسیده است و بازدید از صفحات مستهجن از 5 درصد به کمتر از 1 درصد رسیده است.
برنامه ششم توسعه امروز تقدیم مجلس میشود
غلامرضا کاتب، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برنامه ششم توسعه امروز تقدیم مجلس میشود، گفت: با توجه به این که لایحه اصلاح قانون بودجه 95 و لایحه برنامه ششم توسعه قرار است امروز یا حداکثر در هفته جاری تقدیم مجلس شود تعطیلات تابستانی مجلس نیز به تعویق افتاده و ما از این هفته به مدت سه هفته کاری جلسات علنی را خواهیم داشت زیرا انتظار دولت این است که مجلس همراهی لازم را در این دو لایحه مهم داشته باشند و مجلس نیز آمادگی دارد به سرعت این لوایح را در دستور کار قرار دهد.
کاتب تصریح کرد: بررسی لایحه برنامه ششم در مجلس نهم خاطر نشان کرد: بعد از ارائه این لایحه به مجلس دهم فرصت بررسی آن توسط نمایندگان، کمیسیونهای تخصصی و کمیسیون تلفیق وجود دارد و ما امیدواریم بتوانیم تصمیمات جامع و مفیدی به نفع نظام در برنامه ششم اتخاذ کنیم.
وی با بیان اینکه رد لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه از سوی شورای نگهبان نیز گفت: با توجه به این که تعداد موادی که به این لایحه اضافه شده بیش از موادی بوده که دولت به مجلس ارائه کرده شورای نگهبان به آن ایراد گرفته بود، اما این لایحه اکنون در دستور کار کمیسیون قرار دارد و اگر کمیسیون بتواند آن را به گونهای اصلاح کند که مواد اضافه شده که دولت با آن مخالف است حذف شود، شورای نگهبان نیز با آن همراهی خواهد کرد و ما امیدواریم به سرعت لایحه برنامه ششم و احکام دائمی را به تصویب برسانیم.
وی درباره اصلاحیه قانون بودجه 95 نیز خاطر نشان کرد: بزرگترین چالشی که امروز کشور با آن مواجه است رکود اقتصادی است که دامن دولت و کشور را گرفته و مجلس و دولت باید در کنار هم تصمیماتی اتخاذ کنند که کشور را از این شرایط خارج کنند. بر همین اساس در هیات وزیران اصلاحیه قانون بودجه تصویب شده که قراراست به مجلس ارائه شود.
وی خاطرنشان کرد: یکی از پیشنهادات دولت در این اصلاحیه این است که دولت اجازه داشته باشد اوراق قرضه و اوراق مالی اسلامی را به فروش برساند و بدهی بانکها را پرداخت کند که این امرباعث افزایش سرمایه بانکها میشود. این تبصره البته در بودجه 95 وجود داشت اما به تصویب نرسیده بود لذا دولت آن را مجددا پیشنهاد داده است.
کاتب گفت: پیشنهاد دیگر این بود که به منظور اصلاح صورتهای مالی و افزایش تسهیلات دهی بانکها، دولت اجازه داشته باشند مازاد حاصل از ارزیابی خالص دارایی خارجی بانک مرکزی را به خزانه به عنوان بدهی دولت به بانک مرکزی محاسبه کند.
وی تاکید کرد: همچنین پیش بینی میشود بخشی از بدهیهای دولت تهاتر شود تا دولت به بانکها بدهی نداشته باشند. در این اصلاحیه 45 هزار میلیارد تومان پیشنهاد دولت برای پرداخت بدهی پیمانکاران و بانکهاست که اگر تصویب شود در شکستن رکود اقتصادی و بهبود شرایط اقتصادی کشور مفید و موثر خواهد بود.
این نماینده مجلس تصریح کرد: پیشنهاد دیگر دولت این بود که 5000 میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی را برای بیمه سلامت و طرح تحول سلامت به فروش برسانیم.
کاتب با اشاره به پیشنهاد دولت برای اصلاح تبصره 14 بودجه نیز تصریح کرد: پیش از این در بودجه 95 مجهز شدن کلیه وسایل نقلیه به کارت سوخت و دریافت سوخت دو نرخی تکلیف شده بود و درواقع مجلس نهم به دو نرخی شدن بنزین رای داده بود که البته این امر تبعاتی دارد و موجب فساد در نظام حمل و نقل و سوخت و فروش بنزین میشود. بنابراین پیشنهاد دولت این است که قیمت بنزین تک نرخی شود. که این امر اثرات مثبتی دارد. موجب آرامش جامعه و کاهش فساد خواهد شد و امیدواریم مجلس به این پیشنهاد رای بدهد.
وی گفت: در قانون بودجه 95 همچنین پیش بینی شده بود که اگر کسانی که مشمول حذف یارانه هستند یارانه دریافت کنند این امر از تیر ماه جرم و تصرف در اموال دولتی محسوب میشود. دولت در اصلاحیه بودجه پیشنهاد حذف این بند را دارد چرا که شناسایی همه این افراد کار آسانی نیست و تشخیص این که آنها مرتکب جرم، تخلف و تصرف اموال عمومی شدند نیازمند بررسی دقیقتری است؛ لذا دولت برای افزایش اعتماد عمومی و رضایتمندی مردم پیشنهاد حذف آن را ارائه کرده است.
معاضدت قضایی محیط بانان در دولت یازدهم به خوبی پیگیری کردهایم
معصومه ابتکار، رئیس حفاظت از محیط زیست کشور در بخش دوم سخنان خود در جلسه علنی امروز 13 تیر گفت: ما در ارتباط با محیط بانان قوانین خوبی داریم و الان در دولت سه هزار امتیاز سختی کار برای محیط بانان در نظر گرفته شده است که با توجه به اینکه پایه حقوقی محیط بانان بسیار ضعیف است این سه هزار امتیاز برای حل بخشی از مشکلات انها موثر باشد. محیط بانان برای دفاع از خودشان و همکارانشان تحت ضوابط قانونی می توانند از اسلحه استفاده کنند و ما در زمینه معاضدت قضایی برای محیط بانان در دولت یازدهم پیگیری های خوبی را داشتیم.
ابتکار ادامه داد: ما در سال 92 و در ابتدای عمر دولت یازدهم 8 مورد اعدام قطعی محیط بانان را داشتیم که توانستیم این 8 مورد را با پیگیریهای خانواده و تاکیدات رهبری در 2 الی 3 مورد7 مورد را ازاد کنیم و یک مورد نیز انشاالله حل می شود.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه ما هر طرح و برنامه ای را با ارزیابی زیست محیطی انجام می دهیم گفت: ابزار زیست محیطی تنها ابزار تخصصی ماست و ما حتی برای انتقال آب خزر به سمنان ارزیابی زیست محیطی خودمان را به طور کامل و با دقت برای تمامی مراحل کار انجام دادیم.
وی با بیان اینکه احیای تالاپ انزلی از جمله پروژه هایی است که دولت در سال گذشته مورد پیگیری قرار داد گفت: ما برای احیای تالاپ انزلی سال گذشته بودجه ای پیش بینی کردیم ولی به علت عدم تحقق درآمدها تخصیص کم بود.
ابتکار با بیان اینکه برای احیای تالاپ ها برنامه های استانی و ملی داریم در ارتباط با حفاظت از جنگلها ما معتقدیم استراحت چند ساله جنگلها بسیار موثر است و در این زمینه باید به بحث واردات چوب دقت بیشتری کنیم.
وی همچنین با اشاره به آتش سوزی در جنگلها و مراتع گفت: خوشبختانه ما توانستیم با بکارگیری بالگردها و همچنین برگزاری مانورها 40 درصد کاهس مساحت نسبت به سالهای قبل در بحث آتش سوزیها داشته باشیم.
وی با تاکید بر بحث اطلاع رسانی در موضوع گردوغبار گفت: اخیراً مصوبه جدیدی را در بحث گردوغبار داشتیم و اراده در این زمینه جدی است مجلس نیز ضمن همراهی با دولت در این موضوع باید به ما کمک کند که در مواجهه با این مشکل اقدامات خوبی را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه لایحه هوای پاک و همچنین لایحه حفاظت از خاک از جمله لوایحی بود که از طرف دولت به مجلس نهم تقدیم شد ولی این مجلس این لوایح را مورد بررسی قرار نداد گفت: ما از مجلس دهم می خواهیم این دولت لایحه را در دستور کار قرار دهد و مصوب کند.
ابتکار همچنین تاکید کرد: ما با بهره گیری از تمامی ظرفیتها در سطح بین المللی امادگی کامل داریم که در مجامع بین المللی حضور پررنگ و کامل داشته باشیم.
وی در پایان از نمایندگان خواست در مراسم ترحیم سه محیط بان شهید که فردا راس ساعت 16 در مسجد شهرک غرب برگزار می شود شرکت کند.
کمیسیون کشاورزی با کمک دولت برای مشکلات محیط بانان کارگروه مشترک تشکیل دهد
علی لاریجانی، رئیس مجلس در ادامه جلسه علنی یکشنبه 13 تیر و پس از سخنان معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست گفت: لازم است کمیسیون کشاورزی کارگروه مشترکی با دولت برای پیگیری مسایل محیط بانان تشکیل شود و اگر احتیاج به قانون گذاری جدید است قانونی در این زمینه تدوین شود.
وی با بیان اینکه لایحه هوای پاک از سوی دولت به مجلس نهم تقدیم شد ولی در مجلس نهم مورد بررسی قرار نگرفت گفت:این لایحه کار خوبی است و بهتر است کمیسیون کشاورزی در این زمینه و برای بررسی ان برنامه ای را داشته باشد.
لاریجانی با اشاره به تاکیدات رهبری در سیاستهای کلی ابلاغی در رابطه با دیپلماسی محیط زیست گفت: با توجه به ریزگردها خوب است که در این زمینه با کمک اقای ظریف و و وزارت امور خارجه بحث ریزگردها را دنبال کنید زیرا درگیرهای زیادی را برای استانها به وجود امده است و اگر لازم است در این زمینه مذاکراتتان را با کشور عراق بیشتر کنید.
وی همچنین با اشاره به تاکیدات رهبری در مورد استقرار حسابرسی زیست محیطی در چارچوبهای ملی گفت: برنامه ششم جای خوبی است که می توانید پایه این حسابرسی زیست محیطی را تقویت کنید.
رییس مجلس بحث زباله را یک مساله عمومی در کشور عنوان کرد و ادامه داد: هم استانهای شمالی و استانهای دیگر درگیر مساله زباله هستند و در دنیا این به عنوان طلای کثیف مورد استفاده قرار می گیرد بهتر است در کشور ما نیز در زمینه انرژی و کود مورد استفاده قرار گیرد و اینجا جایی است که سازمان حفاظت از محیط زیست می تواند کمک کند این امکان در کشور فراهم شود.
وی همچنین خطاب به معصومه ابتکار گفت: اگر می توانستید بحث پهنه جغرافیایی محیط زیست را در کشور تنظیم کنید بسیار خوب است زیرا ساده تر می توان سرمایه گذاری را به تمامی نقاط کشور نیز داشته باشیم.
راهکارهای ابتکار برای مقابله با گردوغبار و کاهش الودگی هوا
معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با حضور در جلسه علنی امروز یکشنبه 13 تیر به ارائه گزارش عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست پرداخت و این امر را مربوط به تمام دستگاه ها دانست و گفت: ابعاد محیط زیستی، زندگی بشر و ایرانیان را به لحاظ اقتصادی و سلامتی تحت تاثیر قرار داده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در 17 اسفند سال گذشته بیان کرد: فرمایشات ایشان دلگرمی را برای ما فراهم کرد و بعد از آن شاهد ابلاغ سیاست های کلی نظام در حوزه محیط زیست از سوی ایشان بودیم که پشتوانه قوای سه گانه در این زمینه است.
وی در ادامه با بیان اینکه حال زمین خوب نیست، ادامه داد: ظرفیت زیستی زمین 1.7 هکتار جهانی است، در حالی که سرانه مصرف بشر 2.6 هکتار برآورد شده است. همچنین در کشور ما ظرفیت زیستی از دهه هفتاد به بعد از حد مطلوب گذشته و اگر این ظرفیت را 0.9 هکتار مطابق استاندارد در نظر بگیریم حدود 2.8 هکتار جهانی یعنی 3 برابر ظرفیت آن استفاده می کنیم که این قضیه ناپایداری را به دنبال دارد و آثاری که جبران ناپذیر است.
ابتکار در ادامه سازمان حفاظت محیط زیست را از کوچکترین دستگاههای کشور دانست و گفت: تعداد نیروهای این سازمان زیر 6 هزار نفر در کل کشور است، همچنین حقوق مدیران آن پایین ترین اشل مربوطه را دارد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: از 7 مورد مرگ و میر در دنیا یک مورد مربوط به آلودگی هوا است و 2.6 هزار میلیارد دلار به اقتصاد جهان ضربه میزند. همچنین در ایران 23 درصد تولید ناخالص داخلی به دلیل آلودگی در بخش بهداشت از بین میرود، با این حال عملکرد دولت در این خصوص چشمگیر بوده و کارگروههای ملی که در گذشته درخصوص آلودگی هوا تعطیل شده بود، در این دولت فعال شد تا جایی که نتایج خوبی دریافت کردیم و منجر به بهبود کیفیت هوا شد، چنانچه 55 روز است در تهران هوای بهتری داریم.
ابتکار یکی از اقدامات دولت یازدهم را حذف بنزین پتروشیمی و عرضه بنزین یورو 4 دانست و گفت: این گام بزرگی بود که وزارت نفت انجام داد و کل جایگاههای شهرهای بزرگ ما به عرضه بنزین یورو 4 اقدام میکنند.
وی یادآور شد: بنزن یک عامل سرطانزاست که این بنزن به شدت اکنون کاهش یافته و این روند کاهنده ادامه دارد و ما هم نظارت کافی و دقیقی بر آن داریم؛ اکنون پایش مستمر کیفیت سوخت عرضه شده در پایگاهها و پایش مستمر وضعیت آلودگی هوا با دستگاههای سنجش بر خط در محیط زیست به طور مستمر انجام میشود و ما در هر لحظه وضعیت هوای شهرهای بزرگ را تحت نظر داریم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اضافه شدن 50 روز به تعداد روزهای هوای سالم از اقداماتی است که در این سازمان مورد توجه قرار گرفته، در اصفهان تعداد روزهای سالم و پاک بین سالهای 92 تا 95 سه برابر شده که رسیدن به این هدف در راستای حذف مازوت بوده است.
ابتکار تاکید کرد: نیروگاههای ما در سال 92 بیش از 40 درصد مازوت مصرف میکردند اما اکنون این رقم به 9 درصد رسیده است این در حالی است که تاکید داریم وزارت نفت از مازوت استفاده نکند تا نیروگاهها بتوانند با گاز طبیعی کار کنند تا شاهد کاهش آلودگی باشیم.
وی به بحث استانداردسازی خودروها در کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه در سال 92 خودروسازان 10 سال در اجرای استانداردسازی خودرو عقب بودند اما از سال 92 این پیگیری ها از سوی سازمان محیط زیست دنبال شد تا جایی که در سال 93 استانداردسازی خودرو به اجرا گذاشته شد به گونهای که هم اکنون تمام خودروهای تولیدی کشور استاندارد را رعایت میکنند تا جایی که اگر استاندارد یورو 4 اجرایی نشود اجازه شمارهگذاری خودرو نمی دهیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به بحث تغییرات اقلیمی در کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه ایران جزو کشورهایی است که به شدت تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفته به گونهای که علاوه بر افزایش دما کاهش بارندگی را تجربه میکنیم.
وی افزود: کشور ما حدود یک و نیم درجه سانتیگراد افزایش دما را داشته که این خود معضل مهمی به شمار میآید، ما در این زمینه با حضور مستمر در اجلاسهای بینالمللی سعی داشتیم بتوانیم این موضوعات را مورد بررسی قرار دهیم.
ابتکار گفت: طی یک سال گذشته با هماهنگی دستگاهها در کشور تلاش کردیم تا دستگاهها بتوانند گزارشی از کاهش 12 درصدی انتشار گازهای گلخانهای را ارائه کنند زیرا ایران جز 10کشور اول گازهای گلخانهای است بدان معنا که هم از آثار تغییرات اقلیمی رنج میبریم هم جزو کشورهای تولید گازهای گلخانهای هستیم در حالی که باید با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری نسبت به اقتصاد مقاومتی به بهینه سازی انرژی توجه کنیم تا بتوان انرژی مورد نیازی که اکنون از دست میدهیم را مهار کنیم.
سوءمدیریت عربستان یکبار دیگر برای همگان مشخص شد/کشورهای اسلامی باید مداخله کنند
کمال دهقانی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به حادثه ای دیگر در مکه برای حجاج به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت:سالهای گذشته نیز اتفاقهایی در عربستان برای حجاج افتاد که نشان از سوءمدیریت این کشور داشت هر ساله ما شاهدیم تعداد زیادی از حجاج چه در اثر رمی جمرات چه آتش سوزی و چه غیره آسیب می بینند ولی دولت عربستان نه کاری برای حل این مشکل انجام می دهد و نه حتی در این زمینه عذرخواهی از کشورهای اسلامی می کند.
دهقانی تصریح کرد: ما سال قبل نیز گفتیم که کمیته ای تشکیل شود و در زمینه شهادت بسیاری از حجاج در رمی جمرات تحقیقات لازم را انجام دهد و این کمیته متشکل از تمامی کشورهای اسلامی باشد و نتیجه این کمیته هر چه باشد عربستان به ان تمکین کند.
وی با تاکید بر اینکه سوءمدیریت عربستان برای همه روشن شده است گفت: اعمال حج باید با آرامش و تعهد جانی حجاج انجام شود و اگر بخواهد هر ساله با تهدید جانی حجاج همراه باشد قطعا ارامشی دیگر نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: قطعا در اینده ای نزدیک کشورهای اسلامی به این نتیجه می رسند که باید در امور حج دخالت کنند و از طریق نهادهای بین المللی و با فشار بر حکومت عربستان باید این موضوع را عملیاتی کنند.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به هر حال دولت عربستان باید بداند که مدیریت مکه و مدینه باید با تدبیر همراه باشد زیرا مکه و مدینه متعلق به تمامی مسلمانان است و متعلق به فرد و یا گروه و یا جریان و یا کشور خاص نیست.
نظر شما