توانمندی ایران در تولید گاز مایع/تقاضای ۸ شرکت داخلی و خارجی برای ساخت واحدهای ال.ان.جی

خبرگزاری شبستان:حمل گاز از طریق لوله سختی های فراوانی دارد به همین دلیل انتقال به صورت ال.ان.جی انجام می شود و با توجه به توانایی ایران در تبدیل گاز به گاز مایع؛ بسیاری از شرکت های خارجی و داخلی خواهان سرمایه گذاری در این حوزه هستند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان با توجه به موقعیت جغرافیایی دارای منابع عظیمی از نفت و گاز است و در راستای بهره برداری از این منابع برنامه ریزی و سرمایه گذاری های بسیاری چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خارجی انجام داده است. یکی از بخش هایی که بسیاری از شرکت ها و گکشورها برای سرمایه گذاری در این حوزه تمایل و آمادگی خود را اعلام کرده اند؛ تاسیس واحدهای جدید ال.ان.جی (گاز طبیعی مایع شده) است.

 

بنابراین گزارش، گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی (به انگلیسی: Liquefied natural gas) به گاز طبیعی‌ای اطلاق می‌شود که موقتا برای ذخیره‌سازی یا حمل‌ونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است. ال‌ان‌جی حجمی معادل ۱/۶۰۰ حجم گاز طبیعی در حالت گازی را داراست. گاز مایع، بی‌بو، بی‌رنگ، غیرسمی و غیرخورنده است. خطراتی که این گاز می‌تواند در پی داشته باشد شامل شعله‌ورشدن، انجماد و خفگی می‌باشد. چگالی انرژی ال‌ان‌جی ۶۰ درصد سوخت دیزل می‌باشد.

 

فرایند میعان شامل حذف ترکیبات خاصی همچون گردوغبار، گازهای اسیدی، هلیوم، آب و هیدروکربنهای سنگین است که در جریان روبه‌پایین، (انتقال گاز در لوله‌ها) برای گاز دچار مشکل می‌نمایند. گاز طبیعی را بعد از حذف موارد فوق در فشاری معادل فشار اتمسفر و دمای ۱۶۲- درجه سانتی‌گراد سرد می‌کنند. (حداکثر فشار گاز برای کاربردهای انتقال در فشاری معادل ۲۵ کیلو پاسکال یا ۳٫۶ پی‌اس‌آی است). کاهش حجم گاز در شرایطی که خطوط لوله در دسترس نمی‌باشد، باعث صرفه‌جویی اقتصادی در مسیرهای بلند می‌شود. در مواردی که انتقال گاز طبیعی از طریق خط لوله اقتصادی یا عملیاتی نیست، می‌توان آن را از طریق کشتی‌های دریایی حمل گاز مایع طبیعی، که مخصوص این‌کار طراحی شده‌اند و یا تانکرهای جاده‌ای، حمل نمود.

 

در بازارهای مصرف، ال‌ان‌جی دوباره به حالت گاز در می‌آید. چگالی ال‌ان‌جی، تقریبا از ۰٫۴۱ تا ۰٫۵ کیلوگرم‌برلیتر، متغیر است، که تابعی از دما، فشار و ترکیبات آن می‌باشد. مقدار گرمایش ال‌ان‌جی در بالاترین سطح، در دمای ۱۶۴- درجه سلسیوس به ۲۴ مگاژول بر لیتر می‌رسد. کمترین میزان گرمایش ال‌ان‌جی ۲۱ مگاژول‌برلیتر است. ال‌ان‌جی، بیشتر شامل متان (بیش از ۹۰ درصد) و مقادیر کمی اتان، پروپان، بوتان و برخی از آلکانهای سنگین دیگر می‌باشد. فرایند پالایش ال‌ان‌جی، می‌تواند به نحوی طراحی شود، که محصول نهایی تولید شده شامل ۱۰۰ درصد متان باشد.

 

این گزارش می افزاید: با توجه به محدودیت انتقال گاز از طریق خط لوله، بخشی از صادرات گاز ایران به مناطق دوردست باید به صورت ال.ان.جی باشد که تحقق آن به ایجاد زیرساخت ها و تامین تجهیزات ویژه نیاز دارد. رفع تحریم ها و دسترسی ایران به تجهیزات و دانش فنی ساخت واحدهای ال.ان.جی می تواند زمینه حضور ایران را در این بازار تسهیل کند و بر این اساس مذاکراتی نیز در این باره انجام شده است.

 

وزارت نفت در این رابطه به نقل ازعلیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران نوشته است: "مذاکره های متعدد در مورد پروژه های جدید ال.ان.جی انجام شده و در حال انجام است و امیدواریم بتوانیم از میان هشت متقاضی تاسیس واحدهای جدید که بیشتر آنها شرکت های بین المللی هستند، برای شیوه ورود به پروژه های ال.ان.جی در آینده تصمیم بگیریم. اکنون شرکت های متقاضی مشارکت در پروژه های ال.ان.جی پیشنهادهای خود را مطرح کرده اند و ما در حال تصمیم گیری هستیم که به محض اعلام شدن خط مشی از سوی وزیر نفت، تصمیم نهایی گرفته می شود."

 

یادآور می شود: تاکنون سه پروژه پرشین، ایران و پارس ال.ان.جی در ایران تعریف شده که به دلیل تحریم، دو پروژه پارس و پرشین ال.ان.جی متوقف شده است. مسئولان شرکت ملی صادرات گاز پیش از این اعلام کرده بودند روند تکمیل پروژه ایران ال.ان.جی که بیش از ٥٠ درصد پیشرفت دارد، با لغو تحریم ها شتاب می گیرد.

کد خبر 555547

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha