ابتکارات شیخ اشراق در فلسفه مقدمه‌ای پیدایش حکمت متعالیه بود

یکی از اساتید زبان و ادبیات فارسی گفت: ابتکارات شیخ اشراق در فلسفه مقدمه‌ای مناسب برای پایه‌ریزی و پیدایش حکمت متعالیه بود.

فخرالدین سورتیجی، یکی از اساتید زبان و ادبیات فارسی، امروز (9مرداد) به خبرنگار شبستان در مازندران گفت: شیخ اشراق با نقد بخش‌هایی از فلسفه مشا و ابتکاراتی که در این زمینه داشت، فلسفه‌ جدیدی را با نظامی جدید پایه‌ریزی کرد که مقدمه‌ای مناسب برای پایه‌ریزی و پیدایش حکمت متعالیه بود.

 

وی با اشاره به شخصیت این فیلسوف اسلامی به بررسی عصر وی پرداخت و ابراز کرد: وقتی فلسفه از یونان به عربی ترجمه و وارد فضای اسلامی شد، فلسفه‌ای به نام فلسفه مشاء اسلامی شکل گرفت که نماینده رسمی آن هم ابن سینا بود.

 

سورتیجی با بیان اینکه فلسفه شیخ اشراق از دو شیوه استدلالی و عقلی و شیوه کشف و شهود و عرفانی بهره می‌برد و وی کشف، شهود و اشراق را مقدم بر برهان می‌داند، اذعان کرد: فلسفه مشا صرفا استدلالی و فلسفه اشراق، استدلالی اشراقی است.

 

این شاعر مازندرانی ادامه داد: شخصیت شیخ اشراق هم جنبه فلسفی و عقلی و هم جنبه عرفانی و سیر و سلوک دارد؛ رساله‌های فراوانی درباره عرفان و داستان‌های رمزی مانند حقیقت العشق یا مونس العشاق یا آواز پر جبرئیل از این اندیشمند در دست است.

وی خاطرنشان کرد: شیخ اشراق به لحاظ شخصیتی فردی مجذوب عرفان و عرفاست؛ بسیار خوش ذهن و خوش استعداد است و در عین حال فلسفه و بحث‌های عقلی را هم قبول دارد.

 

سورتیجی بیان کرد: شیخ اشراق با نقد فلسفه مشا در بخش‌هایی و پذیرش مبانی مشا در بخش‌های دیگر و اضافه کردن مطالبی از عرفان و نوآوری‌های خود در آن، فلسفه اشراق را عرضه کرد که نوع نگاهش به مباحث با فلاسفه مشا تا حدودی متفاوت بود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 55520

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha