خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دیدار هیئت ایرانی با مقامات اقلیم کردستان، راه اندازی منطقه آزاد تجاری مشترک ایران و روسیه، نقش موثر ایران در مبارزه با داعش، کری برای ایران بازاریابی نکند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا: کری برای ایران بازاریابی نکند
«پال رایان»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا «جان کری»، وزیر خارجه این کشور را به بازاریابی برای ایران متهم کرده است.
وی در مصاحبه با واشنگتن فریبیکن گفت: «حقیقت اینجا است که ایران اصلیترین حامی تروریسم دولتی است. تا زمانی که این تغییر نکند، شرکتها حق دارند برای ورود به بازار ایران، نگران باشند.»
«رایان» در بخش دیگری از این مصاحبه، گفت: «کجای توافق هستهای اوباما آمده که جان کری باید بازاریاب اصلی ایران باشد؟»
اشاره رایان به اظهاراتی است که کری برای ترغیب شرکتهای اروپایی برای تجارت با ایران مطرح کرده است. رئیس مجلس نمایندگان آمریکا این ادعا را در حالی مطرح کرده که تقریباً تمامی بانکها و شرکتهای بینالمللی گفتهاند این ترغیبهای کلامی موثر نخواهد بود و آنها خواستار اقدام عملی آمریکا در این زمینه هستند.
شرکتها و بانکهای بینالمللی در ماههای گذشته بارها اذعان کردهاند به دلیل تحریمهای غیرهستهای آمریکا که بعد از برجام رفع نشدهاند از معامله با ایران هراس دارند.
این شرکتها به علاوه میگویند اطمینان خاطرهای زبانی مقامهای کاخ سفید، از جمله «جان کری» نمیتواند هراس آنها برای بازگشت به ایران را از بین ببرد.
واشنگتن از انجام هر گونه اقدام عملی که ابهامها پیرامون معامله با ایران را از بین ببرد، امتناع کرده است.
اخیراً خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشت: «دولتها، بانکها و سایر شرکتهای خارجی خواستار توضیح کتبی از وزارت خزانهداری آمریکا - یعنی اساساً ضمانتی مبنی بر عدم مواجه شدن با تحریمهای آمریکا - هستند. اما واشنگتن تمایلی به انجام این کار ندارد، زیرا نمیخواهد اینطور به نظر برسد که در زمینه جریمههای قاطعانهاش درباره رفتارهای غیرهستهای، نرمش به خرج میدهد.»
دولت آمریکا به موجب توافق هستهای با ایران متعهد به جلوگیری از انجام اقداماتی است که تجارت مشروع با تهران را سد میکند.
بانک صادرات-واردات آمریکا: هیچ مبادلهای برای ایران را تسهیل نخواهیم کرد
رئیس بانک صادرات - واردات آمریکا در پاسخ به نامه یک نماینده کنگره نوشته این بانک هیچ تراکنش مالی را برای ایران تسهیل نخواهد کرد.
«فرد هاچبرگ»، رئیس این بانک خطاب به «استنی هویر»، عضو مجلس نمایندگان آمریکا نوشته است: «به موجب قوانین جاری، بانک صادرات - واردات ایالات متحده هیچ مبادلهای را برای حامیان تروریسم دولتی تأمین مالی نخواهد کرد.»
وی در ادامه نوشته است: «همانطور که میدانید، مبادلات مربوط به حامیان فعلی تروریسم دولتی -جمهوری سودان، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه - در حال حاضر مشمول محدودیتهای متعددی هستند.»
«هاچبرگ» علاوه بر این خاطرنشان کرده این سناریویی را متصور نیست که این بانک از رئیسجمهور امریکا درخواست معافیت از قوانین جاری در ارتباط با هیچیک از کشورهای فوقالذکر را بکند.
بانک صادرات - واردات آمریکا، سازمان رسمی اعتبار صادراتی دولت فدرال آمریکا است. این بانک، تأمین مالی و بیمه برای خرید کالاهای آمریکایی برای مشتریهایی را به عهده دارد که قادر یا مایل به پذیرش ریسک اعتباری نیستند.
جان کری: تجارت بهترین اهرم تغییر در ایران است/جوانان کافهنشین تهرانی هم در پی تغییر هستند
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا در مصاحبهای به نحوه استفاده از تجارت برای ایجاد تغییرات دلخواه در ایران و انگیزههای مالی پشت مذاکرات ایران و 1+5 پرداخته است.
بر اساس گزارش فریبیکن، کری در پاسخ به سوالی مبنی بر نحوه چشمپوشی آمریکا از حمایتهای ایران از گروههای تروریستی و اجازه به بوئینگ برای فروش 25 میلیارد دلار هواپیما به این کشور گفت: «سوال خوبی است؛ در نوع نگاه من و رئیسجمهور (اوباما) نسبت به ایران، تفاوتی ایجاد نشده است.»
وی سپس به ارزیابی خود از فضای داخل ایران پرداخت و گفت: «حدود 60 درصد مردم ایران زیر سی سال سن دارند؛ کسانی که به تهران رفتهاند میگویند این شهر جایی است که جوانانش در کافه مینشینند و درباره آینده صحبت میکنند، آنها در کشورهای خارجی تحصیل کردهاند و به دنبال (ساختن) شهری جدید هستند.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه به اصل موضوع صدور مجوز فروش بوئینگ پرداخت و پس از اینکه مجدداً ادعاهای حمایت از ایران را مطرح کرد، گفت: «ما مطمئناً روی این موضوع متمرکز خواهیم ماند اما در عین حال، ما می خواهیم کارمان را با فکر پیش ببریم و تجارت یکی از بهترین راههای ایجاد منافع است و اگر شما خواهان باشید، وسیلهای است برای ایجاد تغییر.»
وزیر امور خارجه آمریکا که نقش فعالی در انعقاد توافق وین داشت و با پای شکسته، چند 10 روز در وین ماند تا ایران و 1+5 به نقطه مشترک برسند، در ادامه به نتیجه دلخواه کشورش از این مذاکرات پرداخت و گفت: «فکر می کنم قاعدتاً بیمعنی بود که ایالات متحده آمریکا برای صدور مجوز برداشته شدن تحریمهای ایران، مذاکره کند و دیگر کشورها مانند فرانسه، با عجله ایرباسهایشان را به قیمت (زحمات) دولت آمریکا، بوئینگ و کارگران آمریکایی (به ایران) بفروشند.»
چند ماه پس از توافق هستهای، «حسن روحانی» رئیسجمهور اسلامی ایران در سفری که برخی غربیها آن را خرید بزرگ نامیدند به ایتالیا و فرانسه رفت. در این سفر بنا شد ایران 118 فروند ایرباس بخرد.
بنا شده بود تا آخر سال 94 هم حداقل چند هواپیمای آماده وارد ایران شود تا مشخص شود که قرارداد جدی و بیمشکل بوده ولی چنین نشد و خریدارهای دولتی هم واکنشی نشان ندادند.
بعدها ایرباس اعلام کرد که برای دریافت پول هواپیماها با توجه به تحریم دلار برای ایران، مشکل دارد و علاوه بر آن، برخی قطعات ایرباس، آمریکایی است و برای سوار کردن آنها روی هواپیماهای راهی ایران، مجوز موردی دولت آمریکا لازم است.
چند روز پیش به ناگاه خبر از خرید 25 میلیارد دلار بوئینگ در رسانهها منتشر شد و رویرتز هم از احتمال لغو خرید ایرباسها خبر داد.
جان کری پس از تأیید واریز شدن سود برجام به جیب کارگران آمریکایی، عوض نشدن مواضع سیاسی کشورش در برابر ایران را یادآور شد و گفت: «بنظر من، ما باید آنچه را تولید میکنیم بفروشیم ولی تحریمهای اولیه ما کاملاً از بین نمیرود؛ این تحریمها کماکان به آنها (ایرانیان) فشار میآورد و آنها را به این سمت میبرد که بفهمند هنوز کارهای ناتمامی مانده و چیزهایی هست که برای ما غیرقابلتحمل است.»
مهر:
دیدار هیئت ایرانی با مقامات اقلیم کردستان
هیئتی بلند پایه از مقامات ایرانی جهت بررسی تحولات اخیر منطقه به منطقه کردستان عراق سفر کرده است.
بر اساس این گزارش، این هیئت امروز چهارشنبه در اولین دیدار خویش با نچیروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق دیدار کرد.
بر اساس بیانیه منتشر شده از سوی اقلیم کردستان عراق، در این دیدار آخرین تحولات منطقه و چگونگی کنترل دقیق تر مرزهای مابین ایران و اقلیم مورد بررسی قرار گرفته است.
در ادامه بیانیه آمده است که نچیروان بارزانی نگرانی خویش را از تحولات اخیر در مرزهای اقلیم با جمهوری اسلامی ایران بیان کرده است.
همچنین در این دیدار با تاکید بر ادامه روابط دیرین مابین دو طرف اعلام شد که با هرگونه مانعی که سد راه روابط حسنه مابین ایران و اقلیم کردستان عراق شود، به شدت برخورد خواهد شد.
در پایان بیانیه اشاره شده است که هر دو طرف بر ادامه گفتگوها تا رسیدن به راهکاری مطمئن جهت حفظ روابط مابین ایران و اقلیم کردستان عراق تاکید کردند.
شایان ذکر است که در چند هفته پیش ناآرامی های در مرزهای ایران با کردستان عراق به وقوع پیوسته است که موجب نگرانی ایران از همسایه غربی خویش، عراق شده است.
منطقه آزاد تجاری مشترک ایران و روسیه راه اندازی خواهد شد
وزیر تجارت کمیسیون اقتصادی اوراسیا از افتتاح منطقه آزاد تجاری میان ایران و روسیه خبر داد.
بر اساس این گزارش، «ورونیکا نیکیشینا» در مصاحبه ای اختصاص با سرویس خبری رمبلر، گفت: منطقه آزاد تجاری موقت میان ایران و روسیه احتمالا در نیمه نخست سال ۲۰۱۷ میلادی افتتاح خواهد شد.
وی همچنین ضمن خبر دادن از افتتاح منطقه آزاد تجاری دائم میان دو کشور در سال ۲۰۲۰ افزود: در حال حاضر رای زنی ها در حال انجام است و ممکن است از این مدت زمان اعلام شده کاسته شده و این منطقه زودتر افتتاح شود.
«نیکیشینا» تصریح کرد: اگر تمامی شرایط لازم مربوط به ما (طرف روسی) مهیا شود، آنگاه این مذاکره زیاد وقت گیر و طولانی نخواهد شد. هیچ مانعی در بخش نظری مانع انعقاد قرارداد موقف به ویژه در زمینه مبادلات برخی کالاها در نیمه اول سال ۲۰۱۷ وجود ندارد.
گفته می شود راه اندازی منطقه دائم منوط به بررسی نتایج کار گروه تحقیقاتی مشترک میان دو کشور است. به گفته این مقام روس، سخت ترین مرحله، مشخص کردن دوره های گذار در بخش های حساس است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
مقام صهیونیست: همکاری اسرائیل و عربستان علیه ایران و حزب الله جای شگفتی ندارد
رئیس پیشین دستگاه جاسوسی ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد شش سال پیش هنگامی که ترکیه تلاش کرد محاصره نوار غزه را نقض کند، به این کشور پیشنهاد شده بود کمک های بشردوستانه ی خود را از راه بندر اشدود به غزه برساند اما «متاسفانه شش سال طول کشید تا ترک ها این موضوع را درک کنند.»
عاموس یادلین (Amos Yadlin) در گفتگو با شبکه تلویزیونی فرانس 24 فرانسه از اقدام شش سال پیش ترکیه در فرستادن کمک های بشردوستانه به نوار غزه که در قالب «ناوگان آزادی غزه» شامل شش کشتی غیرنظامی صورت گرفت به شدت انتقاد کرد و مدعی شد « اگر آنکارا مسئولانه رفتار می کرد آن رویداد غم انگیز اتفاق نمی افتاد و روابط دوجانبه قطع نمی شد.»
ارتش رژیم صهیونیستی روز 31 مه سال 2010 (10 خرداد 92) به شناورهای غیرنظامی ترکیه که در آب های بین المللی دریای مدیترانه به سوی نوار غزه در حرکت بودند یورش برد و 9 نفر از فعالان حامی حقوق بشر را که با هدف پایان دادن به محاصره غزه کمک های غذایی ، دارویی و تجهیزات ساختمانی به باریکه می بردند به قتل رساند.
عاموس یادلین از روابط دوجانبه ترکیه و اسرائیل با نام بسیار خوب یاد کرد و با اشاره به برنامه های آموزش نظامی که در گذشته بین دوطرف درجریان بوده افزود: « در نگاهی گذرا به رویدادهایی که در خاورمیانه (غرب آسیا) در جریان است مشاهده می کنیم که اسرائیل و ترکیه منافع مشترک بسیاری دارند. از جمله این منافع می توان به دشمنان مشترکی همچون ایران ، رژیم اسد در سوریه و داعش اشاره کرد که در حال هدف قرار دادن ترکیه است.
می توانیم کارهای مشترک بسیاری را برای بهبود اوضاع در خاورمیانه انجام دهیم.»
وی ایران ، ترکیه ، مصر ، اسرائیل و عربستان را قدرت های برتر در منطقه خواند و ادعا کرد: « هر چهار قدرت برتر خاورمیانه با ایران مشکل دارند. همه کارشناسان امنیت ملی آل سعود از جمله وزیر دفاع عربستان تاکید دارند که سلطه ایران بر منطقه برای این کشور تهدیدی بالقوه به شمار می آید. همچنین بلندپروازی های ایران در زمینه هسته ای و اقدام های منفی این کشور در سوریه ، عراق ، یمن و لبنان و نیز حزب الله و داعش هم تهدید هستند. وزیر دفاع اسرائیل هم با همین تهدیدها روبروست. اینها همه منافعی مشترک است که می توان بر اساس آنها اقدام کرد.
وقتی «رفع فوری تحریم ها» انتظار بیجای ایرانی ها می شود!
«جان برنان»، رئیس سازمان سیا روز چهارشنبه هشدار داد که حملات فرودگاه آتاتورک استانبول ممکن است با الگویی مشابه در خاک آمریکا تکرار شوند.
وی گفت: «من از دیدگاه یک فرد متخصص در دستگاه اطلاعاتی که توانمندیهای داعش و عزم آنها برای کشتن افراد را بررسی میکند، نگران هستم.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «ما با ایرانیها ارتباط رسمی نداریم، اما آنها را خیلی خوب میشناسیم.»
برنان در ادامه به سوال یک خبرنگار درباره اینکه آیا «گروههای میانهرو» در داخل ایران دوام خواهند آورد، پاسخ داد.
رئیس سازمان سیا در پاسخ به این سوال گفت که برخی در داخل ایران انتظارات بیجایی از برجام دارند. برنان اضافه کرد «رفع فوری تحریمها» یکی از این انتظارات است.
«جان برنان» گفت که فضای بینالمللی در ارتباط با ایران در حال گذراندن دورهای انتقالی است که به موجب آن، شرکتها از زمان تحریمها به سمت حرکت که فضایی هستند که در آن برخی مبادلات با این کشور مجاز است.
برنان گفت: «من امیدوارم که با افزایش نفوذ و قدرتگیری برخی از عناصر مدرنتر در داخل دولت ایران و رئیسجمهور روحانی، شاهد این باشیم که ایران به سمت پیوستن دوباره به جامعه ملل حرکت کند و به وظایف و تعهداتش عمل کند.»
یو اس نیوز: دولت آمریکا در پی تشویق جهان به همکاری با ایران است
یو اس نیوز در گزارشی نوشت: دولت اوباما در ادامه سیاست های خود سعی دارد نهادهای جهانی، دولت ها، بانک ها و شرکت ها را راضی کند تا با ایران ارتباط برقرار کنند.
این وبگاه خبری ادامه داد تلاش های واشینگتن برخلاف عدم تغییر رفتار ایران، نمونه آشنای روال چند سال اخیر دولت اوباما است که با نادیده گرفتن هم پیمانان خود انجام می گیرد.آمریکا عملا اعتبار و رهبری جهانی خود را با حمایت از ایران زیر سوال برده است.
یو اس نیوز در انتقادی صریح از دولت اوباما می نویسد: دولت اوباما، یکی یکی با خواسته های تهران موافقت می کند تا فقط بتواند توافق هسته ای با تهران را پابرجا نگه دارد. حتی همین اواخر و بعد از اعلام خبر توافق بوئینگ برای فروش حدود 100 هواپیما طی قرارداد 25 میلیارد دلاری با ایران، وزارت امور خارجه آمریکا از آن «استقبال» کرد و اعلام کرد بوئینگ در خصوص مفاد این قرارداد با وزارت امور خارجه همکاری نزدیکی دارد. دولت اوباما برای تسهیل این قرارداد، حتی تحریم هایی که در سال 2011 علیه ایران ایر وضع کرده بود را برداشت.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هم اعلام کرد شخصا به کمک موسساتی خواهد شتافت که متمایل به همکاری با ایران هستند تا مفاد توافق هسته ای، فراتر از آن چه هست تحقق یابد.
این در حالی است که کارگروه ویژه اقدام مالی هفته گذشته اعلام کرد اقدامات خود علیه ایران را به مدت یک سال لغو می کند زیرا ایران برای رسیدگی به مشکلات خود، برنامه ریزی کرده است. البته این برنامه هنوز به مرحله اجرا در نیامده است.
مدت ها بود کارگروه ویژه اقدام مالی، ایران را در فهرست «کشورهای پرخطر یا دارای عدم همکاری» قرار داده بود و در خصوص همکاری مالی با این کشور هشدار می داد.
این که اقدام جدید این کارگروه، نتایجی هم به بار بیاورد یا نه، نامشخص است. اما از آن سو، بنیادی به نام دفاع از دموکراسی که گرایشی کاملا ضد ایرانی دارد، جانبدارانه ادعا کرده نهادهای مالی با وجود این اعلام، باز هم با ایران همکاری نخواهند کرد و عقد هر گونه قرارداد با جمهوری اسلامی به دلیل خطراتی که دارد، به کابوس طرف های معامله با ایران تبدیل خواهد شد.
بنیاد دفاع از دموکراسی در ادامه نوشته است: بیشتر بانک های بزرگ که به محافظت دراز مدت دارایی های خود می اندیشند، با عجله به سوی ایران دست دراز نمی کنند چون می دانند تا امن شدن سرمایه گذاری در ایران، راه درازی در پیش است. این بنیاد، علت عدم استقبال از سرمایه گذاری در ایران را مشکلاتی از قبیل خطر قرار گرفتن تحت تحریم های گسترده، اتهام پولشویی و اتهام فساد عنوان کرد.
ایرنا:
صندوق بین الملی پول: نسبت به توانایی ایران برای اعتماد سازی خوشبین هستیم
یک مقام ارشد صندوق بین المللی پول نسبت به توانایی ایران برای افزایش اعتماد جهانی به اقتصادش پس از ماه ها عدم تمایل برای سرمایه گذاری و تجارت در این کشور با وجود کاهش تحریم ها ابراز خوشبینی کرد.
'دیوید لیپتون' معاون اول مدیرکل صندوق بین المللی پول در مراسمی در بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی گفت:«آنها سعی دارند اعتماد را در جایی که رفع تحریم ها فرصتی ایجاد کرده است، بازگردانند. آنها قصد بازکردن حساب در بانک های خارجی را دارند و برای این کار تلاش می کنند».
شرکت های تجاری نگران سرمایه گذاری در ایران هستند چرا که هنوز برخی تحریم ها وجود دارد.
«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا، پس از شکایت های ایران مبنی بر این که از مزایای کامل کاهش تحریم ها برخوردار نشده است، می کوشد مروج سرمایه گذاری در این کشور باشد.
لیپتون که در ماه مه در جریان دیداری از ایران با مقامات این کشور ملاقات کرده، از تلاش های دولت برای پاسخ دادن به انتقاد نیروی ویژه اقدام مالی(اف.ای.تی.اف) یک دیده بان مالی بین دولتی که ایران را به اصطلاح در فهرست سیاه خود قرار داده بود، تمجید کرد.
لیپتون گفت: بانک مرکزی ایران خود را وقف تلاش ضد پولشویی، مقابله با تروریسم مالی و رژیم نظارتی کرده است.
به گفته وی، رژیم نظارتی بانک مرکزی به شرکت های خارجی که می کوشند با ایران تجارت کنند، اطمینان خاطر خواهد داد هرچند که وی تکذیب نکرد که این کشور ممکن است به درگیر شدن در فعالیت های غیر قانونی ادامه دهد.
لیپتون ادامه داد: 'شرکت های تجاری اروپا به طور خاص در مورد معامله با ایران کنجکاو هستند.'
وی افزود: 'اروپا علاقه مند به این انسجام جدید مالی است و شرکت های تجاری اروپا علاقه مند به مشارکت هستند. فعلا کمی هیاهو در مورد ایران وجود دارد. من فکر می کنم که آنها آماده رفع هیاهو و آرام کردن اوضاع هستند.'
جان برنان: نقش ایران در مبارزه با داعش مفید بوده است
جان برنان رئیس سازمان اطلاعات مرکزی امریکا 'سیا ' روز چهارشنبه نقش ایران در مبارزه با گروه تروریستی داعش را در منطقه مفید دانست.
وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی پی بی اس در پاسخ به سوالی در مورد موضع دیروز جان کری وزیر خارجه امریکا مبنی بر مفید بودن مبارزه ایران با داعش گفت : ' خوب به عقیده من ایرانیان علاقه زیادی دارند تا هرآنچه که می توانند برای جلوگیری از رشد داعش در منطقه به کار گیرند.'
برنان در عین حال خواستار تلاش و همکاری بیشتر ایران برای مبارزه با داعش با هدف اعاده امنیت به منطقه شد.
وی در پاسخ به این سوال ' جودی وودراف ' خبرنگار شبکه که آیا ایران در مبارزه با تروریسم بیشتر مفید بوده یا زیانبار بوده است، گفت : به عقیده من آنها کارهایی انجام داده اند ولی لازم است که تعهد خود را نسبت به کمک برای شکست دادن این سازمان های تروریستی و توانایی همکاری با کشورهای منطقه و همسایگانش نشان دهد.
نظر شما