خبرگزاری شبستان: به بهانه روز انتقال خون سری به خیابان وصال، سازمان انتقال خون استان تهران زدیم. از محوطه سرسبز وارد ساختمان سازمان انتقال خون میشویم. در سالن انتظار اهداکنندگان خون که اغلب آقایان نشستهاند. در گوشه سالن دو تا سه خانم منظر هستند. افراد داوطلب اهدای خون هریک ردیف به ردیف نشسته و منتظرند تا نوبت پذیرششان شود، دستگاه دیجیتالی نوبت دهی شماره افراد را تک تک خوانده و هریک از اهداکنندگان برای پذیرش یکی از کارتهای ملی، گواهینامه رانندگی، گواهینامه موتور یا شناسنامه را ارائه میدهند، افراد داوطلب بعد از پذیرش و ثبت اطلاعات شخصیشان در بانک اطلاعاتی سازمان وارد اتاق تست هموگلوبین میشوند.
روش های علمی جایگزین روش های سنتی شده اند
«رضامحترمی»، مسئول تست هموگلوبین خون، درباره نحوه اعمال این تست در گذشته گفت: تست هموگلوبین در گذشته به شکل بالینی و با مشاهده زیرچشم، زبان و کف دست مراجعین انجام میشد، در حال حاضر این عمل کاملا علمی و به وسیله کیتهای آزمایشگاهی بر روی انگشتان انجام میشود. وی افزود: این دستگاه برای آقایان رنج نرمال هموگلوبین خون را بین 14 تا 16 نمایش داده و برای خانمها هم عدد 12 تا 14 را که رنج مناسبی برای این افراد محسوب میشود، نمایش می دهد.
اهدای خون اقدامی مثبت برای همگان
«مهری حسنسرشت»، 52 ساله با چهرهای آرام مشغول انجام تست هموگلوبین خون است و در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه اغلب خانمها دچار کمخونی هستند، چرا خونشان را اهدا میکنند،گفت: با اهدای خون احساس میکنم حرکت مثبتی برای جامعه انجام دادهام که این اقدام سلامتی را هم درپی دارد.
زکاتی برای سلامتی
«مریم- ج»، 35 ساله به همراه همسرش به این مرکز آمدهاست و این زوج جوان داوطلب اهدای خون هستند، دلیل انجام اهدای خونشان را یک نوع سبک شدن و احساس آرامش دانسته و می گویند: این اقدام نه تنها برای سلامتی خودمان مفید است، بلکه برای اجتماع هم ضروری به نظر می رسد، وقتی احساس می کنم که شاید از این خون ها جان شخصی از مرگ نجات پیدا کند، واقعا خدا راشکر می کنم که سالم هستم و می توانم این کار را انجام دهم. وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه خون اهدا می کنید از اینکه به کمخونی مبتلا شوید، نمیترسید، گفت: خیر، کم خونی با تغذیه مناسب برطرف میشود.
«علی. د »، همسر مریم، به گفته خودش در طول سال چهار دفعه برای اهدای خون به این مرکز مراجعه و شش بار هم حجامت میکند. با شنیدن این حرفها از زبان این مرد که اندام متوسطی دارد، جاخوردم. وی درباره دلایل انجام این کار چنین توضیح داد که حجامت خاصیت خودش را دارد و با انجام حجامت یک آرامش خاصی پیدا میکنم ولی در اهدای خون بیشتر سرگیجه میگیرم. وی این دو اقدام را در کنار هم راهکاری برای پایین آمدن فشار خون دانست.
کم خونی در بانوان و ساکنین مناطق ساحلی
در ادامه محترمی درباره میزان کمخونی افراد درکشور گفت: کمخونی بیشتر در افرادی مشاهده میشود که در مناطق شمالی و سواحلی مدیترانه زندگی میکنند، اما ایرانیها اغلب دارای خون غلیظ هستند و کمخونی هم اغلب در بانوان مشاهده میشود.
معاینه قبل از اهدا
در مرحله بعد از پذیرش، افراد برای اهدای خون باید به مرکز معاینه و مشاوره پزشکی مراجعه کنند که در این مرحله با انجام تست سنجش فشار خون از سوابق بیماری فرد و سن وی پرسیده میشود؛ افراد با توجه به شرایطی که داشتن سن 17 سال تمام تا 60 سال و عدم استفاده داروی خاص، برای اهدای خون راهنمایی میشوند.
اهدای زندگی با اهدای خون
به سالن اهدای خون وارد میشویم، پیام هایی با عنوان «نجات جان انسان های بیشتر با اهدای خون بیشتر» و آیه 43 سوره مائده « هر که نفسی را حیات بخشد مثل آن است که مردم را حیات بخشیده است»، بر روی دیوار نقش بسته است. در هر طرف اتاق شش تخت وجود دارد، داوطلبان بر روی تخت خوابیده و بنابر گفته پرسنل با باز و بسته کردن کف دستانشان، کیسه خون هر لحظه پر و پرتر میشود.
در دو طرف سالن مخزن محلول ضدعفونیکننده وجود دارد، از آنجا که در آن لحظه حس خبرنگاریام گل میکند و با فشردن کلید مخزن متوجه می شوم که مخزن این محلول در این مرکز بهداشتی خالی است و بیشتر به وسیله ای تزیینی بر روی دیوار تبدیل شده است، در گوشه سالن پیامهایی از قبیل لطفا تلفن همراهتان را خاموش کنید، نصب شده است، اما بیشتر از مراجعان، تلفن همراه پرسنل هر لحظه به صدا در می آید. با پر شدن کیسه خون هر یک از پرسنل آن را بر داشته و در کنار میز کامپیوتر منشی میگذارند.
حس انساندوستانی عامل اهدای خون
در ادامه «بشیر حاجبیگی»، رئیس مرکز انتقال خون استان تهران درباره نحوه واردات خون در کشور گفت: بنا بر پروتکلی که سازمان بهداشت جهانی تعیین کرده است، هر فرد موظف است در کشور خودش خون اهدا کند، باید توجه داشت که اصلا خون وارداتی در کشور وجود ندارد!
وی افزود: میدانیدکه بهترین اهداکنندگان خون دنیا ایرانیها هستند و به علت اینکه فرهنگ اهدای خون در زمان جنگ خیلی خوب جا افتاده است، در حال حاضر با اینکه تبلیغاتی هم انجام نمیشود، ولی افراد داوطلبانه به این مرکز مراجعه میکنند و بدلیل حس انساندوستانه و ایثارگرانه خون اهدا میکنند.
مراحل فعل و انفعال بر روی خون های اهدایی
حاجی بیگی در پاسخ به این سوال که، با توجه به اینکه استقبال مردم از اهدای خون مناسب است، سازمان خون چه خدماتی را برای این افراد در نظر گرفته است، گفت: سازمان انتقال خون هر ساله در طرح تکریم ارباب رجوع مقام اول را کسب میکند، با توجه به اینکه رفتار و منش پرسنل مناسب است، خوشبختانه مراجعهکنندگان هم راضی هستند.
رئیس مرکز انتقال خون استان تهران خاطر نشان کرد: امکانات این مرکز چندان مساعد نیست و این ساختمان قدمت صدساله دارد و تنها مرکز انتقال خون است که در تهران فرآورده تهیه میکند، در ضمن از یک واحد خون، پلاسما و پلاکت و ... استخراج می شود. همچنین بر روی خون های اهدایی هم آزمایشهای هپاتیت B، C، ایدز، سفلیس(بیماریهای آمیزشی) و تعیین گروه خون انجام میشود.
حاجی بیگی در پاسخ به این سؤال که فرق حجامت با اهدای خون چیست، افزود: حجامت برای درمان افراد بیمار انجام میشود و یک نوع درمان است، ناگفته نماند، کسانی که از پروسه اهدای خون جدا میشوند و سن اهدای خون آن ها از60 سال می گذرد میتوانند فصد خون انجام دهند، آن هم به این معنی که خون افراد گرفته ولی بی استفاده دور ریخته میشود.
وی اظهار کرد: در کل این مرکز امانتدار خون افراد است و با فرآوری خون افراد، این محصول هم به شکل رایگان به افراد تحویل داده میشود.
رئیس مرکز انتقال خون استان تهران، بانک بند ناف را از دیگر فعایت های این مرکز نامید و افزود: این بانک از آذرماه سال گذشته آغاز به کار کرده و در حال حاضر هم مشغول به کار است.
معرفی مراکز اهدای خون در مناطق تهران
حاجی بیگی با برشمردن اسامی مراکز تحت پوشش سازمان انتقال خون گفت: مراکز آزادی، امام حسین، پیروزی، رسالت، نارمک، صادقیه، ولیعصر، نازی آباد، شهدای چیذر، تجریش، میلاد، شهید حقانی، متروی امام خمینی، افسریه، شهر ری، اسلام شهر، رباط کریم، قدس، شهدای گمنام شهریار، ورامین و شهید حسن باقری از جمله مراکز اهدای خون هستند.
پخش خون
در پایان این بازدید با هماهنگی حاجی بیگی به قسمت پخش خون رفتیم. یخچالهای متنوع وجود داشت. به گفته مسئولان در این بخش خون در یخچالهایی با درجه یک تا شش و به مدت 35 روز ،پلاکت هم در درجه 20 تا 24 و به مدت 72 روز و پلاسما در درجه منفی 20 درجه به مدت یک سال نگهداری میشود.
این همه متقاضی و یک مرکز کل به چه معناست؟
با توجه به گفته های رئیس سازمان که در کل شهر تهران تنها مرکز انتقال خون در خیابان وصال، فرآوری بر روی خون را انجام می دهد این سوال به ذهن می رسد که آیا همین تعداد مرکز و با یک مرکز کل می تواند پاسخ گوی فرآورده های خون یک شهر پر جمعیتی همچون تهران باشد؟
پایان پیام/
نظر شما