یوسف نیک روز، رئیس بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در یاسوج، گفت: بنیاد ملی نخبگان با هدف رونق بخشیدن به فضای ابتکار، انگیزه بخشیدن به جوانان و شناسایی اختراع های برگزیده و تسهیل در مسیر آنها به منظور رسیدن به محصولی دانش بنیان و تکمیل چرخه نوآوری و تبدیل دارایی های فکری به ثروت، اقدام به برگزاری جشنواره های منطقه ای رویش در طول سال می کند.
وی اظهار داشت: از این رو مخترعان گرامی می توانند با نام نویسی و شرکت در جشنواره های مذکور، اختراع خود را در رقابتی سالم مورد ارزیابی قرار دهند.
نیک روز، عنوان کرد: اختراع هایی که در این جشنواره ها مورد تایید هیئت داوران قرار می گیرند می توانند از تسهیلات بنیاد برای طی مسیر توانمندسازی اختراع های برگزیده بهره مند شوند.
رئیس بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد، یادآور شد: این مسیر از سه ایستگاه با نام های «اختراع های سطح 3»، «اختراع های سطح 2» و «اختراعهای سطح 1» می گذرد.
وی به «اختراع های سطح 3» اشاره و افزود: داوری این اختراع ها بر اساس ميزان تازگي اختراع در سطح ملي و بين المللی، طول عمر فناوری حاصل از اختراع، آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از به كارگيری اختراع، چگونگي مستندسازی فرايند رشد اختراع و قابليت ورود به بازار و ارزش افزوده اقتصادی و اجتماعی حاصل از تجاری سازی اختراع صورت می گیرد.
نیک روز، ادامه داد: باتوجه به معیارهای بالا و در صورت کسب حدنصاب لازم، اختراع ارائه شده به عنوان اختراع برگزیده سطح 3 شناخته و از حمایت های بنیاد بهره مند می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، به حمایت از «اختراع های سطح 3» اشاره و بیان داشت:برای پشتیبانی و توانمندسازی اختراع های برگزیده سطح 3، تسهیلاتی به صاحب (صاحبان) اختراع با هدف کمک به صاحبان آنها برای استقرار در مراکز رشد یا پارکهای علم و فناوری و تأسیس شرکتی نوپا مرتبط با اختراع برگزیده اعطا می شود.
وی این تسهیلات را شامل جایزه نقدی و تسهيلات مالی براي مواردی نظير: تكميل اختراع و مستندسازی آن، در اختيار گرفتن مشاوره كارگزاران خدمات فناوری، شركت در نمايشگاه های داخلی و خارجی، استقرار اوليه در پارك علم و فناوری، تاسيس شركت مرتبط با اختراع و لحاظ امتياز اختراع در آيين نامه جايزه های تحصيلی دانشجويان، مطابق مفاد آيين نامه ذیربطرعنوان کرد.
نیک روز، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه فرایند شناسایی اختراع های برگزیده سطح 2 و سطح 1 و پشتیبانی از آنها در گام های بعدی صورت می پذیرد و مستقیماا به این جشنواره ارتباط پیدا نمی کند، علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر می توانند به آیین نامه «شناسایی و پشتیبانی از اختراع های برگزیده» مراجعه کنند.
رئیس بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد، ادامه داد: برگزيدگان در مدت زمان سه سال پس از برگزيده شدن، برای بهره مندی از پشتيبانی های بنیاد فرصت دارند و در صورت آغاز فرایند توانمندسازی، در مدت یک سال باید مسیر توانمندسازی مربوط به اختراع های سطح 3 را طی کنند.
وی در ادامه، به نکته هایی مهم در خصوص نام نویسی در این جشنواره اشاره و عنوان کرد: فقط اختراعاتی که تاریخ ثبت آنها سال 1392 و بعد از آن است، مجاز به نام نویسی هستند؛ ضمن اینکه برای اختراعات در حوزه علوم پزشکی و دارویی اخذ تأییدیه از وزارت بهداشت و ارائه آن الزامی است.
نیک روز، با بیان اینکه باید نام ارائه دهنده اختراع در جشنواره و نام نویسی کننده آن در گواهی ثبت اختراع وجود داشته باشد، تصریح کرد: از آنجا كه هر مخترع تنها يك اختراع را براي داوری در یکی از جشنواره ها می تواند ارائه دهد و با توجه به معيارهای داوری (مسائل علمی، نوآوری، كاربردی بودن و قابليت تجاری سازی)، مناسب است مخترعان بهترين اختراع خود را برای داوری به جشنواره ارائه کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، اظهار داشت: از آنجا كه ظرفيت پيش بينی شده برای هر جشنواره محدود است، اختراعات متقاضی حضور در جشنواره در يك فرآیند داوری اوليه ارزيابی شده و برگزيدگان از ميان آنها مجوز حضور در جشنواره را (حضور در فرآیند داوری نهایی) دريافت می كنند؛ بنابراين نام نویسی در اين سامانه به معنای حضور قطعی در جشنواره نیست.
وی به مدارک مورد نیاز برای نام نویسی در این جشنواره اشاره و افزود: تصوير گواهی ثبت اختراع و تصوير تاييديه اختراع از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی (برای اختراع های با زمينه پزشكی و داوریی) ضروری است؛ ضمن اینکه در زمان نام نویسی این مدارک باید در قالب پی دی اف به همراه ثبت نام کننده موجود باشد تا بتواند آنها را بارگذاری کند.
نیک روز، به نکته های مهم در زمینه نحوه داوری آثار اشاره و خاطرنشان کرد: از آنجا كه آگاهی هر مخترع از نحوه داوری اختراع برای يك داوری عادلانه، در برنامه ريزی مخترع برای بهبود عملكرد اختراع و ارائه بهتر آن مؤثر است، مبنای امتيازدهی و ارزيابی اختراع در سطح 3 بیشتر بر اساس قابلیت تجاری سازی اختراع است.
رئیس بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه امتياز هر اختراع از جنبه های مختلف مورد ارزیابی قرار می گیرد، یادآور شد: مبانی علمی و فناورانة اختراع، ميزان تازگی اختراع و طول عمر فناوری، كاربردی بودن طرح و امكان بهره برداری از آن در شرايط كنونی كشور و قابليت ورود به بازار و ارزش افزوده اقتصادی حاصل از توليد انبوه از جنبه های امتیازدهی به هر اختراع است.
وی با اشاره به اینکه در زمان ارزيابی، صحت ادعاهای مخترعان باید به صورت عملی برای داوران احراز شود، گفت: در صورتی که امکان ارائه اختراع به دلایلی از قبیل سنگینی و حجیم بودن در جشنواره میسر نباشد، تهيۀ فيلم و عكس از شیوه عملکرد اختراع برای ارزیابیِ مناسب، بسيار موثر خواهد بود؛ ضمن اینکه به مخترعان توصيه می شود پاورپوینت و فيلم كوتاه و مناسبی از عملكرد اختراع همراه با توضيحات خود، تهيه و به هیئت داوران ارائه کنند.
نیک روز، داوری آثار را طی دو مرحله و در محل برگزاری جشنواره دانست و افزود: ابتدا مخترع باید طبق برنامه زمان بندی که زمان پذیرش و تحویل غرفه به ایشان ارائه خواهد شد، در محل اتاق کنفرانسی که در آن داوران تخصصی و صاحبان صنعت و متخصصین تجاری سازی به طور همزمان حضور دارند اختراع خود را ارائه و به سؤالات هیئت داوران پاسخ دهد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج، یادآور شد: در مرحله بعد داوران برای ارزیابی عملکرد اختراع و رؤیت آن به محل غرفه مراجعه و از نزدیک اختراع را ارزیابی خواهند کرد؛ ضمن اینکه رعايت حسن برخورد و احترام به داور، توصيف بهتر اختراع را امکان پذیر خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه هیئت داوران مشاورانی ارزشمند برای صاحبان آثار هستند، عنوان کرد: شرکت کنندگان باید تلاش كنند نقاط قوت و ضعف اختراع خود را با صداقت با داوران در ميان بگذارند تا با راهنمايی آنان بتوانند قدم های بعدی برای پيشرفت و تجاری سازی اختراع خود را بهتر و آسان تر بردارند.
نیک روز، به شرکت کنندگان توصیه کرد: برای اينكه حقی از شما ضايع نشود، اطلاعاتی را كه داوران از شما می خواهند با اطمينان در اختيار آنان قرار داده و اطمينان داشته باشيد كه تمامی داوران متعهد به رعايت حقوق مالكيت معنوی اختراع بوده و تعهدنامه مربوطه را امضاء كرده اند.
رئیس بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد، ادامه داد: مخترعان در صورتی كه مستندات و مداركی برای قابليت اختراع خود از سازمان های معتبر و مرتبط با اختراع دريافت کرده اند، باید اصل مدارك مربوطه را به داور ارائه کنند.
وی به مخترعان توصیه کرد در جشنواره، چيدمان ميز اختراع خود را طوری قرار دهند كه داور به سهولت متوجه نكات برجسته اختراع شما شود و افزود: در هنگام داوری حضوری، توضيحات خود را به نحوی برنامه ريزی كنيد كه در مدت حداكثر 20 دقيقه داوری، اختراع شما صورت پذیرد.
نیک روز، خاطرنشان کرد: در صورتی كه اختراع ثبت شده يكي از موارد زير را شامل شود، امتیاز ارزيابی آن اختراع در بخش داوری اختراعات بنياد ملی نخبگان صفر بوده و امتیازی به آن تعلق نمی گیرد.
(الف. اختراع بدون فايده: به اين معني كه هيچ نيازي به اختراع وجود ندارد و اختراع مذکور هيچ مشكلي را حل نمي كند.
ب. اختراع در حد ايده یا شبيه سازي است. حداقل يك نمونه آزمايشگاهي در حد پایلوت از آن ساخته نشده است.
ج. اختراع ارائه شده كپي سازي يك اختراع داخلي ديگر (قبلاً ثبت شده)، بدون تفاوت فني با آن است).
این عضو هییئت علمی دانشگاه یاسوج، خاظرنشان کرد: در صورتی كه مشخص شود مخترع از بيان حقيقت در خصوص قابليت اختراع خود، خودداری کرده و يا ادعای خلاف واقع بيان داشته و اين ادعا منجر به فريب داور شده، مخترع از تمام امتيازات كسب شده محروم و امتياز نهایی او صفر خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه محدودیتی برای شرکت مخترعان از استان های همکار در جشنواره وجود ندارد،تصصریح کرد: 20 درصد ظرفیت کل به شرکت کنندگان از سایر استان ها (استان های غیر همکار) اختصاص یافته است.
نیک روز، مهلت ثبت نام در جشنواره های منطقه ای رویش را تا هفتم مرداد ماه امسال عنوان کرد و ادامه داد: این جشنواره 10 شهریور ماه امسال به مدت دو روز برگزار می شود.
نظر شما