عادی سازی روابط آنکارا و تل‌آویو/چشم پوشی از رفع محاصره نوارغزه به خاطر تقویت روابط آل سعود با صهیونیست ها

خبرگزاری شبستان:تحلیلگران معتقدند، توافق عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل نه تنها هیچ تغییری را در شرایط بد نواز غزه ایجاد نمی کند، بلکه راه را برای تقویت رژیم صهیونیستی با عربستان و بهبود روابط آنکارا با قاهره هموار می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ روزنامه "رأی الیوم" در مقاله ای به قلم "زهیر اندرواس" نوشت: مدتی پیش "رجب طیب اردوغان" –رئیس جمهور ترکیه- تصریح کرد که کشورش به اسرائیل نیاز دارد و این رژیم نیز نیازمند ترکیه است.

کارشناسان رسانه های صهیونیستی تأکید کردند که این اظهارات میزان اشتیاق آنکارا در آشتی با تلاویو را نشان می دهد و تصریح کردند که بازگشت به متحد قدیمی یعنی اسرائیل، به نفع آنکاراست و این همان چیزی است که تصمیم گیرندگان در ترکیه را به عقب نشینی از خواسته خود مبنی بر رفع محاصره از نوار غزه واداشت.

"نمرود جورین" –تحلیلگر اسرائیلی- می گوید آشتی میان آنکارا و تلاویو بر جغرافیای سیاسی خاورمیانه تأثیر گذار است و از طرفی موجب نزدیکی (هرچه بیشتر) اسرائیل به عربستان سعودی و از طرف دیگر موجب اصلاح روابط ترکیه و مصر می شود. هرچند این توافق، موجب تغییر سیاست های اسرائیل در قبال فلسطین نخواهد شد.

"جورین" مهم ترین دلایل عادی سازی روابط آنکارا با تلاویو را فراهم شدن امکان صادرات گاز اسرائیل به ترکیه، تقویت همکاری های اجتماعی و پژوهشی برشمرده است.

این تحلیلگر صهیونیست از اهمیت طرف های منطقه ای اثرگذار در روابط ترکیه و اسرائیل، و در رأس همه آنها عربستان سعودی سخن به میان آورد و بر افزایش تماس ها میان دو طرف در مدت اخیر تأکید کرد.

او گفت همکاری عربستان با ترکیه و روابط محکم مصر با عربستان، می تواند در تلاش ها برای اصلاح روابط ترکیه و مصر تأثیرگذار باشد و اسرائیل باید از این تلاش ها حمایت کند.

روزنامه "هآرتص" نیز مهم ترین نکته توافق ترکیه و اسرائیل را ملغی شدن رفع محاصره هم به صورت دریایی و هم به صورت زمینی از نوار غزه بر شمرده است.

این روزنامه می نویسد: علی رغم این توافق، بازهم شرایط غزه تهدیدی واقعی به شمار می رود که امکان انفجار آن وجود دارد.

این روزنامه با خاطر نشان کردن گزارش سازمان ملل، هشدار داد چنانچه شرایط اقتصادی کنونی در غزه ادامه یابد، امکان دارد این شهر تا پنج سال آتی، به عنوان منطقه غیر قابل زندگی اعلام شود.

هآرتص تأکید کرد توافق عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل اوضاع بد نوار غزه را بهبود نخواهد بخشید و اسرائیل را از قید مسئولیتش در قبال زندگی بیش از 1.8 میلیون نفر که از ده سال پیش تاکنون تحت محاصره قرار دارند، نمی رهاند.

این روزنامه خواستار گشایش صفحه ای جدید در روابط با غزه از طریق رفع محاصره و دوری از جنگ خانمان برانداز دیگر شد.

گفتنی است، شب گذشته رژیم صهیونیستی و ترکیه، توافقنامه عادی سازی روابط دیپلماتیک میان دو طرف را امضاء کردند.

یکی از مسئولان رژیم صهیونیستی اعلام کرد: "اسرائیل در این توافق، به درخواست ترکیه مبنی بر رفع محاصره از نوار غزه پاسخ نداده و تنها با ورود کمک های انسانی به منطقه از سوی ترکیه موافقت کرده است. همچنین، به موجب این توافق، ترکیه شکایت خود از مسئولان اسرائیلی را از دادگاه بین المللی پس می گیرد."

این توافق را "فریدون سینیرلی اوغلو" –معاون وزیرخارجه ترکیه- و "یوسی چخینف" –فرستاده نخست وزیر رژیم صهیونیستی امضاء کردند.

بر اساس این توافق، اسرائیل حدود 20 میلیون دلار به عنوان غرامت به خانواده‌های ترک که بستگانشان در کشتی ماوی مرمره کشته و یا زخمی شده‌اند پرداخت می‌کند و ترکیه در مقابل، از شرط لغو محاصره نوار غزه توسط اسرائیل چشم پوشی کرده است.

تنش‌ها میان ترکیه و اسرائیل از 10 خرداد 1389 و پس از حمله کماندوهای اسرائیلی به کشتی کمک رسان غزه و کشته شدن 10 فعال ترک تیره شد.

اتهام زنی‌ها میان تل آویو و آنکارا تا ماه دسامبر ادامه یافت؛ زمانی که ترکیه و اسرائیل مذاکراتی را به منظور عادی سازی مناسبات دو جانبه و ایجاد روابط حسنه برگزار کردند.

کد خبر 554427

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha