خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدانهای گازی ایران با میزان ذخیره ۲۷ تریلیون متر مکعب، رتبه دوم میدانهای گازی جهان از لحاظ حجم گاز طبیعی جای داده شده در خود، دارا هستند. این ذخایر غالباً در میدان گازی، کلاهکهای نفتی و یا همراه با نفت در میادین نفتی هستند. تاریخچه پیدایش گاز در ایران را میتوان همزمان با کشف میدان نفتی مسجد سلیمان دانست. تا سال ۲۰۰۷ هنوز بالغ بر ۶۲ درصد میادین گازی ایران به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده بودند. صادرات گاز ایران از دو طریق ارسال با خط لوله و یا به صورت الانجی میباشد. بنابر اظهارات کارشناسان شرکت ملی نفت ایران، مخازن گازی ایران تا سال ۱۶۰۰ میتوانند قابل بهرهبرداری باشند.
بنابراین گزارش، اولین مشتری صادرات گاز ایران را میتوان کشور ترکمنستان دانست که خرید گاز از ایران را از سال ۱۹۹۷ آغاز کرد. دومین مقصد صادرات گاز ایران کشور ترکیه بوده که طرح احداث خط لوله گاز بین دو کشور در سال ۲۰۰۲ به پایان رسید و صادرات گاز به این کشور آغاز شد. ارمنستان سومین وارد کننده گاز از ایران است که از سال ۲۰۰۹ دست به این اقدام زده است. پاکستان و هند دو مشتری احتمالی گاز ایران خواهند بود. با افزایش تولیدات ایران در این زمینه بر تعداد مشتری های گاز ایران نیز افزوده شده است و به تازگی نیز عمان در حال دریافت مجوزهای لازم برای واردات گاز ایران است.
این گزارش می افزاید: علیرضا کاملی، مدیر عامل شرکت ملی صادرات گاز ایران در این رابطه به شانا گفته است: "عمان در حال دریافت مجوزهای لازم برای عبور لوله واردات گاز ایران از مسیر آبهای سرزمینی امارات است و بزودی آن را دریافت می کند. دریافت مجوز برای عبور لوله گاز از آبهای سرزمینی یک کشور زمانبر است، عمان درحال پیگیری دریافت مجوز از امارات است و امیدواریم بزودی این مجوزها را دریافت کند تا پروژه با سرعت به کار خود ادامه دهد. عبور یک خط لوله از قلمرو سرزمینی یک کشور نیاز به دریافت مجوز دارد و این موضوع تنها شامل امارات یا عمان نمی شود بلکه برای دیگر کشورها نیز صدق می کند، اگر کشوری بخواهد از آبهای ایران نیز استفاده کند باید مجوزهای لازم را دریافت کند که این موضوع یک امر بدیهی و زمانبر است."
یادآور می شود: براساس توافق سال ٢٠١٣ میان دو کشور، قرار است برای ١٥ سال روزانه ٢٨ میلیون مترمکعب گاز ایران از طریق یک خط لوله از بستر خلیج فارس به عمان صادر شود که ارزش بسیار بالایی دارد و سبب تحکیم روابط دو کشور می شود.
نظر شما