به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، طبق روال هر ساله دیدارهای مقام معظم رهبری در ایام ماه رمضان با اقشار مختلف کشور، مسئولان و اهالی فرهنگ، ایشان در شب میلاد اما حسن مجتبی (ع) با شعرای انقلاب اسلامی و اهل بیت دیدار خواهند داشت.
حمید سبزواری؛ غایب بزرگ دیدار شاعران با رهبری
امسال نیز به روال هر سال، این دیدار و گفتگو در این شب برگزار می شود و شاعران مهمان افطاری رهبر انقلاب هستند. البته امسال حمید سبزواری که یکی از شاعران حاضر در سال های متمادی این دیدارها بود، غایب بزرگ این مراسم محسوب می شود.
این دیدار یکی از اتفاقات خوشایند برای شاعران است، چراکه شاعران علاوه بر شعرخوانی، از دیدگاه های رهبری در این حوزه مطلع می شوند؛ رهبر انقلاب با توجه به ذوق و قریحه شان در شعر و فرهنگ، نظرات و دیدگاه هایشان را به شاعران اعلام میکنند و این دیدار از آن جهت مهم است که رهبری نیز چون ذوق و قریحه در شعر دارند، منتقد بسیار خوبی در این عرصه و همچنین در عرصه شعر معاصر به شمار می آیند.
از جمله این دیدگاه ها و نکات مهم که در دیدارهای سالانه شاعران با مقام معظم رهبری مطرح شده است می توان به لزوم توجه و رشد به جریان نوپای شعر انقلاب اسلامی، لزوم توجه به بیان صحیح شعر، توجه به مقوله شعر به عنوان یک عنصر اثرگذار، ثروت ملی و آیینه اخلاق و هویت ملی ایرانی، اهمیت نفوذ کلام شعر و ... اشاره کرد.
بر این اساس، در ادامه بخشی از بیانات ایشان در دیدار سال گذشته را می خوانید:
«شعر» مسئولیت آور است
" شعر یک عنصر اثرگذار است، اثرگذاری آن هم در مجموعهی عوامل کلامی یک اثرگذاری مضاعفی است؛ یعنی هیچ سخنی، هرچه فصیح، هرچه زیبا، هرچه پرمغز، اگر شعر نباشد این اثر را ندارد؛ شعر یکچنین دستگاهی است، یکچنین عنصری است. شعر نقش برانگیزاننده دارد، در جایی که جای برانگیختن است؛ نقش راهنما دارد، نقش خطدهنده دارد، نقش جهتدهنده دارد به مستمع و به کسی که شعر را برای خودش میخواند؛ خب این میشود مسئولیت آور. وقتی شما یک ثروتی، یک امکانی در اختیار دارید که از آن میتوان برای کارهای بزرگ استفاده کرد، اگر استفاده نکردید، خلاف مسئولیّت عمل کردید، خلاف تعهّد رفتار کردید. این مسئولیّتآور است. حالا خدای متعال این نعمت را به شما داده امّا مثل همهی نعمتها از نعمت سؤال خواهد شد، از عطای الهی سؤال خواهد شد. "
شعر ابزاری برای به راه راست رفتن و منحرف شدن
" می توان با ابزار شعر مخاطب را به راه راست و صراط مستقیم هدایت کرد؛ میتوان هم او را به کجراهه برد، او را ساقط کرد. شعر میتواند انسانها را به حضیض ببرد؛ داریم از اینجور شعر، بخصوص امروز که متأسّفانه فرهنگ لجامگسیختهی دور از هنجارهای اخلاقی و انسانی بهوسیلهی این ابزارهای جدید -ابزارهای رسانهای جدید- انتشار فراوانی پیدا میکند، گاهی شعر میشود یک ابزاری برای لغزیدن، غلتیدن و منحرف شدن؛ این هم آنطرف قضیّه است. بنابراین هر دو کار از شعر برمیآید. "
از پیشرفت شعر در کشور راضی ام
" از پیشرفت شعر در کشور در دوران بعد از انقلاب خیلی راضیام و واقعاً خیلی خوب شده. این جوانهایی که امروز شعر میخوانند، با جوانهایی که حالا ده سال قبل شعر میخواندند خیلی تفاوتهای آشکار و بیّنی دارند، یعنی واقعاً پیشرفت شده، شعر خیلی خوب است؛ منتها ظرفیّت شعر در کشور ما خیلی بیش از اینها است؛ خیلی بیش از اینها است. "
از واکنش سریع شعرای جوان نسبت به حوادث راضی هستم
" ضمناً از جملهی کارهایی که خیلی خوب است در کشور ما که بحمدالله در این جلسه هم آثارش دیده شد و قبلاً هم دیده شد و من خیلی از این راضی هستم، واکنش سریعی است که شعرای جوان ما به حوادث نشان میدهند، این خیلی با ارزش است، این خیلی خوب است. مبادا کسی خیال کند که این چیز منفی است؛ نه، این بسیار مثبت است. ما در طول تاریخ و در زمان معاصرِ نزدیک به خودمان هم داشتیم مواردی را که همین واکنشهای سریع بهترین آثار را بهوجود آورد. "
نظر شما