خبرگزاری شبستان - کردستان: یکی از مهمترین ویژگی های کردستان، فرهنگی بودن آن است که در عواملی از جمله زبان، ادبیات، لباس، سنت ها، موسیقی، رقص، جشن ها و مراسم خاص و صنایع دستی و ... نمایان است و به شکل پویا در بین مردم این سرزمین جریان دارد.
استان کردستان سرشار از استعدادهای ناب فرهنگی، هنری و ادبی بوده و با وجود پیشرفت ارتباطات و در نتیجه استحاله فرهنگی و از بین رفتن بسیاری از فرهنگ ها، خوشبختانه فرهنگ مردم کردستان به علت ریشه عمیق آن، همچنان زنده است و مردم این دیار با وجود مرزی بودن هنوز فرهنگ های اصیل خود را حفظ کرده اند و در راستای حفظ آن می کوشند.
مقام معظم رهبری در سفر پرخیر و برکتشان در سال 88 به کردستان این استان را سرزمین هنر و فرهنگ، مجاهدتهای خاموش و محبت و وفاداری معرفی کردند، و به حق سرزمین هنر و فرهنگ شایسته نام کردستان بوده و لازم است این نکته مورد توجه مسئولان استانی و کشوری باشد و با تمام توان برای توسعه ظرفیت های فرهنگی و هنری این استان غنی در سطح کشور گام برداشته شود و کوچه به کوچه شهرهای این استان مرکز فرهنگی باشد.
متاسفانه انگونه که بایسته و شایسته تاریخ، تمدن و فرهنگ کردستان است هنوز اماکن فرهنگی و هنری جوابگوی نیاز مردم این استان فرهنگی نیست و وجود یک متر فضای فرهنگی به ازای هر 51 نفر را به جرات می توان فاجعه نامید.
تا کنون نگاه اصلی مقام معظم رهبری به حوزه فرهنگ کردستان فقط ویترینی دیده شده است و از آنجاییکه حوزه فرهنگ حوزه ظریف، تاثیرگذار، حساس و موثر است و بقیه حوزه ها نیز متاثر از این حوزه هستند، جا دارد بیش از پیش مقوله فرهنگی بودن کردستان عینیت یابد.
برای هر 51 نفر یک متر فضای فرهنگی در استان وجود دارد
معاون اداری مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با بیان اینکه سرانه مراکز فرهنگی در حال بهره برداری کل کشور به نسبت کل جمعیت شهری را ۲۶ درصد اعلام کرد و گفت: این در حالی است که این سرانه در استان برابر 15 درصد در هر متر مربع است و در تراکم جمعیتی برای هر 51 نفر، یک متر فضای فرهنگی وجود دارد.
معاون اداری مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: کل مراکز فرهنگی هنری کشور شامل 461 مرکز با زیر بنایی یک میلیون و 420 هزار و 185 متر مربع فضای موجود است.
کامل گلباغی ادامه داد: 46 پروژه فعال، 14 پروژه غیر فعال در سطح ملی و 223 پروژه استانی مربوط مراکز فرهنگی در حال ساخت در استان ها با زیر بنایی 431 هزار و 63 متر مربع با میانگین پیشرفت 31 درصد در حال ساخت است که 381 مرکز دیگر با زیر بنای 813 هزار و 800 متر مربع در کشور نیاز است.
وی به سرانه مراکز فرهنگی وابسته به وزارت ارشاد اشاره کرد و افزود: با احتساب مراکز فرهنگی و هنری در حال بهره برداری به نسبت کل جمعیت شهری سرانه مراکز فرهنگی کشور برابر با 26 درصد است و به عبارتی در هر متر مربع از فضای فرهنگی در تراکم جمعیتی برابر با 38 نفر است.
معاون اداری مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان با اشاره به کل مراکز فرهنگی و هنری استان نیز اشاره کرد و ابراز داشت: در حال حاضر 13 مرکز با زیربنای 105 هزار و 930 مترمربع شامل مجتمع های فرهنگی و هنری، تالار فرهنگی، خانه تئاتر، موزه خانه فرهنگ و فرهنگسرا در کردستان وجود دارد.
گلباغی، تکمیل پروژه های نیمه تمام استان را جز اولویت های اداره کل فرهنگ و ارشاد اعلام کرد و افزود: سیاست و خط مشی اجرایی معاون اداری مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان تکمیل پروژه های نیمه تمام و بالا بردن ظرفیت فرهنگی استان است.
وی به پروژه فرهنگی در دست احداث استان نیز اشاره کرد و ادامه داد: پروژه تالار مرکزی سنندج، مجتمع فرهنگی هنری دهگلان، خانه فرهنگ سریش آباد، ساختمان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و هنرستان هنرهای زیبا سنندج 5 پروژه فرهنگی در دست ساخت استان با زیر بنایی 13 هزار و 460 متر مربع است که در حال حاضر کل این پروژه ها 23 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
معاون اداری مالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان همچنین گفت: بر اساس بررسی های صورت گرفته 12 مرکز دیگر با زیر بنای 26 هزار و 250 متر مربع با اعتبار 492 هزار و 200 میلیون ریال در استان نیاز است.
این مقام مسئول کمک مالی به نویسندگان ادبیات مکتوب و شفاهی، ادبیات پایداری، توسعه و گسترش سایت فعالیت های چند منظوره و نمایش، احداث کانون مراکز فرهنگی در شهرستان ها، توجه به روستاها و توسعه فرهنگی در مناطق محروم، تکمیل مجتمع فرهنگی هنری سینمایی در 16 هزار و 269 متر مربع، احداث ساختمان خانه هنرمندان با فضای بالغ بر هزار و 300 مترمربع، احداث موزه هنرهای معاصر، احداث فرهنگسرا در مرکز استان، احداث و راه اندازی مرکز مطالعات استراتژیک فرهنگ اقوام در مساحتی بالغ بر 2 هزار متر مربع را از جمله اقدامات این اداره کل در راستای تخصیص مطالبات فرهنگی مردم استان اعلام کرد.
گلباغی خاطر نشان کرد: سرانه مراکز فرهنگی در حال بهره برداری استان به نسبت کل جمعیت شهری برابر 15 درصد در هر متر مربع است و در تراکم جمعیتی برای هر 51 نفر یک متر فضای فرهنگی در استان وجود دارد.
وی همچنین از واگذاری مجتمع های فرهنگی استان به هنرمندان و موسسات فرهنگی غیردولتی خبر داد و اظهار داشت: در این راستا تالار فرودین مجتمع فجر سنندج به صورت کامل در مزایده به بخش خصوصی واگذار شده است و مجتمع های فرهنگی هنری دیگر شهرستان های استان و نگارخانه ارشاد اسلامی سنندج به صورت مدیریتی در راستای تامین هزینه حامل های انرژی به بخش خصوصی واگذار می شود.
در ادامه این گزارش فرازی از سخنان و جلسات مسئولان استان در هفته گذشته پیرامون مباحث فرهنگی آورده می شود.
صحنه نبرد فرهنگی را باید جدی گرفت
نماینده ولی فقیه در کردستان چندی پیش در دیدار مدیران دستگاه های فرهنگی استان ضمن تبریک حلول ماه رمضان، اظهار داشت: اولین قدم در هر مسیر جدیت است صحنه نبرد فرهنگی را باید جدی گرفت و با تمام توان در کارزار فرهنگی باید ظاهر شد.
آیت الله سید محمد حسینی شاهرودی، انقلاب اسلامی ایران را به نوری تشبیه کرد که شعاع آن فراگیر است و افزود: دشمنان مشکلات اساسی برای انقلاب بوجود آوردند اما مشکل اساسی این است که دشمنان جنگ فرهنگی را جدی گرفته اند و ما هنوز آن را جدی نگرفته ایم.
وی با اشاره به هشدارهای جدی رهبری در خصوص جدی گرفتن جنگ فرهنگی و تهاجم ناشی از آن، افزود: جنگ و تهاجم فرهنگی را مقام معظم رهبری از سال ۶۸ هشدار داده است منافع غرب در گرو دنیای مادی آنها است و به همین دلیل به جنگ فرهنگی و مادی روی آوردند.
نماینده ولی فقیه در کردستان اولویت بندی در حل مشکلات را بسیار مهم عنوان و تصریح کرد: در اقدامات فرهنگی باید تعادل داشته باشیم و حساسیت ها را در نظر بگیریم و با هدف و برنامه حرکت کنید.
آیت الله حسینی شاهرودی به ظرفیت های مختلف استان کردستان برای پیشرفت و ارتقای علمی و فرهنگی اشاره کرد و افزود: ظرفیت و بسترهای لازم برای اقدامات فرهنگی در استان فراهم است و اگر توان های فرهنگی همه دستگاه ها در کنار هم قرار بگیرد در این حرکت فرهنگی جهادی بسیار اثربخش تر خواهد بود.
متوليان فرهنگي از موازي كاري پرهيز كنند
استاندار كردستان نیز در سخنانی متوليان حوزه فرهنگي را به پرهيز از موازي كاري فراخواند و گفت: اگر هركدام از بخش هاي فرهنگي با دقت به وظايف خود عمل كنند موازي كاري و همپوشاني پيش نخواهد آمد.
عبدالمحمد زاهدي، كردستان رابه لحاظ فرهنگي سرآمد استانهاي كشور دانست و افزود: اگر استعدادها و ظرفيت هاي بالقوه فرهنگي و هنري استان به فعل درآيد مي تواند به اقناع جامعه كمك كرده و در سطح ملي و بين المللي توانمندي هاي خود را نشان دهد.
وي نقش فرهنگ و هنر در تلطيف فضاي رواني جامعه را بي بديل ذكر كرد و يادآورشد: به هر ميزان به فرهنگ و هنر ميدان داده شود و مورد حمايت قرار بگيرد به همان ميزان بر فضاي رواني جامعه و ايجاد آرامش در آن كمك مي كند.
وي بر تقويت آيين ها مذهبي مردم در كردستان نيز اشاره كرد و گفت : تقويت مجموعه آيين هاي مذهبي در كردستان و ظرفيت هاي فرهنگي بومي و منطقه اي در نهايت به تقويت فرهنگ ملي ما كمك خواهد كرد.
استاندار كردستان همچنين ضرورت برگزاري جشواره هاي فرهنگي كردستان در ساير مناطق كشور را به مديران فرهنگي گوشزد كرد و گفت: برگزاري جشنواره ها و كنسرت هاي مختلف از كردستان در ديگر استان ها علاوه بر ايجاد پيوند ملي به اقتصاد هنر نيز كمك قابل توجهي خواهد كرد.
هفت درصد اعتبارات استاني در سال 94 ، به حوزه فرهنگ اختصاص داده شده است
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كردستان گفت: در سال 94، هفت درصد اعتبارات استاني به حوزه زير ساخت هاي فرهنگي اختصاص داده شده است و تخصيص آن 71 درصد بوده است.
بهرام نصراللهي زاده ادامه داد: در حوزه فرهنگ نگاه ما به تأمين و تكميل زير ساخت هاي فرهنگي است و دستگاه ها بابت فعاليت هاي فرهنگي بايد اعتبارات خود را رديف هاي ملي بگيرند و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي، اداره كتابخانه ها، سازمان تبليغات و كانون پرورش فكري به اين مهم توجه داشته باشند.
وي افزود: توسعه فقط ساختمان سازي و آجر روي آجر گذاشتن نيست بلكه توسعه يك فرآيند اجتماعي است و اگر جاده و ساختمان و ساير سخت افزارهاي زندگي تأمين شود اما شهروندان ما از نظر رواني و اجتماعي آسيب پذير باشند اين توسعه معنا نخواهد داشت.
وي با انتقاد از نحوه توزيع ناعادلانه امكانات فرهنگي در سطح استان، خاطرنشان كرد: عمده فعاليت هاي ما در مركز استان متمركز است و ارائه خدمات فرهنگي در حاشيه شهرها و روستاها بسيار ضعيف است.
رييس سازمان مديريت و برنامه ريزي کردستان، همچنین گفت: پروژه نيمه تمام تالار فرهنگ سنندج در دستور كار سازمان مديريت و برنامه ريزي قرار گرفته و اميدواريم با پيگيريهاي صورت گرفته ظرف دو سال آينده تكميل و به بهره برداري برسد.
این مقام مسئول همچنين تأكيد كرد: كانون ملي زبان ايران در سنندج از پروژه هاي فرهنگي مصوب سفر مقام معظم رهبري است و بصورت كامل تامين اعتبار شدهدر آينده نزديك به بهره برداري مي رسد.
نصراللهي زاده همچنين اشاره كرد: عليرغم اينكه دولت از تصويب پروژه هاي جديد خودداري مي كند اما بدليل اهميت موضوع احداث فاز دوم دانشكده هنر و معماري دانشگاه كردستان در سازمان مديريت و برنامه ريزي به تصويب رسيده است.
وي با اشاره به برخي اقدامات و برنامههاي منطقهاي، ملي و بينالمللي در حوزه فرهنگ و هنر در سطح استان، افزود: جشنواره بينالمللي تئاتر خياباني در مريوان، تئاتر كردي سقز و جشنواره داستاننويسي بانه از ظرفيتها بسيار خوبي است كه ميتواند زمينهساز توسعه فرهنگي استان باشد.
نصراللهي زاده افزود: سعي داريم نقش فرهنگ و هنر كردستان به عنوان يكي از مزيتهاي اصلي در بخش توسعه را بيش از گذشته مورد بهرهبرداري قرار دهيم زيرا كه تاثيرگذاري فرهنگ در توسعه گردشگري و خلق فرصتهاي اقتصادي بسيار مهم است و اميدواريم با اجراي برنامههاي مختلف بتوانيم به اهداف مورد انتظار در اين حوزه دست يابيم.
حساس و تاثیرگذاری حوزه فرهنگ و هنر در کردستان بر کسی پوشیده نیست و همواره در صدر سخنرانی ها مسئولان ارشد استان بوده است و با قول های بر رفع موانع و مشکلات فعالان عرصه فرهنگ و هنر استان تاکید شده است، اما می طلبد این مهم مورد توجه واقع شود و عرصه فرهنگ استان فرهنگی کردستان بیش از پیش مورد توجه باشد و در سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل، عمل به وعده ها عینیت بیشتری یابد.
نظر شما