خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دریای خزر پهنهای آبی است که از جنوب به ایران، از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به جمهوریهای ترکمنستان و قزاقستان محدود میشود. قسمت شمالی این دریا بسیار کمعمق است به طوری که تنها نیم درصد آب دریا در یکچهارم شمالی دریا قرار دارد و عمق آن به طور میانگین کمتر از ۵ متر است. حدود ۱۳۰ رودخانه به این دریا میریزند که اکثر آنها از شمال غربی به دریا میپیوندند. بزرگترین آنها رود ولگا است که هر سال به طور میانگین ۲۴۱ کیلومتر مکعب آب را وارد دریای خزر میکند. رودهای کورا ۱۳، اترک ۸٫۵، اورال ۸٫۱ و سولاک ۴ کیلومتر مکعب آب را سالانه وارد دریا میکنند.
بنابراین گزارش، این دریا از نظر منابع نفت و گاز بسیار غنی است و ذخایر نفتی آن حدود ۱۷ تا ۳۵ میلیارد بشکه برآورد میشود. بخشی از نفت دریاچه که از میدان نفتی باکو پایتخت جمهوری آذربایجان برداشت میشود از طریق خط لوله باکو-تفلیس-جیهان به سواحل مدیترانه منتقل میشود. در حال حاضر نیز حفاری چاه جدید اکتشافی در خزر آغاز شده است. فعالیتهای جدید اکتشافی شرکت نفت خزر با هدف حفاری تا عمق پنج هزار متری دریا در بلوک ٨/١، پس از جابجایی سکوی امیرکبیر و استقرار در موقعیت جدید آغاز می شود.
این گزارش می افزاید: یوسف اعتمادی، مدیر اکتشاف شرکت نفت خزر در این باره به شانا گفته است: "با استقرار سکوی امیرکبیر در بلوک ٨/١ خزر، حفاری چاه اکتشافی جدید با هدفگذاری پیشروی تا عمق پنج هزار متری دریا در دستور کار قرار می گیرد که البته امکان تغییر عمق حفاری با توجه به شرایط چاه وجود دارد. با توجه به لزوم توسعه فعالیتهای اکتشافی در بخش عمیق دریای خزر منطبق با اهداف و ماموریتهای شرکت نفت خزر، اقدامها و برنامه ریزیهای لازم برای جابجایی و انتقال سکوی نیمه شناور امیرکبیر به موقعیت جدید حفاری در دریای خزر کلید خورده است. با پایان حفاری دومین چاه اکتشافی سردارجنگل در بلوک ٦/٢، فعالیتهای نفت خزر در این بلوک خاتمه یافته و چاه بسته شده است. برای حفاری در موقعیت جدید اکتشافی، سکوی امیرکبیر در بلوک ٨/١ استقرار می یابد.
یادآور می شود: بلوک ٨، یکی از بلوکهای اولویت دار شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت خزر برای فعالیتهای اکتشافی است. دریای خزر به سه حوزه رسوبی شمالی، جنوبی و میانی تقسیم می شود که در بخش میانی آن، ٣٠ هزار کیلومتر لرزه نگاری دوبعدی انجام و براساس مطالعات ژئوشیمیایی ٤٦ ساختار در این بخش مشخص شد و پس از بلوک بندی این ٤٦ ساختار، هشت بلوک در اولویت قرار گرفت. چهار هزار کیلومترمربع لرزه نگاری سه بعدی در بلوکهای ٦، ٧، ٨ و ٢٩ در سالهای ٢٠٠٣ تا ٢٠٠٥ انجام شده است. میدان سردارجنگل در بلوک ٦ واقع شده است. تعدادی از شرکتهای اروپایی برای همکاری در توسعه میدان سردارجنگل ابراز تمایل و مذاکره کرده اند اما ثمربخشی این مذاکرات به تعیین تکلیف قراردادهای جدید نفتی بستگی دارد.
نظر شما