خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند. از گونه ایرانی میتوان به گرده. دابو. طارم، چرام۱، چرام۲. صدری (شامل انواع دم سیاه، دم زرد و دم سرخ)، بینام، علی-کاظمی، چمپا و... اشاره کرد. از تیپهای اصلاح نژاد شده و پرمحصول میتوان از سفیدرود و خزر نام برد.
بنابراین گزارش، برخی از ارقام برنج در منطقه شمال ایران، بطور مشخص استان گیلان، شامل ارقام ایندیکایی چون غریب، هاشمی، حسنی و گرده میباشند که بنظر میرسند در نتیجه انتخاب سنتی توسط کشاورزان (و احتمالاً در ادامه تعدادی نیز در پی انتخاب توسط محققین) هر یک در نواحی جلگهای و درهای استان گیلان به ترتیب شالیزارهای مناطق اطراف شهرستانهای صومعه سرا، فومن، تالش، و طارم به مرور زمان حاصل شدهاند. یک نوع برنج در منطقه سیروان ایلام طی سالهای طولانیست که کشت میشود به نام برنج عنبربو که بسیار خوش عطر و مزه میباشد ولی چون به نسبت وسعت آن منطقه کشت میشود به فروش انبوه نرسیده است اما این چند سالی است که به کردستان عراق و تهران نیز صادر میشود. همچنین در سمت غربی اصفهان و زاینده رود برنجی به اسم لنجون کشت میشود که هنگام پخت قد کشیده و نا منظمی پیدا میکنند، رنگ آن اندکی متمایل به زرد بوده و طعم و عطر خاصی دارد. بدلیل خشکسالی های اخیر کشت برنج در اصفهان کاهش پیدا کرده است.
این گزارش می افزاید: استان مازندران رتبه اول(۹۳۸۷۳۲٫۱۹) و استان گیلان (۷۴۱۲۴۱٫۹)، استان گلستان (۲۲۹۴۵۴٫۹۹)، استان فارس (۲۲۶۲۹۶٫۷۲)و خوزستان(۲۱۹۸۰۹٫۱۵)و پارس آباد (دشت مغان) در رتبههای بعدی از نظر میزان تولید قرار دارند. در سال ۱۳۸۵، ۶۲۰٫۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت برنج بوده و ۲۶۱۲۱۷۴٫۳۴ تن شلتوک برنج تولید شدهاست.
در استان های مازندران و گیلان برنج مرغوب و در استانهای دیگر برنج پرمحصول کاشت میشود. در پارسآباد مغان بیشتر ارقام باکیفیت از لحاظ غنی بودن عناصر غذایی (آهن، روی، کلسیم و...)به علت گرم سیر بودن منطقه نسبت به سایر مناطق کشور از رتبه خاصی برخوردار است. همچنین برنج بومی لنجان نیز از جمله برنجهای معطر است که به نام برنج لنجان معروف بوده و در استان اصفهان میتوان یافت.
بنابراین گزارش، با توجه به قابلیت های برنج مازندران به تازگی فائو در کشت برنج بدون سم در مازندران آمادگی خود را برای همکاری اعلام کرده است. محمد رضا ریاحی، مدیر جهاد کشاورزی فریدونکنار در این باره به ایرنا گفته است: "امسال در مجموع یکهزار هکتار از اراضی شالیزاری فریدونکناربه صورت کشت بدون سم نشا کاری شده که 40 هکتار آن با مشارکت فائو است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد حدود 9 هزار دلار معادل 26 میلیون و 600 هزار تومان اعتبار به صورت بلاعوض برای اجرای این پروژه تخصیص داده است. فائو با همکاری دفتر امور زنان روستایی و عشایری وزارت جهاد کشاورزی ، 15 نفر از زنان این روستا را برای تهیه کیسه های استاندارد و بسته بندی برنج نیز به کار گرفت. در فرایند کاشت تا برداشت تولید سالم برنج در این 40 هکتار از هیچ گونه سم و کود شیمیایی استفاده نمی شود. ریاحی به استفاده از زنبور تریکوگراما در مبارزه با آفت شالی از جمله کرم ساقه خوار اشاره کرد و گفت : از آنجایی که اراضی شالیزاری روستای ازباران محل فرود و مهاجرت هزاران قطعه از پرندگان وحشی زمستان گذران است ، فضولات این پرندگان بهترین کود عالی برای این زمین ها هستند.
یادآور می شود: میانگین تولید شالی در هر هکتار از شالیزار بدون استفاده از سم و کود پنج تن است. قیمت محصول برنج بدون سم نیز 30 تا 40 درصد بیشتر است. سطح زیر کشت برنج در فریدونکنار شش هزار و 200هکتار است. مازندران حدود 230 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که اکنون نشا برنج در مرحله پنجه زنی قرار دارد.
نظر شما