۴۶۰ هزار هکتار از مساحت استان در معرض بیابانی شدن/ اجرای پروژه ترسیب کربن در سطح ۴۸ هزار هکتار

خبرگزاری شبستان: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: حدود ۴۶۰ هزار هکتار از مساحت استان مناطق در معرض بیابانی شدن و دشت رسوبی شور توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور معرفی شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، امروز (26 خرداد) به مناسبت 17 ژوئن روز جهانی بیابان زدایی در جمع خبرنگاران گفت: حدود 460 هزار هکتار از مساحت استان مناطق در معرض بیابانی شدن و دشت رسوبی شور توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور معرفی شده است.

 

وی افزود: از این مساحت حدود 106 هزار هکتار جزو زمین های زراعی و 354 هزار هکتار جزو منابع ملی بیشتر در شمال استان و در حوزه شهرستان گمیشان، آق قلا، گنبد کاووس، مراوه تپه و قسمتی در شهرستان آزادشهر قرار دارد که مناطق گرم و خشک بوده است.

 

قزلسفلو تصریح کرد: همچنین بیشتر قسمت های جلگه ای و اراضی پست منطقه گرگان به علت مجاورت با صحرای قره قوم ترکمنستان، بیشتر در معرض پدیده خزنده بیابان زدایی قرار دارند.

 

وی با بیان اینکه از بین چالش های عمده قرن بیست و یکم، افزایش جمعیت، تخریب اراضی و افزایش گازهای گلخانه ای در تغییرات اقلیم سهم بیشتری دارند، ادامه داد: این سه چالش خود با گزینه های مدیریتی کاربری زمین که منجر به جلوگیری از تخریب زمین، کاهش گازهای گلخانه ای، افزایش ترسیب کربن و بهبود امنیت غذا ارتباط نزدیکی دارند.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان اظهارداشت: در سال 1995 توسط مجمع عمومی سازمان ملل، با توجه به اهمیت بیابان و خشکسالی به عنوان یک مشکل محیط زیستی و اکولوژیکی و نیز به منظور مقابله با این پدیده، 17 ژوئن هر سال را روز جهانی مقابله با بیان زدایی نامیده است. شعار در نظر گرفته شده سال 2016 نیز حفاظت از زمین، احیای اراضی و مشارکت مردم است.

 

وی یکی از معاهدات جمهوری اسلامی ایران در کنوانسیون های بین المللی را معهدات مقابله با بیابان زدایی و تغییر اقلیم دانست و گفت: به منظور بهبود عملکرد در این زمینه و نیز دستیابی به اهداف توسعه پایدار اقداماتی در سرلوحه این معاهده قرار گرفته که یکی از این اقدامات، اجرای پروژه ترسیب کربن با هدف مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه پایدار روستایی در سطح کشور است.

 

قزلسفلو افزود: اهتمام در تحقق شعار سال مبنی بر اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل بنا بر فرمایشان مقام معظم رهبری، دستیابی به اهداف توسعه پایدار، توسعه مدل مشارکتی و مدریت پایدار منابع طبیعی با تقویت مشارکت جوامع محلی، توان افزایی و بهبود شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیستی و توجه به دانش بومی و تلفیق آن با دانش نوین به منظور افزایش مهارت و توانمندسازی جوامع محلی از خط مشی ها و برنامه های پروژه ترسیب کربن استان است.

 

وی خاطرنشان کرد: پروژه ترسیب کربن یکی از طرح هایی است که از سال 93 جهت مبارزه با بیابان زایی در شهرستان آزادشهر بخش چشمه ساران و در سطح 48 هزار و 329 هکتار در روستاهای هدف شامل؛ تیل آباد، خوش ییلاق، سیب چال، کاشیدار، نراب و وامنان با جمعیت بیش از 6 هزار و 877 نفر و دو هزار و 64 خانوار در حال اجرا است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزود: مساحت جنگل در این منطقه 5 هزار و 210 هکتار، مساحت مرتع و بیابان 38 هزار و 448.4 هکتار، مساحت زراعت و باغ 4 هزار و 366.6 هکتار و مساحت مناطق مسکونی در منطقه هدف پروژه ترسیب کربن 304 هکتار است.

 

وی ادامه داد: اجرای طرح ترسیب کربن به صورت 5 ساله و از اهداف اصلی اجرای آن کند شدن روند بیابان زایی، کاهش اثرات مخرب زیست محیطی و کاهش گازهای گلخانه است.

 

قزلسفلو یادآور شد: این پروژه که بهبود پایداری منابع محیطی، جلوگیری از تخریب سرزمین، ایجاد امنیت غذایی با فراهم کردن تولید پایدار مواد غذایی و نیز بهبود شاخص های انسانی و اقتصادی را بر پایه مشارکت مردم دنبال می کند.

 

وی اضافه کرد: برنامه های این پروژه در 4 بخش سازماندهی جوامع محلی و تشکیل صندوق های اعتباری خرد، اقدامات بیولوژیک، برنامه ها و اقدامات خدمات توسعه ای و برنامه های آموزشی و افزایش مهارت و دانش جوامع محلی در حال انجام است.

 

کد خبر 551535

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha