خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران رتبه اول تولید میوه در خاور میانه و شمال آفریقا را داراست. ایران در سالهای اخیر، بین ۱۰ کشور برتر تولید میوه در جهان، رتبهٔ هشتم را کسب کردهاست. تولیدات میوه ایران عبارتاند از: گردوی ایرانی، طالبی، هندوانه، نارنگی، مرکبات، کیوی، خرما، گیلاس، انار، پرتغال و کشمش.
ژان شاردن مینویسند که در ایران همان انواع میوه موجود در اروپا وجود داشت و بسی بیشتر، همگی لذیذ. او به گوناگونی زیاد خربزهها، خیارها، انگورها، زردآلوها، انارها، سیبها، گلابیها، پرتقالها، بهها، آلوبخاراها، انجیرها، پستهها، بادامها، گردوها، فندقها و زیتونها اشاره میکند.
به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی ایران امروزی انواع متنوعی از میوهها در این کشور یافت میشوند، از خرماهای نیمه گرمسیری، گرفته تا میوههای روینده در مناطق معتدل و سردسیر. اشارات تاریخی متعددی در خصوص فراوانی و تنوع میوه در ایران در دوره اسلامی وجود دارد. در دوره پیش از اسلام، تنها در دو سند به جا مانده اطلاعات محکمی یافت میشود: داستان پهلوی خسروی قبادان اود ریدگ و بوندهیشن. در اولی که مربوط به دوره خسروی اول انوشیروان است، دو میوه خارجی آناناس و زنجبیل چینی (که اشتباه میوه دانسته شده) ذکر شدهاند، و شماری از انواع محلی: بادام، گردو، هلوی ارمنی، سیب، به، خیار، پرتقال سرخ و سفید، آلو، بالنگ، پسته، نخود، خرماهای حیره، شاه بلوط، و سیاه دانه از نشابور. در نسخه عربی بسیار کوتاه تر داستان، مربوط به ثعالبی که در دوره خسرو دوم پرویز قرارش میدهد، تنها این میوهها ذکر شدهاند: بادام، نارگیل، انارهای ترش و شیرین، سیب، خرما، هلوی ارمنی، و بالنگ از طبرستان.
بنابراین گزارش، جایگاه و توانایی کشورمان در تولید میوه تا جایی پیش رفته است که امروز محصولات تولید ایران در بازارهای جهانی به فروش می رسد و به تازگی نیز قراردادها و توافق های مسکو و تهران برای گسترش همکاری های بخش خصوصی بویژه در حوزه بازرگانی از جمله صادرات سبزیجات تازه و محصولات باغی به روسیه به عنوان نیاز اول این کشور، مسیر صادرات انبوه میوه های ایرانی را برای خریداران روسی باز کرد.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این رابطه خبر داده است که: "اکنون کیوی، سبزیجات تازه، کلم و کلم بروکلی از پر حجم ترین اقلام صادراتی ایران به روسیه به شمار می رود که افزون بر توزیع در بازارهای محلی، توسط فروشگاه های زنجیره ای بزرگ مانند «اوشان» که در بسیاری از شهرهای این کشور و دیگر کشورهای جهان نمایندگی دارد، عرضه می شود. برای فروش میوه در فروشگاه های بزرگ پرچم کشور تولید کننده کنار محصول قرار می گیرد و اکنون اندک اندک پرچم جمهوری اسلامی ایران نیز در حال باز کردن جای خود بین پرچم های دیگر کشورهای صادر کننده سبزیجات و میوه به روسیه است. روسیه به علت موقعیت جغرافیایی و سردسیری بسیاری از مناطق، بخش اصلی نیازهای جمعیت حدود 147 میلیون نفری خود را در این بخش از خارج حتی کشورهای بسیار دور دست تامین می کند که این مساله سبب افزایش قیمت ها می شود، اما با توجه به نزدیکی با ایران و وجود مسیرهای کوتاه ترکیبی آبی زمینی از خزر و همچنین هوایی، اقلام صادراتی ایران با بهای بسیار کمتری عرضه خواهد شد."
یادآور می شود: ایران و روسیه ماه گذشته در تهران قرارداد گذرگاه سبز گمرکی امضا کردند که بر اساس آن برای تامین نیازهای روزانه میوه و سبزیجات، لبنیات، گوشت سفید و آبزیان این کشور، ساده سازی مقررات گمرکی برای صادر کنندگان ایرانی اجرا خواهد کرد و مسکو در صدد است تا سه ماه دیگر این توافق مهم را اجرا کند. ایران و روسیه افزون بر برنامه ریزی کلان برای افزایش ارزش روابط تجاری بین دو کشور، همکاری های بیشتر اقتصادی بین استانی را نیز در نقشه راه توسعه مناسبات گنجانده اند تا براساس آن حجم روابط تجاری از سالانه دو میلیار دلار کنونی در آینده ای نزدیک به 10 میلیارد دلار افزایش یابد.
نظر شما