خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی کیش یکی از میدانهای گازی ایران است که در خلیج فارس قرار دارد. این میدان که در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق جزیره لاوان قرار دارد، طی لرزهنگاری دو بعدی در سال ۱۹۶۸ مشخص شد. اولین چاه این میدان گازی در ۲۶ می ۱۹۶۸ توسط شرکت اسکو برای ارزیابی پتانسیل هیدروکربوری افق آسماری، گروه بنگستان، خامی و دهرم حفاری شد. حجم گاز درجای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۴۸ تریلیون فوت مکعب با ضریب بازیافت ۷۵ درصد و حجم میعانات گازی در جای میدان در حالت مورد انتظار در حدود ۵۱۴ میلیون بشکه تخمین زده شده است.
بنابراین گزارش، در حال حاضر حفاری چاههای میدان گازی کیش و احداث خط لوله زمینی آن به ترتیب از مرز ٧٨ و ٨٣ درصد گذشته است. شانا در این باره گزارش داده است: "عملکرد توسعه میدان گازی کیش در فروردین ماه حاکی از این است که ساخت تاسیسات فرایندی کلاسترها و خطوط لوله زمینی و احداث خط لوله دریایی و گوی شناور بارگیری اجرای این پروژه به ترتیب از پیشرفت ٥٨ و ١٥ درصدی برخوردار است. هم اکنون در بخش تاسیسات پالایشگاهی و خطوط انتقال گاز، بخش مهندسی از پیشرفت ٨٣ درصدی برخوردار بوده و مهندسی پایه این بخش نیز مدتها قبل به پایان رسیده است. تامین کالا و اجرای خطوط لوله از پالایشگاه به کیش نیز به ترتیب از پیشرفتهای ٨٥ و ٦٠ درصدی برخوردارند.
ادامه عملیات حفاری و تکمیل چاهها از سوی شرکت ملی حفاری ایران در کلاسترهای A و B ، حفاری چاه جدید و اجرای پروژه خط لوله دریایی و گوی شناور از جمله اقداماتی است که طی ماههای آینده باید از سوی پیمانکاران انجام شود. ساخت پالایشگاه آفتاب و نیروگاه برق، ٩٤ کیلومتر خط لوله زمینی به قطر ٥٦ اینچ از پالایشگاه آفتاب تا خط لوله سراسری هفتم برای انتقال گاز سبک، ٦٠٠ متر خط لوله زمینی به قطرهای ٤ و ٣٢ اینچ برای انتقال گاز ترش از ساحل گرزه تا پالایشگاه آفتاب و ٥ کیلومتر خط لوله زمینی ٢٤ اینچ برای انتقال میعانات گازی از پالایشگاه آفتاب تا ساحل گرزه از جمله اقدامهایی است که باید در بخش خشکی انجام شود.
همچنین در بخش دریایی، ساخت ١٩ کیلومتر خط لوله دریایی به قطرهای ٤ اینچ و ٣٢ اینچ برای انتقال گاز ترش از ساحل کیش به ساحل گرزه و ٤ کیلومتر خط لوله دریایی به قطر ٢٤ اینچ از ساحل گرزه تا SBM برای انتقال میعانات گازی انجام میشود. طرح توسعه میدان گازی کیش از دو بخش تاسیسات سرچاهی در جزیره کیش، سکوهای دریایی تولید گاز و تاسیسات پالایشگاهی در ساحل سرزمین اصلی در منطقه گرزه واقع در استان هرمزگان تشکیل شده است و برای رعایت حداقل عوارض زیست محیطی در جزیره کیش همه تاسیسات پالایشگاهی این طرح در منطقه گرزه و در ساحل سرزمین اصلی در مجاورت بندر آفتاب اجرا میشود."
یادآور می شود: طرح توسعه میدان گازی کیش با توجه به پراکندگی وگستردگی منطقه اجرا در خشکی و دریا و ظرفیت مخزن در سه فاز به مرحله اجرا در می آید .
الف ) فاز اول:
در این فاز روزانه حدود یک میلیارد فوت مکعب گاز از مخزن تولید میشود و شامل فعالیت ها و تاسیساتی به شرح زیر است :
- چاه شماره ۲ کیش
در سال ۲۰۰۵ میلادی توسط مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تا عمق ۴۴۰۹ حفاری شد براساس اطلاعات و آزمایشهای بدست آمده از حفاری این چاه مطالعات اولیه ای انجام شده است براساس این مطالعات حجم گاز درجای اولیه حدود TCF 48 تخمین زده شده است .
- چاه شماره ۳ کیش
چاه توصیفی تحدیدی شماره ۳ کیش در سال ۱۳۸۷ توسط شرکت مهندسی و توسعه نفت تا عمق ۴۵۷۰ حفاری گردیده براساس اطلاعات حاصل شده از این چاه حجم گاز درجای اولیه این میدان تا حدود TCF ۶۷ برآورد میگردد. حفاری چاه مذکور در تاریخ ۱۳۸۸/۸/۳۰ به پایان رسید.
حفاری دوازده حلقه چاه تولیدی در دو مجموعه کلاستر واقع در جزیره کیش.
ساخت و نصب دودستگاه (PONY BASE)جهت استقرار دکل های حفاری وحفاری ۱۲حلقه چاه و تعمیر یک حلقه چاه خشکی جهت تولید روزانه ۱ میلیارد فوت مکعب گاز در فاز یک
احداث تاسیسات پالایشگاهی وخطوط انتقال گاز (سطح الارضی)
انتقال گاز تولیدی از ۱۳ حلقه چاه خشکی و فرآورش در پالایشگاه گاز جهت تولید گاز سبک و میعانات گازی در فاز یک به همراه تاسیسات زیر بنایی از قبیل نیروگاه برق، تصفیه خانه آب ، تصفیه خانه پساب های صنعتی و جاده های ارتباطی.
- چگونگی اجرای فاز اول طرح:
با انجام حفاری دوازده حلقه چاه تولیدی و همچنین تعمیر و عملیاتی نمودن چاه توصیفی موجود ، روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز از سیزده حلقه چاه واقع در دو مجموعه کلاستر برداشت خواهد شد .
گاز استخراج شده از طریق ده کیلومتر خط لوله زمینی به ساحل جزیره کیش ، ۲۰ کیلومتر خط لوله دریایی به ساحل سرزمین اصلی وسپس توسط یک کیلومتر خط لوله زمینی و به پالایشگاه گاز واقع در سرزمین اصلی منتقل و پس از فرآورش و تولید گاز سبک توسط ۹۴ کیلومتر خط لوله ۵۶ اینچ به خط هفتم سراسری (IGAT- 7) منتقل میگردد.
میعانات حاصل از فرآورش گاز نیز توسط یک رشته لوله دریایی به طول پنج کیلومتر به گوی شناور بارگیری (SBM) واقع در خلیج فارس جهت صادرات ارسال میگرد. لازم به ذکر است طرح تا کنون در بخش سطح الارضی ۱۷/۳۶ درصد پیشرفت فیزیکی و در بخش تحت الارضی ۸۰/۵۲ درصد پیشرفت فیزیکی را دارا می باشد. ضمناً طی یک موافقت نامه همکاری ( HOA ) با مشارکت ناردیس ، فــرآب و نــاموران اجرای فـاز یک تــوسعه میدان گازی کیش بــه صورت قــــــــرارداد ( Finance Service Contract ) به مشارکت مذکور واگذار گردیده است و فعالیتهای مندرج در (HOA) در حال انجام می باشد.
۵) فاز دوم وسوم
ضمن حفاری چاهها در دو فاز گاز استحصالی به پالایشگاه انتقال یافته وگاز سبک و میعانات گازی پس از جداسازی ، جهت صادرات یا مصرف داخلی کشور منتقل خواهد شد.
شایان ذکر است طی یک موافقت نامه همکاری ( HOA ) با قرارگاه سازندگی خاتم الاوصیاء ، اجرای فازهای ۲ و ۳ توسعه میدان گازی کیش به قرارگاه مذکور به صورت قرارداد بیع متقابل واگذار گردید. طرح جامع توسعه میدان (MDP) در حال نهائی شدن می باشد. و فعالیتهای مندرج در (HOA) در حال انجام می باشد.
نظر شما