به گزارش خبرگزاری شبستان؛ شبکه اطلاع رسانی عراق در مقاله ای به قلم "سعد الحبیبی" نوشت: با مروری بر وقایع «موصل» در دو سال گذشته و اشغال آن توسط گروه تروریستی «داعش»، در می یابیم که فاجعه رخ داده در این شهر دارای ابعاد بسیاری است.
این، یک فاجعه نظامی است، چرا که برتری نظامی افرادی کمتر از پنج هزار نفر با سلاح سبک و عادی در مقابل اشغال شهر و تعداد فراوانی از گروههای نظامی بالغ بر 60 هزار نفر، مجهز به سلاح های مدرن و تجهیزات پیشرفته با حمایت زرهی و توپخانه سنگین وهواپیما های جنگی بی شمار امری غیر معقول به شمار می آید.
ابعاد این فاجعه فقط به خسارت سلاح و مهماتی که طی برخی برآوردها نزدیک به ده میلیارد دلار تخمین زده شده است، محدود نمی شود، بلکه تلاش نظامی برای بازگرداندن آزادی این شهر نیز در راستای رفع نیاز به یگان های آموزش دیده نظامی و سلاح مدرن و تجهیزاتی به ارزش بیست میلیارد دلار جدا از خسارت های جانی احتمالی بر آن افزون می شود.
یکی دیگر از ابعاد این فاجعه نیز بعد ملی آن است، چرا که این شوک، به طور نامعقولی، نزدیک به دو میلیون از شهروندان موصل را در مقابل شکست ارتش خود و آشوب حاصل از عقب نشینی آنها و سلاح های بر جای مانده، متحیر کرد؛ به گونه ای که برخی از آنها به حاکم جدید خوش آمد گفته و برخی از ترس آینده جدید، شهر خود را ترک کردند، برخی نیز از ترس حاکم جدید، درهای خود را به روی یکدیگر بسته اند و هیچ توجهی به پیامدهای ناگوار ناشی از اشغال شهر ندارند.
این فاجعه منجر به محو طبیعت تاریخی و ملی «موصل» با از بین رفتن آثار باستانی و نابودی مجسمه ها و ویرانی معابد و کلیساها شد و محتویات آنها به سرقت رفت.
این فاجعه، دارای بعد روانی و اجتماعی نیز هست که کمترین آن، آزار و اذیت دختران و اجبار آنها به ازدواج با آن حیوانات انسان نما به بهانه جهاد و نیز سرکشی پسران نسبت به پدران خود و پیوستن به صفوف «داعش» با انگیزه هایی چون کینه و یا اهدافی در راستای اشباع غرایز و میل خودخواهی است که هیچ یک بازنگشتند. و یا اکثریت کودکانی که وقایع اشغال و شیوه های اداره دینی و تربیتی شهر را از جانب خود تغییر داده و به سرعت از مرحله کودکی عبور کردند تا شاگردی برای «داعش» و یک داوطلب انتحاری برای آن باشند.
این فاجعه، پیامدهای روانی ناگواری در پی خواهد داشت که تمام شهروندان موصلی از آن رنج خواهند برد، هر چند به اعتقاد برخی، گذرا و موقتی است، اما آثار آن مدت زمانی طولانی ماندگار خواهد بود و اکثریت شهروندان موصلی از انواع مشکلات روانی و اجتماعی رنج خواهند برد، به گونه ای که در میان مدت و کوتاه مدت قادر به رفع آنها به تنهایی نیستند.
قضیه موصل، فاجعه به معنای واقعی کلمه است؛ فاجعه ای که جان باختگان بسیاری را برجای گذاشته، اهالی عراق را به رنج و محنت گرفتار کرده، پایه های دولت را متزلزل ساخته و وحدت و یکپارچگی کشور را دستخوش خود قرار داده است. فاجعه ای که تنها و صرف آزاد شدن شهر از سیطره تروریست ها، پایان نمی یابد، بلکه ممکن است مشکلات دیگری را به بار آورد که می توان آز انها با عنوان فجایع یاد کرد.
نظر شما