خبرگزاری شبستان- رشت، سقالکسار یکی از روستاهای زیبای گیلان با طبیعی بسیار دلنشین و دریاچه ایی جذاب در 15 کیلومتری رشت بعد از مزار آقا سید شریف است. دریاچه زیبای این روستا در تمام فصول سال گردشگران را به خود جذب می کند تا ساعاتی را در کنار این دریاچه با آرامش و شکر نعمت های خدادای سپری کنند.
این روستای توریستی با دریاچه زیبا، درختان جنگلی سربه فلک کشیده، زمین های سبز به همراه شالیزارهای برنج چشم هر بیننده ایی را متحیر کرده و آرامش را به مهمانان خود هدیه می کند و در هر فصلی از سال زیباییش را متفاوت از سایر فصل ها به رخ گردشگران می کشاند.
دریاچه (سد خاکی ) سقالکسار تمیزترین و زیباترین دریاچه سدی ایران است که دارای 64 متر ارتفاع و 15 متر هکتار است که آب آن از ریزش های جوی و چشمه ساران منطقه تامین می شود. در گذشته پرندگانی مانند لک و سار به این روستا می آمدند و از چشمه موجود در آن آب می خوردند به همین خاطر این روستا سقالکسار نامیده شده است(محل آب خوردن پرندگان).
مردم مهربان و خونگرم این روستا کشاورز بوده و تمام عمر خود را در شالیزارهای برنج برای کسب درآمد حلال سپری می کنند ومهمان نوازی آنان زبانزد همگان است.
اما آنچه که زیبایی این روستا را دو چندان کرده همدلی و مشارکت مردم برای داشتن روستایی پاک و عاری از هرگونه آلودگی است و شهرت این روستا فارق از زیباییاش در پاکیزگی است. آنچه که باعث پاکیزگی این روستای نمونه شده اجرای طرحی ابتکاری به همت شورای روستاست که با وجود گردشگران بسیار به ویژه در ایام پیک سفر، پاکی را با طبیعت آن عجین کرده و زباله در طبیعت این روستا به صفر رسیده است.
عزت الله حسین پور، رئیس شورای روستای سقالکسار با قدردانی از مشارکت اهالی روستا در تبدیل سقالکسار به روستای نمونه کشوری به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: روستای سقالکسار دارای 729 نفر جمعیت است که همدلی و مشارکت در اهالی روستا موج زده و جلوه بارزی از مشارکت مردمی است.
وی با بیان اینکه احداث سد خاکی روستا از سال 64 به همت اهالی و جهاد کشاورزی وقت آغاز شد افزود: با بهره گیری از اعتبارات دولتی و با دستان زحمتکش مردم روستا توانستیم دیواره سدخاکی را سنگ چین کنیم تا فرسایش نداشته و ریزش نکند.
رئیس شورای بخش مرکزی رشت ادامه داد: با ایجاد سد خاکی و زیباییهای طبیعی روستا به همت اهالی تلاش کردیم تا پیکر روستا را به پیکر گردشگری تبدیل کنیم زیرا آمادگی و ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به روستای نمونه گردشگری را داشتیم و مردم نیز در رسیدن به این هدف با شورا هماهنگ و همراه بودند.
وی رمز موفقیت روستای سقالکسار را همراهی و پشتکار مردم در تحقق وعده های شورا دانست و اظهار کرد: طرح هادی را در پارک جنگلی روستا اجرا و تسطیح اراضی شد و زیرساخت های لازم را برای روستای نمونه گردشگری ایجاد کردیم.
حسین پور جمله« دیگران ساختند برای ما و ما بسازیم برای دیگران» را اعتقاد و شعار اهالی روستا ذکر کرد و گفت: باید از همه پتانسیل ها و فضای موجود و آب بندان ها جهت ارتقا و رونق اقتصادی روستا بهره گیریم.
وی با اشاره به تسطیح جاده روستا جهت ایجاد امنیت برای گردشگران و کاهش حوادث رانندگی اظهار کرد: تسطیح جاده مطالبه اهالی روستا بود و خود همت کرده و با بخشش اراضی اطراف جاده، حریم جاده را از هشت متر به 15 متر ارتقا دادند.
رئیس شورای روستا ادامه داد: هم اکنون در حال برنامه ریزی جهت تسطیح جاده به 24 متر هستیم و اجازه ساخت و ساز در حریم جاده داده نمی شود.
وی ادامه داد: با وجود درآمد کم اهالی روستا اما همت جهادی، توانستیم زیرسازی 2 جاده خاکی واقع در بافت روستایی را با هزینه ایی بالغ بر 80 میلیون زیرسازی و آسفالت کنیم و آسفالت 2 جاده دیگر هم در دست اجراست و بیش از 50 میلیون هزینه دارد.
حسین پور با بیان اینکه این روستا تجلی اقتصاد مقاومتی است افزود: مدیریت صحیح آب در روستا با همکاری مردم از هدررفت آب جلوگیری کرده و همین عامل منجر به ذخیره سازی آب در سد خاکی و ایجاد تفرجگاهی زیبا برای گردشگران شده است.
وی ادامه داد: اتاق فکر روستا از همه نظرات و ایده های اهالی روستا جهت ارتقا روستا بهره برده و از حواشی پرهیز می کند زیرا اتحاد و مشارکت رمز موفقیت روستای زیبای گردشگری سقالکسار است.
روستای سقالکسار با جمعیت 700 نفری که کشاورزی منبع اصلی درآمد مردم است به همت مردم و تلاش جوانانش به روستایی نمونه تبدیل شده که در کنار شهرتش در حال اجرای طرح های عمرانی و بهداشتی برای رفاه حال اهالی روستا و گردشگران است.
رئیس شورای بخش مرکزی رشت با اشاره به احداث مسجد جدید روستا افزود: مسجد قبلی 50 سال پیش احداث شده بود که با همت اهالی و موافقت اوقاف مسجد جدید بازیربنای 700 متر مربع در حال احداث است.
وی ادامه داد: برای ساخت این مسجد مردم روستا 70 میلیون کمک کرده و انتظار می رود تا 2 ماه آینده 60 درصد پیشرفت فیزیکی داشته باشد.
اما آنچه که روستای سقالکسار را جدای از زیبایی هایش برای مردم وگردشگران جذاب کرده طرح ابتکاری روستا جهت جمع آوری زباله و مدیریت پسماند است. در این طرح بابت ورودی به روستا 5 هزار تومان از گردشگر اخذ می شود و کیسه زباله ای به آنان داده شده تا زباله های خود را در کیسه جمع کرده و در طبیعت رها نکنند. هنگام خروج درصورتی که کیسه زباله به متصدی تحویل داده شود 2 هزار تومان از مبلغ اخذ شده به گردشگران بازگردانده خواهد شد که این طرح با استقبال گردشگران همراه شد.
حسین پور در خصوص طرح مذکور گفت: این طرح جهت پاکسازی روستا اجرا شد که در اوایل مانند طرح های دیگر موافقان و مخالفانی داشت اما با تلاش اهالی روستا سه روز مانده به عید فطر سال گذشته با نصب بنر در سطح روستا اطلاع رسانی شد و در روز عید فطر که با هجمه مسافر به این منطقه مواجه بودیم جز 10 درصد مابقی ورودی خود را که آنزمان سه هزار تومان بود، پرداخت کردند.
وی ادامه داد: تا ساعت 23 شب در حال برگشت مابقی پول به مردم بودیم و بیش از 2نیسان زباله به همت مردم جمع آوری شد.
رئیس شورای روستا با بیان اینکه سقالکسار به عنوان روستای پاک کشوری شناخته شده است گفت: خوشبختانه این طرح در روستا فرهنگ سازی شده و گردشگران با ما در اجرای طرح همکاری میکنند و هیچگونه زباله ایی در سطح روستا دیده نمی شود.
وی ادامه داد: همین بازگردادن پول مشوقی موثر و رقابتی برای گردشگران برای پاکیزه نگه داشتن روستا است.
حسین پور با اشاره به طرح های بهداشتی روستا گفت: همچنین طرح دفن بهداشتی فاضلاب همزمان با اجرای آن در روستاهای کم خانوار کشور به صورت پایلوت استانی در سقالکسار اجرا شد.
وی اضافه کرد: این دستگاه مطابق با استانداردهای زیست محیطی توانایی حذف بیولوژیکی فسفر و نیترات و سایر آلاینده ها را دارد.
روستای سقالکسار جدایی از همه زیبایی های الهی و طرح های پسماندی باید نمونه والگوی خوبی از رسیدن به موفقیت در سایه مشارکت و همدلی برای تمام روستاهای کشور باشد.چراکه پرهیز از اختلاف و حواشی و اتحاد و وحدت رمز پیروزی است و در سایه این اتحاد است که مردم در آرامش و آسایش به زندگی روزانه خود پرداخته و اشتغالزایی افزایش می یابد.
گزارش از سمیه اکبرپور
نظر شما