به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دوم اظهارات خود در اولین حضورش در صحن علنی مجلس دهم مجلس راجع به برجام به انتقادات برخی از افراطیون داخلی اشاره کرد و گفت: خدا را شکر می کنیم که دستاوردهای مذاکرات به حدی بوده که دوستان ما فراموش کرده اند در سه سال گذشته چه توهین ها و تحریمهایی بود که در سایه مقاومت ملت ایران تحمل شد.
وی افزود: حذف برنامه PMD و حل و فصل آن که با همکاری دستگاههای مختلف صورت گرفت و مجموعه تحریمها را از بین برد و همچنین لغو قطعنامههای شورای امنیت و شورای حکام آژانس و دستورهای اتحادیه اروپا و دستورهای امریکا همگی از برکت برجام است.
وزیر خارجه دولت یازدهم سرازیر شدن هیئتهای اقتصادی خارجی به تهران را از دیگر برکات برجام دانست و افزود: ما باید ایران را به منظور جذب بیشتر این هیئتهای اقتصادی به عنوان امنترین کشور منطقه معرفی کنیم تا کسی نگران سرمایه گذاری در ایران نباشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه به حوزه عملی برجام اشاره کرد و گفت: ما از زمانی که برجام را شروع به اجرا کردیم تا دسترسی به منابع کشور باز شد و ماهیانه 700 میلیون دلار به خزانه به صورت نقد وارد شد در صورتیکه آن زمان پول نقد زیادی نداشتیم و امروز ممکن است که با مقداری مشکلات بانکی همراه باشیم که در اینده نزدیک حل می شود اما کسی این وضعیت را زیر سوال نمی برد که ما دسترسی به منابع مالی خودمان داریم و شاهد افزایش تعداد بانکها در معاملات بانکی با ایران هستیم.
وی با اشاره به موانع موجود بر سر راه گسترش ارتباطات بانکی ایران با کشورهای دیگر گفت: این موانع یا بر اثر موزی گری آمریکایی ها و یا به دلیل پیشرفت نظام بانکی جهانی در طول 8 سالی که ایران با این نظام در ارتباط نبوده ایجاد شده است.
ظریف یادآور شد: اما پس از آغاز اجرای برجام تا 11 خرداد 4 هزار و 872 ال سی گشایش یافت و بانکهای ژاپنی، کرهای و اروپایی عواید نفتی ایران را دریافت می کنند و همچنین مطالبات نفتی جمهوری اسلامی ایران که سالها خارج از دسترس ما بوده به کشور بازگردانده شده است.
وزیر خارجه کشورمان همچنین اعلام کرد: 5 میلیارد دلار بدهی شرکت اماراتی و 2 میلیارد دلار بدهی شرکت شل به ایران برگشته و از 6 میلیارد دلار بدهی هند به ایران یک میلیارد دلار بازگشته و مابقی به زودی تسویه خواهد شد.
همچنین بدهی های نفتی ما به یونان و سایر کشورها تسویه شده که متاسفانه دوستان کمتر می شنوند و تمرکزشان بر روی موانع است.
مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در ادامه با تاکید بر این نکته که موانع موجود را برجام به وجود نیاورده و این موانع سالها موجود بوده خاطرنشان کرد: امروز هم این موانع کاهش یافتهاند و چیزی که مانده بیشتر جنبه روانی دارد که ما باید از فضای موجود بیشترین استفاده را برای پیشرفت ببریم و دشمنان و مخالفمانمان را که تلاش می کنند به بانکها بگویند سرمایه گذاری در ایران ناامن است را ناامید کنیم.
ظریف با تاکید بر این نکته که ما باید تلاش کنیم ایران را به عنوان امن ترین و پرسودترین کشور منطقه برای ایجاد ارتباط معقول معرفی کنیم گفت: ما نباید بلندگوی تبلیغات گروههای مخالف ایران باشیم.
باید به بانکهای عقب مانده احساس ناامیدی بدهیم
ظریف با تاکید بر این نکته که ما باید فضا را برای ارتباط بانکی بیشتر ایران با جهان فراهم کنیم گفت: ما باید کاری کنیم که بانکهایی که از قافله عقب مانده اند احساس ناامیدی کنند.
وی با عنوان این مطلب که مشکلات ما با بیمهها نیز در حال حل و فصل است اعلام کرد: اختلافات ما با بیمه هرمس در حال حل شدن است و همچنین توافقهای حمایت از سرمایه گذاری خارجی در طول 5 سال گذشته به 7 توافق رسیده که در مقابل 60 توافق در طول تاریخ ایران بی نظیر است.
وی با اعلام این آمار که تاکنون 3/6 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی به ثبت رسیده یادآور شد: همچنین بیمه نفت کشهای ما نیز حل شده و ناوگان هوایی، کشتیرانی و ریل گذاری نیز در حال مرمت و بازسازی هستند و در حوزه انرژی تحریمهایی که هدفشان صفر کردن صادرات ایران بود به هدفشان نرسیدند و ما توانستیم صادرات نفتی کمتر از 900 هزار بشکه را به روزانه 2 میلیون بشکه ارتقاء دهیم.
وی گفت: ما توانسته ایم بین شرکتهای مختلف برای رسیدن به ایران رقابت ایجاد کنیم نه اینکه انها بخواهند و بتوانند برای ما تعیین تکلیف کنند.
وی با تاکید بر این نکته که پروسه مذاکره انعقاد قرارداد و اجرایی کردن ان سالها زمان می برد گفت: قرارداد فولاد مبارکه 5 سال مذاکره اش به طول انجامید و با این احتساب ما در 5 ماه گذشته به خوبی توانسته ایم قراردادهای مختلف را به مراحل مفید برسانیم.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه تاکید کرد: البته موانع مخالفتها کارشکنی ها و شیطنت های طرف مقابل فراموش نشده و ما از اول قرارمان این نبود که با امریکا به توافق برسیم بلکه می خواستیم با حفظ اصول و آرمانهای انقلاب و مبانی مورد تاکید امام و رهبری دست امریکا را از مداخله در ارتباط ما با کشورهای مختلف جهان و بهانه گیری ها کوتاه کنیم.
وزیر خارجه دولت یازدهم در ادامه به مقاومت مردم در طول دورانهای سخت اقتصادی اشاره کرد و گفت: این مردم با حضور در پای صندوقهای رای مقاومتشان را نشان داده اند و اختلافاتی که جناحی است نباید فضای موجود در کشور را به تشنج بکشد که خدای نکرده سرمایه گذاری داخلی از سودآوری ناامید شده و سرمایه گذار خارجی احساس بازگشت هر لحظه تحریمها به ایران را داشته باشد.
وزیر خارجه ایران به اظهارات وزیر خارجه امریکا در طول مذاکرات و پس از اجرای برجام اشاره کرد و گفت: امروز دیگر وزیر خارجه امریکا با قلدری نمی گوید تحریم می کنیم می گوید تلاش می کنیم تحریمها را برداریم زیرا انها که روزی افتخار به تحریم می کردند امروز از وضع کردن تحریم فرار می کنند البته من کاری به صداقت وزیر خارجه امریکا و بی صداقتی دولت این کشور ندارم.
ظریف در بخش دیگری از اظهارات خود در پاسخ به سوالی از سوی نمایندگان راجع به موانع موجود بر سر راه سیستم بانکی و ارتباط با بانکهای خارجی اظهار داشت: بانکهای بزرگ ده سال مورد تحریم و فشار بوده اند و جریمه های کلانی هم پرداخت کردند که باید این فضای روانی منفی انها را بشکنیم که این کار از چند جهت امکان پذیر است.
ظریف به روش فشار اوردن به امریکا و اروپا برای تشویق بانکهای بزرگ به منظور ارتباط با ایران اشاره کرد و گفت: در این مسیر هم چندین بار شاهد بوده ایم که انها اعلام کرده اند ارتباط با ایران مشکلی ندارد.
وی روش دیگر را باز کردن راه ارتباط با سایر بانکهای جهان دانست و گفت: به جز 7 الی 8 بانک، بانکهای دیگری هم هستند که باید با انها ارتباط برقرار کنیم.
وی علاوه بر این ایجاد فضای رقابتی برای تشویق بانکهایی که با ایران ارتباط نداشته اند و تزریق احساس عقب ماندگی به انها را روش دیگر دانست و گفت: تنها جایی که متاسفانه تبلیغ می کنند که هنوز در ایران تحریمها وجود دارد برخی گروههای داخلی هستند که این به ضرر ارتباطهای بانکی ماست.
ظریف در پایان این بخش از اظهارات خود گفت: به تلاشش برای ایجاد ارتباط بانکی بین ایران و کشورهای مختلف اشاره کرد و یادآور شد: در سفر قبل من هیئتهای بانکی نیز مرا همراهی می کردند در سفر امشبم به اسلو مذاکرات بانکی و سیاسی نیز خواهیم داشت و در جلساتی که با 1+5 نیز برگزار می کنم بر اجرای صحیح برجام تاکید خواهم داشت.
وی تصریح کرد: فراموش نکنیم مهمترین راه برای جذب سرمایه گذاری خارجی ایجاد فضای امن در کشور است.
نظر شما