دُم دُم سحری صدای آشنای مردم بوشهر در ماه مبارک رمضان

خبرگزاری شبستان: دم دم سحری آیینی قدیمی است که برای بیدار شدن مردم روزه دار در سحرهای ماه مبارک رمضان برای راز و نیاز و عبادت صورت می گیرد.

 خبرگزاری شبستان - بوشهر: ماه رمضان که می شود همه جا پر می شود از بوی خدا و مردمی که از یکدیگر سبقت می گیرند برای بهره جستن از ماه خدا.

 

در هر جای کشور که باشی آداب و رسومی دارد این ماه عزیز کرده خدا که نسل به نسل گذشته و حالا به ما رسیده و به پاسداشت آن باید برای نیکو نگاه داشتن آن کوشید.

 

به جنوب که می آیی آن هم شهر شرجی و گرما روزه داریت رنگ دیگری به خود می گیرد باید عاشق باشی تا بیش از 16 ساعت گرسنگی و تشنگی را در شرجی بیش از 90 درصد تحمل کنی.

 

باید دلی عاشق داشته باشی تا روزه بگیری و روانه دریا شوی تا روزیت را با زبان روزه از خلیج فارس تمنا کنی ، حال و هوایی دارد این روز ها و شب ها که به رسم احترام ماه خدا مردمان این دیار سنت هایشان را فراموش نکرده اند.

 

به گوش رسیدن نوای سنت در سحرهای ماه مبارک رمضان

نزدیک سحر که می شود نوای دم دم سحری کوچه های آشتی مردم متواضع استان را در می نوردد نوایی که کهنسالان می گویند شاید به چند صد سال برسد.

 

دم دم سحری آیینی است قدیمی از سنت های مردم استان بوشهر که در این دنیای پرهیاهو و  پر زرق و برق زندگی ماشینی فراموش نشده است و در بین مردم جایگاه خاصی دارد.

 

این آیین سنتی برای بیدار شدن مردم به کارگرفته می شود و چون در زمان قدیم وسایل ارتباط جمعی وجود نداشته است برای خواب نماندن روزه داران از آن استفاده می شده است و امروزه هم به عنوان میراثی ماندگار مورد توجه است.

 

 

دم دم سحری را می توان در قدیم جایگزین ساعت زنگ دار، رادیو و تلویزیون، تلفن گوشی همراه، رایانه و غیره دانست که مردم از آن برای بیدار شدن سحرهای ماه مبارک رمضان استفاده می کردند.

 

دم دم سحری به معنای دم سحر/ اشعاری که در این آیین سنتی خوانده می شود 

خود واژه دم دم سحری به معنای نزدیک سحر، دم سحر است که اشعار و ابیاتی دارد که افرادی که این آیین را انجام می دهند می خوانند.

 

در دم دم سحری سه تا چهار نفربه صورت گروهی در کوچه ها و محله های مختلف راه می افتند و اشعار و ابیاتی می خوانند که در وصف ماه مبارک رمضان است.

 

اشعاری که در این آیین خوانده می شود می توان به محمد یا رسول الله، علیاً یا ولی الله، السلام السلام یا شهر رمضان یا شهر صیام علیک السلام، هذا شهر المغفره یا شهر مبروک علیک السلام، آمنک الله بالله اَسکنک الله جنه، رحیم الله لدنهُ ، جمیعاً النّار و العذاب، عبادالله ذکرالله یرحم کم الله، لا اله الا الله، یاایهاالمومنون، یا ایها المسلمون اشاره کرد.

 

 

'خداوندا تو ستاری، همه خوابند تو بیداری، به حق خود که بیداری، همه عالم نگه داری 'نیز اشعاری است که به زبان فارسی در این آیین خوانده می شود.

 

این آیین سنتی امروزه تنها در محله های قدیمی بوشهر از جمله محله دهدشتی، کوتی، بهبهانی، شنبدی، جبری و برخی از محله های قدیمی دیگر بوشهر این آئین را زنده نگه داشته اند.

 

دم دم سحری آیینی برای برگزاری آیین های عبادی مردم

عبدالکریم مشایخ، استاد دانشگاه، با اشاره به نحوه برگزاری این آیین سنتی در استان بوشهر به خبرنگار  خبرگزاری شبستان در بوشهر گفت: در زمان سحر برخي از اهالي محل براي بيدار كردن مردم از شيوه‌هاي مختلف استفاده مي‌كنند که دم دم سحری کهن ترین آیین مردم برای بیدار شدن در هنگام سحر است.

 

وی با اشاره به نحوه چگونگی انجام این آیین سنتی ابراز داشت: این آیین برای بیدار شدن مردم  در هنگام سحر براي برگزاري آيين‌هاي عبادی از جمله راز و نياز با خداوند، قرائت قرآن، ذكر و دعا است.

 

مشایخ تصریح کرد: در قدیم با آواز دم دم سحری دمام  زده نمی شد، دعاهای ماه رمضان خوانده می شد و درب تک تک خانه ها را می زند و مردم را بیدار می کردند.

 

این استاد دانشگاه با ابراز خرسندی از اینکه این آیین هنوز در بوشهر اجرا می شود بیان کرد: دم دم سحری سنتی برای بیدار کردن مردم در سحرهای ماه رمضان است که پس از گذشت ده ها سال هنوز در محله های بوشهر به گوش می رسد.

 

وی افزود: سنت دم دم سحری سنتی است که در جنوب کشور و به طور خاص در بوشهر رایج بوده است و نسل به نسل و سینه به سینه گذشته تا امروز به ما رسیده است.

 

مشایخ تصریح کرد: باید امروزه بیش از پیش به سنت های گذشتگان و زنده نگاه داشتن آن ها توجه داشته باشیم و این چنین آیین هایی می تواند گامی مهم در زنده کردن فرهنگ مردمان قدیم داشته باشد.

 

 

رمضان فرصتی برای احیا سنت های فراموش شده

اگر چه رد پای این سنت های شیرین و دوست داشتنی رو به فراموشی است اما هنوز هم هستند مردمی که گوششان به نوای دم دم سحری است تا سحرهای ماه مبارک را بیدار شوند.

 

ماه مبارک رمضان فرصتی مناسب است تا سنت هایی که از گذشتگانمان به یادگار ماده به نیکی سبز کنیم و این ماه مبارک را فرصتی ارزشمند بدانیم برای احیا سنتهایی که رو به رفاموشی هستند و به عنوان بخشی از میراث معنوی کشورمان و مردمانمان به شمار می رود.

 

کد خبر 550272

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha