به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، لزوم توجه سیاستهای محیط زیست در برنامه ششم، کمیسیون فرهنگی کمیسیون کیفی مدار، لزوم تکمیل زنجیره تولید در کشور، دولت لوایح خود را در حوزه اقتصاد مقاومتی ارائه کند از سرتیترهای مهم برخی از اخبار پارلمان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
انتقاد محبی نیا از جلوس مطهری با وجود پزشکیان در جلسه علنی بر روی صندلی ریاست
جهانبخش محبی نیا نماینده میاندواب در تذکری در جلسه امروز سه شنبه 18 خرداد گفت: بنده قصد مچ گیری و مزاحمت برای نمایندگان ندارم فقط به دنبال انجام وظیفه نمایندگی ام هستم.
وی با اشاره به ماده 19 ایین نامه داخلی مجلس گفت: نواب رئیس با رای نمایندگان و با تعداد ارا به عنوان نایب رئیس اول و دوم و در غیاب رییس مجلس وظیفه ریاست را به عهده می گیرند.
وی اظهار کرد: چرا با وجود اقای پزشکیان در جلسه علنی امروز مجلس اقای مطهری شما بر روی صندلی ریاست مجلس جلوس کرده اید.
علی مطهری در پاسخ گفت: من نمی دانم وقتی که اقای رئیس من را برای اداره جلسه خواستند آیا آقای پزشکیان در جلسه بوده اند یا خیر که علی الظاهر وی در جلسه نبوده اند ولی به هر حال تصمیم رئیس بود و ما اطاعت کردیم.
وی خطاب به محبی نیا گفت: شما هم مچ گیری نکنید و ته به خشخاش نگذارید.
معاون پارلمانی جهاد کشاورزی یقه اش را پاره کرد
معاون پارلمانی وزارت جهاد کشاورزی در هنگامیکه ناطقین میان دستور در حال سخنرانی بودند با دست بردن بر یقه پیراهن خود ان را پاره کرد.
این اقدام معاون جهاد کشاورزی در واکنش به سخنان یوسفیان ملا نماینده مردم آمل بود و گویا درگیری لفظی بین انها پیش امده بود.
آمادگی مجلس برای کمک به وزارت صنعت برای حل مشکلات سرمایه گذاری
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از سخنان وزیر صنعت در جلسه علنی امروز سه شنبه 18 خرداد گفت: گزارش وزیر گزارش منسجم و خوبی بود و از وی تشکر می کنیم.
لاریجانی اظهار کرد: این گزارش انسجام داشت منتهی در مورد الزاماتی که باید عملیاتی شود باید وزیر صحبت می کردند یعنی در مورد اینکه چه مقدار خود وزارت صنعت امادگی دارد تا این موضوع مهم را رتبه بندی و اجرایی کند.
وی از وزیر خواست پیشنهاداتشان را در این بخش به مجلس ارایه دهند و از آمادگی مجلس برای حل مشکلات سرمایه گذاری خبر داد.
تردید در اصالت مبارزه امام خمینی (ره) از اقدامات جدید رسانه های بیگانه است
علی لاریجانی در نشست علنی امروز (سهشنبه، 18 اردیبهشت) مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیدار صمیمانه نمایندگان مجلس دهم با رهبر معظم انقلاب گفت: در اینجا لازم میدانم از الطاف رهبر معزز انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای نسبت به مجلس شورای اسلامی سپاسگزاری کنم. دیدار ایشان در ابتدای کار مجلس دهم در محیطی بسیار صمیمانه صورت گرفت.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: جایگاهی که حضرتشان برای مجلس قائل شدند، در بالاترین سطح تصمیمگیری در نظام بود؛ از این رو باید تلاش کنیم با تصمیمات به موقع و سنجیده و مواضع اصولی و محکم، مخصوصا در مقابل استکبار و بحران آفرینیهای منطقه این جایگاه را که مظهر حکمت نظام است، تثبیت کنیم.
وی افزود: خشنودی رهبر معظم از تخصصهای گوناگون نمایندگان و روحیه تازه همکاران ایجاب میکند با فعال کردن هرچه سریعتر کمیسیونها به بررسی هرچه سریعتر شرایط کشور و تصویب قوانین لازم، به انتظار رهبری و ملت در حل مسائل اساسی کشور جامه عمل بپوشانیم.
لاریجانی گفت: مطابق آئیننامه داخلی مجلس با حضور نایب رئیس و روسای شعب تا دو روز دیگر تکلیف تمام کمیسیون های تخصصی مشخص میشود و کف تعداد اعضای هر کمیسیون باید 19 نفر و سقف آن 23 نفر باید باشد لذا نمایندگان با توجه به تخصصهایشان به کمیسیون هایی که هنوز ظرفیتشان مشخص نشده تمایل نشان داده تا کار سادهتر به اتمام برسد.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: به نظر میرسد با تشکیل کمیسیونهای تخصصی، موضوع اقتصاد مقاومتی و سیاست های ابلاغی و توصیههای رهبر معظم انقلاب به مجلس، مورد بررسی همه کمیسیونها قرار گیرد و هر کمیسیون در حوزه کاری خود به موضوع پرداخته و قوانین مربوطه را از معاونت قوانین مجلس اخذ کند، با کاستیهای قانونی در هر بخش شناسایی و حل و فصل کنند.
وی افزود: مرکز پژوهشهای مجلس باید پیش نویس استراتژی و اولویتهای مجلس را سریعتر در اختیار کمیسیونهای تخصصی قرار دهد تا نظرات هر یک از کمیسیونها را در تدوین نهایی استراتژی مجلس لحاظ کنیم؛ از طرف دیگر در جلسات مستمر روسای کمیسیونها با رئیس و نواب رئیس مجلس موضوعات مربوطه قطعا پیگیری شده و پیشرفت کار در حوزه اقتصاد مقاومتی را از این طریق در سطح کل مجلس و کمیسیونها دنبال خواهیم کرد.
لاریجانی ادامه داد: در جلسه اخیر هیات رئیسه مجلس نیز برای تشکیل هیات نظارت بر رفتار نمایندگان اقدام شد و نایب رئیس که باید عضو این هیات باشد مشخص شده و وی موضوع مربوطه را دنبال میکند تا هیات نظارت با ترکیبی که در قانون گفته شده تشکیل شود.
وی افزود: همچنین کار تنقیح قوانین در برخی از حوزهها پیشرفت داشته و جزء تصمیمات اولیه مجلس دهم خواهد بود لذا معاونت قوانین در ابتدای هفته آینده، قوانینی که باید نسخ شوند، در بخشهای مختلف را ارائه خواهد کرد تا مجلس با تصمیم گیری خود مسیر را هموار کند.
لاریجانی تصریح کرد: نمایندگان مجلس ضمن تقدیر و سپاس از نگاه فراگیر و نافذ رهبر معظم و الطاف ایشان، بار دیگر با آن حضرت بیعت نموده و با جدیت پیگیر تحقق رهنمودهای ایشان چه در حوزه اقتصاد مقاومتی و موضوعات دیگر خواهند بود.
وزرا ما را شاگرد مدرسه ای گیر آورده اند/جلسات را غیرعلنی کنید
مصطفی کواکبیان نماینده تهران در مجلس در تذکری خطاب به لاریجانی گفت: شاید شما بخواهید وقت بگذارد تا شعب و کمیسیونها کار خود را انجام بدهند ولی برخی وزرا فکر می کنند شاگرد مدرسه ای گیر اورده اند و حرفهایی را که در روزنامه ها می زنند برای ما نیز مطرح می کنند اگر می خواهید کاری شود باید جلسه را غیرعلنی می کردید تا ما نیز صحبتهایمان را مطرح می کردیم.
وی با اشاره به سخنان رهبری در رابطه با بیکاری جوانان گفت: از نظر ما وزیر صنعت باید بیشتر شرمنده باشد چرا در صحبتهای وی هیچ اشاره ای به بحث اشتغال جوانان نشد.
کواکبیان ادامه داد: رهبری فرمودند کاری کنید که مجلس در راس امور باشد این جلسات هیچ استفاده ای ندارد.
علی لاریجانی در پاسخ به تذکر کواکبیان گفت: انصافاً اگر حرفهای وی را نگاه می کردید متوجه می شدید که حرفهای وی خوب و منسجم است ولی اگر لازم می دانید که جلسه غیرعلنی داشته باشیم اشکالی ندارد.
تصویب ۱۲ طرح صنعتی با سرمایه گذاری خارجی در هیئت سرمایه گذاری و اقتصادی
محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت با حضور در جلسه علنی امروز سه شنبه 18 خرداد در گزارشی در صحن مجلس گفت: ایران در فضای کسب و کار در بین 189 کشور رتبه 117 را دارد این در حالی است که در آغاز به کار دولت این رتبه 52 بود.
نعمت زاده گفت: در بخش رقابت پذیری جهانی ما بین 174 کشور رتبه 74 را داریم و در بحث آزادی اقتصادی شاید بدترین شاخص را داریم که در بین 176 کشور رتبه ما 171 است یعنی مقررات دست و پا گیر به اندازه ای زیاد است که فعالیت اقتصادی فرصتی برای فعالیت خود ندارد.
وزیر صنعت معدن و تجارت بیان کرد: رشد تشکیل سرمایه ناخالص به قیمت ثابت یکی از شاخصهایی است که نشان می دهد سرمایه گذاری در کشور انجام می شود ولی باید توجه داشت که ما در سال 90 کاهش سرمایه گذاری را داشتیم یعنی شاخص سرمایه گذاری ما در سال 90 - 41 درصد رشد منفی داشته است.این در حالی است که رشد سرمایه گذاری ما در سال 93 به 1/8 درصد رسید و این رشد کافی نیست زیرا ما معتقدیم باید رشد 20 تا 25 درصدی را در سرمایه گذاری داشته باشیم.
وزیر صنعت معدن و تجارت با بیان اینکه 95 هزار طرح از سوی وزارت صنعت به مردم سپرده شده است که این طرح ها در اختیار بخش خصوصی است گفت: ما از سال 90 تا 94 روند صادرات کالایی مان رو به افزایش بوده است ولی باز هم این سرعت در بخش سرعت کم بوده است، سال گذشته علی رغم رکود صنعتی اجازه ندادیم صادرات صنعتی کاهش یابد.
وی تاکید کرد: در بخش کشاورزی تقریباً روند افزایشی بوده است ولی سرعت کم بوده است، جمعاً 42 میلیارد دلار صادرات کالا داشتیم و واردات کالایی مان نیز رو به کاهش و در راستای بحث اقتصاد مقاومتی بوده است.
وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به چالشهای پیش روی اقتصاد و صنعت کشور گفت: کم توجهی به امر فعالیتهای اقتصادی به ویژه سرمایه گذاری، تحریم و فاصله گرفتن از پیشرفتهای جهانی و بازار، کاهش شدید تشکیل سرمایه گذاری، تشدید واردات غیررسمی و خصوصی سازی نادرست در واگذاریهای انجام شده از جمله چالشهای پیش روست.
نعمت زاده ادامه داد: خصوصی سازی نادرست در دولت قبل اینگونه بوده است که 50 درصد خصوصی سازی بابت رد دیون بوده است و فقط 12 درصد ان واقعی بوده است.
وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به سیاستهای این وزارتخانه در بخش اقتصاد مقاومتی گفت: در سال 94 بر مبنای اقتصاد مقاومتی یک چشم انداز جدیدی برای صنعت تعریف کردیم که بخش صنعت و تجارت به عنوان پیشران اقتصاد کشور باشد یعنی این بخش رقابت پذیر در بازارهای بین المللی، بالنده، درون گرا، برون گرا و در تراز کشورهای نوظهور صنعتی باشیم.
سیاستهای محیط زیست در برنامه ششم مورد توجه قرار گیرد
محمدرضا تابش عضو شورای عالی محیط زیست کشور در نشست تخصصی کمیسیون ملی یونسکو- ایران که به مناسبت روز جهانی محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: آنچه که در کشورهای غربی و به تبع آن در سازمانهای بین المللی بعنوان الگوی حکمرانی معرفی و ترویج می شود، الگوی دموکراسی است. اما از آنجا که کشورمان پیشینه تاریخی و فرهنگی متفاوتی از سایر کشورها دارد، هدف تلاشها و فداکاریهای مردم ایران زمین در طول سدههای اخیر و بویژه یکصد سال گذشته، همواره دستیابی به الگویی بومی برای حکمرانی بوده است.
وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و با تصویب قانون اساسی، الگوی حکمرانی بومی مردم سالاری دینی، «جمهوری اسلامی» عنوان گرفت که ساختاری مردمی با محتوایی دینی داشت. اکنون پس از گذشت کمتر از چهار دهه تلاش برای استقرار این الگو و فداکاریهای مردم، نتایج برخی از پژوهشهای انجام شده در سالهای اخیر، بازنگری، اصلاح و تکمیل اجرای این الگو را در بعضی از زمینهها و بویژه «مشارکت اجتماعی» که عنوان این نشست است، ضروری میسازد.
این نماینده مجلس ادامه داد: به عنوان نمونه "طرح ملی سرمایه اجتماعی" که توسط دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به انجام رسیده است، بیانگر آن است که با وجود نقش سازنده مردم در تعیین ساختار سیاسی کشور با شرکت در انتخابات، از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی و اهتمام دولت اصلاحات به «تشکیل شوراهای اسلامی شهر و روستا» به منظور اسباب تحقق الگوی مردم سالاری و مشارکت اجتماعی، نتایج این طرح ملی متاسفانه حاکی از وضعیت نه چندان مناسب مشارکتهای اجتماعی و رتبه پایین اعتماد مردم به شوراهاست (رتبه ۱۶ در میان ۲۳ دستگاه). این در حالی است که اهداف محیط زیستی و توسعه پایدار به عنوان مقولههایی اجتماعی بر اساس تعالیم دینی، تجربههای تاریخی و منابع علمی، تنها با «مشارکت اجتماعی مطلوب» بدست می آیند.
تابش افزود: یکی از قدیمیترین و همچنان قابل استنادترین تقسیم بندیهای اشکال و مراحل «مشارکتهای اجتماعی»، «نردبان هشت پلهای مشارکت آرنستین» (Arnstein,1969) است که شامل مراحل ۱) دست ورزی ۲) بهبود گری ۳) اطلاع رسانی ۴) مشاوره ۵) تسکین بخشیدن ۶) شراکت ۷) قدرت قانونی و ۸) اختیار کامل شهروندان می شود. معیارهایی از این دست علاوه بر اینکه میتوانند برای تعیین وضعیت فعلی مشارکتهای اجتماعی در زمینههای گوناگون بکار آیند، می توانند نقطه آغاز مناسبی برای ایجاد تقسیم بندیهای بومی و متناسب با الگوی حکمرانی مردم سالاری دینی در زمینه مشارکت اجتماعی باشند.
نماینده مردم اردکان در مجلس همچنین اظهار کرد: جا دارد اکنون که در بسیاری از بندهای سیاستهای محیط زیستی ابلاغی مقام معظم رهبری نیز بر ضرورت استفاده از «مشارکتهای اجتماعی» تأکید شده است، پس از تحلیل علمی و دقیق وضعیت فعلی «مشارکتهای اجتماعی محیط زیستی» با استفاده بهینه از محتوای دینی و بهبود ساختار مردمی حکمرانی در این بخش، زمینه و امکان تحقق آن فراهم شود. بدیهی است تاریخ کامیابیهای فراوان ایرانیان متدین در مدیریت منابع آب، خاک، هوا، حیات وحش و منابع طبیعی در سدههای پیشین میتواند با بازنمایی توانمندیهای بومی، اسباب امیدبخشی به فعالان این عرصه و خودباوری بیشتر آنها را فراهم کند.
کمیسیون فرهنگی کمیسیون کیفی مدار است/مشکل این کمیسیون در تعداد اعضاء طی روزهای اینده حل می شود
حجت الاسلام نصرالله پژمان فر نماینده مشهد در مجلس در رابطه با اینکه چرا نمایندگانی کمی متقاضی حضور در کمیسیون فرهنگی هستند کم است به خبرنگار شبستان گفت: فکر می کنم نسبت به این قضیه عوامل متعددی دست به دست هم داده اند تا اقبال نسبت به کمیسیون فرهنگی پایین بیاید.
وی اظهار کرد: یکی از این عوامل عوامل داخلی مجلس است قطعا خود مجلس در ارجاعات مسایلی که انجام می شود یعنی ارجاعاتی که از هیئت رییسه به کمیسیون فرهنگی می شود بسیار کم است و تعداد کمتری از طرحها و لوایح به کمیسیون فرهنگی به عنوان کمیسیون اصلی ارایه می شود.
وی تاکید کرد: بحث دیگر کارکرد دقیق است که کمیسیون فرهنگی دارد و رویکرد این کمیسیون رویکرد کیفی مدار است تا کمی مدار و به همین دلیل است که شاید اقبال این افراد به این کمیسیون کمتر باشد.
وی گفت: ما امیدواریم در این زمینه و از طرف شعب تمهیداتی اندیشیده شود تا همانند مجلس نهم کمیسیونی با اعضای متخصص در حوزه فرهنگی داشته باشیم.
روسای شعب در مورد کمیسیون هایی که متقاضی حضور در انها کم است تصمیم گیری می کنند
احمد امیرآبادی عضو هیئت رییسه مجلس در پاسخ به این سوال که فقط 4 نفر از نمایندگان برای کمیسیون فرهنگی ثبت نام کردهاند و متقاضی حضور در این کمیسیون هستند برای اینکه این کمیسیون حدنصاب اعضا را داشته باشد چه کاری باید اندیشیده شود گفت: روسای شعب سرریزهای کمیسیونهای دیگر را براساس تخصصی که افراد دارند به کمیسیونهایی که تعداد انها کمتر است می فرستند.
وی اظهار کرد: معمولاً در هر دوره از مجلس این مشکل پیش می آید که متقاضی حضور در برخی از کمیسیونها بیشتر و در برخی از کمیسیونها کمتر است که با تدبیر شعب و همچنین تقسیم بندی افراد براساس تخصصشان این مشکل حل می شود.
جلوگیری از خامفروشی و تکمیل زنجیره تولید در کشور، راهی برای رفع معضل بیکاری
حمید گرمابی در نشست علنی امروز (دوشنبه، 17 خرداد) مجلس شورای اسلامی درباره گزارش وزیر اقتصاد در صحن علنی مجلس گفت: نرخ تورم نسبت به گذشته کاهش یافته اما رکود همچنان پابرجاست که برای حل آن باید برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت تدوین کرد.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: برای سال جاری نرخ رشد 5 درصدی در نظر گرفته شده اما بهتر است براساس نرخ رشد، کاهش نرخ بیکاری نیز پیش بینی شود ولی متاسفانه امروزه آمارهای مختلفی اعلام می شود مبنی بر اینکه تا 6 میلیون نفر بیکار وجود دارد و گفته می شود هر سال نیز یک میلیون نفر به این جمعیت اضافه خواهد شد لذا باید تصمیم اساسی اتخاذ شود.
وی افزود: برای حل معضل بیکاری می توان نرخ رشد بالای 10 درصد نیز در نظر گرفت چرا که بیکاری منشاء آسیب های بزرگ اجتماعی است.
گرمابی در ادامه، جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره تولید در کشور را از دیگر راهکارهای رفع بیکاری دانست و گفت: وزارت امور اقتصاد و دارایی باید سیاست های جلوگیری از خام فروشی را در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی در نظر گیرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: برای ایجاد اشتغال، فعال کردن ظرفیت خالی صنایع موجود راه ساده و زودبازدهی است البته مشکلاتی چون سرمایه در گردش نیز باید مرتفع گردد.
وی ادامه داد: کاهش نرخ بهره های بانکی برای رونق تولید باید در دستور وزارت اقتصاد و امور دارایی قرار گیرد همچنین ساماندهی نظام مالیاتی و رفع موانع جذب سرمایه گذاری باید در اولویت قرار گیرد.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه در مجلس یادآور شد: نرخ عوارض گمرکی نیز باید متناسب با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تعیین شود.
بانکها به کمک بنگاههای اقتصادی بیایند
تقی کبیری در نشست علنی امروز (دوشنبه 17 خرداد) مجلس شورای اسلامی درباره گزارش وزیر اقتصاد در صحن علنی، با یادآوری سخنان روز گذشته مقام معظم رهبری با وکلای ملت گفت: رهبر انقلاب تاکید داشتند که در موضوع اقتصاد 3 اصل وجود دارد که نخست علاج رکود و دوم رونق تولید داخل و سوم اشتغال است که باید مورد توجه واقع شود، اما متاسفانه در حوزه تولید داخلی چه در حوزه صنعت یا کشاورزی، دچار مشکلات اساسی هستیم.
نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تعطیلی کارخانه ها در سطح کشور موضوعی آشکار و روشن است که نهایتاً منجر به بیکاری کارگران متعدد شده است. در حوزه کشاورزی نیز طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در کنار رشد کند صادرات شاهد رشد بیرویه واردات در این صنعت هستیم.
وی افزود: رشد بیرویه واردات ضربه مهلکی را به کشاورزان و صنعتگران وارد میکند، برای این منظور بانکها باید به کمک بنگاهها و کارخانهها بیایند؛ در غیر اینصورت توان ادامه فعالیت نخواهند داشت.
نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی از وزیر امور اقتصادی و دارایی درخواست کرد نسبت به بهبود وضعیت صنعتگران تولید داخلی و کشاورزان توجه ویژهای داشته باشد.
دولت لوایح خود را در حوزه اقتصاد مقاومتی ارائه کند
جواد کریمی قدوسی در نشست علنی امروز (دوشنبه، 17 خرداد) مجلس شورای اسلامی، پس از گزارش وزیر اقتصاد پیرامون اقتصاد مقاومتی، گفت: نقطه وحدت نمایندگان مجلس دهم موضوعاتی همچون اقتصاد مقاومتی، معیشت مردم و همچنین فرهنگ انقلابی در مقابله با دشمنان خارجی و فتنه های داخلی و سبک زندگی مدرس گونه است؛ کمااینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند اگر اینگونه باشید، زبانتان موثر واقع می شود.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تهدید آمریکا، بلعیدن اقتصاد و هضم اقتصاد ملت ایران در هاضمه اقتصاد جهانی است لذا راه علاج برای این تهدید آمریکا، عمل جامع و کامل به اقتصاد مقاومتی است.
وی با بیان اینکه بزرگترین اقدام ضد آمریکایی، خدمت به مردم و حل مشکلات معیشتی آنها است افزود: همچنین برطرف کردن آسیب های اجتماعی نیز اصل مهمی به شمار می رود که در این زمینه باید گفت که اقتصاد مقاومتی به شعار نیست بلکه به عمل است.
کریمی قدوسی یادآور شد: رئیس جمهور در صحبت های خود در افتتاحیه مجلس اعلام کردند که مجلس نباید طرح های زیادی دهد؛ پس لازم است دولت لوایح خود را برای بهبود فضای کسب و کار و مسائل مربوط به اقتصاد مقاومتی با دو فوریت به مجلس ارائه کند و حتما مجلس اولویت خود را به این لوایح اختصاص خواهد داد.
این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: اکنون کار به جایی رسیده است که رئیس جمهور و وزرا و مجلس می گویند که مشکلات اقتصادی در کشور ساختاری است.
وی گفت: اینکه تورم از 40 درصد به 10 درصد رسیده نشان دهنده آن است که عملکرد وزیر اقتصاد در حوزه اقتصاد مقاومتی قابل قبول است اما بخش زیادی از این کاهش تورم مربوط به حوزه رکود است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس دهم در ادامه به موضوع پدیده شاندیز اشاره کرد و افزود: می خواهیم به معضل پدیده شاندیز نیز که معضلی اقتصادی به شمار می رود رسیدگی شود؛ ضمن آنکه امیدواریم به وضعیت صندوق میزان و برخی موسسات مالی اعتباری که یکی پس از دیگری دچار مشکل شده اند، رسیدگی شود.
محسن کوهکن عضو کمیسیون تدوین ایین نامه داخلی مجلس شد
سلمان خدادی نایب رئیس شعبه 5 در ادامه جلسه علنی امروز دوشنبه 17 خرداد گفت: در جلسه شعبه 5 که در مورخ 11/3/95 و با حضور 16 نفر تشکیل شد آقای محسن کوهکن با 16 رای به عنوان عضو کمیسیون تدوین ایین نامه داخلی مجلس شد.
دولتها مدام آمارهای اقتصادی را دستکاری میکنند
کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس در نشست علنی امروز (دوشنبه، 17 خرداد) مجلس شورای اسلامی پس از پایان قرائت گزارش وزیر امور اقتصاد و دارایی، گفت: در بررسی های انجام شده توسط مرکز پژوهش های مجلس مشخص شده که اغلب بندهای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با سیاست های کلی قبلی یا قوانین جاری کشور از جمله برنامه های توسعه مطابقت داشته است مانند کاهش وابستگی به نفت و افزایش بهره وری؛ اما سوال های بسیاری در این خصوص مطرح می شود.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس افزود: متأسفانه یک نگاه سیستمی به مقوله اقتصاد وجود ندارد در حالی که ما فکر می کنیم اقتصاد مقاومتی مجموعه ای از پروژه هاست و در گزارش هایی که پیش تر نیز مطرح شد به این نکته تأکید شده که رویکرد مدیریت پراکنده و بخشی در اقتصاد پیگیری می شود که به طور حتم این رویکرد مناسبی نخواهد بود.
وی با انتقاد از موفق نبودن در اجرای آمایش سرزمین تصریح کرد: در بحث اقتصاد، آمارهای متناقض و متفاوتی وجود دارد و دولت ها مدام این آمارها را دستکاری می کنند به طوری که در دولت قبلی، مرکز پژوهش های مجلس رشد اقتصادی برای سال 91 را منفی 3.5 پیش بینی کرد اما بانک مرکزی و مرکز آمار در آن مقطع این آمار را رد کردند.
جلالی ادامه داد: این در حالی است که همین بانک مرکزی در حال حاضر رشد اقتصاد در سال 91 را منفی 5.4 درصد و مرکز آمار منفی 5.8 پیش بینی می کند و حتی دولت گاهی رشد منفی 6.8 را نیز مطرح کرده است که همه این موارد نشان از آن دارد که یک نگاه سیستمی به مقوله اقتصاد وجود ندارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس دهم افزود: همچنین در مقوله امنیت دارو و غذا اعتقاد داریم که اگر انبارها پر از غله یا دارو شود حتما امنیت تأمین خواهد شد یا حتی در برخی شرایط با وجود زیان های زیست محیطی معتقدیم که باید برخی محصولات کشاورزی تولید شود که این موارد نیز حکایت از نبود نگاه سیستماتیک به بحث اقتصاد دارد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس گفت: در حال حاضر حجم دولت بزرگ شده و آیا این بزرگی دولت در راستای اقتصاد مقاومتی است؟
جلالی افزود: اگر حجم بودجه عمرانی با بودجه جاری کشور را مقایسه کنیم نشان از آن دارد که عوام فریبی در اقتصاد ایران بسیار ریشه داشته است بنابراین دولت و مجلس باید در کنار هم هزینه اجرای اقتصاد مقاومتی را بپردازند.
درخواست نمایندگان برای اصلاح نظام مالیاتی کشور
سیدکاظم دلخوش نماینده صومعه سرا در جلسه علنی امروز دوشنبه 17 خرداد و در هنگام بحث اقتصاد مقاومتی و سرمایه گذاری خطاب به وزیر اقتصاد گفت: وزارت اقتصاد یکی از وزارتخانه های مهم کشور است که شاید عمده مسایل مهم کشور مربوط به این وزارتخانه باشد.
وی با اشاره به قانون برنامه ششم توسعه گفت: ما برای 5 سال می خواهیم قانون بنویسیم قطعا این برنامه 5 ساله باید به گونه ای تنظیم شود که کمترین مشکلات را داشته باشیم.
دلخوش گفت: در حال حاضر پول مردم در بانک مرکزی است ولی تصمیم گیرنده این پول دولت است، وزارت اقتصاد برای استقلال بانک مرکزی در قانون برنامه چه کاری انجام داده است.
وی ادامه داد: عدم استقلال بانک مرکزی از بحثهای مورد سوال مردم است که چرا باید پول را بانک مرکزی بگیرد اما دولت تصمیم بگیرد.
وی با اشاره به اینکه بیش از نیمی از واحدهای تولیدی در کشور تعطیل هستند گفت: اگر این واحدهای تولیدی راه بیفتند قطعا مشکل اشتغال در کشور حل خواهد شد و دیگر ما معضلی به نام بیکاری نخواهیم داشت.
دلخوش بحث اصلاح مالیات بر ارزش افزوده را از دیگر برنامههایی عنوان کرد که وزارت اقتصاد باید ان را در برنامه ششم توسعه پیش بینی می کرد گفت: برخی بیمه های بازرگانی و اینکه بیمه شخص ثالث بالاترین رقم بیمه بازرگانی به خودش اختصاص داده است باید اصلاح شود.
همچنین محمداسماعیل سعیدی نماینده تبریز در سخنانی گفت: اقای وزیر اقتصاد در حال حاضر مجری در کشور شما هستید و باید توجه داشته باشید که در این کسوت مقررات که تصویب شده است اجرایی شود.
وی گفت: شما باید بگویید در زمینه قانون برنامه چه کارهایی انجام داده اید چرا فقط باید فقط دولت 25 درصد از این برنامه را محقق کند.
سعیدی گفت: نرخ تورم تک رقمی را می دهید ولی به چه قیمت قرار است این تورم رقم بخورد، به قیمت تعطیلی واحدهای تولیدی و ضرر به این واحدها باید این تورم محقق شود.
وی با بیان اینکه ارقام مالیاتی به صورت تصاعدی در کشور افزایش یافته اند گفت: از شما خواهش می کنم خودتان بین مردم بروید و به گزارش عوامل توجه و اعتماد نکنید.
وی با تاکید بر اینکه بایدنظام بانکی در کشور اصلاح شود گفت: بهره های بانکی کمر مردم راشکسته اند و معلوم نیست برای دادن یک وام اشتغال و ازدواج باید چه تعداد ضامن و از کجا این ضامنها به بانکها بروند.
مجلس هر چه سریعتر در رابطه با درشت گویی امریکا اعلام موضع کند
خبرگزاری شبستان: نماینده محلات باتشکر از وزارت خارجه برای اعلام مواضع در مورد درشت گویی های امریکا در رابطه با تروریسم خواندن ایران گفت: از مجلس می خواهیم هر چه سریعتر در این زمینه اعلام موضع کند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات در مجلس در ادامه جلسه علنی دوشنبه 17 خرداد و در اخطار قانون اساسی و با استناد به اصل 3 گفت: این اصل به جلوگیری از نفوذ عجانب تاکید دارد و ما ضمن تشکر از مواضع وزارت امور خارجه در رابطه با درشت گویی امریکا در مورد تروریسم خواندن کشور اما نسبت به اینکه مجلس تاکنون در این رابطه موضع اشکاری نداشته است انتقاد داریم.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه رهبری روز گذشته فرمودند مجلس باید در چنین مواقعی موضع گیری داشته باشد و در همین زمینه از مواضع مجلس نهم تشکر کردند اما ما از دیروز تا الان موضع اشکاری از سوی مجلس دهم در رابطه با این درشت گویی امریکا ندیدهایم و تقاضا دارم در این زمینه هر چه سریعتر مواضع مجلس اعلام شود.
رشد اقتصادی ۵ درصد را برای سال ۹۵ پیش بینی می کنیم
علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در جلسه علنی امروز دوشنبه 17 خرداد و در گزارشی در رابطه با بحث اقتصاد مقاومتی و سرمایه گذاری گفت: تحقیقات نشان می دهد که حاکمیت قانون بسترساز شکوفایی در یک جامعه پایدار است.
وی اظهار کرد: پیش از شروع به کار دولت ترکیبی از نارسایی های بلندمدت ساختاری و سیاستهای نادرست اقتصادی و تحریمهای مالی فراروی ما بود، رشد اقتصادی با میانگین 2/2 درصد در دوره 8 ساله منتهی به سال 92 وجود داشت و این رشد نازل و بسیار کمتر از 6/4 درصد رشد بلندمدت اقتصادی کشور در نیم قرن اخیر بود.
وی گفت: به خاطر دارید کشور چه شرایطی را در سال 91 و 92 تجربه کرد، تداوم رشد منفی اقتصادی و نرخ بالای تورم رکود تورمی بی سابقه ای را برای کشور رقم زد.
طیب نیا با بیان اینکه رشد اقتصادی در سال 91، منفی 8/6 درصد و در سال 92، من 9/1 درصد بود گفت: رسیدن به نرخ تورم سالیانه 40 درصد و تورم نقطه به نقطه 45 درصدی مسایلی بود که دولت یازدهم پیش رو داشت اما توانست با اتخاذ سیاستهای انضباطی و مالی و پولی و بازگرداندن آرامش به اوضاع سیاسی و بین المللی فضا را فراهم کند که تا حدودی شاهد آرامش در بازار کالا و ارز باشیم.
وی ادامه داد: متوسط نرخ دلار در بازار آزاد در سال 94 معادل 3 هزار و 450 تومان بود که در مقایسه با سال 92 حدود 2/5 درصد افزایش داشت.
وزیر اقتصاد و امور دارایی گفت: با اتخاذ سیاستهای صحیح توانستیم رشد اقتصادی مثبت را به کشور بازگردانیم این در حالی بود که سال 94 یکی از سالهای سخت و دشوار برای اقتصاد ایران بود.
وی با اشاره به سقوط 46 درصدی سقوط قیمت نفت در بازارهای جهانی گفت: سقوط 46 درصدی قیمت نفت در بازارهای جهانی تحت تاثیر رویکرد عربستان سعودی در افزایش عرضه و مازاد عرضه و پیشی گرفتن عرضه نسبت به تقاضا بود.
گزارش ۶ ماهه حل آسیب های اجتماعی آبان ماه به رهبری ارایه می شود
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در ادامه جلسه علنی امروز 16 آذر و پس از سخنان رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و برخی نمایندگان دیگر در سخنانی گفت: در شورای اجتماعی 23 دستگاه اجتماعی عضو هستند که در واقع دستگاه بین قوایی هستند و جلسات این شورا مستمر است و در این جلسات هر کدام از دستگاهها متناسب با وظایف خود گزارش کارهایی را که انجام داده اند ارایه می دهند.
وی با بیان اینکه در اهداف شاخصگذاری شده است گفت:دستگاهها با توجه به وظایف ذاتی که دارند برخی کارها را انجام می دهند.
وی با بیان اینکه در حوزه اقتصاد مقاومتی یکی از موضوعات مهمی که وزارت کشور متولی ان است مسایل اجتماعی است گفت: ما تلاش داریم که مسایل اجتماعی انگونه که بتواند ارتباط این مسایل را توجیه کند و در دستور قرار دهد و در حوزه مسایل اجتماعی و فرهنگی خود را موظف به اجرای قوانینی که مجلس و سایر دستگاهها وضع می کند می دانیم.
وی با بیان اینکه در حوزه اسیبهای فرهنگی و اجتماعی در سال 93 بیش از 230 هزار تذکر و هدایت به کلانتری انجام شده است گفت: ما در حوزه وظایف قانونی خود تلاش داریم این رفتارها را کنترل کنیم و این اسیبها را پایین بیاوریم گرچه برخی معتقد به اشد برخورد در حوزه اسیبهای فرهنگی است اما برخی دیگر نیز اعتقادی به برخورد ندارند.
وی با اشاره به امار یکی از نمایندگان از 25 میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور گفت: ما از ده میلیارد تا 25 میلیارد دلار امار برای قاچاق در کشور داریم که کشف ان را گمرک و سقف ان را دستگاههای دیگر مشخص می کنند چرا باید از این تریبون خبری را اعلام کنیم که باعث برخی مشکلات شود.
وی با بیان اینکه از سال 93 تا 94، 40 درصد قاچاق کالا به ویژه قاچاق سوخت داشتیم ما در حوزه مواد مخدر 16 درصد افزایش کشفیات داشتیم و امار سرقت ناهنجاری و طلاقمان نیز پایین امده است.
وزیر کشور با اشاره به اینکه قرار است در ابانماه گزارش 6 ماهه از سوی وزیر کشور به مقام معظم رهبری در بحث حل مشکلات و معضلات و اسیبهای اجتماعی ارایه شود گفت: مقام معظم رهبری فرموده اند گزارشهای کارهای عادی و جاری را نیاورید و باید در این زمینه و در این 6 ماه کار فوق العاده انجام داده باشید و ان گزارش را ارایه دهید.
لزوم تغییر اساسنامه صندوق توسعه ملی/به توسعه نگاه منطقهای داشته باشیم
محمد فیضی زنگی نماینده مردم اردبیل در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز دوشنبه 17 خرداد و در بررسی بحث اسیبهای اجتماعی در صحن مجلس گفت: در کشور ما متاسفانه نگاه ملی به توسعه باعث به وجود امدن توسعه نامتوازن شده است و وقتی به شاخصها نگاه می کنیم متوجه می شویم که 5 استان کشور تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده اند و مابقی استانها سهم ناچیزی از تولید ناخالص ملی دارند.
وی با بیان اینکه اسیبهای اجتماعی در اقصی نقاط کشور وجود دارند گفت: نگاه ملی به توسعه باید جای خودش را به توسعه منطقه ای دهد زیرا وقتی امکانات و تسهیلات به صورت عادلانه در همه استانهای کشور توزیع شود قطعا برخی مشکلات نیز رفع می شود.
نماینده مردم اردبیل در خانه ملت با بیان اینکه مهاجرت در استانهای محروم و توسعه نیافته تبعات منفی را به همراه دارد گفت: اگر می خواهیم در توزیع مناسب امکانات و تسهیلات در کشور گامهای موثر برداریم باید بحث شکل گیری فراکسیون مناطق محروم را مورد توجه قرار دهیم و به پیشنهاداتی که این مجمع ارایه می دهد توجه کنیم.
وی با اشاره به لزوم ایجاد تغییرات در اساسنامه صندوق توسعه ملی گفت: در اساسنامه صندوق توسعه ملی هیچ برش استانی دیده نمی شود ما باید این اساسنامه را به گونه ای اصلاح کنیم که سهم استانها نیز از این صندوق مشخص شود.
دولت لایحه برنامه ششم توسعه را اصلاح نکند، نمایندگان آن را نمیپذیرند
مهرداد بائوج لاهوتی نماینده مردم لنگرود در نشست علنی امروز (یکشنبه، 16 خرداد) در تذکر آئین نامهای با استناد به بند 11 ماده 24 درباره دستور کار جلسه امروز مبنی بر قرائت گزارش مرکز پژوهش های مجلس درمورد وضعیت کشور در آستانه تدوین برنامه پنجساله ششم توسعه، گفت: باید قانون ششم برنامه توسعه روند خود را در مجلس سپری کند؛ یعنی ابتدا رئیس جلسه باید مشخص میکرد که آیا نیاز بود برای بررسی دوباره برنامه ششم کمیسیون تلفیق تشکیل میشد یا خیر؟
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از سوی دیگر دولت باید لایحه برنامه ششم توسعه خود را پس بگیرد چرا که دارای اشکالات زیادی است و اگر این اتفاق نیفتد، نمایندگان آن را نمیپذیرند زیرا باید اصلاح شود و سپس در مجلس دهم مورد بررسی قرار گیرد.
دکتر لاریجانی در پاسخ به این تذکر گفت: زمانی که پایان عمر دورهای از مجلس فرا میرسد دولت باید لوایح مورد نیاز خود را بار دیگر برای مجلس جدید ارسال کند که طبعا لایحه برنامه توسعه نیز یکی از این موارد خواهد بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: دولت میتواند این لایحه را در صورت ارسال مجدد آن به مجلس اصلاح کند.
انتقاد کواکبیان از صداوسیما درباره اعلام خبر انتخاب هیئت رئیسه مجلس
مصطفی کواکبیان در نشست علنی امروز (یکشنبه، 16 خرداد) مجلس شورای اسلامی در اخطاری با اشاره به اصل 67 قانون اساسی و تذکری به استناد ماده 77 آیین نامه داخلی مجلس، گفت: روز سه شنبه هفته گذشته در زمان رأی گیری برای انتخابات هیئت رئیسه مجلس، من انصراف خود از حضور در انتخابات ریاست مجلس را اعلام کردم ولی صدا و سیما اعلام کرد که کواکبیان تنها 11 رأی را به خود اختصاص داده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی خطاب به دکتر لاریجانی افزود: شما رویه مجلس را می دانید؛ اگر کسی انصراف دهد آرای او جزء آرای باطله محسوب می شود اما شما این موضوع را اعلام نکردید و صدا و سیما هم بحث انصراف بنده را مطرح نکرد.
وی تأکید کرد: خواهشمندم طبق تأکیدات مقام معظم رهبری که اخیرا فرمودند یکی از شاخص های انقلابی بودن، تقوای دینی و سیاسی است، تقوا و عدالت در مجلس رعایت شود.
نظر شما