به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، تانکرهای خارجی به کمک ایران می آیند، روابط ایران و ارمنستان توسعه می یابد، آیا ایران در اوپک دست برتر را دارد، بنگلادش؛ خواهر خوانده چابهار برخی از سرتیترهای مهم اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
آیا ایران در اوپک دست برتر را دارد؟
ایران جایگاه خود را در سازمان صادرکنندگان نفت ارتقا داده و اکنون در موقعیت بهتری نسبت به گذشته قرار دارد. این کشور در دوران تحریم به یکی از دولت های کم تاثیر در اوپک مبدل شده بود و فضای مناسبی برای بازی گردانی عربستان در همین روزها فراهم بود. اما اکنون زمان تغییر کرده است و همه چیز وارد فضای تازه ای شده به طوری که ریاض نه تنها قادر نیست اجماعی در میان صادرکنندگان نفتی ایجاد کند بلکه با لابی گری های تهران عربستان سعودی حتی در میان کشورهای عربی نیز موقعیت سابق خود را در اختیار ندارد.
ایران در بازار جهانی نفت همانند روزهای سال های 2007 و 2008 که عراق و عربستان به سوی بازار یورش آورده بودند به مشتریان آسیایی خود تخفیف های بسیاری ویژه ای می دهد تا بتواند صادرات بیشتری را انجام دهد.
تحریم ها عملا به اقتصاد ایران ضربات سهمگینی را وارد کرده اما تهران در طول یک سال گذشته توانسته است بخشی از بازار از دست رفته اش را بازیابی کند.
جمهوری اسلامی خواهان حضور بیشتر در بازارهای آسیایی است جایی که سعودی ها هم به سوی آن چشم دوخته اند به همین جهت هر کدام از این کشور ها که تخفیف های بیشتری به مشتریان دهند می توانند موقعیت خود را در بازار تقویت کنند.
گفته می شود عربستان برای آنکه ایران به بازارهای اروپایی دست راسی نداشته باشد تخفیف های خاصی را در اختیار این دسته از کشورها قرار داده تا بتواند جایگاه ایران را تضعیف کند.
در حالی که اگر لیبی ، کانادا و نیجریه تولید نفت خود را به میزان نرمال گذشته بازگردانند این عربستان است که باردیگر زیان خواهد کرد اما جایگاه روسیه هم در این میان قابل بررسی است .
تهران به واشنگتن چه گفت؟
جمهوری اسلامی ایران می گوید این عربستان سعودی است که حامی اصلی تروریسم در منطقه خاورمیانه و جهان است نه تهران !
این مطلب را وزارت خارجه ایران در پاسخ به ادعای آمریکایی مطرح می کند که حضور مستاشری در سوریه و عراق و همچنین حمایت از حزب الله لبنان در مقابل تجاوزگری اسرائیل را حمایت از تروریسم معرفی کرده است. این مساهل در سال 2015 نیز توسط آمریکایی ها تکرار شده است.
گفته می شود امیدواری هایی وجود داشت که تا بر اساس برجام و توافق هسته ای برخی از نگرانی ها و درگیری های منطقه ای میان ایران و آمریکا حل و فصل شود اما انتشار این گزارش باردیگر فضا را متشنج کرده است.
آمریکایی ها همچنین ادعا می کنند ایران گروه های شیعی را در عراق نوسازی و احیا کرده است که بر علیه داعش مبارزه کنند . این گروه ها مسلح هستند و زیر شاخته های از حزب الله به شمار می روند که آمریکایی ها ادعا می کنند قادر هستند بر آنچه در تحولات منطقه ای رخ می دهد تاثیر گذاری بیشتری داشته باشند.
گروه های آمریکایی ها همچنین ادعا می کنند ایران طی سال گذشته نیروهای نظامی اشان را به سوریه ،اعزام کرده است و از جریان های فلسطینی در مقابل اسرائیل در غزه و همچنین دولت عراق حمایت می کنند.
در همین حال گفته می شود آمریکایی ها از نقش رو به گسترش جمهوری اسلامی و انزوای سیاسی عربستان سعودی بسیار نگران هستند.
آنها همچنین ادعا می کنند چالش های منطقه ای و آنچه بحران های خاورمیانه را گسترش می دهد به نقش ایران در این تعاملات وابسته است .
ایران و عربستان در حال حاضر جنگ منطقه ای و نیابتی را آغاز کرده اند که در یمن شاهد نمونه های از آن هستیم.
تانکرهای خارجی به کمک ایران می آیند
بیش از 25 تانکر غول پیکر اروپایی و آسیایی نفت ایران را به بازارهای جهانی می برند. گزارش های تمکیلی نشان می دهد در حالی عربستان سعودی با تخفیف ویژه نفتش را به اروپایی ها می فروشد اما کشورهای اروپایی کماکان علاقه مند هستند نفت بیشتری از ایران بخرند. سعودی ها برای آنکه جایگاه خود را در بازارهای انرژی از دست ندهند وضعیت چالش برانگیزی را در مقابل خود می بینند. در همین حال نباید از نظر دور داشت که شرکت نفت عربستان Aramco در نامه ای که به شرکت های نفتی در شمال غرب اروپا ارسال کرده است گفته : حاضر است برای نفت خود تا 35 درصد به آنها تخفیف دهد.
این در حالی است که برای کشورهای حاشیه مدیترانه این رقم 10 درصد عنوان شده است. نباید فراموش کرد که ایران تا پنج سال آینده کماکان به جهت وجود تحریم های که صنایع نفت آن را تحت تاثیر خود قرار داده بود با چالش جدی عدم وجود تعداد کافی کشتی ها برای انتقال نفتش به اروپا مواجهه است.
آنطور که گزارش ها نشان می دهد جمهوری اسلامی در آوریل گذشته یک سوم نفت خود را از طریق کشتی های خارجی به بیرون منتقل کرده است .
ایران در طور مدت گذشته همچنین تلاش کرده است با بتواند ضرباتی را که از سال 2011 و 2012 متحمل شد را جبران کند اما نفت ایرانی کماکان با بحران های جدی رو به رو هستند.
صاحبان شرکت های حمل و نقل دریایی عموما بر این باورند بازار ایران به علت وضعیت خاصش بسیار جذاب است ولی مسائلی از جمله بیمه می تواند این صنعت را متاثر از خود کند.
برخی از این شرکت ها در طول یک سال گذشته روانه ایران شده اند تا بتوانند همکاران منطقه ای بیابند.
چرا غرب ایران را حامی ترور می خواند؟
آمریکایی ها ادعا می کنند ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است. این در حالی است که جمهوری اسلامی تنها دولتی در منطقه خاورمیانه به شمار می رود که در دو جبهه عراق و سوریه با گسترش داعش به همراه دولت های مرکزی این کشور ها مشغول مبارزه است. اگر در حال حاضر شاهد آن هستیم که رقه پایتخت خود خوانده داعش بعد از گذشت 5 سال بلاخره مورد حمله دولت مرکزی و جنگنده های روسی قرار گرفته است نقش ایران را نباید نادیده بگیریم. در این شرایط وضعیت جهان عرب آشفته تر از گذشته است. سعودی در یمن و بحرین شکست خورده و ایده آل هایش در سوریه عملا به باد سپرده شده اند. این کشور در اجلاس های نفتی منزوی است و عرصه جهانی به علت حمایت آن از تروریسم آن را تحت فشار قرار می دهند. اما در این شرایط چرا آمریکایی ها ایران را حامی اصلی تروریسم در منطقه معرفی می کنند؟
همانند سال 2015 این جدول که توسط دولت آمریکا تنظیم می شد با اشاره به دو مورد حمایت از دولت بشار اسد و حزب الله لبنان ایران را در صدر جدول حامیان تروریسم قرار داد. نباید فراموش کرد که تهران به عنوان یکی از حامیان مبارزه با تروریسم و دشمنان داعش تلاش کرده است تا عملا این گروه تروریستی را در وضعیتی که عربستان سعودی و ترکیه از آن حمایت می کنند محدود کند. این گزارش همچنین تلاش می کند تا ناآرامی های مدنی در بحرین را ضد خلیفه گری آل خلیفه است به ایران مرتبط سازد و می نویسد ایران به گروه های مخالف دیکتاوری بحرین سلاح داده است. در بخش دیگری از این گزارش ضمن اشاره نکردن به بمباران یمن توسط بمب های خوشه ای الحوثی ها را تحت کنترل ایران معرفی می کند.
روابط ایران و ارمنستان توسعه می یابد
جمهوری ارمنستان که درگیر جنگی گسترده با آذربایجان است خواهان گسترش مناسباتش با ایران است. آذربایجان که به عنوان پایگاه رژیم اسرائیل در منطقه شناخته می شود قصد دارد بخش های از خاک ارمنستان را به اشغال خود در آورد. دیکتاتور آذربایجان الهام علی اف که حکومت را از پدرش تحویل گرفته است طی سالهای گذشته این کشور کوچک را که در همسایگی دریای خزر است به محل تردد جاسوس های اسرائیلی و تروریست های داعشی مبدل کرده است. در همین حال ارمنستان یکی از محل های سرمایه گذاری ایران در عرصه جهانی خواهد بود . این کشور در عین همسایگی همواره در دروه های مختلف روابط خوبی را با تهران داشته است و مناسبات ایران و ایروان می تواند در زمینه های مختلفی از جمله مسائل فن آوری ، سوخت و همچنین حمل و نقل جایگاه خود را احیا کند.
امروز در شرایط پسا تحریم می توان امید وار بود ایران و ارمنستان بتوانند موقعیت مناسبات خود را گسترش و از فرصت های پیش آمده استفاده کنند.
ایران همانطور که اشاره شد می تواند در زمینه های فنی و مهندس و همچنین تکنیکال به ارمنستان سرویس دهد ، در حالی که ارمنستان نیز قادر است راه ایران را برای اتصال به دریای سیاه محیا کند.
دو کشور ایران و ارمنستان می تواند در تامین امنیت وثبات منطقه ای نقش ایفا کنند و برخی دولت هایی را که قصد دارد این منطقه را به سوی نا امنی پیش ببرند کنترل کنند.
ترکیه ۴.۲ میلیارد دلار در صنایع انرژی ایران سرمایه گذاری می کند
جمهوری اسلامی ایران و همسایه شمالی اش ترکیه در خصوص جذب سرمایه های این کشور در صنایع وابسته به انرژی جمهوری اسلامی به توافق رسیده اند. گزارش ها نشان می دهد 4.2 میلیارد دلار از سرمایه های ترکیه وارد صنایع انرژی ایران از جمله پتروشیمی و تولید برق شده است .
در همین حال گفته می شود سرمایه های 4.2 میلیارد دلاری برای ساخت هفت نیروگاه گازی صرف خواهد شد که بزرگترین سرمایه گذاری خارجی پس از رفع تحریم ها بوده است .
گفته می شود این نیروگاه های در هفت نقطه متفاوت ساخته خواهند شد و قرار است 6 هزار مگاوات برق را روانه شبکه توزیع برق ایران کنند.
در فصل های سرد سال عموما ایران و کشورهای همسایه شمالی اش سوآپ برقی داشته اند . گفته می شود این هفت نیروگاه قادر خواهند بود 10 درصد از انرژی مورد نیاز ایران را تامین کنند که به نوبه خود پروژه بسیار عظیمی است. در همین حال نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی ایران این هفت نیروگاه را که به تولید برق می پردازند در سال 2017 افتتاح خواهد کرد.
قدرت های جهانی از جمله آمریکا و اتحادیه اروپایی در کنار سازمان ملل متحد سال گذشته توافق کردند تحریم های بین المللی علیه اقتصاد ایران را برداشته و در اعزای آن ایران نیز پذیرفت تا برنامه هسته ای اش را در بخش های متوقف کند و تغییر کاربری دهد.
این مساله برای برخی از کشورهای منطقه از جمله ترکیه و عربستان سعودی که ایران در انزوا را در برنامه خود داشتند بسیار ناراحت کننده بود. در همین حال راق (رژیم اشغال گر قدس ) نیز از نزدیکان به ترکیه و عربستان در انزوای منطقه ای و جهانی ایران بود .
فیلیپین به طرح های LNG ایران می پیوندد
در حالی که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برای نمایشگاه نفت و گاز آذربایجان پیام فرستاد و این کشور کوچک شمالی را تعیین کننده در بازار انرژی جهانی توصیف کرد ایران به عنوان بزرگ ترین دارنده منابع نفتی و گازی منطقه خاورمیانه و قفقاز قرار است سهم قابل توجهی در بازارهای جهانی انرژی به خصوص گاز ایفا کند.
مشتریان جدید ایران را طیف گسترده ای از کشورهای منطقه و جهان از کرواسی و سوئیس در اروپا تا فلیپین در آسیای شرقی تشکیل می دهد . در همین حال پدرو آگوینو رئیس شرکت ملی نفت فیلیپین امروز شنبه مهمان تهران بود .
آگوینو در سفر به جمهور اسلامی ایران برای خرید LNG از این کشور به توافقاتی با همتایان ایرانی خود رسید . گفته می شود ایران قصد دارد مجموعه تولید LNG را با ظرفیت تولیدی 18 میلیون تن در سال با سرمایه های فلیپین بنا کند. آنطور که گزارش های تکمیلی نشان می دهد این مجموعه قرار است با یاری یک شرکت اروپایی و شرکت نفت فلیپین فعالیت خود را آغاز کند.
بازارهای اروپایی یکی از محوری ترین برنامه های ایران به شمار می روند. گفته می شود ایرا 34 تریلیون متر مکعب منابع کشف شده گاز دارد که تنها 17 درصد از بازهای جهانی را در اختیار خود دارد.
ایران فضا میان اعضای اوپک را خوب توصیف کرد
اجلاس سران اوپک پنجشنبه در حالی در وین به پایان رسید که به نظر می رسد این اجلاس با آنچه در دوحه برگزار شده بود تفاوت های بسیاری دارد. گفته می شود اوپک همانند ببری کاغذی دیگر قادر نیست در قیمت های جهانی نفت تاثیرات عمیقی بگذارد و اعضای ان تحت تاثیر اختلافات سیاسی نمی توانند تصمیمات واحدی اتخاذ کنند .اما آنچه بیژن زنگنه وزیر نفت ایران پس از این اجلاس و در روز جمعه عنوان کرد تلاش اعضای اوپک برای رسیدن به توافقی مشخص برای تولید و قیمت هاست . برخی تحلیل گران بر این باورند ایران و برخی از اعضای اوپک می توانند برای نفت 50 دلاری به توافق برسند. باید دید در این شرایط آیا عربستان سعودی می تواند با آشتی ایران و دیگر اعضای پیمان اوپک کنار بیاید؟
ایران در اوپک خواهان توافق برای سقف تولید مشخص برای هر کشوری است اما عربستان سعودی می گوید باید تصمیم جمعی گرفته شود و همه اعضا به آن پایبند باشند.
وزیر نفت ایران پس از اجلاس اوپک گفته است : ما همسایه هستیم و همه ما عضو اوپک هستیم و باید با هم کار کنیم .
آژانس بین المللی انرژی می گوید ایران پس از تحریم ها و ماه آوریل 2016 4 میلیون بشکه در روز نقت استخراج کرده است. البته از جمله مسائلی که در این میان حل نشده باقی مانده مساله کشتی ها و انتقال پول به بانک های اروپایی و امریکایی و استفاده از دلار آمریکا است چرا که هنوز مکانیزم پیچیده تحریم ها نتوانسته است فضای اقتصادی با ایران را به طور کامل برای سرمایه گذاران امن جلوه دهد.
ایران در عین حال می گوید همه اعضای اوپک باید حضور این کشور را در بازار جهانی انرژی بپذیرند.
بنگلادش به خواهر خواندگی چابهار می آید
در حالی که سرمایه گذاری هندوستان در بندر چابهار ایران سر و صدای بسیاری را در محافل سیاسی و اقتصادی چین و پاکستان ایجاد کرده است گزارش های از سرمایه گذاری برای ساخت مکمل بندر چابهار در بنگلادش حکایت دارد. در همین حال چین نیز در کنار بندر گوادر در پاکستان در بندری در کامبوج سرمایه گذاری کرده است به همین جهت رفتار هند در بنگلادش کاملا قابل درک خواهد بود.
قرار است با سرمایه گذاری هند بندر چابهار ایران به یکی از اصلی ترین کانال های ارتباطی میان اقیانوس هند و آسیای مرکزی مبدل شود که این مهم چابهار را به نقطه ای استراتژیک در منطقه آسیای مرکزی و خاورمیانه تبدل می کند.
بندر پایرا در بنگلادش به گفته مقامات هندی قادر خواهد بود مکمل چابهار در ایران باشد . این بندر در همین حال می تواند به پایگاهی برای پهلو گرفتن کشتی های نظامی و کشتی های باری مبدل شود. ایران در همین حال قصد دارد بخش بیشتری از صادرات محصولات پتروشیمی ، نفت و گازی را به هند صورت دهد.
هند هشتاد درصد از انرژی مصرفی خود را وارد می کند .گفته می شود بنگلادشی ها خواهان حضور هند در مرزهای خود هستند و سرمایه گذاری در این بندر می تواند آینده بهتری را برای تجارت منطقه ای به دنبال داشته باشد.
نظر شما