فرش دستباف؛ مزیت ایران در جهان

خبرگزاری شبستان:کشورمان به منظور گسترش صادرات غیرنفتی و حضور در بازارهای جهانی درصدد پیوستن به سازمان تجارت جهانی است و در حاضر عضو ناظر این سازمان است و یکی از صنایع مهمی که در این زمینه باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستبافت است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: یکی از پدیده‌های قابل توجه در سالهای اخیر روند رو به رشد جهانی شدن است. کشور ما نیز به منظور گسترش صادرات غیر نفتی و حضور در بازارهای جهانی درصدد پیوستن به سازمان تجارت جهانی(WTO) برآمده و در حال حاضر عضو ناظر این سازمان است. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد صنعت فرش دستبافت است. شاخص توان رقابت صادراتی فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی اصفهان برابر با ۸۸/۰ است و بیانگر این است که فرش دستبافت ۶۵ رج ابریشمی استان اصفهان در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت است. شاخص مزیت نسبی نیز بر اساس هزینه واحد که همان مزیت رقابتی واقعی در شرایط رقابت آزاد شرایط بعد از پیوستن ایران به (WTO) است، برابر با ۷۹/۰ و نشان دهنده مزیت نسبی این استان در تولید فرش مذکور می‌باشد.

 

بنابراین گزارش، توانمندی ایران در عرصه فرش ذستباف بر کسی پوشیده نیست؛ مزیتی که باید روی آن سرمایه گذاری های بیشتری صورت گیرد تا نتایج تاثیرگذاری را از این طریق شاهد باشیم. ایرنا در این زمینه به نقل از سیدمجتبی عراقچی، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف تهران نوشته است: "ممنوعیت واردات فرش ایران به آمریکا(که در ردیف تحریم های اعمال شده مرتبط با مسایل هسته ای نبود) با تلاش موثر دولت یازدهم و تیم مذاکره کننده هسته ای رفع شد و اکنون بازار آمریکا به روی صادرکنندگان فرش ایران باز شده و مشکلی برای ارسال فرش دستباف به این کشور و کشورهای اروپایی وجود ندارد.

 

مشکل اصلی صنعت فرش دستباف؛ قیمت تمام شده برای تولید کننده و تورم داخلی است. 80 درصد قیمت تولید یک فرش دستباف مربوط به مزد کارگر بافنده است و هر سال نیز این رقم افزایش می یابد. افزایش سالانه مزد کارگران و همچنین تورم داخلی به طور طبیعی منجر به افزایش هزینه و قیمت تمام شده تولید فرش دستباف می شود. امروز در بازار جهانی با رقبای متعددی همچون هند، پاکستان و افغانستان روبرو هستیم. در این کشورها به دلیل وجود نیروی کار ارزان، قیمت نهایی فرش دستباف بسیار ارزان تر است. در زمینه فروش فرش های دستباف هنری و گران قیمت مشکلی وجود ندارد و رقیبی نداریم اما مشکل اصلی ما در خصوص فروش فرش های دستباف تجاری و ارزان قیمت است.

 

عمده مشکل ما فروش فرش های صنعتی و تجاری در بازارهای جهانی است و برای مثال بازار این نوع فرش در آمریکا در اختیار هندوستان است که بازرگانان این کشور محصولات خود را با نصف قیمت کنونی ما عرضه می کنند. دولت در سال های گذشته جوایز صادراتی برای صادرکنندگان فرش درنظر گرفته بود که حدود پنج سال است پرداخت نمی شود که البته براساس قول های دولتمردان قرار است دوباره به صادرکنندگان برتر پرداخت شود. تنها در صورت حمایت همه جانبه دولت از صادرکنندگان و فروشندگان است که می توان بازارهای از دست رفته فرش دستباف ایرانی در اروپا و آمریکا را بازپس بگیریم."

 

یادآور می شود: قدیمی‌ترین نمونه قالی ایرانی که یافته شده قالیچه‌ای است با نقوش اصیل هخامنشی که در گور یخ‌زده یکی از فرمانروایان سکایی در دره پازیریک در ۸۰ کیلومتری مغولستان بیرونی پیدا شده و قالی پازیریک نامیده می‌شود. پژوهشگران این قالی را از دست‌بافت‌های پارت‌ها و یا مادها می‌دانند. قالی ایرانی از دیرباز معروف و مورد استفاده بوده. گزنفون تاریخ‌نگار یونانی در کتاب سیرت کوروش می‌نویسد: «ایرانیان برای این‌که بسترشان نرم باشد قالیچه زیر بستر خود می‌گسترند.» سالنامه چینی سوئی‌سو در دوره ساسانی از فرش پشمی ایران به عنوان کالای وارداتی به چین نام می‌برد. فرش معروف بهارستان در کاخ تیسفون نیز به خاطر شکوهش بازتاب گسترده‌ای در ادبیات اسلامی داشته‌است.

کد خبر 549551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha