به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از شبکه خبری «لها»، مسلمانان در کشورهای اسلامی و عربی از نیمه ماه شعبان امسال با تزیین مساجد و خیابان های شهرهای خود و نصب فانوس ها در آن ها، خود را برای استقبال از ماه مبارک رمضان آماده کرده اند.
در کشورهای عربی و اسلامی با نزدیک تر شدن به زمان حلول ماه رمضان، شادی و نشاط در میان کودکان و بزرگسال موج می زند و شهرهایی چون بیروت و «طرابلس» لبنان، «قاهره» مصر و «رباط» مراکش هر کدام با آداب و رسوم خاص خود به استقبال ماه مبارک رمضان می روند.
رباط؛ دهه های مبارک
مراکشی ها با گفتن این جمله در دهه پایانی ماه شعبان، به استقبال ماه مبارک رمضان می روند و خانه ها و مساجد را تمیز و غبار روبی می کنند و ظرف هایی را که از سال گذشته خراب و کهنه شده به دور انداخته و لوازم جدید برای منازل خود می خرند و آشپرخانه خود را برای ماه رمضان تمیز می کنند. برخی خانواده های مراکشی حتی فرش های خود را عوض می کنند و در ماه رمضان علاوه بر رفتن به مساجد، به دید و بازدید در خانه های هم نیز می روند تا روابط خود را مستحکم تر بکنند.
یکی دیگر از آداب و رسوم مردم مراکش در ماه رمضان، جشن گرفتن برای کودکانی است که برای اولین بار روزه گرفته اند. اهل خانواده برای دختر و پسر خود لباس می خرند. بانوان نیز به مناسبت ماه رمضان دستان خود را با حنا طراحی می کنند.
رمضان در بیروت و طرابلس
رویت هلال ماه توسط مسلمانان در لبنان سنتی قدیمی است كه به آن «سیبانه» می گویند و مردم بعد از نماز عشاء به انتظار رویت هلال ماه رمضان می نشینند. پیش از این به این سنت «استبانه» می گفتند که به مرور زمان از لحاظ لفظی به «سیبانه» مشهور شده است.
یكی دیگر از سنت های موجود در لبنان در ماه رمضان، بیدار كردن مردم برای خوردن سحری توسط افرادی است كه به آنان «مسحراتی» می گویند.
پیش از آغاز ماه رمضان، مردم خیابان ها و مساجد را تزیین و غبارروبی می کنند و خود را برای دوره های حفظ قرآن کریم آماده می کنند. از دیگر آداب و رسوم مسلمانان در لبنان این است که «مسحراتی» ها نیمه شب بر طبل می کوبند و مردم را برای سحر بیدار می کنند. البته در بیشتر اوقات مردم لبنان شب های رمضان بیدار هستند و شب خود را در رستوران ها و مراکز تفریحی می گذرانند.
در همین راستا، مردم شهر طرابلس، دومین شهر بزرگ لبنان پیش از ماه رمضان در خیابان ها سرود و مدایح نبوی می خوانند و خود را برای ماه رمضان آماده می کنند.
قاهره و حکایت فانوس های ماه رمضان
فانوس، سمبل خاص ماه رمضان در مصر محسوب می شود و پیش از ماه رمضان، مردم در خیابان ها فانوس آویزان می کنند و کودکان برای خود فانوس می خرند. رسم روشن کردن فانوس در مصر به دوران خلیفه فاطمی باز می گردد و در آن زمان برای رویت هلال ماه با فانوس بیرون می رفتند.
فانوس ها در خیابان ها و خانه ها آویزان است و مردم نیز پیش از حلول ماه رمضان سرودهایی در استقبال از ماه رمضان در خیابان می خوانند.
بر اساس گزارش ها، یکی از خلفای فاطمی برای این که خیابان های قاهره در شب های رمضان روشن باشد به شیوخ مساجد دستور داده بود تا فانوس ها را آویزان کنند و با شمع داخل آن را روشن کنند.
نظر شما