به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، گزارش CNN از حج ۹۵، اولین سرمایه های روسی به ایران آمد، روسیه آب سنگین ایران را می خرد، ایران به اندونزی گاز صادر می کند برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
گزارش CNN از حج ۹۵/ ایرانی ها به مکه نمی روند
جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بلاخره و بعد از جلسات پراکنده نتوانستند در خصوص حج سال 2016 به توافق برسند. ایرانی ها خواهان حفظ جان حجاج خود در عربستان هستند اما سعودی ها به این کشور گارانتی لازم را نمی دهد. در همین حال محدودیت های پروازی که عربستان سعودی برای ایران ایجاد کرده است نیز مشکلات میان دو طرف را گسترش داده و عربستان در نهایت با پرواز تنها نیمی از هواپیما های ایرانی در آسمان این کشور که شامل حجاج باشند موافقت کرده است.
روابط سیاسی میان ایران و عربستان پس از اعدام عالم شیعی توسط رژیم سعودی قطع شد و معترضان ایرانی نیز خشم خود را نسبت به امکان سیاسی سعودی در دو شهر تهران و مشهد به نمایش گذاشتند.
در همین حال نباید از نظر دور داشت که جنگ نیابتی میان دو کشور ایران و عربستان در منطقه خاورمیانه به راه افتاده است و حتی دولت های نظیر ترکیه نیز با آنچه میان تهران و ریاض در جریان است موافق نیستند. اما حج به عنوان عامل وحدت میان مسلمانان اکنون به یکی از مسائل چالش برانگیز منطقه ای مبدل شده است .
سابقه دریگری میان عربستان و ایران در مراسم حج سال 1987 نیز مشاهده شده است .در آن مراسم سعودی ها به سوی معترضان ضد غربی شلیک کرده و 400 تن را که درمیان آنها شیعیان ایرانی نیز حضور داشتند به شهادت رساندند.
در حال حاضر جنگ یمن ، بحران بحرین و آنچه در سوریه ، لیبی ، تونس و مصر می گذرد پس لرزهای درگیری های میان ایران و عربستان است .
عربستانی که در یک دوره کوتاه تلاش های را برای بهبود مناسباتش با تهران آغاز کرد اما تغییر دولت در این کشور و مرگ پادشاه عملا فضا را بحرانی کرد.
روسیه آب سنگین ایران را می خرد
روسیه قصد دارد همانند ایالات متحده آمریکا بر اساس توافق اتمی بخشی از آب سنگین تولیدی نیروگاه اراک را بخرد.
این در حالی است که ایران می گوید فروش 40 تن آن سنگین به روسیه هنوز نهایی نشده است و مراحل اجرایی آن در دست بررسی است . نباید از نظر دور داشت که نیروگاه آب سنگین اراک بر اساس توافق هسته ای تغییر کاربری داده شد و بخشی از محصولات تولیدی اش به کشورهایی که خواهان آب سنگین بودن فروخته می شود.
امریکا اولین مشتری اب سنگین اراک است .این کشور هسته ای تمامی آب سنگین مصرفی اش را وارد می کند . ایران 130 تن از آب سنگین خود را بر اساس توافق هسته ای به فروش خواهد رساند که به مازاد آب سنگین شهرت دارد.
روسیه به جز خرید آب سنگین از ایران قصد دارد تا در ارتقا سانتریفیوژ های IR1 با جمهوری اسلامی همکاری کند . پیش از این روسها گفته بودند در ساخت نیروگاهی های 2 و 3 بوشهر با جمهوری اسلامی همکاری خواهند کرد.
این در حالی است که چین نیز قصد دارد شانس خود را در قرار داد های هسته ای جمهوری اسلامی ایران به آزمون بگذارد.
ایران می تواند ۵۰ درصد از گاز لیتوانی را تامین کند
لیتوانی یکی از خریداران گاز از روسیه و از کشورهای به جا مانده از اتحاد شوروی است که پس از لغو تحریم ها قصد دارد مناسبات انرژی خود را با جمهوری اسلامی توسعه بخشد.
این کشور همچنین یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا ، پیمان ناتو و اتحادیه مالی یورو محسوب می شود. نباید از نظر دور داشت که مناسبات ایران و لیتوانی می تواند این کشور در یک افق دو دهه ای از واردات گاز از روسیه بی نیاز کند.
گفته می شود در حاشیه سفر وزیر خارجه لیتوانی به تهران معاون وزیر انرژی این کشور نیز دیدارهای را با مقامات انرژی جمهوری اسلامی ایران داشت .
ویلنیوس همچنین گفته است خواهان سرمایه گذاری در بازارهای ال ان جی جمهوری اسلامی ایران است . لیتوانی می تواند در عرصه های فنی و کمک های فن آوری به ایران کمک کند.
مقامات لیتوانی قصد دارد وابستگی انرژی خود را به 50 درصد یعنی نیم از مقدار کنونی به روسیه برسانند و ایران می تواند یک تامین کننده مطمئن برای این کشور باشد.
ایران و لیتوانی پس از فروپاشی شوروی روابط سیاسی خود را آغاز کردند اما جمهوری اسلامی سفارت خانه ای در ویلنیوس ندارد.
معاون وزیر انرژی لیتوانی می گوید این کشور خواهان سرمایه گذاری بر روی بخش های گاز ماسه ای است .
ایران به اندونزی گاز صادر می کند
جمهوری اسلامی ایران و اندونزنی توافق نامه خرید گاز مایع LPG امضا کردند . گفته می شود بر اساس این توافق کشتی های ایرانی یا اندونزیایی که قابلیت حمل گاز مایع در کپسول را دارا باشند برای انتقال این محصول مورد استفاده قرار می گیرند.
اندونزی بزرگترین کشور اسلامی با 250 میلیون جمعیت مسلمان است که جایگاه ویژه ای در ژئوپلتیک تجاری جمهوری اسلامی ایران دارد .
وزیر انرژی اندونزی سودیرمان در تهران در حالی این خبر را اعلام کرد که رفع تحریم ها فصل تازه ای از تعاملات اقتصادی میان تهران و جاکارتا را آغاز کرده است .
اندونزی به جز ال پی چی قصد دارد نفت خام و محصولات پتروشیمی را از ایران خریدار کند که تمامی این موارد بر اساس تفاهم نامه مشترکی که میان دو طرف امروز یکشنبه در تهران به امضا رسید محقق خواهد شد .
آنطور که منابع ایرانی اعلام کردند جمهوری اسلامی می تواند 200 هزار بشکه نفت روزانه به اندونزی صادر کند.
آیا مواضع ایران و روسیه در سوریه در تضاد است؟
جمهوری اسلامی ایران و روسیه هر دو در تحولات سوریه ایفای نقش می کنند. دو کشور اهداف گوناگونی را دنبال می کنند که اصلی ترین آن که به صورت مشترک دنبال می شود حفظ تمامیت ارضی سوریه و ساختار سیاسی است. اما روسها بر خلاف ایرانی ها اصراری برای ماندن بیشتر بشار اسد در قدرت ندارند و حاضرند در شرایط خاص برای خروج او از قدرت معامله کنند. استراتژی کلان روسیه در مورد خاوریمانه برای معامله با غرب است . خاورمیانه برای روسها کارتی است می توانند با استفاده از آن به اهداف دیگری برسند. اهدافی که بعضا بزرگ تر است . ایران و روسیه اهداف مختلفی را دنبال می کنند و کشته شدن تنی چند از نیروهای ایرانی در سوریه عملا دو طرف با وارد فضای نا آرام کرده است.
آنطور که موسسه آمریکایی در خصوص مسائل سوریه ادعا می کند جمهوری اسلامی بیش از 300 تن از نیروهای خود را در سوریه از دست داده است این در حالی است که موسسات انگلیسی ادعا می کنند تعداد این افراد 700 نفر است. نباید از نظر دور داشت که گفته می شود تعداد نیروهای ایرانی حاضر در سوریه 2 هزار تن برآورد می شود.
اسد همچنین در فضای کنونی از بر روی ایران حساب بیشتری باز می کند زیرا ایران نشان داده در حمایت از وی دریغ نمی کند. در همین حال 470 هزار تن در سوریه کشته شده اند میلیون ها تن بی خانمان شده اند و شرایط در این کشور کماکان به شکل گذشته اش باقی است و تغییر قابل توجهی رخ نداده است .
رفع تحریم ها و تاثیر آن بر جامعه هنری ایران
آخرین حراجی هنری در تهران رکورد 7.4 میلیون دلاری را شکست . این رقم در روزهای پسا تحریم بسیاری بی سابقه بوده است . نباید از نظر دور داشت هنرمندان ایرانی و اهالی آن اکنون و در روزهای پسا تحریم می توانند چشم داشتی به بازارهای خارجی هم داشته باشند. بازارهای که مشتریان آن دلار و یورو خرج می کنند و می توانند تحولی را در عرصه فروش محصولات هنری در ایران ایجاد کند. رفع تحریم ها و آزاد سازی بخش های ازاقتصاد ایران این امکان را برای فروش ، عرضه و تبادل میان هنرمندان و علاقه مندان به آن را ایجاد کرده است .
این رویداد هنری که در هتل آزادی تهران ( هایت سابق ) برگزار شد فروشی 12 درصد بیشتر از سال گذشته را تجربه کرد. گفته می شود در سال 2015 تنها 79 اثر فروخته شد در حالی در سال 2016 تعداد این آثار به 126 عدد رسید.
بیشتر مهمانان این جلسه خرید و فروش آثار هنری کلکسیونر هایی بودند که قصد داشتند این آثار در کلکسیون خود داشته باشند. گفته می شود آثار هنری ایرانی در حال حاضر می توانند شرایط بهتری را برای عرضه به بازارهای جهانی تجربه کنند.
ایران و نیجریه روابط خود را قطع می کنند؟
جمهوری اسلامی ایران سفیر خود از نیجریه را فراخوانده است . این در حالی است که دو کشور در مجموعه کشورهای تولید کننده نفت اوپک نیز اختلافاتی دارند .
در همین حال مناسبات ایران و نیجریه در حالی وارد فضای بحرانی می شود که رئیس جمهور این کشور در زمستان 2015 در حاشیه اجلاس کشورهای تولید کننده گاز مهمان تهران بود اما به سرعت پس از ورودش به نیجریه یکی از کلیدی ترین روحانیون شیعه در این کشور دستگیر شد و گروه های تشیع تحت فشار شدید دولتی قرار گرفتند. اقدام ایران در خارج کردن سفیر خود از نیجریه بادیگر بر سردی مناسبات میان تهران و این کشور بزرگ آفریقایی صحه می گذارد.
ایران بارها نسبت به فشار به اقلیت شیعی در نیجریه هشدار داده بود خواهان احترام به این گروه اقلیتی در نیجریه شده بود. نیجریه یکی از کشورهای آفریقایی است که توسط گروه وهابی چون بوکو حرام که توسط عربستان سعودی سرمایه گذاری شده اند تحت فشار قرار گرفته و بخش های مهمی از این کشور طی ماه های گذشته تحت تاثیر این ناآرامی ها و جنگ های مسلحانه قرار گرفته بود.
مشخص نیست آیا نیجریه نیز سفیر خود را از تهران خارج خواهد کرد یا خیر اما بر اساس مناسبات بین المللی این کشور نیز باید این اقدام را به سرعت انجام دهد.
این نخستین بار در روابط دو کشور است که تهران و نیجریه با چالش های جدی در روابط دو طرفه مواجهه شده اند. به نظر می رسد در تصمیم دولت نیجریه برای فشار به شیعیان رد پایی از عربستان سعودی قابل مشاهده است . عربستان سعودی پس از رفع تحریم ها همراه اسرائیل تلاش های را برای انزوای ایران در جهان اسلام صورت داده اند .
آیا جنگ سایبری میان ایران و عربستان آغاز شده است ؟
گروهی خود را نشناسان معرفی کرده بودند یکی از پایگاه های دولتی ایران را هک کردند. وب سایت ثبت احول جمهوری اسلامی ایران در روز 25 می برای چندین ساعت از سرویس خارج شد و در مرحله نخست به نظر می رسد داعش این اقدام خرابکارانه را انجام داده باشد .
اما ایرانی ها اعلام کردند کار داعش نبوده است و گروهی در خارج از این کشور این اقدام را انجام داده است. به نظر می رسد در این رفتار ارتباطی با عربستان سعودی داشته باشد. سعودی که از یک سو در تحولات منطقه ای با ایران سرشاخ شده است از سوی دیگر با ارتباط نزدیک با اسرائیل تلاش می کند ضعف های پایه خود را جبران کرده و ساختار سایبری ایران لطمه بزنند.
در حال حاضر ایران و عربستان در جبهه های مختلفی درگیر هستند . ایران جلوی سعودی برای پیشروی داعش در سوریه را گرفته است و در یمن هم بمب های خوشه ای عربستان کمکی به حل بحران نکرده اند. جنگ اقتصادی عربستان کارا نبوده و سعودی در جریان حج هم به ایرانی ها بدهکار است. در چنین شرایطی پیشرفت های ایران خاری در چشم سعودی است. این درگیری سایبری می تواند ابعاد گسترده تر وحتی خطرناکی داشته باشد به طوری که نباید فراموش کرد ایران از تاسیسات هسته ای و تاسیسات برقی پیشرفته ای بهره برداری می کند که همگی آنها می تواند برای هکر ها و جنگ جویان سایبری بسیاری جذاب باشد. گفته می شود فردی که به پایگاه اینترنتی ثبت احول ایران حمله کرده است جوانی حدودا بیست و سه ساله است و که تلاش می کند خود را به هکر های جهانی مرتبط داند.
عربستان سعودی یکی از سرمایه گذاران بر روی حملات هکر ها است .
اولین سرمایه های روسی به ایران آمد
رفع تحریم های بین المللی به بخش خصوصی روسیه جرات حضور در بازار ایران را داده است .
روزنامه اقتصادی کامرسانت روسیه در این رابطه می نویسد میلیاردر روسی ولادمیر پوتانین اولین سرمایه گذار روسی است که بعد از رفع تحریم ها وارد بازار ایران می شود.
پوتانین و گروهی از همکارانش پس از بررسی هایی که انجام داده اند در برخی از شرکت های اینترنتی ایرانی از جمله دیجی کالا به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای خرید و فروش اینترنتی ایران وارد عمل شد.
گفته می شود این گروه 9.6 درصد از از شرکتی که مجموعه دیجی کالا را در اختیار دارد را خریداری کرده است. دیجی کالا وب سایتی همانند آمازون است که به خرید و فروش کالاها از طریق اینترنت مشغول است و 91 درصد از بازار ایران را در اختیار دارد. گفته می شود این مجموعه در اسفند – فرودین گذشته با طرف روسی قراردادی را امضا کردهاست .
تحریم های بین المللی علیه اقتصاد ایران در روزهای نخست سال 2016 برداشته شد . این رویداد پس از سالها مذاکرات اتمی روی می دهد که شش کشور به جز ایران درگیر ان بوده اند .
ایران امیدوار است بتواند اقتصاد بحران زده خود را از شرایط موجود با جذب سرمایه های خارجی بهبود بخشد .در همین حال افزایش تولید نفت و صادرات آن به کشورهای چون هند ، چین و کره جنوبی یکی از اولویت های تهران است .
روزنامه کامرسانت در همین حال می نویسد این اولین گروه سرمایه گذار روسی نیست. پیش از از رفع تحریم ها گروهی از سرمایه گذاران روسی در یک شرکت سوئدی سرمایه گذاری کرده بودند و در خصوص رفع تحریم ها در آن زمان پیش بینی هایی وجود داشت .
شرکت " وینتر کپیتان پارتنرز" توسط ولادیمیر پوتانین در سال 2015 افتتاح شده است . این شرکت 300 میلیون دلار سرمایه دارد و در بخش های متنوعی تا کنون وارد عمل شده است.
پیام ایران و هند به چین و پاکستان چه بود؟
ایران در حالی میزبان چهارمین عضو بریکس بود که امضای بیش از 10 سند همکاری مشترک و سرمایه گذاری های اقتصادی دهلی نو در بخش های مختلف جمهوری اسلامی ایران عملا دو طرف را به سوی احیا و ایجاد یک روابطه استراتژیک سوق می دهد.
همکاری های انرژی ، صنایع کوچک و IT از جمله مواردی هستند که تهران را به یکی از همکاران مهم هند مبدل خواهد کرد. در عین حال نباید فراموش کرد که رقابت های جدی میان هند و چین در منطقه خاورمیانه وجود دارد که طبعا تهران یکی از گزینه های مهم و کشورهای تاثیر گذار منطقه ای است.
از سوی دیگر جمهوری اسلامی ایران و هند دارای اولویت های مشترکی در عرصه بین المللی هستند که می توان مساله تروریسم ، مقابله با نفوذ آمریکا و همچنین کنترل بیشتر پاکستان در بایسته های امنیتی را در میان آنها جستجو کرد. ایران و هند بندر چابهار را ابزاری در جهت ارتقاء اهرم ژئوپلیتیک خود در مقابل پاکستان میدانند و از سوی دیگر نیز هر دو کشور به دنبال تحقق یکی از منافع مشترک خود یعنی فراهم نمودن مسیرهای جایگزین آسیای مرکزی به سوی اقیانوس هند هستند.
نکته مهم و حائز اهمیت دیگر موقعیت ویژه جغرافیایی ایران است و درک درست هند را در بازه این مضوع می توان در سرمایه گذاری هند به منظور توسعه بندر چابهار که در 70 کیلومتری بندر گوادر پاکستان قرار دارد مشاهده نمود.
این روابط از اهمیت راهبردی زیادی برای هند بر خوردار است . این کریدور می تواند پل ارتباطی هند برای اتصال با ایران ، افغانستان و کشورهای آسیای میانه باشد بدون نیاز ورود به خاک پاکستان ، همچنین بندر چابهار از امکانات زیادی برای هند در تقویت حضور دریایی این کشور در دریای عمان و آبهای نزدیک تنگه هرمز باشد .
نظر شما