۱۴۴ میلیون بشکه نفت؛ تولید  ایران در سال گذشته

خبرگزاری شبستان:با توجه به اقداماتی که در مسیر توسعه میدان نفتی کشورمان انجام شده است؛ میزان تولید نفت به حد قابل قبولی رسیده به طوری که در سال گذشته ۱۴۴ میلیون بشکه نفت از میدان های نفتی فلات قاره (در خلیج فارس) تولید کرد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت مهم‌ترین صنعت کشورمان است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه می‌باشد که حدود ۱۰ درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی می‌باشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا می‌شود.

 

بنابراین گزارش، در پایان سال ۲۰۰۸ میزان تولید نفت ایران ۴٬۳۲۵٬۰۰۰ بشکه برآورد شده‌است. همچنین تولید گاز ایران در همین زمان میزان تولید گاز نیز ۱۱۶٫۳ میلیارد متر مکعب می‌باشد. در سال ۱۳۸۹ تولید نفت و گاز در ایران ارزشی بالغ بر ۲۱۷ میلیارد دلار در بر داشته‌است. ایران دارای دومین ذخایر گاز دنیا است و همچنین سومین مصرف‌کننده گاز در دنیا است. به گزارش شرکت بریتیش پترولیوم ایران در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۶۰٫۵ میلیارد متر مکعب گاز تولید می‌کرده و ۱۵۰ میلیارد مترمکعب مصرف داشته‌است. در سال ۲۰۱۲ روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه در روز صادرات نفت داشت. در سال ۲۰۱۱ صادرات نفت از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به ۸۵۰ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر کاهش یافت اما در حال حاضر با توجه به برنامه ریزی هایی که از سوی مسئولان این حوزه انجام شده است و با توجه به اقداماتی که در مسیر توسعه میدان نفتی کشورمان انجام شده است؛ میزان تولید نفت و گاز به حد قابل قبولی رسیده و در این زمینه پیشرفت داشته ایم به طوری که در سال گذشته 144 میلیون بشکه نفت از میدان های نفتی فلات قاره (در خلیج فارس) تولید کرد.

 

این گزارش می افزاید: وزارت نفت در این زمینه به نقل از سعید حافظی، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره نوشته است: "پارسال، با تحقق ٩٧ درصدی برنامه تولید تکلیفی شرکت نفت فلات قاره برای تولید نفت در خلیج فارس، میزان تولید نفت از میدان های این منطقه به 144 میلیون بشکه رسید. افزایش ضریب بازیافت میدان های شرکت نفت فلات قاره با بکارگیری روش های نو در زمینه ازدیاد برداشت و استفاده از فناوری های جدید تعمیر، تکمیل و تولید در دستور کار این شرکت قرار دارد.

 

پس از تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و رفع تحریم های نظام بانکی و ایجاد فضای امن اقتصادی و سرمایه‌گذاری، شرکت های معتبر خارجی در زمینه‌های فنی با شرکت نفت فلات قاره وارد مذاکره شدند. در این میان می توان به شرکت هایی از فرانسه، هند، هلند، نروژ، استرالیا، سنگاپور و چین اشاره کرد. در این زمینه، ظرفیت بالای میدان های ایران بویژه میدان های شرکت نفت فلات قاره برای جذب سرمایه‌گذاری در حوزه فراساحلی که به فناوری های جدید نیاز دارد، بر اهمیت این مذاکرات افزوده است. شرکتهای خارجی ابراز تمایل کرده اند در بخش سرمایه‌گذاری، توسعه و ارائه خدمات فنی با این شرکت همکاری داشته باشند. بخش های فنی شرکت نفت فلات قاره ایران از سالها پیش اقدام به بررسی و ارزیابی تنگناها و متعاقب آن، تدوین بسته‌های فنی و سرمایه‌گذاری کرده بودند. مدیریت آینده‌نگر به شرکت نفت فلات قاره کمک می کند، محور مذاکرات بین المللی خود را با جزئیات بیشتری بررسی کند."

 

یادآور می شود: شرکت نفت فلات قاره ایران است در زمره یکی از بزرگترین شرکت‌های تولیدکننده نفت دریایی جهان قرار دارد. این شرکت بخش قابل توجهی از تولید نفت کشور در طول بیش از 1200 کیلومتر از گستره آبهای نیلگون خلیج فارس را با پیشینه نیم قرن تجربه بر عهده دارد. حوزه اصلی فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران منطقه خلیج فارس است که 5 کشور تولیدکننده عمده نفت جهان در حاشیه آن قراردارند. بر همین اساس خلیج فارس به قطب انرژی جهان معروف شده است و فعالیت‌های اکتشاف و تولید نفت و گاز در آن از اهمیتی چشمگیر برخوردار است.

 

پنج کشور ایران، عراق، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده درمجموع 63 درصد ذخایر اثبات شده نفت و 40درصد ذخایر قطعی گازطبیعی جهان را در اختیار دارند. خلیج فارس بعنوان مرکزاستراتژیک تولیدوشاهرگ حیاتی صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران، به دلیل دارا بودن این حجم عظیم از ذخائرو منابع هیدروکربوری، وجود مرزها و میادین مشترک نفتی میان کشورهای اسلامی همچون‌: عربستان سعودی، کویت، امارات متحده، قطر، بحرین و عمان و خصوصیت گذرگاه انرژی جهان همواره می تواند در اثر یک تعامل مثبت، عامل مهم تأمین پایدار، تعمیق و گسترش روابط جهان اسلام و بویژه کشورهای منطقه با یکدیگر باشد.

 

اولین قرارداد اکتشاف و بهره‌برداری نفت از بسترخلیج فارس در اواسط سال 1330 شمسی (‌1951 میلادی‌) توسط شرکت ملی نفت ایران با شرکت ایتالیایی آجیپ متعقد گردید. این قرارداد شامل‌: توسعه و بهره‌برداری از منابع نفتی میدان بهرگانسر بود که عملاً در سال 1339 شمسی (1960 میلادی) به ثمر رسید و با تشکیل کنسرسیوم مشترک ایرانی و خارجی (سیریپ) بهره برداری از این میدان آغاز گردید. در پی کشف نفت در این میدان، شرکت‌های نفتی دیگری نظیر آموکو (‌آمریکا‌) در جزیره خارگ، آرکو، مورفی یونیون و سان (‌آمریکا‌)، همچنین آجیپ (‌ایتالیا‌)، شرکت فیلیپس آمریکا و کمیسیون نفت و گاز (‌هند‌) در جزیره لاوان، الف (‌فرانسه‌) در جزیره سیری، هر کدام در سالهای بعد با تشکیل کنسرسیومهای مشترک با شرکت ملی نفت ایران و با نامهای آیپک(‌خارگ‌) لاپکو و ایمینیکو (‌لاوان‌) و سوفیران (‌سیری‌) به فعالیت‌های نفتی پرداختند.

 

پس از پیروزی انقلاب اسلامی با مصوبه شورای انقلاب در تاریخ 18/10/1358 کلیه قراردادهای مشارکت با شرکتهای خارجی مذکور ملغی شد و یکسال بعد از ادغام این شرکتها، در تاریخ 29/6/1359 همزمان با آغاز جنگ تحمیلی شرکت نفت فلات قاره ایران با هدف اداره کلیه میادین نفت و گاز در خلیج فارس، که پیش از این شرکت‌های آمریکایی و اروپایی عهده‌دار آن بودند تأسیس گردید. حوادث سالهای جنگ و صدمات قابل ملاحظه‌ای که به تأسیسات دریا و خشکی با قصد نا‌کارآمد کردن و توقف تولید وارد شد، این شرکت را برای رسیدن به مهمترین هدف خود که تولید نفت می‌باشد در مقابل چالشی بزرگ قرار داد که عبور از آن مستلزم فداکاری، از خود‌گذشتگی و توانمندی بالای همه کارکنان آن بود. کارنامه امروز، علی‌رغم همه فراز و نشیب‌ها گواهی روشن، بر این مدعاست.

کد خبر 548022

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha