ظهور انقلاب اسلامی زمینه ساز ایجاد تمدن نوین اسلامی

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام مبلغی با بیان اینکه ظهور انقلاب اسلامی زمینه ساز ایجاد تمدن نوین اسلامی است، گفت: برای شناخت تمدن اسلامی قرآن مهمترین منبع معرفی شده است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، اولین نشست هم اندیشی "وحدت و تمدن نوین اسلامی" صبح امروز با حضور حجت الاسلام مبلغی، رییس دانشگاه مذاهب اسلامی، دکتر کلباسی، مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه، حجت الاسلام پیروزمند، قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی و جمعی از اساتید علوم انسانی به همت مجمع جهانی تقریب مذاهب در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر مبلغی در ابتدای این نشست به عنوان سخنران افتتاحیه با بیان اینکه برای شناخت تمدن اسلامی قرآن مهمترین منبع معرفی شده است که متاسفانه مورد رجوع و استفاده برای شناخت این تمدن قرار نگرفته، گفت: یکی از روش های رجوع به قرآن در شناخت تمدن اسلامی یافتن کلیدواژه های اصلی این حوزه است، بنابراین یکی از مهمترین کلیدواژه ها قریه به معنای محل اجتماع می باشد.

وی با بیان اینکه اگر یک کنکاش جدی را نسبت به موارد استخدام قریه در قرآن به کار ببریم می توانیم در شناخت تمدن اسلامی و قرآنی به سرنخ های خوبی برسیم، خاطرنشان کرد: یکی از محورهای مطالعات در ارتباط با تمدن اسلامی این است که بدانیم چهره مطلوب تمدن اسلامی در منابع دینی ما چیست.

دکتر مبلغی با اشاره به شاخصه های تمدن قرآنی اسلامی ناظر به قریه گفت: بر اساس قرآن یک تمدن اسلامی باید دارای خصوصیات قرآنی و اسلامی باشد زیرا تمدن مانند فرهنگ است که محل نزول و پیدایش آن جامعه می باشد.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با اشاره به اولین ویژگی تمدن قرآنی اسلامی اظهار داشت: یک جامعه باید دارای حکومت صالح باشد بر این اساس قرآن در ارتباط با قریه از فساد ناشی از پادشاهان سخن گفته بنابراین یک اجتماع باید واجد یک حکومت صالح باشد.

وی با بیان اینکه شکل دادن به جامعه بر اساس قوانین درست اجتماعی دومین صفت یک تمدن اسلامی است، تصریح کرد: شکل دادن بر اساس قوانین اسلامی با مطالعات جامعه شناسی به دست می آید، بر این اساس اگر ما گروه های مرجع را در یک جامعه نابود کنیم آن جامعه را در جهت نابودسازی به جلو رانده ایم قرآن بر این اساس می فرماید جامعه فاقد گروه مرجع در مسیر نابودی است.

حجت الاسلام مبلغی با بیان اینکه یک تمدن اسلامی بر اساس نوامیس اجتماعی رفتار می کند و رعایت کننده این قوانین می باشد، افزود: یکی دیگر از ویژگی های تمدن مطلوب اسلامی برخورداری از یک فرهنگ، اخلاق انسانی و اسلامی است.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: نگاه اسلام به یک تمدن مطلوب یک نگاه فرهنگی است و فرهنگ را با تمام وجود و ابعاد آن برای جامعه ضروری می شمارد، قرآن نیز بها ندادن به فرهنگ را محکوم می کند.

وی امنیت برای جامعه را شاخصه دیگر تمدن اسلامی دانست و بیان داشت: مقوله امنیت در ایجاد تمدن اسلامی جایگاه بسیار مهم و اساسی و تاثیرگذار دارد زیرا امنیت از اساسی ترین اوصاف یک جامعه پویای تمدنی است و زیرساخت های پیشرفت یک جامعه را محقق می سازد.

حجت الاسلام مبلغی گفت: بر این اساس قرآن کریم می فرماید قریه باید در امن و امان باشد، جامعه ای که در آن تروریسم و خوف و ترس باشد فاقد امنیت می باشد و ایجاد امنیت در تمدن اسلامی بزرگترین صفت شناخت این تمدن می باشد.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با بیان اینکه جامعه ای که دچار تفرقه گرایی و اختلاف می باشد در مسیر ناامنی قرار می گیرد، اظهار داشت: یکی از ناامنی های بزرگ در جوامع اسلامی وجود اختلافات مذهبی است؛ طائفه گرایی در جامعه به امنیت آن آسیب می رساند و زمینه ساز بدترین کشتارها می شود.

وی دوری از اختلافات مذهبی و تروریسم را پیش شرط های امنیت یک جامعه دانست، تصریح کرد: قرآن کریم امنیت را یک عنصر محوری برای قریه می داند و زیرساخت های محکمی را برای آن تعریف می کند.

حجت الاسلام مبلغی اطمینان و مطمئن بودن را شاخصه دیگر جامعه تمدن اسلامی عنوان کرد و بیان داشت: به این معنا که مردم یک جامعه آسوده خاطر بوده و همه شرایط برای استقرار اطمینان در جامعه فراهم شود، زیرساخت هایی مانند نظم، مدیریت درست، اخلاق و علم و دانش باید ایجاد شود تا اطمینان حاصل شود.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی جامعه فاقد اقتصاد مقاوم را جامعه ای با عدم آسوده خاطری دانست و بیان داشت: یک جامعه موفق باید در مواقع بحران خود ایستا باشد بنابراین مبنای آسوده خاطری در یک جامعه این است که اقتصاد خود را بر اساس داشته های خود بنا کند.

وی با اشاره به ارتباطات تجاری با جهان به عنوان یکی دیگر از خصوصیات تمدن اسلامی تصریح کرد: یک قریه مطلوب آرمانی از نگاه قرآن نباید درهای تجارت خارجی را با جهان ببندد، قرآن بر این اساس می فرماید از هر مکانی رزق قریه به سوی او می آید بنابراین باید از مواهب انسانی در روابط خود استفاده کنیم.

حجت الاسلام مبلغی معنویت را یکی دیگر از خصوصیت تمدن اسلامی دانست و بیان داشت: جامعه غیرمرتبط با خدا فرو می ریزد بنابراین در تمدن اسلامی معنویت یک امر اساسی و محوری می باشد و ارتباط یک جامعه با خداوند را تعریف می کند.

رییس دانشگاه مذاهب اسلامی با بیان اینکه رسانه بعدی از ابعاد انسان و یکی از صفات تمدن اسلامی است، بیان داشت: انسان رسانه ای خلق شده و در گذر زمان تحولاتی پیدا کرده بنابراین اصل رسانه ای بودن یکی از ابعاد تمدن اسلامی است، قرآن بر این اساس می فرماید ارتباط با قریه ها را مهم بدانید، یک جامعه پویا و متمدن باید دارای رسانه های خوبی برای ارایه اخبار باشد.

وی با بیان اینکه جامعه ای که از اخبار جهان پیرامون خود بی اطلاع باشد در مسیر جهل قرار می گیرد، اظهار داشت: قرآن نیز رسانه ای بودن را مفید و از فریب خوردن رسانه های دروغین برحذر می دارد.

حجت الاسلام مبلغی گفت: به اندازه ای که به این خصوصیات توجه نشود تمدن اسلامی شکل نمی گیرد بنابراین اگر جامعه اسلامی در یکی از این ابعاد عقب بماند بازتاب ها چنان سرسام آور می شود که ممکن است بر حوزه های دیگر تاثیر منفی بگذارد، بر اساس قرآن باید یک جامعه متمدن فراتر از جوامع دیگر بسازیم که انقلاب اسلامی این زمینه را ایجاد کرده است.

کد خبر 547890

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha