به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، حمید رسولی رئیس کمیته داوران سومین جشنواره سلام، امروز(9 خرداد) در مراسم سومین جشنواره سلام گفت: در این جشنواره آثار متعددی از سوی روابط عمومی های دستگاه های اجرایی استان و ادارات دریافت شده اما آثار دریافتی تنها به لحاظ کمی رشد داشته اند.
وی با بیان اینکه آثار رسیده از لحاظ کیفی رشدی ندارند و در مقایسه با جشنواره دوم کیفیت مطلوبی مشاهده نشد، افزود: بررسی آثار نشان می دهد که روابط عمومی ها در بحث طبقه بندی اطلاعات مشکل دارند و از سویی بیشتر روابط عمومی ها بر روی شهرت مدیران متمرکز هستند و در استفاده از فنون نوین خبرنویسی عقب هستند.
رسولی با بیان اینکه استفاده از تکنیک های سنجش افکار و تحلیل محتوا نه تنها می تواند نقشه ای پیش روی روابط عمومی ترسیم کند بلکه تمام سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد، ادامه داد: از سویی روابط عمومی های استان باید رویکرد جدیدی را در مقوله تبلیغات اتخاذ کنند.
همچنین در این مراسم هومن خورشید مدیر روابط عمومی استانداری خوزستان اظهار کرد: روابط عمومی ها در ارتباط با مردم مدافع و بیان کننده خدمات دستگاه ها هستند و در ارتباط با مدیران خود باید انتقال دهنده صدا و فریادهای مردم باشند.
وی تصریح کرد: روابط عمومی ها باید بیش از آنکه بلندگویی یکطرفه باشند به عنوان پلی ارتباطی میان مردم و سازمان باشند و روابط مردم و مدیران را تقویت کنند.
خورشید با اشاره به اهمیت فعالیت روابط عمومی ها و نقشی که در راستای فعالیت خود می توانند داشته باشند، ادامه داد: در شرایطی که دولت دکتر روحانی بیش از هر زمانی در مظلومیت رسانه ای و اطلاع رسانی قرار گرفته نقش روابط عمومی ها پررنگتر و مهمتر است.
وی تصریح کرد: نهاد نوپای شورای هماهنگی روابط عمومی های استان خوزستان نیز در آستانه اولین سال تشکیل خود باید با تبیین دستاوردهای دولت، علاوه بر رفع دغدغه ها و نگرانی های جامعه همگام و همراه با مدیران دستگاه های اجرایی زمینه های رشد اقتصادی، مهار تورم و توسعه اشتغال را فراهم کنند.
مدیر روابط عمومی استانداری خوزستان اذعان داشت: در این راستا روابط عمومی ها باید با ارتباط میان صاحب نظران، نخبگان فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و همچنین تشکل های مردم نهاد در عرصه کلاسیک فعالیت های روابط عمومی ضمن کمک به دولت، پیام رسان و بازگو کننده تلاش ها، دستاوردها و محدودیت های دستگاه های اجرایی باشند.
نظر شما