خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی؛ مسجد، خانه خداست و با حلول ماه مبارک رمضان اين خانه بيش از پيش ميزبان همه مشتاقان و بي دلاني است که در آن آرامش ميگيرند و احساس نزديکي بيشتري با خالق خود ميکنند. بهار رمضان که در دل ما شکوفه ميزند، باز مشتاقانه و پرشورتر از پيش، به ياد مسجد ميافتيم؛ جايي که تنها براي آمدن، نماز گزاردن و رفتن نيست بلکه قلب تپنده جامعه مسلمانان است.
هر ساله دهه آخر شعبان به عنوان دهه بهداشت و نکوداشت مساجد مورد توجه قرار میگیرد و طی آن به نظافت و پاکیزگی مساجد پرداخته میشود تا مومنان در مکانی آراسته به ضیافت الهی رمضان قدم بگذارند. بهداشت مساجد، موضوعي است که در روزهاي نزديک به ماه مبارک رمضان بيشتر مورد توجه قرار ميگيرد؛ چرا که همه ميدانيم روح و جسم ما در اين فضاي ساده و معنوي، بايد پاک و پاکیزه حاضر شود تا بتواند به آفريننده و پروردگار خويش بپيوندد.
در ایام دهه آخر ماه مبارک شعبان، بسیاری از مردم، از قشرهای مختلف زن و مرد، پیر و جوان، کارگر و کارمند، جوان و نوجوان، مدیر و رئیس و ... با حضور در مساجد، به خانه تکانی و غبارروبی مساجد و نظافت این اماکن مقدس می پردازند و با نظافت گوشه و کنار مسجد از محراب و منبر گرفته تا صحن و سرا و در و دیوار، این پایگاه های الهی را برای حضور گسترده تر مردم در ماه ضیافت خدا آماده می کنند.
نظافت در اسلام از جایگاه ویژهای برخوردار است و اهتمام به نظافت و پاکیزگی مساجد به عنوان پایگاههایی برای ابلاغ پیام اسلام نیز در روایات مورد تاکید فراوان قرار دارد چراکه مسجد مکانی است که همه مومنان فارغ از تمامی مسائل گردهم میآیند لذا نظافت و تمیزی مسجد میتواند به همه آنها روحیه ببخشد. بر این اساس می توان گفت: رعایت طهارت و پاکیزگی مساجد فریضه ای همگانی است و باید هر یک از ما با علم و آگاهی، سهمی در تکریم و تعظیم شعائر اسلامی و حفظ سنگر مساجد و ارتقاء سطح کارائی آن داشته باشیم و اقدامی بایسته و در خور در این راستا انجام دهیم.
نظافت و پاکیزگی مساجد در متون اسلامی علاوه بر دستورهایی که درباره عمران مساجد آمده، توصیه های بسیاری به نظافت و پاکیزگی مساجد شده است که از جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد: امام صادق علیه السلام از حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلم روایت فرمود: «هر که مسجدی را نظافت کند، حق تعالی ثواب آزاد کردن یک بنده را برای او بنویسد و اگر کسی به اندازه دارویی که در چشم می ریزند از مسجد خاکروبه بردارد، خداوند دو بهره عظیم از رحمت به او کرامت فرماید.
در روایتی از رسول اکرم (ص) آمده است که ایشان فرمودهاند: "کسی که مسجدی را جارو زند همانند این است که در 400 غزوه با پیامبر شرکت کرده، 400 حج کرده، 400 بنده آزاد کرده، و 400 روز روزه گرفته باشد( الرسالة العلیة، ۶۲)
در روايتي از پيغمبر مکرم اسلام(ص) نقل شده است: «تنظفوا بکل ما استطعتم فانالله تعالي بني الاسلام عليالنظافت ولن يدخل الجنه الا کل نظيف»: با هر وسيلهاي که ميتوانيد پاکيزگي و نظافت و بهداشت خود را حفظ کنيد زيرا اسلام برپايه نظافت بنا شده است و جز پاکيزگان وارد بهشت نخواهند شد.
در نگاه ديگري به روايات اين نکته را متوجه ميشويم که مساله بهداشت هم مانند ساير مسائل، رويکردها و مراحل مختلفي دارد که از آن جمله بهداشت فردي، بهداشت اجتماعي، بهداشت خانه، بهداشت محيط کار و غيره را ميتوان ذکر کرد هرچند بديهي است بهداشت و نظافت مساجد در ظرف زماني خاص نميگنجد و طبق آيات و ورايات همه مسلمانان موظفند همواره در پاکيزه نگه داشتن و تطهير مساجد کوشا و فعال باشند اما اختصاص يک دهه آن هم دهه آخر ماه معظم شعبان که دل ها و جانهاي مومنين آماده استقبال از ماه مبارک رمضان و بهره گيري از سفره پر فيض و معنوي اين ماه عزيز است فرصت بسيار خوبي براي توجه دادن مردم به اين امر مهم و تذکر و بيان اهميت بسيار والاي تکريم و عطرافشاني مساجد و تبيين ارزش معنوي خدمتگزاري به مسجد مهيا شده است.
بحث تکريم، تطهير و پاکيزگي مساجد به حدي مهم است که خداوند متعال با دو تن از بندگان برگزيده خود يعني ابراهيم و اسماعيل پيمان ميبندد که خانه خدا را پاکيزه نمايند و در آيه 31 سوره شريفه اعراف ميفرمايد: «یا بني آدم خذوا زينتکم عند کل مسجد» يعني اي فرزندان آدم در هنگام رفتن به مسجد خود را به زينت و زيبايي بياراييد».
رسول گرامي اسلام(ص) نیز ميفرمايد: کسي که روز پنج شنبه و شب جمعه مسجدي را جاروب کند و از مسجد به مقدار گرد و غباري که بر چشم ميرود خارج سازد، خداوند او را ميبخشد.
آئین نکوداشت و بهداشت مساجد در خراسان شمالی نیز از هشتم خرداد مصادف با 21 شعبان آغاز شده و تا 17 خرداد مصادف با 30 شعبان ادامه دارد که طی این دهه با هماهنگی دستاندرکاران فعال در مساجد و با محوریت امام جماعت، مساجد برای حضور نمازگزاران در ماه رمضان آماده میشود.
آئین غبارروبی نمادین مسجد امروز (9 خرداد) با حضور جمعی از نمازگزاران و مسئولان فرهنگی خراسان شمالی پس از اقامه نماز ظهر و عصر در مسجد امام خمینی(ره) بجنورد برگزار شد که طی آن، همه حاضران به عنوان خادمان افتخاری مساجد به غبارروبی از صحن و سرای مسجد پرداخته و این مسجد را با عطر گلاب عطرافشانی کردند.
حجتالاسلام بابا محمدایزانلو، معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد گفت: همزمان با دهه تکریم و غبارروبی مساجد که از امروز ۲۱ شعبان آغاز شده و تا ۳۰ شعبان ادامه دارد، مساجد سطح استان با حضور نمازگزاران، روحانیان، هیئت امنای مساجد و ائمه جمعه و جماعت غبارروبی می شود.
وی با اشاره به اینکه در استان خراسان شمالی هزارو 107 مسجد وجود دارد، افزود: دهه نکوداشت و بهداشت مساجد با همکاری دستگاه های اجرایی و فرهنگی 10 روز ادامه دارد.
حجت الاسلام ایزانلو اظهارداشت: در قالب این طرح نسبت به نظافت فضای داخلی و بیرونی، تعویض مهرهای فرسوده، زیباسازی مساجد و مشخص نمودن امام جماعت و مبلغ دینی آنها اقدام می شود.
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان شمالی بیان کرد: در شهرستان ها و مرکز استان چندین مسجد به صورت نمادین با حضور مسئولان فرهنگی غبارروبی می شود.
عناوین روزهای دهه تکریم و غباروربی مساجد در سال ۹۵ به شرح زیر است:
8خرداد، ۲۱ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ بستر ترویج اقتصاد مقاومتی
9خرداد، ۲۲ شعبان۱۴۳۷؛ مسجد؛ مامن کودکان، نوجوانان و جوانان
10خرداد،۲۳ شعبان۱۴۳۷؛ مسجد؛ کانون نقش آفرینی بانوی مسلمان در جامعه
11خرداد، ۲۴ شعبان۱۴۳۷؛ مسجد؛ جلوه گاه پرچمداری روحانیت شیعه
12خرداد،۲۵ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ مرکز رشد فضایل اخلاقی و ترویج سبک زندگی اسلامی
13خرداد، ۲۶ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ مروج امر به معروف و نهی از منکر
14خرداد، ۲۷ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ پایگاه انتظار، امامت و ولایت
15خرداد، ۲۸ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ کانون انقلاب و بستر نشر فرهنگ ایثار و شهادت
16خرداد، ۲۹ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ مرکز بصیرت بخشی و روشنگری
17خرداد، ۳۰ شعبان ۱۴۳۷؛ مسجد؛ پرچمدار نشر معارف قرآن و اهل بیت (ع)
نظر شما