ارتقاء روحیه توحیدی مهمترین انگیزه در تشکیل خانواده و فرزندآوری

خبرگزاری شبستان: ارتقاء روحیّه توحیدی و باور ایمانی به خداوند، مهمترین دستاورد کرسی آزاداندیشی جمعیت، خانواده و سبک زندگی بود، که با همت امورخواهران دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان البرز برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، جمعیت، خانواده و سبک زندگی از محورهای با اهمیتی هستند، که در محافل گفتمانی نسبت به آن توجه ویژه ای صورت گرفته است.

 

از این رو هر یک از دستگاه ها و نهادهای دولتی با برپایی همایش ها، میزگردها و کرسی های آزاداندیشی در این امر گام هایی را تا کنون برداشته اند.

 

از دیگر سو ، کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان یکی از کانون های پیشتاز در امر تعالی خانواده برنامه هایی را با محور مسجد در این راستا برگزار کرده است.

 

از جمله این برنامه ها، کرسی آزاداندیشی « جمعیت، خانواده و سبک زندگی» با همت امورخواهران دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان البرز در سالن اجتماعات مسجد امام حسن مجتبی(علیه السلام) واقع در دهقان ویلای کرج است.

 

در این کرسی آزاد اندیشی که خانم جهازی، مدرس حوزه و دانشگاه با رویکرد موافق مباحث جمعیتی را مطرح کرد، خانم فرهاد کیایی به عنوان مخالف و خانم ابوالقاسمی از اساتید حوزه و دانشگاه در پایان این نشست به جمع بندی مطالب پرداخت.

 

فرهادکیایی با طرح این پرسش که در آیات و روایات دینی بسیار به مبحث کنترل جمعیت اشاره شده است، آنچنان که پیامبر در دعایی بیان می کنند که «خدایا! فرزندان دشمنان مرا زیاد کن». در قبال این نوع روایات چه پاسخی وجود دارد؟

 

جهازی در پاسخ به این سوال اظهار کرد:احادیث، همچون روایات که شأن نزول دارد شأن صدور نیز دارد و این برمی گردد به فضایی که آن احادیث و روایات وارد شده است. آنچنان که این روایات در خود کنترل جمعیت وجود دارد، روایاتی نیز بر این مبنا که « فرزند زیاد بیاورید که ما به گوینده لااله الاالله افتخار می کنیم» نیز بسیار است.

 

این استاد برجسته حوزه و دانشگاه ادامه داد: این امری آشکار است، که جمعیت بی کیفیت می شود وبال، اما در بحث ایه ای که گفتند که فرزندان شما نور چشمان ما هستند، تاکید بر تعداد فرزندان ندارد. در مقابل آن حدیثی که فرزندانتان را از ترس روزی نکشید را می توان قرار داد.

 

وی با در نظر گرفتن این مهم که تأمین رفاه مانع جمعیت افزایی نیست، توضیح داد: در قرآن آیه های زیادی داریم که ما را دعوت به طلب فرزند می کند ، به همین منظور باید روحیّه توحیدی را در فرزندانمان ایجاد کنیم. آیه قرآن می فرماید که خداوند از فضلش شما را بی نیاز می کند و ما دستور داریم که ذریه صالح را طلب کنیم.

 

در ادامه این استاد دانشگاه در قبال طرح سوال فرهادکیایی در خصوص نظریه بحران آب و بحث جمعیت توضیح داد: ابتدا باید گفت، که بحران آب یک نظریه است، که به اثبات نرسید. اینکه مکرر بیان می شود، منابع زیرزمینی و محیطی کم است اگر تعداد برود بالا این منابع به همه نمی رسد در ابتدا باید به همان روحیّه توحیدی که روح حاکم بر تفکر ما باید ایمانی و توحیدی باشد، تاکید کرد.

 

وی افزود: این نظریه در حدّ یک حرف باقی مانده است و تنها مدیریت صحیح منابع می تواند منابع را برای سطح جهانی تعدیل کند.

 

 

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: امروز کشورهایی چون هند با عدم مدیریت صحیح و چین با مدیریت بالا توانسته است، از لحاظ اقتصادی، مدیریت جمعیتی داشته باشد.

 

وی در ادامه تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند ما می توانیم 150 میلیون جمعیت را تأمین کنیم از لحاظ کارشناسان جمعیتی ایران توانایی تأمین 400 میلیون نفر را تأمین کند رتبه دوم گاز را در جهان، رتبه سوم نقت و 2 درصد کلّ منابع معدنی دنیا متعلق به ایران است ولی یک درصد جمعیت کل جهان داریم.

 

به گفته این محقق ، مسئله آب یک جریان بحران سازی شده است اگر ما به شکل جدّی همه مان به شکل صحیح مدیریت اش کنیم حلّ شدنی است و با تدبیر صحیح از آب ها می توان بازیافت داشت.

 

فرهاد کیایی به عنوان منتقد در این کرسی آزاداندیشی در خصوص این مباحث گفت: عملا آمار و ارقام نشان می دهد در بحث کشاورزی کشور با بحران و کمبودها مواجه هست ، شما این آمار و ارقام رو در نظر نمی گیرید؟ در پاسخ گفته شد: وضعیت موجود بیانگر وضعیت مطلوب نیست، ما مشکل داریم در بحث توزیع امکانات و استفاده بهینه از منایع و در این خصوص دولت باید تمام توان خودش را بکار بگیرد.

 

مبحث هزینه های فرزندان، از دیگر مباحث مطرح شده بود، به همین منظور یکی از مدیران مناطق کانون های فرهنگی هنری مساجد استان در این بحث ورود پیدا کرد و گفت: در حال حاضر عمل های زیبایی و یا مهمانی های آنچنان و مسائلی از این دست مخارج زیادی را به خانواده ها تحمیل کرده است، این خرج ها در مقابل مخارج فرزند داری کمتر به چشم می آید.

 

استاد جهازی در این خصوص عنوان کرد: آیا در مواردی که آسایش آمده آرامش هم آمده؟ خیر ما شاهد هستیم که سلامت پایین آمده، رفاه آرامش نمی آورد. در حالی که اساس تشکیل خانواده ایجاد آرامش و سکینه است.

 

به گفته وی، نشاط ، آرامش و شادی در خانواده های پرجمعیت بیشتر از خانواده های کم جمعیتی است. در این خصوص بخش عمده قضیه که دولت سهم اساسی دارد.

 

وی با تأکید بر سهم بارز روحیه توحیدی خاطرنشان شد: یکی از مواردی که می توان به آن تامل داشت این است، که تربیت بچه ها در خانواده های پرجمعیت بهتر بوده است یا خانواده های کم جمعیت؟ نوعدوستی، ایثار، تعامل صحیح و بسیاری دیگر از این موارد در خانواده های پرجمعیت بهتر نتیجه داده است.

 

این استاد دانشگاه با در نظر گرفتن این نکته که تمام کسانی که به جایگاه های علمی رسیده اند، با سختی بزرگ شده اند ، به سهم بارز روحیه توحیدی در خانواده ها تاکید کرد.

 

وی در ادامه توضیح داد: مدیریت صحیح منابع را بیاموزید ، در دوران دفاع مقدس بسیاری از خلاقیت های ایجاد شد، به واقع شرائط سخت زمینه بوجود آوردن خلاقیت ها و ابتکارها است. سیاست های جمعیتی در جهان با تشویق های رفاهی و مالی از طرف دولت ها در حال انجام است و باید در کشور خودمان نیز این اتفاق عملی شود.

 

فرهاد کیایی با بیان این مطلب این سطح اشتغال برای زنان یکی از موانع فرزندآوری است، توضیح داد: بودجه کلانی که برای کنترل جمعیت خاورمیانه هزینه شد، بیشتر از بودجه های رفاهی استکبار بود. تغییری در تفکر جمعیتی بوجود آوردند به واقع هیچ فردی با رفاه مخالف نیست.

 

ابوالقاسمی، از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در جمع بندی نهایی توضیح داد: دلایلی که به عنوان کم فرزندی در قالب و استناد به آیات و روایات آورده شد، پاسخ داده شد. در عین حال حضرت زهرا (سلام الله) طی 9 سال زندگی مشترک پنج فرزند به دنیا آوردند و در روایات داریم که گاهی حسنین تا سه روز قوتی برای خوردن نداشتند یکی از صفات خداوند رزاق است، خداوند هیچ موجودی را بدون رزق نمی گذارد.

 

وی تصریح کرد: مدیریت صحیح منابع مالی است، توجه به سیاست های کلِّی جمعیتی ما قانونی کلّی داریم و هیچ وقت کل را به جزء تعمیم نمی دهند به همین منظور باید به بحران ها توجه کنیم امروز با بحران جمعیتی، بحران اقتصادی مواجه هستیم.

 

این محقق و پژوهشگر تصریح کرد: سه نکته با اهمیت نخست بحث مفهوم کثرت فرزند از حیث کیفیت و کمیّت است دوم اینکه ما در جامعه فرهنگ هایی داریم که هنجارها یا ناهنجارهایی داریم در این زمینه باید هنجارها را تغییر دهیم با موارد ناهنجار نیز باید تغییر دهیم و آن را تبدیل به هنجار کنیم.

 

همزمان با اتمام این کرسی آزاداندیشی، رابطان و مدیران مناطق با طرح سوالاتی از اساتید به واکاوی بیشتر در خصوص مقوله های جمعیت، خانواده و سبک زندگی پرداختند.

 

وجه ممتاز این برنامه رضایت خاطر حاضران بود، آن چنان که هریک از مدعوین با تقدیر از برپایی این کرسی آزاداندیشی درخواست داشتند تا در محورهای مرتبط دیگر در آینده ای نه چندان دور چنین برنامه ای برپا شود.

 

حاصل آن که ارتقاء روحیّه توحیدی و باور ایمانی به خداوند، مهمترین دستاورد کرسی آزاداندیشی جمعیت، خانواده و سبک زندگی بود، که با همت امورخواهران دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان البرز برگزار شد.

 

کد خبر 547249

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha