به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، باراک اوباما در واکنش به یکی از مصوبات کنگره آمریکا راجع به خرید آب سنگین از ایران اعلام کرده که این مصوبه را وتو خواهد کرد. این درحالی است کنگره تنها به مصوبه در خصوص آب سنگین اکتفا نکرده و تلاش دارد مانع اجرای درست برجام شود.
بنابراین گزارش، مجلس نمایندگان امریکا چهارشنبه (5 خرداد) با 251 رای موافق در مقابل 168 رای مخالف، به متمم پیشنهادی سناتور جمهوریخواه رون دسانتیس از ایالت فلوریدا در طرح بودجه انرژی رای داد.
علاوه براین، یک قانونگذار آمریکایی قطعنامهای ارائه کرده که خواستار مخالفت با ارائه خدمات حقوقی به طرفهای ایرانی در دادرسیهای مرتبط با برداشت پول از داراییهای مصادره شده ایران است.
قطعنامهای که یک نماینده جمهوریخواه آمریکا به تازگی به مجلس نمایندگان ارائه کرده از شرکتهای حقوقی این کشور میخواهد از قبول وکالت طرفهای ایرانی در پروندههای قضایی با موضوع پرداخت غرامت به «قربانیان تروریسم» خودداری کنند.
قطعنامه پیشنهادی «والتر جونز»، نماینده جمهوریخواه «کارولینای شمالی» روز چهارشنبه به مجلس نمایندگان ارائه و برای بررسیهای بیشتر به کمیته امور قضایی این مجلس ارجاع شده است.
در بخشی از این قطعنامه آمده است: «شرکتهای حقوقی نباید در هیچ دادرسی قضایی وکالت طرفهای ایرانی برای کمک به این کشور در راستای اجتناب از پرداخت غرامت به قربانیان تروریسم به عهده بگیرند.»
قطعنامه مذکور الزامآور نیست و در صورت تصویب، مخالفت اعضای مجلس نمایندگان با این اقدام شرکتهای حقوقی را بازتاب میدهد.
این قطعنامه در حالی ارائه شده که مقامهای دولت ایران اعلام کردهاند پیگیریهای حقوقی لازم برای طرح دعوی علیه اقدام واشنگتن در برداشت حدود 2 میلیارد دلار از داراییهای مصادره شده ایران را انجام خواهند داد.
علیرغم آنکه توضیحات مقامهای آمریکایی درباره مشکلات رفع تحریمها علیه ایران تا کنون حاصلی در برنداشته است، دولت اوباما برای اجتناب از انجام همین کار هم تحت فشار قرار گرفته است.
رایزنی مقامهای دولت آمریکا با بانکها و شرکتهای اروپایی برای از سرگیری مبادلات قانونی با ایران به گفته خود اروپاییها هیچ حاصلی در برداشته است. نمایندگان کنگره و برخی رسانههای آمریکا خواستهاند مقامهای دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا همین اقدام را هم متوقف کند.
بسیاری از نمایندگان حاضر در دو نشست روز چهارشنبه در مجلس سنای آمریکا بارها به دیدار ماه گذشته «جان کری» با مقامهای بانکی اروپا اشاره کرده و آن را لابیگری وزیر خارجه آمریکا برای منافع اقتصادی ایران خواندند.
«اد رویس»، رئیس کمیته روابط خارجی آمریکا در نشست روز چهارشنبه اعضای این کمیته با «آدام زوبین»، معاون موقت وزارت خزانهداری آمریکا و «استفان مول»، هماهنگکننده آمریکایی «برجام» گفت: «وزارت خارجه آمریکا با تلاش برای متقاعد کردن بانکهای اصلی غیرآمریکایی به اینکه تجارت با ایران نه تنها ممنوع نیست، بلکه تشویق هم میشود طرفداری از تهران را به سطحی جدید و وحشتناک رسانده است. چنانکه یک کارشناس ماه گذشته به این کمیته گفت ما داریم به عنوان مسئول توسعه و تجارت جمهوری اسلامی ایران عمل میکنیم.»
بسیاری از اعضای دیگر کمیته تحت ریاست «رویس» نیز در همین نشست با بیان اظهاراتی مشابه از دولت آمریکا خواستند توضیح به شرکتها و بانکهای اروپایی درباره مشکلاتی که به سدی برای تحقق تعهدات آمریکا و سایر طرفهای گروه 1+5 تحت «برجام» برای رفع تحریمهای ضد ایرانی تبدیل شده را متوقف کنند.
اما در پاسخ به این اقدامات کنگره آمریکا، سید عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام واکنش هایی را اتخاذ کرده است.
سید عباس عراقچی رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: آمریکا و رژیم صهیونیستی دشمنی خود را با ایران کنار نگذاشتهاند و چالشهای ما با آنها ادامه دارد و اجازه نخواهیم داد که نقض برجام به طور صریح صورت گیرد.
عراقچی در ارتباط تلفنی با بخش خبری 21 شبکه یک سیما در خصوص مصوبه اخیر کنگره آمریکا مبنی بر جلوگیری از خرید آب سنگین ایران توسط آمریکا افزود: این مصوبه در صورت تصویب هم اهمیتی ندارد.
وی تصریح کرد: این مصوبه باید به سنا برود و بعد از تصویب باید مورد وتوی رئیس جمهور آمریکا قرار گیرد.
عراقچی تاکید کرد: در دور قبلی که در مجلس سنا تلاش شد تا جلوی فروش آب سنگین ایران گرفته شود، موفقآمیز نبود و رای نیاورد.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام خاطرنشان کرد: اصولا طبق برجام، آمریکا و هیچ کشور دیگری متعهد به خرید آب سنگین از ایران نیستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی افزود: تنها تعهدی که ایران دارد که مازاد بر نیاز آب سنگین خود را به بازارهای بینالمللی برای فروش عرضه کند، اگر خریدار پیدا شد، شد و نشد هم نشد.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: آب سنگین کالای با ارزشی است و مشتریان زیادی برای آن وجود دارد.
وی افزود : آمریکا خود 40 تن آب سنگین ایران را خریداری کرد و برای 40 تن دیگر با کشورهای دیگر در حال مذاکره هستیم.
عراقچی خاطرنشان کرد: اگر هم مشتری پیدا نشود در اجرای برجام مشکلی رخ نداده و نه آنها متعهد به خرید هستند و نه ما متعهد به فروش، ما فقط متعهد به عرضه هستیم.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام با اشاره به ترویج فضای ایران هراسی و تاثیر آن بر روند اجرای برجام گفت: تلاشهایی که برای ایران هراسی در داخل آمریکا توسط جناحهای تندرو و در منطقه هم در حال صورت گرفتن است، در جهت اجازه ندادن به ایران برای استفاده از فضای برجام است.
وی افزود: اینها همان جریاناتی هستند که تمام تلاش خود را کردند که مذاکرات هستهای به نتیجه نرسد و وقتی آنجا ناکام ماندند، به این مسئله روی آوردهاند.
عراقچی تاکید کرد: باید با سیاست ایران هراسی مبارزه کرد و فضای اعتماد بخشی را برای جامعه اقتصادی دنیا فراهم کنیم که روابط شکل گیرد.
نظر شما