خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: حمایت 19 سناتور آمریکایی از افزایش تحریمها علیه ایران، توهین دستیار «جان کری» به ایران، توافق عربستان با ایران درباره مراسم حج، مخالفت دولت اوباما با تحریم های جدید علیه ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
حمایت 19 سناتور آمریکایی از افزایش تحریمها علیه ایران
«کلی آیوت»، سناتور جمهوریخواه آمریکا پیشنهاد کرده طرح توسعه تحریمهای موشکی علیه ایران - که از حمایت 18 سناتور دیگر هم برخوردار است - به لایحه بودجه دفاعی آمریکا اضافه شود.
«قانون اختیارات دفاع ملی» یا لایحه بودجه دفاعی آمریکا لایحهای لازمالتصویب است که به تعیین سیاستها و برنامههای وزارت دفاع آمریکا میپردازد. قانونگذاران آمریکایی معمولاً این لایحه را ابزاری مناسب جهت معرفی طرحهای ضد ایرانی و تحریم علیه این کشور میبینند.
به گزارش هیل، «کلی آیوت»، علاوه بر طرح تحریم موشکی، طرح دیگری هم برای اضافه شدن به لایحه بودجه دفاعی دارد که خواستار تمدید «قانون تحریم ایران» تا سال 2031 است.
«قانون تحریم ایران» مصوب سال 1996 است و زیربنای بسیاری از تحریمهای وضع شده علیه ایران به بهانههای مختلف را تشکیل میدهد. این قانون در سال 2016 منقضی میشود. نمایندگان کنگره آمریکا در ماههای گذشته بارها گفتهاند قصد دارند این قانون را برای 10 سال دیگر تمدید کنند، اما کاخ سفید خواستار اجتناب از شتابزدگی شده و هر گونه اقدام نمایندگان در این باره را به وتو تهدید کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا هفته گذشته با 277 رأی موافق در برابر 147 رأی مخالف پیشنویس اخیر «قانون اختیارات دفاعی ملی» که حاوی چند ماده الحاقی ضد ایران بود را به تصویب رساند. این طرح اکنون، در مجلس سنا در دست بررسی است و در صورت تصویب با امضای باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا به قانون تبدیل خواهد شد.
عربستان، متحدانش را برای محدود کردن آثار «برجام» برای ایران بسیج کرده است
شبکه خبری بلومبرگ بامداد پنجشنبه نوشته عربستان سعودی بعد از ناکامی در متقاعد کردن کشورها به امضای توافق هستهای با ایران، اکنون طرح جایگزینی برای جلوگیری از ارتقاء اقتصادی ایران دارد.
مطابق این گزارش، «این کشور پادشاهی متحدانش در خلیج (فارس) را بسیج کرده تا اطمینان حاصل کند که چهار ماه بعد از رفه تحریمها علیه ایران، مسیر گشایش ایران در برابر اقتصاد جهانی، هموار نمیشود.»
به نوشته بلومبرگ، سعودیها ماه گذشته در مسیر توافق بر سر تثبیت قیمت نفت خام کارشکنی کردند چرا که ممکن بود این اقدام به دستیابی ایران به سهم بیشتری در بازارهای نفتی منجر شود.
این گزارش، علاوه بر این، میافزاید تجار ایرانی در دوبی که زمانی دروازه اصلی اتصال ایران به جهان قلمداد میشد، اکنون از محدودیتهای روزافزون شکایت میکنند.
پال پیلار، مقام اسبق سازمان سیا و استاد دانشگاه جورجتاون آمریکا میگوید: «جدال بر سر جایگاه ایران در منطقه - اینکه این کشور قرار است منزوی باقی بماند یا یک بازیگر اصلی منطقهای باشد - احتمالاً در طول سالهای آینده هم ادامه خواهد داشت.»
وی افزود: «سعودیها که در طیف طرفدار انزوای ایران قرار دارند، ممکن است برنده این جدال نباشند. اما آنها متحدانی در میان تندروهای آمریکایی دارند که مخالف توافق هستهای بودند.»
تجار ایرانی به شبکه خبری بلومبرگ میگویند با آنکه دوبی هماره با ایران روابط نزدیک داشته اما اخیراً مجوزهای تجارت برای اتباع ایرانی در آنجا به آسانی تمدید نمیشود. ضمن اینکه شهروندان ایران برای گرفتن اقامت در دوبی مشکل دارند و حسابهای بانکی تحت نظارت و مداقه بیشتری قرار میگیرند.
آمریکا منافع اقتصادی «برجام» برای ایران را به قطع آزمایشهای موشکی مشروط کرد
«استفان مول»، هماهنگکننده آمریکایی اجرای «برجام» در نشست استماع بامداد پنجشنبه در کمیته بانکداری مجلس سنا، پیشنهاد کرد در صورتی که ایران میخواهد از منافع اقتصادی رفع تحریمها بهرهمند شود، بایستی آزمایشهای موشکی را متوقف کند.
وی، ابتدا به چالشهای پیش روی شرکتها برای از سرگیری مبادلات با ایران که در ماههای گذشته بارها مورد اعتراض کشورهای اروپایی هم قرار گرفته اشاره کرد و گفت که واشنگتن آماده ارائه توضیحات به شرکتها برای رفع ابهامات در این باره است.
آقای «مول» این اظهارات را در حالی بیان کرد که شرکتها و بانکهای اروپایی به صراحت اعلام کردهاند که این توضیحات نمیتواند آنها را برای از سرگیری مبادله با ایران قانع کند. آنها همچنین از دولت باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا بابت ارائه سیگنالهای دو پهلو و متناقض در این باره انتقاد میکنند.
هماهنگکننده آمریکایی «برجام» در نشست بامداد پنجشنبه تلاش کرد ایران را مقصر مشکلات ایجاد شده در این زمینه جلوه دهد و بر همین اساس، شرطهایی را برای بهرهمند شدن تهران از منافع اقتصادی پیشهاد کرد.
مول گفت: «ایران برای اینکه به طور کامل از فرصتهای اقتصادی ایجاد شده (بعد از اجرایی شدن برجام) بهرهمند شود بایستی مسائل داخلیاش که به تصمیمگیریها در سطح بینالمللی اثرگذار است را حل و فصل کند که از جمله آن مسائل میتوان به عدم وجود شفافیت در بخشهای مالی و تجاری و همچنین اقدامات تحریکآمیز از قبیل آزمایش مکرر موشکهای بالیستیک اشاره کرد.»
آدام زوبین، معاون موقت وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی هم در این نشست با بیان اظهاراتی مشابه مدعی شد که ایران مقصر مشکلات ایجاد شده در این زمینه است.
این در حالی است که کشورهای اروپایی اخیراً به صراحت از آمریکاییها به دلیل سنگاندازی در مسیر تجارت با ایران انتقاد کردهاند.
«جاستین واکر»، مدیر جرائم بانکی «انجمن بانکداران انگلیس» پنجشنبه هفته گذشته در مصاحبهای با «رویترز» درباره دیدار اخیر مقامهای بانکی اروپایی و انگلیسی با «جان کری»، وزیر خارجه آمریکا و «فیلیپ هاموند»، وزیر خارجه انگلیس اظهارنظر کرد.
وی علیرغم استقبال از این نشست و گفتن به اینکه بانکداران اروپایی انتظار برگزاری این نشست را نداشتهاند، درباره عدم کفایت اظهارات دیپلماتهای آمریکا و انگلیس برای کمک به بانکهای اروپایی جهت از سرگیری مبادلات با ایران گفت: «هیچ سندی که به ما ضمانت بدهد، ارائه نشد.»
پیش از این هم خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی آشکار کرده بود که وزارت خزانهداری آمریکا به دلیل آنکه نمیخواهد در زمینه تحریمهای غیرهستهای علیه ایران نرمش به خرج دهد، از ارائه توضیح کتبی برای شرکتها و بانکهای اروپایی درباره مبادله با ایران امتناع میورزد.
علاوه بر این، حقوقدانان مسائل تحریمی هم اخیراً گفتهاند که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا حاضر نیست ابهامهای پیرامون تحریمهای ایران را رفع کند.
بانکهای اروپایی هم بعد از دیدار مدیران ارشدشان با کری در بیانیههایی جداگانه اعلام کردند که اظهارات و توضیحات وی و سایر مقامهای آمریکایی درباره از سرگیری مبادله با ایران آنها را متقاعد نمیکند و آنها کماکان از مبادله با طرفهای ایرانی امتناع خواهند کرد.
واضحترین دلیل درباره متقاعدکننده نبودن اظهارات «کری» را «استوارت لوی»، مدیر حقوقی بانک «اچاسبیسی» در مقالهای روز جمعه 24 اردیهشتماه در والاستریتژورنال بیان کرد. وی، دوگانگی در رویکردهای واشنگتن و بیم و امیدهای همزمان مقامهای این کشور درباره از سرگیری رابطه با ایران را عامل اصلی دوریگزینی بانکها از معاملات مربوط به ایران ذکر کرد.
«استوارت لوی» با اشاره به «ارزیابی منفی» وزارت دارایی آمریکا و «کارگروه اقدام مالی» (نهاد بینالمللی مبارزه با پولشویی) از بازار ایران، یادآوری میکند که دولت آمریکا مکرراً درباره تسلط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر اقتصاد ایران هشدار میدهد- عواملی که در نهایت باعث میشوند بانکهای اروپایی عدم معامله با ایران را به ورود به بازار این کشور ترجیح بدهند.
بعد از رفع تحریمهای هستهای علیه ایران در نتیجه اجرایی شدن برجام، ایران وارد معاملاتی به ارزش دست کم 37 میلیارد دلار در بخش های نظیر ساخت و ساز، هوانوردی و خودروسازی با شرکت های ایرباس، پژو و شرکت ایتالیایی دانیلی شده است. دهها شرکت دیگر هم میگویند در حال مذاکره با شرکتهای همتای خود در ایران هستند یا با آنها قراردادهای مشروط امضا کردهاند.
اما به گفته حقوقدانها، اجرای این قراردادها، در صورت امتناع بانکهای بزرگ اروپایی از تأمین اعتبار یا انتقال پول دشوار خواهد بود.
شرکتهای اروپایی، رسانهها و مقامات غربی در ماههای گذشته اذعان کردهاند بانکهای بینالمللی از بیم نقض تحریمهای رفعنشده آمریکا علیه ایران از انجام تراکنشهای بانکی مربوط به قراردادهای تجاری ایران بیم دارند.
این در حالی است که دولت آمریکا به موجب برجام متعهد به انجام اقدامات لازم برای اطمینان خاطر به شرکتها و بانکها جهت تجارت با ایران است.
تأکید مجدد نمایندگان کنگره بر وضع تحریمهای جدید علیه ایران
اعضای کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه بار دیگر درخواست وضع تحریمهای جدید علیه ایران را تکرار کردند.
«الیوت انگل»، عضو ارشد این کمیته گفت: «باید مطمئن شویم که ایران به متن این توافق پایبند میماند و باید دست ایران را به خاطر انجام رفتارهای مشکلساز در منطقه زیر سنگ نگه داریم.»
وی همچنین گفت: «فکر نمیکنم این وحشتناک باشد اگر ایران را بعد از اینکه احساس کردیم از توافق هستهای تخطی میکند هدف تحریمهای جدید قرار دهیم.»
انگل و سایر قانونگذاران آمریکایی علاوه بر این، در این نشست با بیان ادعاهای اثباتنشده ایران را به ایجاد تنش در منطقه متهم کردند. آنها علاوه بر این، از این کشور بابت حمایت از گروههایی مانند حماس و حزبالله هم انتقاد کردند.
آدام زوبین، معاون موقت وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، استفان مول، هماهنگکننده آمریکایی برجام و «توماس کانتریمن»، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور منع اشاعه و امنیت بینالملل نمایندههای دولت آمریکا در این نشست بودند.
مقامهای دولت آمریکا گفتند که از دو مسیر ایران را تحت نظر دارند، یکی توافق هستهای و دیگری فعالیتهای ایران در منطقه.
کانتریمن گفت: «در حالی که تهدید ایران مسلح به بمب اتمی با اجرای برجام از میان برداشته شده، تداوم اشاعه تسلیحاتی توسط ایران در زمینه سلاحهای متعارف و تلاشهای این کشور برای توسعه برنامه موشکهای بالیستیک کماکان مهمترین چالشهای ما در زمینه منع اشاعه را تشکیل میدهند.»
وی افزود: «ما قصد نداریم در حین اجرای برجام تمرکز روی سایر برنامههای ایران را از دست بدهیم.»
زوبین هم گفت با آنکه برجام برای ایران در زمینههایی مانند فروش هواپیماهای مسافربری و قطعات یدکی آن استثنا قائل شده، تحریمهای اولیه واشنگتن علیه ایران کماکان پابرجاست.
این مقام خزانهداری آمریکا گفت: «این به معنی آن است که ما کماکان اجازه نخواهیم داد اشخاص آمریکایی در ایران سرمایهگذاری کنند و یا اقدام به وارد کردن یا صادر کردن کالا و خدمات از این کشور بکنند.»
توهین دستیار «جان کری» به ایران
یک مقام وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه در نشستی در کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان با لحنی توهینآمیز درباره ایران صحبت کرد.
«توماس کانتریمن»، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور منع اشاعه گفت: «من فراتر از آنچه میتوانم تف کنم به ایران اعتماد نمیکنم.»
وی این اظهارات را در جلسه استماع کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بیان کرد. علاوه بر «کانتریمن»، «استفان مول»، نماینده آمریکا در امور هماهنگی «برجام» و «آدام زوبین»، معاون خزانهداری آمریکا هم به نمایندگی از دولت آمریکا در این نشست حضور داشتند.
دستیار جان کری در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که توافق هستهای ایران را تأیید میکند، انتقال تمامی کالاها و فناوریهای موشکی به ایران را ممنوع میکند.
ایران و گروه 1+5 تیرماه سال جاری به توافقی برای پایان دادن به یک دهه تنش بر سر برنامه هستهای ایران رسیدند که قرار است در ازای ایجاد برخی محدودیتها در این برنامه، تحریمها علیه ایران را رفع کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تمامی تعهداتش تحت این توافق را تأیید کرده، اما قوانین پیچیده تحریمی آمریکا موجب شده ایران نتواند اثرات رفع تحریمها را احساس کند.
ایران فشار بر عربستان را برای نشست جدید اوپک در دستور کار دارد
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» در تحلیلی پیرامون آخرین تحولات در زمینه بازار نفت و رقابت ایران و عربستان دو کشور مهم سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) نوشت: قرار است اجلاس اوپک هفته آینده (دوم ژوئن) در میان افزایش تنشهای سیاسی بین عربستان سعودی، ابرقدرت نفتی و رقیب قسم خوردهاش ایران برگزار شود.
منابع نزدیک به ایران از عدم تغییر در سیاستهای نفتی این کشور در قیاس با رویکرد نفتی عربستان سعودی و «خالد الفلاح» وزیر انرژی جدیدی این کشور که معتقد بر اصلاحات و بهای پایین نفت است، مشاهده نشده است.
یک مطلع در این زمینه گفت: «به نظر نمیرسد که عربستان سعودی بخواهد با دیگر اعضای اوپک همکاری کند.»
بر اساس این گزارش، ایران مدتهاست در اوپک حامی حفظ بهای نفت میباشد .موضعی که باعث اختلاف این کشور با عربستان سعودی شده است. ایران در سال جاری از پیوستن به پیشنهاد افزایش بهای نفت با حفظ میزان تولید خودداری کرد. اینک آژانس انرژی جهانی عنوان میکند که سطح تولید نفت ایران به میزان قبل از تحریمها باز گشته است، اما ایران این ادعا را قبول ندارد.
رویترز نوشت: ایران موفق به افزایش صادرات نفتش در ژانویه سال 2016 بعد از رفع تحریمها شده است . اما عربستان سعودی با تولید 10.26 میلیون بشکه نفت خام روزانه در آوریل سال جاری سطح تولید خود را به طور نسبتا پایداری نگه داشته است .
یک هئیت عضو اوپک در این زمینه گفت: «ایران از هیچ طرحی در زمینه حفظ سطح تولید یا کاهش آن حمایت نمیکند بلکه احتمالا فشار بر عربستان سعودی را در این زمینه در دستور کار دارد. »
به نوشته رویترز، اینک اختلاف ایران و عربستان سعودی که خود از مسببان شکل گیری اوپک در 56 سال قبل بودند ، همکاری را سختتر کرده و به حدی رسانیده است که اختلافهای اساسی بیشتری مشاهده میشود.
«پل هورسنل» تحلیلگر موسسه «استندرد چارتر» در این زمینه گفت: « تنها انگیزه اوپک از نشست آتی عدم تکرار پروسه ملتهب نشست دوحه است. جلسه ساده با تعهدات الزام آور و مهمتر از همه، عدم استدلال آشکار خو بهترین نتیجه برای وزرای حاضر در نشست است.»
مهر:
سناتورهای آمریکایی ایران و روسیه را تهدید سایبری خواندند
نمایندگان مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه از دولت آمریکا خواستند تدابیری در مقابل تهدیدهای سایبری ایران و روسیه اتخاذ کند.
سناتورهای آمریکایی در جلسه کمیته روابط خارجی کنگره اعلام کردند روسیه و ایران تهدیدهای اصلی سایبری علیه آمریکا هستند و باید با آنها مقابله کرد.
کریستوفر پینتر معاون وزارت خارجه آمریکا در امور سایبری در این جلسه حضور داشت و خطاب به سناتورها تحریم های اقتصادی را برنامه کاخ سفید برای مقابله با ایران عنوان کرد.
«بن کاردین» عضو کمیته روابط خارجی سنا درباره حملات سایبری اعلام کرد آمریکا باید با استناد به ماده 51 سازمان ملل در مقابل تهدیدهای سایبری آمادگی داشته باشد.
«کوری گاردرنر»، نماینده جمهوریخواه ایالت کلرادو هم خواستار مقابله با حملات سایبری ادعایی ایران، چین، کره شمالی و روسیه شد.
برگزاری جلسه کمیته امور خارجی کنگره درباره اجرای برجام
کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه جلسه ای در مورد توافق هسته ای ایران برگزار کرد که در این جلسه استماع بعضی از مقامات دولتی حاضر بودند.
در این جلسه با موضوع اجرای توافق هسته ای و نتایج آن برای آمریکا مقاماتی مثل آدام زوبین معاون وزارت خزانه داری و استفان مالی هماهنگ کننده اصلی وزارت خارجه آمریکا در اجرای برجام حضور داشتند.
استفان مال در این جلسه استماع اجرای برجام را یکی از اولویت های اصلی دولت باراک اوباما خطاب کرد و گفت: برای این منظور از تمام کشورهای متحد آمریکا کمک گرفته شده است.
وی افزود: آمریکا این اولویت را در دستور کاری خود دارد و در صورت تخلف ایران از تعهدات خود تحریم هایی علیه این کشور اعمال خواهد شد.
«اد رویس» رییس جمهوریخواه کمیته امور خارجی کنگره آمریکا و الیوت انگل عضو ارشد دموکرات، هر دو از این که امتیازی بیشتر از توافق هسته ای به ایران داده شود ابراز نگرانی و انتقاد کردند.
رویس در ارتباط با سفر اخیر جان کری وزیر خارجه ایالات متحده به اروپا و تشویق سرمایه گذاری در ایران گفت: ایران همچنان به فشار برای دسترسی به دلار آمریکا، ارز برتر جهان، ادامه میدهد.
زوبین: ایران خودش باید فضای تجارت با جهان را فراهم کند
آدام زوبین معاون وزارت خزانه داری آمریکا روز چهارشنبه گفت: کشورش قصد ندارد برای ایران در جهت رسیدن به تجارت جهانی مانع ایجاد کند.
وی در جلسه استماع کمیته امور خارجی کنگره آمریکا اعلام کرد آمریکا به تعهدات خود در قبال برجام پایبند است و هیچ مانعی برای ایران در عرصه تجارت جهانی ایجاد نکرده است.
زوبین در این جلسه خبرهای منتشر شده مبنی بر ممنوعیت فعالیت شرکت های تجاری ایران در کشورهای خارجی را به خاطر تحریم های آمریکا رد کرد و افزود: دولت آمریکا در بعضی موارد حتی شرکت های خارجی را به معامله با ایرانی ها تشویق کرده است.
زوبین به موضوع مبادلات تجاری با دلار اشاره کرد و گفت: دسترسی ایران به نظام بانکی آمریکا و گردش مالی دلار در تعهدات برجام نبوده است و کاخ سفید چنین وعده ای نداده است.
وی همچنین به تحریم های دیگر آمریکا علیه ایران به خاطر ادعاهای کاخ سفید درباره حمایت از تروریسم از سوی ایران اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد خود کشورهای دیگر برای تجارت با ایران دچار تردید هستند.
وی گفت: دولت ایران باید با اصلاحات ساختاری تردیدها و مشکلات موجود را حل کند و کشورهای دیگر را برای تجارت با خود تشویق کند.
مقام سعودی: با ایران درباره مراسم حج به توافق اصولی رسیدیم
«حسین الشریف» معاون وزارت حج و عمره عربستان روز چهارشنبه از دستیابی به توافق اصولی با «سعید اوحدی» رئیس سازمان حج و زیارت پیرامون حجاج ایرانی برای مناسک حج سال جاری خبر داد.
این مقام سعودی اعلام کرد که امضای نهایی این توافق اصولی روز پنجشنبه (۶ خرداد) انجام خواهد شد.
وی در عین حال مدعی شد که بر اساس قوانین حاکم در عربستان اجازه برخی اعمال ویژه همچون مراسم برائت از مشرکین به زائران ایرانی داده نمی شود و این امر به طرف ایرانی ابلاغ شده است.
معاون وزارت حج و عمره سعودی همچنین بر اتخاذ رویکرد برابر و یکسان در این زمینه و برای همه کشورها تاکید کرده است. الشریف همچنین اعلام کرد که طرف سعودی و ایرانی نشست مثبتی داشته و پیرامون تمام مسائل مربوط به حجاج ایرانی توافق شده است.
به نوشته روزنامه الریاض این توافق اصولی در جریان نشست روز چهارشنبه در وزارت حج عربستان در جده به دست آمده است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
هیل: پیشنهاد طرحهای تحریمی مختلف علیه ایران در سنا/ تحریم افراد مرتبط با بازداشت تفنگداران آمریکایی
پایگاه اینترنتی نشریه هیل در گزارشی نوشت: «کلی آیوت،» سناتور ایالت نیوهمپشایر آمریکا، و 18 سناتور دیگر اصلاحیهای را برای الحاق به «قانون اختیارات دفاع ملی» پیشنهاد کردهاند تا از این طریق تحریمها علیه برنامه موشکی ایران و افرادی که حامی آن هستند را گسترش دهند.
بر اساس این اصلاحیه همچنین قانون مربوط به تحریمهای ایران که تا پایان سال جاری میلادی از اعتبار ساقط میشود، تا سال 2031 تمدید خواهد شد.
آیوت اوایل سال جاری میلادی تهدید کرده بود در صورتی که اوباما موضع محکمتری در مقابل آزمایشهای موشکی ایران اتخاذ نکند، برای وضع تحریمهای جدید علیه تهران تلاش خواهد کرد.
گرچه سناتورهای جمهوریخواه نتوانستند مانع به ثمر رسیدن توافق هستهای ایران شوند، همواره برای شکست آن تلاش کردهاند. جنجال در خصوص اظهارات «بن رودز»—معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید—و مباحث درباره خرید آب سنگین ایران، نمونههای اخیر این تلاشها هستند.
«باب کورکر» و «بن کاردین،» اعضای ارشد کمیته روابط خارجی سنا، ماههاست بر روی قانونی برای تحریم ایران به دلیل برنامه موشکی این کشور و تمدید تحریمهای گذشته کار میکنند.
«جان کورنین،» عضو جمهوریخواه شماره 2 سنا، نیز اصلاحیهای را در خصوص تحریم افرادی که در جریان بازداشت تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس حضور داشتند، پیشنهاد کرده است. درخواست کورنین از اوباما این است که در گزارشی به کنگره، درباره رفتار ایران در این حادثه و مسئله نقض کنوانسیون ژنو توضیحاتی را ارائه دهد.
به گفته او، در صورتی که مشخص شود اقدامات ایران ناقض کنوانسیون ژنو بوده است، دولت آمریکا باید فهرست اسامی مرتبط با این حادثه را برای تحریم به کنگره ارائه دهد. این تحریمها شامل ممانعت از ورود این افراد به آمریکا و مسدود کردن داراییهایشان در این کشور میشود. کورنین همچنین اعلام کرده است در نظر دارد طرح دیگری را برای الحاق به لایحه بودجه دفاعی آمریکا در خصوص تحریم شرکت هواپیمایی ماهان پیشنهاد کند.
«مارکو روبیو،» نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا، نیز طرحی را پیشنهاد داده که وزارت دفاع آمریکا را از عقد هر گونه قرارداد با افرادی که با ایرانیهای تحت تحریم یا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارتباط دارند، منع میکند.
«دیوید پرود»، دیگر سناتور آمریکایی، خواستار ملزم کردن دولت آمریکا به ارائه گزارشی درباره همکاریهای میان روسیه و ایران و کره شمالی شده است. علاوه بر این، طرح مذکور از دولت آمریکا میخواهد مشخص کند آیا ایران از هواپیماهای تجاری برای انجام فعالیتهای نظامی استفاده میکند یا خیر.
آدام زوبین: تحریمهای ایران فقط حرف روی کاغذ نیستند
«آدام زوبین»، معاون موقت وزارت خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، بامداد پنجشنبه در نشستی در کمیته بانکداری مجلس سنا تأکید کرد که تحریمهای غیرهستهای علیه ایران کماکان پابرجا هستند.
وی گفت: «من درباره عمل به تعهداتمان تحت برجام برای رفع تحریمها علیه ایران صحبت کردهام. اما میخواهم اکنون به صراحت بگویم که معنای رفع تحریمها چه چیزی نیست.»
«زوبین» اضافه کرد: «اول، با موارد محدود استثناء، ما تحریمهای اولیه علیه ایران را رفع نکردهایم.»
مقام خزانهداری آمریکا گفت: «ما کماکان اجازه نخواهیم داد اشخاص آمریکایی در ایران سرمایهگذاری کنند و یا اقدام به وارد کردن یا صادر کردن کالا و خدمات از این کشور بکنند.»
زوبین تأکید کرد: «در همین راستا، بگذارید این را هم صریح بگویم که ما وعده ندادهایم که به ایران اجازه دسترسی به نظام مالی آمریکا یا استفاده از چرخه دلار را بدهیم و برنامهای هم برای انجام این کارها نداریم.»
این مقام آمریکایی چند ساعت قبل هم در نشست کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان اظهاراتی با همین مضمون بیان کرده بود.
ایرنا:
تاکید ایران بر لزوم رعایت استقلال سیاسی و تمامیت ارضی کشورها در ماموریت های حفظ صلح
سفیر و معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل ضمن استقبال از همکاری میان سازمان ملل و سازمان های منطقه ای، بر ضرورت احترام به حق حاکمیت ملی، استقلال سیاسی و تمامیت ارضی کشورهای میزبان تاکید کرد.
«غلامحسین دهقانی» در نشست آزاد شورای امنیت این سازمان به نمایندگی از جنبش عدم تعهد در خصوص همکاری میان ملل متحد و اتحادیه آفریقا در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی در چارچوب فصل هشتم منشور ملل متحد سخنرانی کرد.
وی گفت: جنبش عدم تعهد از توسعه همکاری میان سازمان ملل و سازمانهای منطقه ای بویژه اتحادیه آفریقا در حفظ صلح و امنیت بین المللی تحت فصل هشتم منشور ملل متحد و سپردن ترتیبات مربوط به صلح و امنیت به بازیگران منطقه ای استقبال می کند.
دهقانی افزود: در این راستا تمایل و اراده رهبران آفریقایی برای رسیدن به هدف 'آفریقای عاری از جنگ' در چارچوب ساختار پیشنهادی صلح و امنیت در آفریقا و نیز برنامه عمل ده ساله برای ظرفیت سازی در اتحادیه آفریقا قابل توجه است.
وی اظهار داشت: در عین حال جنبش عدم تعهد تاکید می کند که در ایجاد و یا تمدید ماموریت های حفظ صلح، لازم است که رضایت کشور میزبان ، عدم استفاده از زور جز در مقام دفاع از خود و بی طرفی رعایت شود، حق حاکمیت ملی، استقلال سیاسی و تمامیت ارضی همه کشورها مورد احترام قرار گیرد و از ورود به موضوعاتی که در صلاحیت داخلی کشورهاست به شدت پرهیز شود.
مخالفت دولت اوباما با تحریم های جدید علیه ایران
مقام های دولت آمریکا روز چهارشنبه در جلسه استماع مجلس نمایندگان این کشور تاکید کردند که با تحریم های جدید علیه ایران در صورت مخدوش شدن توافق هسته ای ، مخالفت خواهند کرد.
رویترز گزارش داد، کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه میزبان جلسه ای با حضور چند مقام دولت آمریکا برای بررسی اجرای برجام بود.
در این جلسه که از ساعت 10 صبح به وقت واشنگتن آغاز شد «استفان مال» هماهنگ کننده اصلی وزارت خارجه آمریکا در اجرای برجام، «توماس کانتریمن» از اداره امنیت بین الملل و منع گسترش تسلیحات وزارت خارجه آمریکا و «آدام زوبین» معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی حضور داشتند.
زوبین در این جلسه گفت: اگر بنا باشد که قوانین جدید ،از طریق از میان برداشتن تعهداتی که ما داده ایم ، توافق هسته ای را مخدوش کند ، این یک مشکل خواهد بود.
وی افزود: بطور حتم متحدان ما در سراسر جهان ، پس گرفتن بخش زیادی از تخفیف تحریم ها را سوء نیت ما محسوب می کنند.
زوبین همچنین گفت که کشورش برنامهای برای آزاد کردن مبادلات چرخه دلار برای ایران ندارد.
وی افزود: ما درباره ماهیت تهدیدهای غیرهستهای ایران آگاهی داریم و به این تهدیدها با گستره ای از ابزارهایی که در دسترس خود داریم از جمله اجرای تحریمهای قبلی و قرار دادن افراد و گروههای جدید در فهرست تحریمها ، پاسخ خواهیم داد.
به گزارش پایگاه اینترنتی مجلس نمایندگان آمریکا ، «اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز در جلسه استماع روز چهارشنبه در خصوص توافق هسته ای (برجام) بار دیگر از سیاست های دولت آمریکا در این زمینه انتقاد کرد.
رویس گفت: هفته گذشته یکی از فرماندهان نظامی ایران گفت ایران می تواند اسراییل را در کمتر از هشت دقیقه از روی نقشه محو کند. به یاد داشته باشید که این همان ایرانی است که جان کری تبلیغش را می کند که درهای آن برای داد و ستد تجاری گشوده است.
رویس مدعی شد: در چهار ماهی که از اجرای توافق هسته ای گذشته است ، ایران به برنامه موشکی خود و به نقض حقوق بشر ادامه داده است.
وی گفت: اصلا متعجب نمی شوم که ایران ممکن است به مفاد توافقنامه هسته ای عمل کند زیرا نقص اصلی این توافق همانطور که گفته بودیم مدت انقضای آن است.
رئیس مجلس نمایندگان آمریکا گفت: مساله تعجب آور این است که دولت اوباما تا چه حد برای کنار آمدن با ایران تلاش می کند و پاسخی هم به آزمایش های موشکی ایران نداده است.
رویس افزود: دولت اوباما گفته بود که تحریم های مربوط به تروریسم ، نقض حقوق بشر و موشک های بالستیک بطور کامل اجرا خواهد شد اما اکنون می گوید که تحریم های غیرهسته ای موجب مخدوش شدن توافق هسته ای می شود. سیاست کاخ سفید در قبال ایران به منزله راه رفتن بر لبه تیغ است.
بر اساس این گزارش ، هماهنگ کننده ارشد وزارت خارجه آمریکا در امر اجرای توافق هستهای نیز در این جلسه ، یکی از بالاترین اولویتهای دولت باراک اوباما را اجرای توافق توصیف کرد و افزود تا امروز توافق از سوی همه طرفین بطور کامل اجرا شده است.
وی اضافه کرد : ما این توانایی را برای خود حفظ کردهایم که تحریمهای تنبیهی را، در صورت تخلف ایران از تعهداتش در توافق، مجددا برقرار کنیم.
دستیار وزارت خارجه آمریکا در منع گسترش تسلیحاتی نیز در مورد رفتار ایران خارج از توافق هستهای گفت «در حالی که تهدید ایران اتمی از طریق اجرای توافق منتفی شده، ما تشخیص میدهیم مانند هر توافق تسلیحاتی که توسط هر یک از دولتهای دیگر مذاکره شده، یک توافق اتمی طیف گسترده رفتار طرف را عوض نمیکند و همانطور که رئیس و عضو ارشد کمیته هر دو تاکید کردند، با سوء رفتار جدی ایران باید مقابله کرد.»
توماس کانتریمن در ادامه با بیان این که وظیفه دفتر او رسیدگی به فعالیتهای موشکی و تسلیحاتی ایران است که از طریق اعمال تحریمها با همکاری وزارت خزانه داری برای مهار آن عمل کند، گفت «ما بویژه برای بازداری و کند کردن و شدیدا پرهزینه کردن برنامه موشکی ایران، میتوانیم از طریق اعمال رژیم کنترل استراتژیک سخت تجاری علیه ایران است.»
این اظهارات در حالی مطرح شد که اعضای مجلس نمایندگان و سنا آمریکا با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر ، در تدارک تحریم های جدید علیه این کشور هستند.
نظر شما