خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سازمان ملل متحد که پس از جنگ جهانی دوم شکل گرفت دارای چندین سازمان واتحادیه تخصصی و مستقل است که هریک وظایفی را بر عهده دارند. زمانی که سازمان ملل متحد به وجود آمد، خبری و اثری از مؤسسات و سازمانهای تخصصی وابسته به این سازمان دیده نمیشد، و به مرور زمان وقتی که سازمان ملل با شرایط جدیدی مواجه شد، ضرورت شکل گیری مؤسسات تخصصی هم بیش از پیش احساس شد. به همین دلیل، سازمانها و مؤسسات جدیدی پا به عرصه وجود نهاده و فعالیت خود را آغاز کردند. از جمله مؤسسات تخصصی سازمان ملل متحد، سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (یونیدو) است.
یونیدو از سازمانهای تخصصی سازمان ملل متحد میباشد که چند دهه پیش به وجود آمد، زیرا زمانی که مساله تشکیل سازمان ملل در بحبوحه جنگ جهانی دوم مطرح بود و حتی پس از پایان جنگ که تلاش وسیعی برای تاسیس سازمانی جهانی و فراگیری برای حفظ صلح جهانی آغاز شده بود، توجه چندانی به مساله صنعتیشدن کشورهای در حال توسعه یا جهان سوم نمیشد، دلیل آن نیز حضور قدرتمندانه کشورهای استعماری در این مناطق بود که عمدتاً در جنگ هم به پیروزی رسیده بودند؛ ولی جنگ دوم زمینه ساز سقوط استعمارگران و آغاز جنگهای آزادیبخش در تمام سرزمینهای تحت سلطه گردید و موجب استقلال کشورهایی شد که برخی از آنها حتی قبلاً سرزمین و کشور مستقل نبودند. این کشورها پس از آنکه پا به عرصهُ وجود گذاشتند با مشکلات بسیاری در زمینههای سیاسی و اقتصادی دست به گریبان بودند؛ لذا با افزایش تعداد کشورهای استقلال یافته، سازمان ملل هم در صدد تجدید نظر در برخی سیاستهای خود برآمد و فعالیتهایی در جهت ارائه کمکهای صنعتی انجام داد که از جملهُ آنها میتوان به یونیدو اشاره کرد.
بنابراین گزارش، به عنوان اولین فعالیتها در جهت ارائه کمکهای صنعتی، میتوان برنامه سازمان ملل متحد در مورد کمکهای صنعتی (برنامه سازمان ملل متحد برای کمکهای توسعه سال ۱۹۴۸، در سال۱۹۵۰ گسترش پیدا کرد)، صندوق مخصوص سازمان ملل متحد(۱۹۵۸)، کمیته برای توسعه صنعتی که در سال ۱۹۶۰توسط شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد تأسیس شد، بالاخره "مرکز توسعه صنعتی " را نام برد. هدف مرکز توسعه صنعتی هماهنگی فعالیتهای مربوط به صنعتی-سیاسی در داخل سازمان ملل متحد بود.
بعد از اینکه خواست کشورهای در حال توسعه در شورای اقتصادی و اجتماعی مطرح شد، بر اساس قطعنامه سال ۱۹۶۶ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سازمان تخصصی یونیدو (سازمان توسعه صنعتی) تأسیس شد. از این جهت "یونیدو" به مفهوم حقوق بینالملل یک سازمان تخصصی مستقل نیست ولی روی هم رفته خصوصیات چنین سازمانی را دارا میباشد. این سازمان در ژانویه ۱۹۶۷ به صورت یک مؤسسه خودمختار در داخل تشکیلات سازمان ملل بوجود آمد تا به صنعتیشدن کشورهای ذر حال توسعه کمک کرده، آهنگ رشد آنها را تسریع کند. ایجاد هماهنگی میان کارگزاریهای سازمان ملل در زمینه توسعه به "یونیدو" واگذار گردید. در ۱۹۸۲ حدود ۱۵۱ کشور عضویت این سازمان را دارا بودند. مقر یونیدو در شهر وین پایتخت اتریش میباشد.
این گزارش می افزاید: کشورمان در راستای توسعه صادرات خود بنا دارد با سازمان توسعه صنعتی ملل متحد – یونیدو- همکاری های بیش از پیشی داشته باشد. علی اصغر توفیق، معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با ایرنا در این باره گفته است: "ایران در حال حاضر در پروژه های مختلف و رو به رشدی مانند چرم و زعفران از طریق دستگاه های مختلف با یونیدو همكاری دارد. بر اساس برنامه ریزی انجام شده، ایران در سه محور و در حوزه های ایجاد اشتغال، توسعه صادرات و همچنین صرفه جویی در مصرف انرژی و محیط زیست با این سازمان همكاری خواهد كرد. گسترش سهم بازار ایران در كشورهای مختلف به طور حتم از مهمترین محورهای همكاری ایران با سازمان یونیدو خواهد بود. ایران از هر گونه همكاری در این خصوص استقبال خواهد كرد چراكه اگر صادرات راه بیافتد خود به خود بخش های دیگر از جمله اشتغال را فعال و پایداری شغل را ماندگار خواهد كرد.
ارائه ایده ها و همفكری لازم در خصوص راهكارهای عملیاتی در صنایع مختلف از جمله صنایع مرتبط با كشاورزی و مسائل زیست محیطی از موضوعاتی است كه ایران خواستار گسترش همكاری در آن زمینه ها با سازمان یونیدو است. صرفه جویی در مصرف انرژی نیز یكی دیگر از حوزه های همكاری ایران با یونیدو است. كنترل محیط زیست و همچنین مدیریت قیمت تمام شده انرژی از دیگر حوزه های همكاری ایران با یونیدو خواهد بود. قطع همكاری برخی از كشورهای بزرگ عضو سازمان یونیدو با این سازمان، منابع مالی آن را كاهش داده است. این سازمان برای این كه روی پای خود بایستد، درخواست كمك از ایران كرده است كه باید بررسی شود. مقامات سازمان یونیدو در حال حاضر بودجه این سازمان را منطقه ای كرده و پیشنهاد داده اند كه پروژه های ایران در منطقه تایلند خلاصه شود اما ما رغبتی به این موضوع نداریم و تاكید ایران، همكاری مستقیم با خود یونیدو است."
یادآور می شود: یونیدو یا سازمان توسعه صنعتی ملل متحد، یك نهاد تخصصی سازمان ملل متحد است كه مقر آن در وین می باشد، هدف اصلی این سازمان ارتقاء و تسریع توسعه صنعتی در كشورهای در حال توسعه و یا اقتصادهای در حال گذار و توسعه روابط صنعتی بینالمللی است.
نظر شما