انگلیس به جمع مشتاقان بازار ایران پیوست

خبرگزاری شبستان:انگلستان یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، یکی از اعضای موسس ناتو و محور سازمان کشورهای مشترک المنافع است و حال موسسات اقتصادی انگلیس آمادگی خود را برای حضور فعال در بازار ایران اعلام کرده اند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ۷۶ درصد زمین‌های بریتانیا زیر کشت هستند و اگرچه عده کمی از جمعیت این کشور به کشاورزی مشغول هستند اما تولیدات آنها، علاوه بر تأمین نیازهای داخلی به خارج نیز صادر می‌شوند. محصولات مهم کشاورزی بریتانیا عبارت‌اند از گندم – جو – سیب زمینی – گوجه فرنگی – نیشکر و سبزیجات. در اقتصاد بریتانیا، صیادی و جنگلداری جایگاه ویژه‌ای دارد. ذخایر معدنی آن شامل زغال سنگ که در تولید برق بکار می‌رود؛ نفت خام و گاز طبیعی که در مراکز صنعتی، تجاری و مسکونی به مصرف می‌رسند و منیزیم، فسفات – مس و آنتیموان است.

 

بنابراین گزارش، انگلستان یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل، یکی از اعضای موسس ناتو و محور سازمان کشورهای مشترک المنافع است. به گزارش صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی انگلیس از سال ١٩٨٠ تا پایان ٢٠١٤ و در یک دوره ٣٤ ساله به تدریج از کمتر از ٥٦٦ میلیارد دلار به دو هزار و ٩٤٥ میلیارد دلار افزایش یافته است که نشانگر کارآمدی و هوشمندی مدیران سیاسی و اقتصادی این کشور است. برابر آمارهای ثبت شده در مرکز اطلاعات و آمار آمریکا، درآمدهای بودجه ای دولت انگلیس در سال ٢٠١٤ حدود ٩٣٦ میلیارد دلار و مخارج بودجه آن بالغ بر ١١٠٦ میلیارد دلار بوده است.

 

بدهی خارجی این کشور تا پایان ٣١ دسامبر ٢٠١٤ رقمی بالغ بر ٨٧٩٥ میلیارد دلار و ذخایر ارزی و طلای آن ١٠٩,١ میلیارد دلار گزارش شده است (این قسمت شامل دیون عمومی و خصوصی غیر ساکنان است که می توان آن را به صورت ارزهای بین المللی، کالا و یا خدمات پرداخت کرد. این ارقام بر اساس نرخ ارز محاسبه شده است نه در مباحث مربوط به برابری قدرت خرید ). در بخش تجارت خارجی، صادرات انگلیس در سال ٢٠١٤ حدود ٥٠٣ میلیارد دلار و واردات این کشور ٨٠٢ میلیارد دلار است.

 

عمده اقلام صادراتی انگلیس شامل مواردی مانند کالاهای تولیدی، سوخت، مواد شیمیایی، غذا، نوشابه و دخانیات می شود. که در سال ٢٠١٣ عمدتا به کشورهای سوییس ١٣,٨درصد ، آلمان ٩ درصد ، آمریکا ٨.٨درصد ، هلند ٧.٦ درصد ، فرانسه ٦.٤ درصد ، ایرلند ٥.٧درصد و بلژیک ٤.٣درصد انجام شده است. عمده اقلام وارداتی انگلیس شامل کالاهای تولیدی، ماشین آلات، سوخت و مواد غذایی می شود که در سال ٢٠١٣ عمدتا از کشورهای آلمان ١٣,٩ درصد ، چین ٨.٥ درصد ، هلند ٨.٥ درصد ، فرانسه ٦درصد، آمریکا ٥.٦درصد و بلژیک ٥درصد انجام شده است.

 

بنابراین گزارش، روابط ایران و بریتانیا از اوایل حکومت ادوارد ششم در بریتانیا شکل گرفت. در برخی دوران از تاریخ ایران روابط دوجانبه میان دو کشور در بالاترین سطح قرار داشت اما پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، روابط میان ایران و پادشاهی متحده دچار بحران و تشنج بوده‌است. در زمان دولت دهم ایران روابط دو کشور نسبت به سال‌های پیش از آن بیش از پیش به سردی گرایید. مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران و موضع‌گیری‌ها در مقابل بهار عربی از مهمترین دلایل این امر برشمرده می‌شود اما این رواط دوجانبه از زمان روی‌کار آمدن دولت تدبیر و امید به مرور زمان مورد بازسازی قرار گرفت و دو دولت مایل به عادی‌سازی روابط هستند.

 

این گزارش می افزاید: پیمان جنوبی در تحلیلی با عنوان "روابط اقتصادی ایران و انگلیس در پساتحریم!" که در شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی منتشر شده است درباره روابط ایران و انگلستان نوشته است: "ایران علاوه بر منابع عظیم انرژی و تنوع ذخایر معدنی ، با داشتن ١٥ مرز آبی و خاکی، در چهارراه اروپا، خاور نزدیک، آسیای میانه و قفقاز از موقعیت بسیار استراتژیک و ممتازی بهره مند است که انگلیسیها کاملا به آن واقفند. با توجه به حجم پایین مبادلات اقتصادی ایران و انگلیس در سالهای گذشته می توان اینگونه فرض کرد که برای انگلیسیها، روابط سیاسی با ایران همواره بر روابط اقتصادی ارجح بوده است البته این اشتباه محاسباتی باعث شد که آنها همواره در هر دو سوی معامله از رقبا عقب بمانند. در این میان البته شرکتهای انگلیسی و در راس آنها دو شرکتی نفتی بی پی و رویال داچ شل بخوبی می دانند که صنعت نفت و گاز و پتروشیمی ایران نیازمند سرمایه گذاریهای عظیمی است و هر گونه تعلل برای ورود به این بازار پرسود می تواند زیانی باشد که دیگر قابل جبران نخواهد بود."

 

بر این اساس شرکت‌ها و موسسات اقتصادی انگلیس آمادگی خود را برای حضور فعال در بازار ایران اعلام کرده اند. فارس در این زمینه گزارش داده است که: "به ابتکار کنفدراسیون صنایع انگلیس و همکاری موسسه جهانی مکنزی، میزگردی با حضور تعدادی از مقامات اقتصادی انگلیس از جمله نماینده تجاری نخست‌وزیر، رئیس موسسه تضمین مالی صادرات و تعدادی از شرکت‌ها و موسسات اقتصادی انگلیس به منظور بررسی و تبادل‌نظر در خصوص فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری در ایران برگزار شد. در این میزگرد که با سخنرانی افتتاحیه محمدحسن حبیب‌اله‌زاده کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن آغاز به کار کرد، نمایندگان بخش‌های دولتی و خصوصی تجاری انگلیس شرکت داشتند. کاردار کشورمان در این میزگرد به تشریح آخرین وضعیت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و فرصت‌ها و زمینه‌های مورد علاقه طرف ایرانی جهت جذب سرمایه‌گذاری خارجی از جمله حمل و نقل ریلی و هوانوردی، نفت و گاز، پتروشیمی، پالایشگاه، انرژی‌های نو، آب و فاضلاب، صنایع خودروسازی پرداخت.

 

شرکت کنندگان در میزگرد مشترک کنفدارسیون صنایع انگلیس و موسسه جهانی مکنزی نیز ضمن برشمردن زمینه‌های مورد علاقه خود برای همکاری شرکای ایرانی در زمینه نفت و گاز، حمل و نقل، هواپیمایی، خودروسازی، نیروگاه‌های برق را برشمرده و آمادگی خود جهت حضور فعال در بازار ایران را مورد تاکید قرار دادند. شرکت‌ها و موسسات اقتصادی شرکت کننده در این میزگرد همچنین به جایگاه ایران به عنوان یک بازار نوظهور اشاره کرده و بر مزیت‌های کشورمان از جمله دارا بودن ذخایر سرشار نفت و گاز، جمعیت جوان و تحصیل کرده و ضریب هوشی بالا تاکید کردند. نمایندگان صنایع انگلیس ابراز امیدواری کردند که موضوع فضای روانی ناشی از اقدامات آمریکا در قبال بانک‌ها هر چه زودتر برطرف تا گام‌های بزرگتری برای تجارت و سرمایه‌گذاری برداشته شود. طرف انگلیسی همچنین اعلام کرد آماده کمک به تضمین سرمایه‌گذاری شرکت‌های انگلیسی در جمهوری اسلامی ایران است."

 

کنفدارسیون صنایع انگلیس یکی از بزرگترین سازمان‌های تجاری انگلیس به شمار می‌رود. تعداد اعضای مستقیم و غیر مستقیم کنفدراسیون صنایع انگلیس بالغ بر 190 هزار عضو است و بیش از 140 سازمان و اتحادیه تجاری در چارچوب این کنفدارسیون فعالیت دارند. کنفدراسیون صنایع انگلیس از طریق دفاتر خود در لندن، پکن، واشینگتن، بروکسل و دهلی‌نو فعالیت‌های تجاری بین‌المللی خود را هماهنگ می‌کند.

 

یادآور می شود: بر اساس آمارهای منتشره توسط یورو استات، واردات انگلیس از ایران در سال ٢٠١١ بالغ بر ٤٢٠ میلیون یورو بوده است . این رقم در سالهای تشدید تحریمها کاهش یافته و در سال ٢٠١٤ به ٣٩ میلیون یورو رسید.

صادرات انگلیس به ایران نیز پیش از تشدید تحریمها در سال ٢٠١١ بالغ بر ٢٠٣ میلیون یورو بوده است. این رقم در سالهای بعد کاهش یافت و در سال ٢٠١٤ به ١١٣ میلیون یورو رسید.

کف پوشها، خرما، تابلو‌های نقاشی، زعفران، کتیرا، خاویار و هندوانه عمده اقلام صادراتی ایران به انگلیس و ذرت دامی، گندم دامی، جو، توربینهای گازی، جوجه و مکملهای دارویی نیز اقلامی هستند که سهم بزرگی از واردات ایران را از انگلیس تشکیل داده‌اند.

کد خبر 544195

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha