خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پیش بینی غلط غرب از اوضاع کنونی ایران، توافقنامه چابهار بزودی بین ایران،افغانستان و هند به امضا می رسد، ایران و روسیه در ساخت دکل های حفاری مشارکت می کنند، ایران نظام سیاسی با ثباتی دارد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
سقوط مواضع آمریکا در منطقه ناشی از قدرت نرم و سخت ایران است
اندیشکده آمریکایی «شورای سیاست خارجی آمریکا» در تازه ترین تحلیل به قلم«جاناتان شانزر» و «مکس پک» به «نبرد نیابتی تهران-ریاض در منطقه» پرداخت. قبل از آغاز این گزارش باید به پارهای تحولات طرفین در چند روز اخیر پرداخت.
عربستان سعودی پنجشنبه گذشته مدعی شد که این کشور مانع سفر حجاج ایرانی نبوده و نیست و این دولت ایران است که مانع سفر حجاج خود میشود.
به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان وزارت حج عربستان میگوید که هیأت مذاکره کنند ایرانی حاضر نشده است که صورت جلسه مذاکرات انجام شده را امضا کنند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز جمعه گذشته جلسه بحث عمومی تحت عنوان "انگاره ها و ایدئولوژی های تروریسم" را به ابتکار مصر که رئیس دورهای شورای امنیت در ماه مه میلادی است، برگزار کرد. سفیر عربستان سعودی نیز یکی از سخنرانان این جلسه بود و در سخنرانی خود پیرامون موضوع، اتهامات بی پایه و اساسی را به ایران وارد کرد که در پایان سخنرانی وی، واکنش رایزن نمایندگی کشورمان در جلسه را به همراه داشت.
رایزن سیاسی نمایندگی کشورمان در پاسخ به اظهارات سفیر سعودی گفت:«جای بسی شگفتی است که عربستان ایران را متهم به فرقه گرایی کند و علیه فرقه گرایی داد سخن سر دهد چرا که همگان میدانند تفکر تکفیری از کجا سرچشمه می گیرد؛ در پی چیست و توسط چه کسانی به عمل گذاشته میشود. سخنان تحریک کننده مقامات سعودی و امامان جماعت سعودی در ترویج و اشاعه فرقه گرایی کاملا روشن و بی نیاز از توضیح است.»
و اما اندیشکده آمریکایی در بخش اول این گزارش مینویسد: در زیر جوش و خروشهای خاورمیانه عمیقترین خط شکاف بین دو رقیب دیرینه یعنی ایران و عربستان سعودی دیده میشود. رقابت نوین امروزی آنها ریشه در قرنها خصومت قومیتی دارد که اینک از آن به عنوان «جنگ سرد نوین خاورمیانه» یاد میشود. با حمله آمریکا به عراق در سال 2003 وضعیت ژئو پلتیک منطقه شکلی جدید گرفت و با به اصطلاح بهار عربی و نبردهای داخلی در یمن و سوریه این امر شدت یافت و این ناآرامیها نیز بسط یافت به طوریکه ایران و عربستان اینک هرکدام از متحدان خود در منطقه حمایت میکنند و درگیریهای داخلی در این گیرودار مبدل به رقابت دو سر باخت کینه توزانه در نبردهای نیابتی خطرناک شده است. خصومت فعلی این دو کشور با خلا قدرت ایجاد شده از سوی باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در منطقه شدیدتر نیز شده است. در سال های اخیر سیاست کاخ سفید عدم ورود به درگیریهای پرهزینه و دردناک منطقه که امید کمی به اصلاحت یا تغییر معنی دار بود، شده است. این راهبرد را حتی میتوان در دو دل بودن واشنگتن در مسئله سوریه و سقوط مواضع آمریکا در مذاکره هستهای سال گذشته با ایران دید و نتیجه پایانی آن غم و غصه فراوان عربستان و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس است که البته این منشعب از قدرت نرم و سخت غیر قابل انکار ایران بوده است.
نویسندگان این گزارش در ادامه با تاکید بر ظهور ایران در سطح منطقه و اشاره به ارزیابی یکی از دیپلماتهای سابق با تجربه ایران که گفته بود دامنه نفوذ ایران در منطقه از مدیترانه تا شبه جزیره هند و از قزاقستان تا یمن امتداد یافته است، نوشتند: از سال گذشته به این سو رقابت منطقهای ناشی از ظهور ایران بوده و پیش بینی میشود دارای ابعاد جدید و خطرناک باشد. آنچه که پیشتر نبرد نیابتی بود، اینک مبدل به درگیری مستقیم نیروهای ایران و عربستان در عرصههای مختلف شده و دو طرف متحمل خساراتی شدهاند و عمق دخالت آنها در منطقه منجر به اتهام زنیهای البته درستی مبنی بر اشغال یمن از سوی عربستان و نیز اشغال سوریه از سوی ایران (ادعای نویسنده) شده است.
نویسندگان در بخشی دیگر از یادداشت با اشاره به دیدگاه ریاض نسبت به حوثیهای یمن که آنها را گروه شیعه ضد دولت یمن که رشدش در اواخر سال 2014 با اشغال صنعا پایتخت یمن و تشکیل ائتلاف به رهبری عربستان علیه حوثیها شکل گرفته و نبرد نیابتی ایران که همگی را نشانی از ضعف ریاض برشمردند، مینویسند: ایران نیز همزمان خود را موقعیت مشابه در دفاع از متحد شیعه اش میبیند. از آغاز درگیریهای داخلی سوریه در مارس 2013 ، ایران از متحد دیرینهاش حکومت «بشار اسد» در سوریه حمایت کرده است.
پیش بینی غلط غرب از اوضاع کنونی ایران/ ایران نظام سیاسی با ثباتی دارد
اندیشکده اروپایی «یوراسیا ریویو» در گزارشی تحلیلی به قلم «جیان کارلو الیا والوری» تحلیلگر امور سیاسی، اقتصادی ایتالیایی در زمینه برگزاری دومین دور انتخابات مجلس شورای اسلامی که چندی قبل به پایان رسید و اشاره به جزییات آن نوشت: واقعیت این است که میانه روهای کنونی مجلس ایران تنها قادرند از سیاست اقتصادی دولت روحانی رییس جمهور و نه رویکردهای سیاسی و اجتماعی وی حمایت کنند.
بر اساس این گزارش، بخش سیاسی ایران صحنهای عقیدتی سیال است که تنها مختص دورههای اخیر نبوده میانه رو و مترقی خواه در بستر مذهبی، پارلمانی و عقیدتی ایران مفهومی ندارد.
نویسنده عنوان داشت: نظر سنجیهای اخیر دستگاه های غربی قبل از دور دوم نشان از پذیرش نسبی وجود نظام انتخاباتی در ایران داشت و تنها 15 در صد آنرا ناعادلانه و غیر آزاد عنوان داشتند. در این نظر سنجی 46 درصد رای دهندگان بر این باور بودند که ایران اقتصاد پر جنب و جوشی دارد در حالیکه 52 درصد معتقد بودند وضعیت اقتصادی ایران منفی است.
اندیشکده یاد شده نوشت: رای دهندگان ایرانی بر این باورند که مجلس آینده باید در ابتدا نرخ بیکاری را کاهش داده و سپس در مقابله با مشکل افزایش فقر اقدامی کرده و در وهله سوم امنیت نظامی ایران را افزایش دهد و البته در این بین 3 درصد نیز بر این باورند که باید آزادیهای مدنی افزایش یابد. در این بین حدود 7 درصد نیز خواهان گشایش مسیر ایران به سوی غرب هستند. در مجموع جدا از جهت گیریهای سیاسی، اکثر رای دهندگان ایرانی معتقدند که مجلس بعدی مشکلات برجا مانده ایران را رفع خواهد نمود.
نویسنده سپس در نتیجه گیری عنوان میکند: ایران نظام سیاسی با ثبات دارد و میانه روها و مترقی خواهان آن تفاوت بسیار بیشتری با جهان غرب دارند. همچنین با وجود تغییرات ناشی از برجام در این کشور رابطه مبتنی بر اعتماد بین طبقه حاکم و رای دهندگان وجود دارد. همچنین تقسیم قدرت بین رهبران میانه رو و ترقی خواه انعکاس دهنده تصمیم گیریهای مهم دفاعی و خارجی نیست.
نویسنده در خاتمه عنوان میکند: رای دهندگان ایرانی توجه بسیاری را به انتقال تصویر قدرتمند و شالوده خارجی ایران که برای حوزههای انتخاباتی نیز ارزش محسوب میشود، دارند. بنابر این پیش بینی تحلیلگران غربی از اوضاع کنونی ایران به طور کامل اشتباه است.
معاون وزیر خارجه کویت: بازار نفت امکان افزایش تولید را به ایران نمیدهد
«خالد جرار الله» معاون وزیر خارجه کویت در سخنانی گفت که کشورهای صادر کننده نفت باید سطح تولید خود را در حد کنونی حفظ نمایند زیرا بازار قادر به حمایت از افزایش تولید نفت از جانب ایران نیست.
به نوشته خبرگزاری رسمی کویت «کونا» جرارلله که در نشست تجاری کویت – ژاپن در توکیو ، پایتخت ژاپن حضور داشت، در این زمینه گفت: «گزینهای دیگر جز حفظ میزان تولید نفت نیست .»
وی در پاسخ به سئوالی در زمینه سیاستهای نفتی ایران گفت: «ایران باید از بازار عبرت بگیرد ... این بازار فرصتی را برای افزایش سقف تولید نمیدهد.»
به نوشته این منبع خبری، اعضای کشورهای صادر کننده نفت «اوپک» و دیگر صادرکنندگان این ماده در نشست 17 آوریل در دوحه، پایتخت قطر در رسیدن به توافقی برای حفظ سطح تولید و متوازن شدن بازارهای جهانی نفت به توافق نرسیدند.
ایران که در این بین خواهان به دست آوردن مجدد سهم خود در بازار بعد از رفع تحریمهای بینالمللی است، از پیوستن به طرح پیشنهادی نگهداری سطح تولید خودداری کرده است . از سوی دیگر، عربستان سعودی تاکید بر مشارکت ایران در این طرح پیشنهادی دارد.
مهر:
توافقنامه چابهار بزودی بین ایران،افغانستان و هند به امضا می رسد
«صلاح الدین ربانی» وزیر امور خارجه افغانستان اعلام کرد: توافقنامه بندر چابهار در هفته های آینده، بین ایران، افغانستان و هند به امضا می رسد.
وی در ادامه افزود: پس از افتتاح پروژه بزرگ اقتصادی «کاسا۱۰۰۰» با حضور «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در تاجیکستان، اینک پروژه بزرگ اقتصادی چابهار نیز در آینده نزدیک افتتاح خواهد شد.
وزیر امور خارجه افغانستان اظهار امیدواری کرد با توسعه پروژه های بزرگ اقتصادی، ثبات اقتصاد افغانستان تقویت شده و این کشور به راه ترانزیت منطقه ای تبدیل خواهد شد.
در همین حال، خانم «عادله راز» معاون پیشین سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، طی نشستی که در وزارت امور خارجه برگزار شده بود، به عنوان معاون همکاریهای اقتصادی در این وزارتخانه، تعیین شد.
پست معاونت همکاری های اقتصادی برای نخستین بار در وزارت امور خارجه افغانستان ایجاد شده است که پیش از آن، در این وزارتخانه وجود نداشت.
لازم به ذکر است چندی پیش «سوشما سوراج» وزیر امور خارجه هند به تهران سفر کرد و از نهایی شدن توافقنامه بندر چابهار خبرداد. قرار است «نارندرا مودی» نخست وزیر هند در خرداد ماه برای امضای توافقنامه بندر چابهار به تهران سفر کند. با توسعه بندر چابهار ظرفیت های اقتصادی و تجاری بین ایران، هند و افغانستان افزایش یافته و ترانزیت کالا از راه این بندر صورت خواهد گرفت.
کویت خواستار عدم افزایش تولید نفت ایران شد
«خالد جارالله» معاون وزیر نفت گفت بازار نفت نمی تواند افزایش تولید نفت را تحمل کند و تنها راه حفظ سطح دولت فعلی است.
وی در سمینار تجاری کویت و ژاپن در توکیو گفتک راه دیگری جز حفظ سطح تولید موجود نیست.
وی در پاسخ به سوالی درباره سیاست تولید نفت ایران گفت: ایران باید با توجه به وضعیت بازار نفت بداند که بازار نمی تواند فرصتی برای افزایش تولید بدهد.
ایران بعد از لغو تحریم ها در تلاش است سهم خود از بزارهای نفت جهان را به دست آورد.
ایرنا:
ایران و روسیه در ساخت دکل های حفاری مشارکت می کنند
ایران و روسیه در ساخت دکل های حفاری میدان های نفتی در ایران مشارکت می کنند. قرار است با انتقال دانش و فناوری ساخت این دکل ها به کشور، بومی سازی شوند.
شرکت های معتبر بین المللی در ماه های پس از اجرایی شدن برجام، روانه تهران شده و برنامه های خود برای انتقال فناوری های صنعت نفت و همکاری با شرکت های ایرانی را اعلام کردند.
در این میان شرکت های روسی که سابقه طولانی مشارکت با صنعت نفت ایران داشته اند پس از اجرایی شدن برجام، همکاری با ایران را از سر گرفتند، به طوری که شرکت لوک اویل روسیه از طریق شرکت های زیرمجموعه خود در اروپا، محموله های نفتی از ایران خریداری کرده است. همچنین شماری از شرکت های روسی برای توسعه در میدان های نفتی ایران از جمله چنگوله در غرب کشورمان اعلام آمادگی کرده اند.
همچنین یک شرکت روسی نیز اعلام کرده است که قصد دارد در ایران سکوهای حفاری تولید کند.
به گزارش پایگاه خبری اویل - گس روسیه «میخائیل بلزر» قائم مقام مدیرعامل «هولدینگ اورال ماش» اعلام کرد: این شرکت همواره ایران را به عنوان یک شریک راهبردی برای همکاری بلندمدت در نظر داشته و کنسرسیومی متشکل از شریکان روس و ایرانی با عنوان کنسرسیوم انرژی دنیکو تشکیل شده که هدف آن امضای قراردادهای حفاری در ایران است.
وی افزود: یکی از اعضای کنسرسیوم، یک تولیدکننده ایرانی تجهیزات حفاری است که در گام نخست برای ١٢ دکل حفاری، حداقل ٢٥درصد قطعات هر دکل را تولید می کند؛ در گام دوم برای ١٢ دکل بعدی، سهم شریک ایرانی در تولید قطعات مورد نیاز افزایش خواهد یافت.
این مقام روسی ادامه داد: هدف راهبردی ما این است که بر اساس برنامه ای دانش و تکنولوژی به ایران منتقل شود و سرانجام 100 درصد دکل های حفاری، تحت لیسانس و نظارت اورال ماش، بومی سازی و در ایران تولید شوند.
این مدیر روسی گفت: ما همچنین برنامه ای برای تأسیس یک مرکز سرویس برای دکل های حفاری در ایران داریم که با تأمین قطعات یدکی و حضور مستمر مهندسان شرکت، برای ارائه خدمات به موقع به دکل های حفاری اقدام می کند.
هولدینگ اورال ماش، مراحل رسمی و قانونی حضور در ایران را طی کرده است و اکنون به عنوان یک تأمین کننده رسمی و معتبر در ایران شناخته می شود.
نظر شما