به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم رونمایی از کتاب "روسیه جامعه، سیاست و حکومت" به قلم دکتر مهدی سنائی؛ عضو هیئت علمی گروه مطالعات روسیه دانشکده مطالعات جهان با حضور مسئولان دانشکده مطالعات جهان، سازمان سمت و گروهی از اصحاب رسانه و از سوی سازمان سمت در بخش بین الملل، سالنA6، سرای اهل قلم بین الملل نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
اين اثر محصول تحقيق و تتبع نويسنده بويژه در طول سالهاي اخير حضور ايشان در روسيه مي باشد. از ویژگی های کتاب این است که بیش از چارچوب های عمومی و سوابق تاریخی در تکمیل آثار دیگر که در این عرصه منتشر شده است بیشتر به تشریح وضعیت کنونی و تبیین مختصات روسیه معاصر و آخرین وضعیت و تحولات عصر ولادیمیر پوتین پرداخته است. تحلیل و بررسی زوایای مختلف فدراسیون روسیه موضوعی ست که وجهه ی همت این اثر است.
روسیه کشوری ست که "فیودر تیوتچف" شاعر و سیاستمدار قرن نوزدهم درباره آن گفت؛ "روسیه را با منطق و استدلال نمی شود فهمید و با معیارهای عمومی نمی توان سنجید، بلکه باید آن را حس کرد و دریافت!" این گفته شاعر به سرعت در میان مردم روسیه روایت شد و هنوز بسیاری از اندیشمندان روسیه و روسیه شناسان جهان وقتی در توضیح و تحلیل رفتارها و تحولات در روسیه با دشواری روبرو می شوند به این گفته پناه می برند.
اگرچه تیوتچف با نگاه به حوادث قرون پیش از خویش و شیوه شکل گیری دولت روسی در اواخر هزاره اول و گسترش آن در اوایل هزاره دوم و قرون پس از آن و فراز و فرودهای بسیار آن در مواجهه با شرق و غرب به این استنباط رسیده بود، اما با مرگ شاعر در اواخر قرن نوزدهم میلادی و تحولات بعدی در اوایل قرن بیستم و شکل گیری انقلاب کمونیستی در جامعه ای که هنوز مرحله صنعتی شدن را طی نکرده بود و بر اساس نظریه مارکس وقوع انقلاب سوسیالیستی و کمونیستی در آن امکانپذیر نبود، گفته او به نقل رایج میان مردم بدل گردید.
كتاب "روسیه جامعه، سیاست و حکومت" حاصل یک فعالیت پژوهشی آهسته اما پیوسته و چند ساله است که تلاش شده است در آن چارچوب بررسی های معمول "سیاست و حکومت" گسترش یابد و حوزه های دینی، فرهنگی، هویتی و فکری را نیز شامل شود. از جمله مزیت های این پژوهش بهره گیری گسترده از منابع روسی در کنار سایر منابع و مشاهده و بررسی تحولات از نزدیک و به صورت میدانی است. علت طولانی شدن انجام این تحقیق تنها اشتغالات اجرایی من نبوده است بلکه وقوع مکرر تحولات جدید و بنیادین طی چند سال اخیر در سیاست داخلی و خارجی روسیه و نیاز به تغییر و افزودن مطالب، مزید بر این علت بوده است.
مباحث اين كتاب شامل موارد زير است: در فصل نخست تاریخ روسیه مورد بررسي قرار گرفته و نیز بخشی به بنیان های هویت روسی اختصاص یافته است. یک فصل نیز به موضوعات اجتماعی، اقوام، تحولات دینی، اسلام و مسلمانان و نقش رسانه ها در تحولات اجتماعی و سیاسی روسیه اختصاص یافته است. به این ترتیب تلاش شده است در این کتاب زیر ساخت های اجتماعی و فکری نیز مورد توجه قرار گیرد. اگر چه نگارنده معتقد است جای یک پژوهش گسترده در زمینه جریان های فکری و فلسفی روسیه معاصر در ایران هنوز خالی است. فصل سوم کتاب بطور کامل به فرهنگ سیاسی و احزاب، انتخابات و گروههای ذی نفوذ اختصاص یافته که بیانگر اهمیت این دست مباحث در روسیه معاصر است.
موضوعات نظام سیاسی، اقتصاد و سیاست خارجی نیز هر یک فصل جداگانه ای را به خود اختصاص داده اند که تلاش شده است آخرین تحولات در این عرصه ها با همه گستردگی و پیچیدگی آن مورد توجه و اشاره قرار گیرند. بديع بودن مباحث و ارائه يك اثر نو مي تواند مورد توجه جامعه علمی، دانشجویان، دست اندرکاران و علاقه مندان به مطالعات روسیه قرار گیرد.
در این مراسم دکتر احمد احمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس سازمان سمت، دکتر بهرام امیراحمدیان استاد دانشگاه تهران، دکتر جهانگیر کرمی مدیرگروه مطالعات روسیه دانشگاه تهران و عضو شورای علمی و هیئت مدیره موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) و دکتر سید حسن زهرایی عضو هیئت علمی دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران و مسئول بنیاد روسکی میر به سخنرانی پرداختند.
نظر شما