به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا آل بویه، عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی امروز (22 اردیبهشت) در نشست هم اندیشی ظرفیتهای علمی و پژوهشی دانشگاهها و پژوهشگاههای ایران و جهان عرب که در سالن همایشهای غدیر برگزار شد، عنوان کرد: ما شاهد پیشرفتهای زیادی در قرون اولیه در جهان و تشکیل تمدن بزرگ اسلامی هستیم، اما متأسفانه در این چند قرن اخیر، مسلمانان از قافله علم و دانش عقب ماندهاند.
مسلمانان در چند قرن اخیر از قافله علم و دانش عقب مانده اند
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: ما امروز در جهان اسلام نه تنها در علوم تجربی عقب هستیم، حتی در علوم انسانی نیز عقب مانده ایم و ما امروز سهمی در روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه حقوق، فلسفه علم و فلسفه منطق و ... نداریم.
حجت الاسلام و المسملین آل بویه بیان کرد: سهم ایران در تولید علم در جهان یک و نیم درصد است ولی با توجه به این که ما جهان اسلام را به عنوان یک پیکره واحد میدانیم، این مقدار بسیار کم است.
تدوین کلان پروژه نفس و بدن در پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی
وی گفت: پژوهشکده فلسفه و کلام که زیرمجموعه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی است، دارای سه گروه فلسفه، کلام و فلسفه اخلاق است که در هر یک از این گروهها کارهای متنوعی انجام میشود.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: بارزترین کار در گروه فلسفه پژوهشگاه، کلان پروژه فلسفه نفس است که پیشرفتهای ارزنده ای در این پروژه صورت گرفته است.
حجت الاسلام و المسلمین آل بویه افزود: همایش بینالمللی آموزههای دینی و نفس و بدن در سال 89 برگزار شد و از کشورهای عربی، اروپایی و آمریکایی آثار ارزشمندی داشتیم که مجموعه مقالات در 7 جلد منتشر شد.
وی با بیان این که در آینده نزدیک، همایش بینالمللی رابطه نفس و بدن در اسلام و مسیحیت برگزار شود، گفت: بحث انسان شناسی یکی از بحثهای مهم در دنیای بشر است و مشکل اساسی جامعه امروز، عدم شناخت صحیح انسان است.
استفاده از تراث اسلامی راهی برای دفاع از اندیشههای اسلامی است
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: انسانی که قرآن کریم و پیامبر معرفی میکند و به درستی زوایا و ابعاد آن در اسلام مطرح شده است، اگر در دنیا به طور صحیح مطرح شود، به جایگاه ویژه دست خواهد یافت.
حجت الاسلام و المسلمین آل بویه یادآور شد: ما باید به تراث کلامی خود بپردازیم تا در دفاع از اندیشههای اسلامی استفاده کنیم که در این راستا طرح کلان «اندیشههای کلامی شیعه» در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در دستور کار قرار گرفته است که 10 جلد آن منتشر شده است.
وی با بیان این که امروز مشکل اخلاق در جوامع وجود دارد، عنوان کرد: ما باید به مباحث اخلاقی بپردازیم که یکی از پروژههای ارزنده در پژوهشگاه، بحث ارزشهای اخلاقی است تا بدین وسیله نظریه فلسفه اخلاق اسلامی شکل بگیرد.
دستهای سیاسی پشت اندیشههای تکفیری است/برخی مباحث اخلاقی جهان غرب خطر جدی برای اندیشههای اسلامی است
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان داشت: امروز گرچه اندیشههای تکفیری جولان پیدا کردند و مشکلاتی برای جهان اسلام به وجود آورده اند، اما آنچه پشت اندیشههای تکفیری است، دستهای سیاسی است و اگر این دستها برداشته شود انسان عاقل به آن اهمیت نمی دهد.
حجت الاسلام و المسلمین آل بویه تصریح کرد: در جهان غرب درباره مباحث اخلاقی مطالب زیادی منتشر میشود که اگر ما غافل شویم، مشکلاتی در آینده با آن مواجه میشویم.
وی افزود: پیتر سینگل کتابی به نام کتاب حقوق حیوانات دارد که بیش از 400 هزار نسخه در 10 زبان دنیا تا سال 2003 منتشر شده است که در این کتاب شأن انسان را پایین میبرد و شأن حیوانات را بالا میبرد و این نوع اندیشهها خطر جدی برای اندیشههای اسلامی به وجود میآورد.
ارتباط میان اندیشمندان مسلمان راهی برای پیشرفتهای علمی و تشکیل تمدن اسلامی است
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تأکید کرد: امروز در مباحث مختلف از جمله در بحث شبیه سازی، حقوق علوم پزشکی، قتل از روی ترحم مسائلی مطرح است که اگر غافل شویم، بر روی تفکر انسانها تأثیرات منفی خواهد داشت و انسانها را از مسیر صحیح زندگی دور میکند.
حجت الاسلام و المسلمین آل بویه در پایان گفت: یکی از بهترین راههای پیشرفتهای علمی و تشکیل تمدن اسلامی ارتباط بیشتر میان دانشمندان مسلمان و مراکز علمی است.
نظر شما